Ako bezbolestne skončiť kojiť?

tehulka2016
19. dec 2017

Ahojte, snad mi niekto poradi. Dcera ma 15 mesiacov. Chcela by som ju prestat kojit, lebo by sme s mm chceli zacat pracovat an deuhom babu. Lenze moja mala je cickofil. Snazim sa cez den obmedzit kojenie na 1-3 razy, davam vtedy ked je velmi nervozna a uz nic nezabera. Ale mam problem v noci. Ona sa budi kazde 2hodiny, snazila som sa uspat na rukach, potlapkat po zadku, ale po hodine je zas hore. Okolo 3 zacne ale tak plakat ze ju neutisi nic ani po hodine len prsnik. Viem ze treba len vydrzat, len chcem aby to bolo bezbolestne pre nas obe🙂 dakujem za rady

bosoriak
19. dec 2017

@tehulka2016 Bezbolestne to nebude. Inak si myslim, ze 15mesacne dieta nema co pit mlieko v noci kazde 2 hodiny. Tymto pristupom, ze cakas, kym zacne robit velky cirkus a potom jej das prsnik, si to len zhorsujes. A jej takisto.

Bud sa rozhodni a nedaj a dodrz to, alebo necakaj az na velky plac. Naco je to potom dobre? Tvoja dcera sa prave naucila, ze ked urobi naozaj velky cirkus, tak dostane prsnik.

Takze odporucam si sama v sebe vyriesit dovody a az si budes ista, tak proste nedat. Bez placu to samozrejme v tomto stadiu uz urcite nebude. Mozes si natierat prsnik horcicou alebo octom, ale kym jej ho das, tak je to aj tak jedno. 🙂 Laskavo a pevne. Ved ju nenechas vyplakat, budes s nou, budes ju mat na rukach, hladkat, prihovarat sa, ona zas nebude plakat niekolko dni vkuse, neboj.

Inak ti uplne rozumiem, moje deti sa vzdy odstavili sice same v tych 8-10 mesiacoch, ale pre mna to bola ulava. Treba to tak aj brat - kojit sa ma dovtedy, kym to vyhovuje matke aj dietatu. Ty to uz z nejakeho dovodu nechces a mas plne pravo na to dceru odstavit, tvoje mlieko uz rozhodne nepotrebuje. Ak sa takto nastavis ty, budete to mat lahsie obidve. Tento princip potom fuguje pri vsetkych veciach - odplienkovani, zlozvykoch, zaspavani... Overene 🙂

Drzim palce.

siska53
19. dec 2017

@tehulka2016 nasa sice v noci spala,ale cez den cista katastrofa. Nuz som si octovala prsia.
Takto som ju odstavila aj od predspankoveho dojcenia. Ranne slo uz hladki uplne.

mily7
19. dec 2017

Asi tak ako píše príspevok vyššie. Chceš mať druhé dieťa, tak sa priprav. V dobrom myslím. Nebude to vždy všetko kľudne láskavé. Určite prestať kojiť zo dňa na deň a viac nedať. Alebo môžeš ešte pokračovať tak ako vravíš ze robíš cez deň. Postupne uberať kojenie. To ze sa bude hnevať ty len výdrž. Môžeš tam byt pre ňu, ležať vedľa nej ale nedať prso. Ty si musíš tiež zvyknúť a radšej teraz ako neskôr na jej zlosť, plač. Mate pred sebou obdobie vzdoru. Do toho byť tehotná alebo mat male babo, to bude ešte len náročné. Aj na toto sa musíš pripraviť. Ja som bola rada, ze to bolo ešte počas tehotenstva, keď som mala čas byť pri nom, trvať na svojom, ukludnit ho. Pri babetku by to pre mňa bolo oveľa náročnejšie. Takže toto ber len ako malú skúšku do budúcnosti. Stat si za svojim láskavo a prísne.

wikiwiki
19. dec 2017

Len tak to nebude. Ani bez plaču ani bez sĺz. Budeš musieť proste len vydržať a nejak to ustát. Časom to prejde, len no proste nebude to len tak z ničoho nič. Takéto odstavovanie je bežné. Len pevné nervy

1988majka
19. dec 2017

@tehulka2016 moj maly ma 13m uz cakame druhe babo a snazim sa o to iste. resp. chcem udrzat denne kojenie a zrusit len nocne pretoze ma velmi vycerpava. A preto je to teraz pre mna take podstatne aj ked mam pocit ze este na to nieje pripraveny + idu mu teraz 3 stolicky naraz. Mozno o par tyzdnov by sa mu to podarilo aj lahsie a samemu ale ja som v prvom trimestri taka unavena ze to potrebujem riesit teraz. poznam vela bab co sa im to podarilo - niektorym bezbolestne niektorym s placom. skusame to asi 2t a niekedy sa aj nam dari lepsie niekedy horsie.
moja strategia je taka ze cez den kojim tak ako sme zvyknuti a vecer kojim v obyvacke a rozpravam mu vysvetlujem ze teraz si pojdeme lahnut bez papania a v noci budeme spat a ak sa zobudi nosit rozpravat atd ale papat nebudeme lebo v noci sa spi a ked vela v noci papame tak sme rano obaja unaveni..a mamicka nevladze a nemoze tolko v noci kojit. A ze mu dam najskor mliecko nadranom (resp. v radach sa odporuca ze cca aby tych 6-8h dieta pri oducani nedostalo papat a potom uz ano ak chce). nasledne ideme do izby este si citame modlime sa rozpravame hladkam ho drzim za ruku a teraz uz vacsinou takto zaspi celkom kludne ale niekedy to trva aj hodinu. Ked zacne fnukat tak ho hojdam ponosim. Ale nieje to vobec taky srdcervuci plac ako som cakala..len tak pofnukava. A aj ked sa v noci zobudi tak ho vacsinou vezme niekto z nas na ruky hojda spieva a ked sa ukludni tak ho polozime este nieco rozpravame a niekedy sa mu podari zaspat niekedy nie..ak to uz trva dlho tak mu dam to mliecko. ak chces poslem ti v sprave taku rozsiahlu radu ako na to co mi pisala jedna mamicka 🙂.

tehulka2016
autor
19. dec 2017

@bosoriak dakujem, tvoje slova ma nakopli🙂 dnes vecer odolam. Aj ked vies preco som jej doteraz vzdycky dala? lebo teraz len jej idu prve 2 zuby, tak vzdy som to brala za zuby. A ona sa stale prehyba, otaca, no otras, ked som jej dala aj nieco od bolesti, nic nezabralo. ked ju drzim alebo hladkam je to este horsie. Ja som toho nazoru, ze uz moje mlieko nepotrebuje, ani sa kojit, je to len zvyk, co som mala uz davno stopnut. Ale tak budem vediet pri dalsom, ak sa nam podari.

1988majka
19. dec 2017

@tehulka2016 nocne kojenie je po polroku naozaj len zvyk..nieco ako zavislost resp. ritual spojeny so zaspatim a prechodom do dalsej spankovej fazy (niektore deti maju toto iste s hojdanim cumlom alebo flasou..) ale teda odporuca sa z hladiska psychickej zrelosti oducat az po roku 🙂 aj ked kazde dieta je aj v tej zrelosti trochu ine 🙂

gabussik
19. dec 2017

My sme zacali davat nutrilon... Tiez vstaval velmi casto a ja som uz nevladala... Raz rano som povedala, ze mliecko nie je a uz nedala... Ak chcel a mal zachvat placu, urobila som mu mlieko (jasne ze nechcel, ale potom ustupil) az sa do 2-3 mesiacov postupne sam odstavil najprv na vodu pocas noci a potom uz prespal celu noc.. podla mna si aj treba uvedomit, ze ak dieta kojis X krat v noci, ono je uz aj zvyknute jest a bude hladne ked proste viac zo dna na den mlieko nebude mat... Nam sa to osvedcilo a treti den takto uz vobec neplakal ale natahoval rucky po flasu

maminazuzina
19. dec 2017

Ja som syna prestala kojit, keď mal 2 roky a niečo (a bola som na začiatku druhého tehotenstva). Jedného dňa pred obednym kojenim som si prsník potrela citrónovou šťavou a isla som mu dať mlieko - dal si ho do úst a odtiahol sa....ja mu vravím "mliečko sa pokazilo". Tak nič. Večer si nepýtal, to už viackrát predtým zaspal tak, že si najprv cucol a az potom po nejakej dobe zaspal. Na druhý deň, keď si pred obednajsim spánkom pýtal mlieko, zase som mu povedala, že "pamätáš, mliečko sa pokazilo" . A bolo. Na moje veľké prekvapenie sa nekonal žiaden krik. Odvtedy prespi celú noc. Čoho som sa ešte bála, že či sa mi náhodou nezapalia prsia, keď prestanem kojit. Raz som použila odsavacku a tým sa pre mňa táto etapa skončila. Sama som sa čudovala. Dcéra má teraz 1rok a 8 mesiacov, chystám sa pri nej postupovať rovnako, keď bude mať 2 roky, tak som zvedavá, ci to pôjde tiež tak hladko....

tehulka2016
autor
19. dec 2017

@maminazuzina tak toto mozem vyskusat cez den haha, inak v dobrom zavidim ze si mala take odstavovanie

maminazuzina
19. dec 2017

@tehulka2016 Vyskúšaj, možno to zaberie, ja som to "odkukala" od jednej známej. Je fakt, že to naozaj išlo lahko a rýchlo. No kým som sa k tomu dokopala, tak sa budieval aj 6x za noc. Ľahla som si a za 10 min krik z izby - miiiii ( akože mlieko). Dcéra bude asi ťažší oriešok, keď teraz pije a už spi (teda ja si to myslím 😉) a idem jej prsník vybrať z úst, tak sem-tam mi odtlaci ruku akoze "nechas to! to je moje!" Držím päste.

lindusss2016
19. dec 2017

Ja som malu prestala kojit, ked mala 18 m a bola som v 5.m tehu. Postupne som uberala od zaciatku tehu, uz sa kojila len cez den a vecer na uspavanie, az sme to stopli uplne, ale to som uz nemala ani mlieko, takze to zobrala total v pohode. Inak to, ze sa chcete snazit o druhe babo, nevidim ako dovod na ukoncenie kojenia, ak ta to v inom smere neobtazuje. Ja by som rada kojila doteraz, ale mna to uz strasne bolelo a trapit sa nebudem, ale stale verim, ze mala sa opat prisaje po porode.

vrana80
19. dec 2017

Dve moje kamosky spravili to, ze odisli na vikend prec a ked sa vratili tak povedali ze mliecko uz nie je 😉 ja som musela prestat zo dna na den a ked vies ze nemozes, ze to proste nejde, tak aj to dieta to vyciti. Prechod na umele bol horsi, ziadne nechcela a take co jej chuti sme nasli po dlhej dobe. Nedavno mala tri roky a vecer si stale vypyta pohar Amilku 😉

bosoriak
19. dec 2017

@tehulka2016 ono vzdy bude nieco, co bude problem, vynimka, nezvyk, "ved len dnes"... Aj pre dieta je lahsie prijat zmenu, ak je rodic stabilny. A ze place? Ano, je to neprijemne, ale treba si vzdy povedat, neplace pre bolest, ale pre nepohodlie. To sa potom trochu inak na ten plac pozera 😉

zooeynka
19. dec 2017

@lindusss2016 tak potom napis(ak nezabudnes), toto ma zaujima ci sa dieta dokaze opat prisat po x mesiacoch nedojcenia. A ci este bude mat takto starsie dieta vobec zaujem.

