Turistika s deťmi a obavy z medveďov

jitkakuruc84
20. mar 2023

Ahojte, ak chodíte radi do prírody aj po zvládnutejších turistických trasách aj s deťmi, nemáte poslednú dobu obavu zo stretu z medveďom? Viem, že rodinky sú vďaka väčšiemu hluku menej zraniteľné (klop klop) a maca to väčšinou odplaší, ale čo ak náhodou? Nosíte niečo so sebou na odplašenie alebo to vôbec neriešite?

kiki68
20. mar 2023

@jitkakuruc84 Toto som nikdy neriesila, jediny raz, co som videla medveda fakt blizko, tak to v Lomnici pri smetiakoch. Isli sme pesi okolo. Medved si robil svoj business.

irusa
20. mar 2023

osobne si myslím, že ak sa rozhodne zaútočiť nedokážeš ho ničím odplašiť... taky zvonček na ruksaku je fajn

nepic
20. mar 2023

@jitkakuruc84
Áno odkedy som prestal fajčiť a piť tak chodím veľmi veľa na turistiku a skoro vždy aj s deťmi 9 a 5 rokov. Vždy im hovorím,nech sa rozprávajú,že tam si môžu aj zakričať a pod,ale ten strach tam je vždy. Nosil som aj nabitú zbraň,len vo vrecku to je ťažké a keď to mám na opasku sa mi zdá že každý pozerá ako keby ešte nikdy nevideli pištoľ. Sprej na medvede neviem či má nejakú účinnosť a druhá vec stojí 70€ a životnosť má dva roky. Keď tak aspoň nejaký CR slzný sprej pre pocit bezpečia by mohol pomôcť,aj voči túlavým psom a podobne.

annm81
20. mar 2023

My sme chodili a chodíme veľa po horách aj s deťmi. Od mala ich učíme, ako sa v lese správať. Nie to, čo učili nás - "byť ticho, aby sme nerušili zvieratká", normálne sa zhovárať, pokiaľ sme na mieste, kde je dobrá viditeľnosť. Ak máme prejsť cez nejaký hustejší les, kriaky, úzku cestu v zákrute zo zrázom hore aj dole a podobne, potom robíme vyslovene hluk - tlieskanie, spievanie, búchanie palicou o kamene... Zvykli sme so sebou nosievať aj sprej proti medveďom a hoci som medveďa stretla viackrát (žili sme aj v krajinách, kde ich nebol žiadny problém stretnúť aj blízko mesta, nie to v divočine), nikdy som sprej nemusela použiť.

jitkakuruc84
autor
20. mar 2023

@nepic o spreji tiež rozmýšľam, aspoň ako taká ochrana, možno len pocitovo. Našla som aj lacnejšie na https://sprejnamedveda.sk/ tak ešte popozerám lebo neviem aký a čo píšu aj po nete, šanca že funguje nie je mizerná ... zbraň u mňa nehrozí

jitkakuruc84
autor
20. mar 2023

@irusa no len aby si nás nepomýlil so zvončekom za zatúlané ovečky, ktoré by mu chutili :D

lujza123
20. mar 2023

@jitkakuruc84 medveď je plachý, horšie sú divé prasce, hlavne takto na jar keď majú mladé...

V horách som často, nebojím sa, ale su také základné pravidlá... Treba byť ostrazitejsi ráno, podvečer keď sú zvieratá aktívne, v neprehľadných porastoch o sebe dat vedieť hlukom, držať sa turistických chodníkov...

Ak ti ten sprej pomôže kľudne ho zo sebou nos, zas to nestojí majland.

nepic
20. mar 2023

@jitkakuruc84
Áno máš pravdu,pozerám že dosť zlacneli tie spreje,pár rokov dozadu naozaj stáli oveľa viac. Len treba zvážiť či sa ti to bude chcieť nosiť,vyzerá to dosť veľké a zároveň aj aby bolo kedy to vytiahnuť,odistiť a striekať.
Záleží ale aj kam plánujete chodiť,lebo tiež je rozdiel stretnúť medveďa v Tatrách kde je na ľudí zvyknutý a má dostatok potravy a rozdiel ako ja chodím v Strážovskych vrchoch a na Kysuciach.
Ale zároveň treba dávať pozor aj na prasce ako tu už bolo písané,raz som mal česť stretnúť starú bachyňu s mladými a veru vlčiaka som tak jedovatého ešte nevidel.🤣. Vtedy jej stačil ešte krok ku mne a pustil by som jej asi celý zásobník,ale našťastie mladé sa zobrali opačne tak aj stará sa zobrala za nimi. Už terajšia manželka,vtedy ešte frajerka potom pekných pár rokov nechcela ísť nikam so mnou do hory.😀

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
annm81
20. mar 2023

@lujza123
@nepic Najmä je pri sprejoch najdôležitejšie vedieť ako a kedy ich používať (aj si to vopred nacvičiť), lebo ak sú prítomné aj malé deti, môže taký sprej niekedy narobiť viac škody ako úžitku.

akiana
20. mar 2023

@jitkakuruc84 Dvakrat som “stretla” medveda v divocine, teda raz bol pri hoteli v smetiakoch a druhy raz na lucke pod kopcom, asi tak 500m od nas. V oboch pripadoch sme medveda vobec netankovali. Oni si robia po svojom a nevyhladavaju konflikt, ak ich clovek niecim nevyprovokuje, alebo ked je to medvedica s mladymi.

