Ahojte od vcera hladam citam ale nic
Som sa nedozvedela snazim sa zistit ci tu je niekto kto si osvojil alebo je v procese adopcie a chce romske
Dieta kosicky kraj mam zname ktore maju adoptovane deti ( romske kosicky kraj ) brali si deticky domov ako par mesacne 1-5 mesiacov
a realne vobec necakali dlho do roka mali deti doma to hovorim o 3 zenach ktore su v mojom okoli a riesili tuto adopciu v roku 2021
Ak mam byt konkretna tak 2 cakali 6 mesiacov a jedna 8 mesiacov ale co som sa
Docitala ludia tu cakaju strasne dlho 5-7 rokov cca ako to? Vazne nikto nechce romske babo max poloromske preto tak dlho cakaju ci niekto aj odmietne len sa tu neprizna a caka dalej? Len hladam Nieco co mi bude davat zmysel ze ako to vlastne je mali kamosky fakt stastie? Same vraveli ze romske deti je lahko dostat kedze nie kazdy si romske zoberie zase citala som ze kocky na mk cakali na romske vyse 2 rokoch tak neviem.. co si Mysliet
@pellka ja mám rómske ale stredné Slovensko
@tortelinka ako dlho ste cakali
No chod do toho, o zábavu postarane. V puberte sa v nich ozve volanie divočiny, osady a spoznáš všetkých okrskarov 50 km radius🤣. 🍀
@pellka tak romskych deticiek je naozaj kopu v decakoch...zavisi ci chces malicke babo alebo si ok aj s 5-6 rocnym..kamarati si brali 6 rocne a mali ho behom 4 mesiacov...dalsia kamoska odmietla romske novorodeniatko..jednoducho sa s tym nestotoznuje...
Nie je to až také ťažké vydedukovať. Je tam jednak vyššia "ponuka" týchto detí a nižší "dopyt" zväčša kvôli skúsenostiam, či predsudkom.
@pellka cca 4 mesiace
uprimne je mi uplne jedno ake maju ludia skusenosti aj medzi namy bielymi sa najdu take pripady aj bio dieta sa nemusi “ vydarit “ moze utekat natrafit na zlu partiu alkohol drogy tak isto aj u romov to moze byt takto… skor ma zaujimalo ze ci sa realne caka len do roka na par
Mesacne dieta romskeho povodu ako uz kamosky spominali lebo ked citam tu co si pisu a cakaju roky rokuce mi to nejak nesedelo to ze romske deti ludia nechcu chapam a nikomu to neberiem my sme ziadali romske / poloromske 0-6 mesiacov momentalne robime pripravu ktora sa Konci v decembri a som Velmi zvedava…. Ako dlho budem cakat nastavena som bola tak ze dlho aj par rokov no.. kamosky mi dali trosku nadej ze vobec to tak Nieje u romskych deti som do roka mamina co ma Potesilo aj Ked v kutiku duse sa sama obavam romskeho dietata ze
Co ma v sebe a co bude ale vobec nechcem riesit co bude v puberte
Tak keď máš tri známe, ktoré mali detičky takto rýchlo, tak hádam nebudeš výnimkou, hoc sa to mení z mesiaca na mesiac, raz to môžu byť 4mesiace a zrazu to môže byť aj rok, keďže dopredu to nik nevie. My sme pri prvom čakali 9mesiacov, pri druhej to už bolo 2,5 roka, skrátka sa medzitým skokovo navýšil ppčet žiadateľov prijať dieťatko bez rozdielu etnika- Ba kraj. Tak u vás to môze byť tiež buď kratšie alebo dlhšie. Dopredu Ti to proste fakt nik nepovie… nám v skupine pri príprave vraveli, že na biele sa bude čakať do dvoch rokov a napokon to boli vyše 4 roky. Sú to veci menné v čase a čo platí dnes, o pol roka môže byť úplne inak…
A jasné, že v každom kraji sa čaká inak. V Ke to môze byť ten pol rok cca a v Ba aj tri roky, v ZA hoc aj sedem.
@pellka kamoska si adoptovala k svojej vlastnej dcere romske dievcatko,lebo druhe nemohli mat. Mala 4 roky,ziadne zakladne navyky od profi matky. Teraz je predskolacka a taka sikulka je. Ale musela sa jej 3x tolko venovat, aby bola taka sikovna ako je. Teraz ked podrastla nevyzera ani ako romka ale ako spanielka🙂 Len teda okolie na nich pozera na ihrisku,v obchodoch,najprv si pozru ju,potom muza....
@pellka V dnešnej dobe je úplne jedno ci je to dieta romske alebo biele,ono sa na svet nepytalo a niekedy rom sa správa slušne a biely,od ktorého by ste čakali slušnosť "ako sme zvyknutí "ten sa správa ako hajzel,ak žena nemôže mať deti,a ma to srdce je vďačná za každý život,move srdiečko,ktorému dá svoju lasku, je na rodičoch hlavne,aby to dieta viedli tým správnym smerom,áno je zla doba,ale ak rodič bude stáť pri svojom dieťati a podporí ho,pôda pomocnú ruku,vyrastie z neho určite dobry clovek.
@laurikalalinka na Slovensku je proste rasizmus ktoreho sa nikdy nezbavime
Lebo vela ludi to ma v sebe vetsina neprijme
Romske dieta kvôli predsudkom dokonca trpia
Kvôli osadnikom
Aj slusne zijuci romovia… vela robi Vychova
Nemame problem z romskym babom… absolutne Bude to nase dieta a hotovo
@pellka rasizmus bude stále,ja mam dcéru polovičnú,otec je rom,no neľutujem,ona je ta,ktorá mi dáva chuť do života,ma romske korene v sebe,ale je proste úžasná,rozumná,plná zivota.
@laurikalalinka krasne 🙂 nech vam robi radost
@akbara77
@pellka
ja neviem vy hovorite o detoch ako o ovoci, “ bio “ “vydarene” .. wtf? no v prvom rade tam hra rolu genetika a v druhom vychova resp. co Ty ako rodic “ zasejes” … a ked sa rodicovi dieta vymkne z pod kontroly tak je to jeho vizitka, ked sa da napriklad na drogy… ano skusia skoro vsetci, minimalne marisku ale zavisly neostane kazdy, len ten co mal problem inde - mozno aj v rodine , a ta genetika no to je ta loteria pri adopcii.. tiez som poznala na sidlisku adoptovaneho roma co bol chlapcek ako cukrik a v puberte sa zacal tahat s romskymi partiami… neviem kde je dnes ale proste clovek v puberte uplne prirodzene prehodnocuje vsetko co sa doteraz naucil + kazdeho to taha ku korenom.. a ku “ svojim “
@hendikep
nech Ma kamaratov romov… ved ja by som Dietatu nezakazovala… sa kamaratit s niekym lebo je rom.. ( samozrejme slusne zijuci rom )
Neverim ze ho to bude Lakat… na nejaku osadu
Ja mam x znamych kamosky kamaratov romov
Slusne zijucich cistych vzdelanych pracujucich.. preco by som dietatu zakazovala sa stykat s takymi ludmi mne je to jedno ci je to rom cernoch biely fialovy zlty…
Ak dieta v puberte bude lakat spoznat romov alebo ja Neviem co… tak ok beriem
Stale su medzi Namy aj normalny romovia
Ci ako to Myslis ze od malicka… bude vyrastat normalne nie na osade a na 15-16
Bude tuzit zit na osade nemat co jest byt spinavy…
Len ma zaujima
Ze ako to mam Brat ze ho bude tahat ku svojim
A je natom nieco zle..? Ludia si beru romov a potom
Im vtlkaju do hlavy ze nebav sa z ciganami a potom preto mozno to dieta uteka tam lebo sak si uvedomuje mozno co je…? Neviem snazim sa to pochopit
@hendikep vobec to netaha kazdeho ku korenom. U adoptovanych deti je to skor o tom, ze ked pridu do puberty a zacnu si uvedomovat, ze ich bio rodicia sa ich vzdali, tak zazivaju traumu. Niektori obrobsku, niektori mensiu. A prave ti co to prezivaju zle, sa daju na zle chodnicky. A je uplne jedno ci je rom ci biely.
Je potom uz na adoptivnom rodicovi aby s nim tu traumu spracoval. Zial nie vzdy sa to podari, niekedy to nieje v silach rodica zvratit to.
Ja mam osvojene poloetnicke deti a pocitam do buducnosti s tym ze stat sa moze vselico. Ak sa rozhodnu dat sa na zle chodnicky, urobim vsetko aby som tomu zabranila ale ak sa mi to nepodari, tak ich necham ist. Ja som im dala vsetko co som mohla, lasku, porozumenie, vzdelanie, domov..... Ale ak sa rozhodnu inak, nic s tym neurobim.
Na rozhodnutie adoptovat si (akekolvek) dieta musi clovek dozriet a spracovat v sebe ze nebude mat mozno "idealne" deti (podla spolocnosti) a ze stat sa moze cokolvek.
Toto zreje v cloveku roky a roky a ti ktori to nezazivaju to nedokazu pochopit (nic v zlom)
Poznám, známy majú peňazí až až ale deti nemohli mať, prvý adoptovany je rom od bábätka ho majú a už ma asi 14, dievčatko neviem aké majú adoptovane, podľa správania by si si myslela ze boli na dovolenke je opálený chlapec 🥰 bohatý chceli dieťa nevadilo im to ze je romske
Kiezby mala genetika az taky vplyv na vychovu, ako si ludia myslia. To, ze niekoho rodicia uz ako novorodenca opustili a nechceli ho, ze jeho pribuzni ziju ako zobraci a ze vacsina spolocnosti o danom dietati predpoklada, ze ho caka taky isty osud a ze na nic lepsie vlastne ani nema geneticke predpoklady, to to dane dieta v puberte ovplyvni urcite viac, ako jeho genetika... Ak dieta vyrasta v milujucej a stabilnej rodine, tak je mala sanca, ze sa "vrati ku korenom". Inak ku akym korenom? Ved v osadach ziju kratku dobu, ci to sa bavime o etniku vseobecne, ze ma zle korene? Alebo zebzacnu kocovat?
znama -stredne slovensko cakali tiez len chvilu na romske