lindusss2016
19. dec 2017

@zooeynka
Zaujem hladim uz teraz, posledne 2-3 tyzdne ju tie prsia opat lakaju a uz sa aj skusala prisat, ale akoby sa hanbila. Inak sa mi zacalo opat tvorit mlieko, tak teraz nvm, ci dieta to mlieko zacitilo a pre to javi zaujem, ale tie prsia spoznali zaujem a zacali produkovat 😀

minik5
19. dec 2017

Chceš prestať kojiť, pretože sa ti ešte nevrátila plodnosť, či nejaký iný dôvod? Ja mám tiež ceckofila, aktuálne má 21 mesiacov a kojí sa teda dosť, v noci tak asi 3x, neviem presne, spíme spolu. Tiež by sme radi druhé, ale to mám aktuálne iba prvý cyklus od pôrodu za sebou, takže ešte nejaké mesiace to asi bude trvať 😁 kojenia som sa nevzdala aj napriek chýbajúcej plodnosti. Kojenie na požiadanie je aj v tomto období dôležité pre dieťa, po všetkých!! stránkach, či už ide o nočné alebo denné. Nezažila som nejaké stavy únavy, max keď išli zuby a bol hore každú hodinu, ani žeby ma kojenie obťažovalo, takže po tejto stránke sa neviem vžiť do koži mamičiek, ktoré pre toto skončili s kojením.. viem ale, ze dieťa raz dospeje samo k prirodzenému odstaveniu a prespí celú noc a nebude to v 18tke!! Ide o prirodzený míľnik, podobne ako dieťa začne raz chodiť samo bez toho, žeby sa mu predtým malo nejako pomáhať v čase, keď na to nie je samo pripravené..a nakoniec, kojiť sa dá aj počas tehu, aj keď príde druhé bábo. Nejde o žiadne hrdinské kojeniachtivé bio matky, ale o matky, ktoré sa riadia prirodzenosťou, a načúvajú potrebám dieťaťa. Dnes je ale divné kojiť po 1roku, nedajbože v tehu alebo tandemovo..ak si ešte neni rozhodnutá, dá sa obrátiť na laktačnú poradkyňu, ktorá skôr bude vedieť odborne poradiť o odstavení 😉

marika58
19. dec 2017

Ked moja mala mala 1r. aj 3 mesiace som povedala dosť stačí a prestala som kojiť. Za prvé ma už boleli strašne kríže a za druhe som si povedala ze stačí 😊 vitamínov dostala koľko bolo treba a ja si myslím že dlhšie sa dieťa nemusí až nemá už kojiť . Moju som učila aj na sunare takže som a tím nemala žiadny problém. Ale to som jej dávala len vtedy keď mi ju strážila mama že som musela ísť niečo vybavoť a navyše ona už papala všeličo. A nie len mlieko. Tak len mať trpezlivosť a niak začať. 😉😊

ejanjelik
19. dec 2017

Ja som malého odstavila pred týždňom v stredu. Má skoro 2 roky. Večer pred som študovala koníka. Rozhodla som sa vyskúšať teóriu o kike . Išlo to prekvapivo ľahko. Keď malý spomenie si poviem,,že mám kiku nech pofuka a ponúknem čaj . Naučil sa na čaj. V noci sa zobudí raz pýta sa je mne so postele. Ľahne a spi. Nemusela som ani viazať prsia nič. Pred spaním si s ním nachvíľu ľahnem do postele pomojkame sa a ide do postieľky.

lilu7
19. dec 2017

"Oklamat"ju mlieckom vo flasi alebo vodickou?

1988majka
19. dec 2017

@minik5 ja som napriklad totalne prokojaci typ...ale som v 2m tehotenstva a moj syn ma 13m. cez den je kojenie v pohode aj ked som celkovo dost unavena ale z nocneho kojenia som totalne vycerpana takze ja sa snazim nocne kojenie zrusit a denne ponechat. viem ze nieje pripraveny na odstavenie ale inak sa fakt neda lebo nebudem schopna dalej takto fungovat.

tehulka2016
autor
19. dec 2017

@lindusss2016 ja este nemam ms, dr mi povedal ze je to kojenim. Takze aj snaha o otehotneniw je velmi mala. Ale popravde uz ma to obmedzuje. Som stastna ze som kojila, nemala som ziadne problemy, ale uz chcem aby mala nebola na mna tak naviazana.
@lilu7 ine mlieko nechce a v noci ani vodu. Ona chce vyslovene prsnik
@marika58 a kolko ti trvalo kym si mala nevypytala nic?
@minik5 dakujem, ja som este ms nedostala, takze v prvom rade kvoli tomu chcem prestat kojit. To ze som nespala viac ako 4 hod 2 roky je po druhe. A mne sa nepaci ked mala si uvedomuje kde mam prsia a chce hocikedy...ked dava ruku do vystrihu. Myslim si ze dieta do roka kojit ano, potom uz nech si matka urobi ako to citi. Tie co chcu kojit dlhsie a nijako sa neobmedzuju nech koja, ale ja to uz beriem ako pritaz
@ejanjelik a ta kika je co? Akoze choroba?

bridgetim
19. dec 2017

Ja som si stanovila termin,kedy sa odstavime.bolo to cez vikend.malu som uz od pondelka pripravovala na to,ze uz len 5x,uz len 4x, .. bude didi. V piatok som jej povedala,ze dnes mas naposledy didi a mliecko-potom uz nebude,lebo sa minie.v sobotu pytala-povedala som jej,ze maminka uz nema mliecko,lebo vsetko uz vypila,co bolo v didikach 🙂 mykla plecom a bolo 🙂 v tu prvu noc po odstaveni trochu mrncala (placom by som to nenazvala), pytala, ale upokojila som ju,zaspinkala a odvtedy nic. A to som si myslela,ze to bude boooj lebo bola riadny zavislacik 🙂 az ma prekvapila,ako sa s tym vyrovnala.

bridgetim
19. dec 2017

Zabudla som dodat,ze som malu kojila necelych 22 mesiacov 🙂

stanislavicenka
19. dec 2017

Preco chces prestat dojcit? Ja dojcim 25 mesacnu a som v 18tt. Mlieka ubudlo, bolo to trosku nervozne, dojcim 3x za den. To som velmi obmedzila, lebo to bolo kazdu chvilu. Ale cim bude dietatko vacsie, tak to pochopi. Aj vase dietatko to chape, ale akceptovat to zatial nechce. A gerim vak, ze noci su tazke. V noci sme s dojcrnim skoncili asi pred 3 mesiacmi a bolo to naozaj hrozne. Trvalo to mesiac, ale viem, ze niektore deticky to prijmu do niekolkych dni. Nada felmi plakala, bola pri mne, tisils som ju, nepomohlo. Vzdy pocas dna som jej opakovala, ze v koci budeme uz iba spinkat. Dalsie babatko nie je dovod na ukoncenie dojcenia. Vobec to nema vplyv ani na plodnost. Ja som.menstruaciu vobec nemala

stanislavicenka
19. dec 2017

A este, aby som dodala, otehotneli sme hned na prvykrat. Bez cakania. Mozno je to stastie. Ale aby ste vedeli, cyklus na to nepotrebujete. To by vam.mal povedat aj vas gynekolog

ejanjelik
19. dec 2017

@tehulka2016 áno rana boľačka

minik5
19. dec 2017

@stanislavicenka kojenie má vplyv na plodnosť, teda plodnosť sa odďaľuje intenzívnym satím, ak sa dojčí ekologicky podľa PPR metódy..teda kojenie na požiadanie, stály kontakt, žiadne cumle, fľaše, samozrejme, že s príkrmami už plodnosť môže prísť..ale aj tak, iba u 15-20% žien predchádza ovulácia pravej menštruácii!! Väčšina žien teda cyklus k otehotneniu potrebuje, vy ste teda jedna z mála..😉 a zdá sa mi, že 15m je priemer k návratu plodnosti 😊 ja som dostala prvú menštruáciu na 20m, ale tak netvrdím, že predtým ovu nemohla byť..

marika58
19. dec 2017

@tehulka2016 tak to si už nepamätám... je to vyše 5r. dozadu ale keď som jej dala sunár ona mi tuším už celu noc prespala ale to si fakt už nepamätám 😏

beton
19. dec 2017

@tehulka2016 na to by som sa velmi nespoliehala, ze sa potom prestane budit. skor to zvykne byt naopak a musis hladat ine sposoby ako dieta upokojit, co je podla mna o dost narocnejsie ako vsunut prsnik a spat dalej. ale je to o pohodli kazdeho, mne by sa do toho nechcelo.