hiro
20. mar 2023

V lesoch mimo turistickych chodnikov sme boli s detmi za poslednych 10 rokov zo 500 krat. A nestretli sme ani zajaca. Su dostatocne hlucni tak aby sme ani v buducnosti nic nestretli :D

jitkakuruc84
autor
20. mar 2023

@akiana tak 500m je ešte dosť ďaleko pre maca, aby sme ho netankovali :D Skôr sa obávam nejakých bližších stretnutí, ako sa v posledných rokoch ľudom neraz stalo, aj lesníkom.

akiana
20. mar 2023

@jitkakuruc84 Pravda, ale to su vacsinou ludia, ktori idu hlboko do lesa a medveda tam nejako prekvapia. On sa zlakne a zautoci. Na turistickom chodniku sa vam velmi nema co stat.

cali2016
22. mar 2023

@jitkakuruc84 Medveda som stretla raz, ked sme este nemali dcerku.Nanestastie to bola medvedica s dvoma mladymi a bolo to na velmi blizku vzdialenost 30m.Bolo to na turistickom chodniku,ona bola nad chodnikom kusok v poraste.Najprv sa postavila na zadne,mlade vybehli na strom. Sledovala nas, otocila sa nam chrbtom, zrazu sa otocila nas a rozbehla sa ku nam obrovskou rychlostou.Po par metroch zastala, bol to "bluff charge"(falosny utok). Neverili sme co sa deje. V tu chvilu sme odtial vypadli a stretnutie sa ukoncilo.Boli sme dvaja,ja a partner.
Milujeme turistiku, teraz mame 1 rocnu dcerku a bez spreju na medvede by som s nou na turu nesla. Treba ho mat vpredu na opasku alebo v ruke,pozriet si videa ako sa pouziva. Robit hluk,tlieskat.

maryetta
22. mar 2023

Jasne ze sa bojim. V tatrach nepozeram na prirodu ale odkial vybehne medved.
Vcera ma potesil sused ked mi vravi-ze bol vencit psa nad dedinou a videl tam stopy medveda-potesi 😂
Ale tu sa stale mota nejaky macko.

galganka
22. mar 2023

...mám zvonček na medvede pripnutý na batohu... a vždy, keď ideme von, tak manžel učí deti, ako rozoznajú medvedie 💩. Vraj je plné zvončekov. 🤣

deninka233
22. mar 2023

Boli sme v Badínskom pralese a stretli sme lesnú stráž (maníka so psom). Prehodili sme pár slov a nakoniec nám hovorí: A pozor na medvede, držte sa pre istotu značeného chodníka. A ja že, yess, konečne sa mi splní sen! Uvidím medveďa! Takmer 40 rokov čakania a je to tu!!!
A prdlajs, iba vtáčiky sme stretli 🤷‍♀️ Ani som domov ísť nechcela…
Poučenie: Ak sa bojíte stretu s medveďom, zoberte ma so sebou na výlet. ZARUČENE v rádiuse 100km nebude ani jeden jediný, polozaspatý kus. Ja fakt neviem, čo mám takú smolu 🤦🏻‍♀️ 😂😫

misulka22
22. mar 2023

Nebojime,na turistiku chodime takto 😄

katka700
22. mar 2023

@jitkakuruc84 Najbližšie máme hory kde medvede nežijú. V Tatrách alebo Fatre si radšej púšťame hudbu z mobilu. Hudobný vkus mojich pubertiakov odradí nielen medvede 😂

zorkahorka
23. mar 2023

Byvame pri lese a furt pocuvam,ze raz tam videli medveda,raz vlka, raz diviaka... radsej tam nechodim. Ale manzel ano, aj s detmi.berie rolnicky, pistalky...
Osobne by som isla na miesta, kde je vela turistov

markus1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jana_eyre_2
23. mar 2023

My chodievame najčastejšie do Karpát a tam je vraj len jeden medveď, lokalizovaný ďalej ako chodievame my.. úprimne, mám väčšie obavy.. les milujeme, trávime tam veľa času, ale nie je mi všetko jedno..
Teraz v sobotu sme boli na malej obľúbenej túre a keď sme stáli a rozprávali sa, kamarátka skamenela od hrôzy - zamojim chrbtom prebiehalo asi 10 splasenych diviakov.. našťastie si nás nevšímali a utekali ďalej.. ale strašne som sa bála čo by sme robili keby utekali smerom na nás.. máme spolu 7deti, tie ani na ruky nemôžeme zobrať nič..

misulka22
23. mar 2023

@markus1 tak mam plemeno vyslovene slachtene proti medvedom a vlkom takze minimalne by ho zdrzali

jana_eyre_2
23. mar 2023

Inak minulý rok sme boli začiatkom leta na chate, ktorá bola úplne v lese na Liptove.. boli dve, jedna hlbšie a druhá trocha na začiatku lesa.. my sme bývali v tej na začiatku, vzadu žije celoročne nejaká žena, sama so psami.. po druhej noci nám prišla povedať že aby sme dávali pozor, že jej medveď rozbil terasu, čo niečo hľadal na zozratie.. pritom že poctivo schováva všetko jedlo a odpad.. vtedy som sa fakt bála, ale boli sme aj na prechádzke..

markus1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
markus1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz