Rotarix a dojčenie

vendulena
26. dec 2016

mile maminy, chcem sa spytat na vase realne skusenosti, dali ste dieta zaockovat rotarixom, aj ked ste plne dojcili? ma to vobec vyznam ockovat dojcene dieta? ja som prvu davku dala, no az teraz som sa docitala o moznych vedlajsich ucinkoch a tiez o tom, ze vraj to pri dojceni nema velky vyznam, zvazujem, ze uz druhu davku nedam, rotarix som chcela dat preto, lebo starsie dieta nastupilo do skolky a bojim sa, ze nakazi mladsie, velmi pekne dakujem za kazdu odpoved

pribinak
26. dec 2016

Aj dojčené dieta moze dostať rotavirusy. Mlieko ho pred rotavirsom neochráni

tilka82
26. dec 2016

@pribinak @vendulena
Pribinak,si predstav,ze dojcenie ochranilo moje 7tyzdnove dieta pred nemocnicou.Starsia dcera skoncila v nemocnici na infuziach a drobec to zvladol vdaka dojceniu doma,pricom vracal iba raz.a rotavirus mal potvrdeny zo stolice.

aspinka
26. dec 2016

urcite to ma vyznam ja som dojcila a rotarix som dala... kedze teraz su neskutocne caste virozy ani na sekundu som nevahala jedno ma mrzi ze to nebolo dostupne uz pri prvej dcere ta ma s tym najviac problem vsetko dovlecie domov ☹ najmensia ma rotarix este virozu ziadnu nemala.

pribinak
26. dec 2016

@tilka82 ja som dojčila a skončili sme na 3 dni v nemocnici, bolo tam vela maličkých deti, ktore boli dojčené a mali rotavirusy

aspinka
26. dec 2016

@tilka82 to ti nikto neberie ale co tvoje dieta ochrani ked uz nebudes dojcit ked pojde do kolektivu deti? Moja najstarsia do 4r nemala ziadnu virozu teraz dovlecie vsetko staci ze sa dozvieme ze spoluziacka vracala ...

tilka82
26. dec 2016

@aspinka ockovanie ho urcite neochrani. Ved su aj vselijake ine virusy a proti nim sa neockuje. Staci ti chytit poriadnu crevnu chripku.
@pribinak a kolko mal drobec,ked ste skoncili v nemocnici? Lebo ochrana je vysoka najma v prvych mrsiacoch,potom uz klesa. My sme mali stastie,ze som ho vtedy kojila,aj sama lekarka povedala,ze ktovie ako by to skoncilo,keby bol na umelom mlieku. Dcera bola v nemocnici 4 dni

martina9999
26. dec 2016

moj chodi do jasliciek, a od mala je doteraz stale kojeny, uz ma ale 17m tak uz papa aj ine🙂 prvy rotavirus tam chytil ked mal 8 mesiacov, vsetky deti v jeho oddeleni to tam chytili, vracali prestrasne, prehanalo ich. moj maly to chytil ako posledny, vtedy som ostala s nim doma, nic nechcel jest iba sa kojil, prehanalo ho 5x denne uplne ze to mal zas za krkom, nevracal ani raz, a inak cely den bol vesely akoby nic. s pediatrom som bola iba na telefone a dopadlo to super. inak potom som to chytila aj ja a manzel, ale zvladli sme to. proti rotavirusom ockovany nebol a nelutujem ze som nedala. ako kojeny to zvladol uplne bez problemov.

pribinak
26. dec 2016

@tilka82 mal rok, ale boli tam uplne male babatka, ktore mali smolu, ze ich nakazil stari súrodenec škôlkar

aspinka
26. dec 2016

@tilka82 mne staci ked viem ze rotarix zmierni aspon prejavy. Ked vidim 11r dievca lezat v posteli uplne bez zivota a je po troch dnoch vycerpana z grcania ze nevladze ani prejst na zachod... to je minimun co som mohla urobit pre tu najmladsiu bezohladu na to kolko jej to pomoze som vdacna aj za to.

liduska12
26. dec 2016

@vendulena ano dala som svoju plne dojcenu dcerku zaockovat rotarixom,obe davky 🙂

lilka5566
27. dec 2016

To som teda ešte nepočula zeby to nemalo význam pre dojčenie deti

vendulena
autor
27. dec 2016

a co to zauzlenie crievok po rotarixe? viete o tom nieco viac???

delmondo
27. dec 2016

Ani dojčenie, ani očkovanie dieťatko 100%tne pred vírusom neochráni. Napriek jednému aj druhému ho môže chytiť. No keď si už jednu dávku dala, tak daj aj druhú. To je ako si poslala dieťa vonku oblečené, ale neobujes mu topanky. A necitaj kadejaké články po internete, to sa len vyplasis

aspinka
27. dec 2016

@vendulena Nikto v mojom okoli ani moje vlastne dieta nemali zauzlene crievka po uziti rotarixu. Mam niekoho hladat a bat sa? Nie aj ine lieky mozu mat vedlejsie ucinnky. Dokonca samotne prekonanie virozy moze skoncit v nemocnici aj kriticky. Treba sa rozhodnut.

lubiduch
27. dec 2016

Ahoj, moje obe dojcene deti su touto vakcinou zaockovane. Pri starsom mam dobre skusenosti, viac krat sa virus siril v okoli a on bud vobec nedostal alebo len minimalne prejavy choroby (raz mal tak ze sa asi 3krat vygrckal, niektore ine deti z kolektivu jeho skoncili v nemocnici). Pri druhom babatku som tiez nevahala. Tu v DE je to dokonca standardom ze sa ockuju aj rotavirusy aj par dalsich veci co na svk nie. Vedlajsie ucinky nemala ziadne.

tortickalulu
27. dec 2016

Rozhodne neočkovať, je to celé výmysel farmakorporácií a očkovanie spôsobuje čiernu chrípku, demenciu a iné choroby. Dokonca som počula že sa do nejakej látky dostal vírus HIV a potom milióny a milióny ľudí bolo nakazených, bohužial to už nikde neviem nájsť ale určite som to čítala. Dávajte si pozor 😵 😵 😵 😵

sykorkauhliarka
27. dec 2016

@tortickalulu lebo vsetko co citas na internete je pravda :D

sam2
27. dec 2016

@sykorkauhliarka ona to ma v hlave trosku pomiesane. Staci si pozriet ine temy kde prispievala (podla nej, 5m dieta ktore odmieta mlieko je vegan a uvedomuje si nasielie pachane na zvieratach, v inej teme o chudnuti, radi jest vatu,.... atd atd...) 🙈

sam2
27. dec 2016

Ale k teme: ak si dala prvu cast vakciny, ja by som dala aj druhu.... dojcenie moze ovplyvnit imunitu ale nie je to zaruka 100% a jedinej ochrany 😊 Ano, ano ani ocko, ale moze mat choroba jemnejsi a lepsi priebeh 😊

sykorkauhliarka
27. dec 2016

@sam2 jaj uz viem...:D uz viem ze na nu netreba reagovat zafixujem si v hlave nejako tento nick lebo je nad slnko jasnejsie ze si robi srandu ..a aj ju chapem pri niektorych otazkach :D

mina152
27. dec 2016

@sam2 určite súhlasim s vyššie odporúčaným, aj ja som dojčila a ešte stále dojčím takmer dvojročnú dcérku a tiež som dala zaočkovať, aj keď nie som zastancom kadeakých očkovaní, veď najlepšia je prirodzená imunita, ale s rotavírusmi sme mali v rodine skúsenosť, keď aj dojčená neter skončila na infúziách v nemocnici, žiaľ sestra ešte vtedy nemala možnosť dať zaočkovať, pri druhej neteri to už využila a aj teraz pri štvormesačnom synovcovi

mina152
27. dec 2016

@vendulena dojčenie pred rotavírusmi neochráni, iba pomôže pri nakazení tým, že dieťa nie je dehydrované do takej miery, aby skončilo na infúziách, ako by to bolo v prípade nedojčených detí, aj keď ani toto nemusí byť pravidlo, osobne som za toto konkrétne očkovanie

liduska12
27. dec 2016

@tortickalulu farmakokorporacie by zbohatli prave na chorych nezaockovanych ludich ;) vakciny su praveze pre farmaticky priemysel maly biznis. A potom sa najdu ludia, ktori si precitaju na internete ze nebo je cervene a uveria tomu. Inac ten clovek co vypustil do sveta spojitost MMR vakciny a autizmu sa volal Doctor Andrew Wakefield a na cele so svojim 12clennym timom bol odsudeny za podvod a sirenie nepravdivych informacii. Bohuzial za ten kratky cas stihol ovplyvnit neskutocne mnozstvo mamiciek po celom svete, ktore tomu slepo veria a neockuju svoje deti. No a vysledkom su epidemie napr osypok a cierneho kasla v takom USA. Ked to takto pojde dalej, coskoro mozno aj u nas daka epidemia vypukne, lebo kolektivna imunita ockovanych deti klesa.

siska53
27. dec 2016

@vendulena Ano,dala som.
@tilka82 tak dojcenie nemusi ochranit,ale pomoze lahsie prekonat. Mala mala vyse roka,ked sle vsetci schytali nejake hnacky a vracacky (co to bolo,neviem). Najskor maly,potom postupne my dvaja dospeli.. Mala nedostala nic. V tom case bola dojcena a dost intenzivne,kedze MM mala radsej ako prikrmy. Maly to ptekonal relativne dobre - sice nebol uz dojceny,ale zase ako babo bol ockovany proti rotavirom tiez.. Mozno to malo este daky ucinok ak to rotaviry teda boli..najhorsie sme dopadli my dospeli,ja,kedze som este dojcila,som sla na pohotovost,kde mi dali aspon infuzku..

alicka850
27. dec 2016

Ja som dala starsiu dceru a mozen povedat, ze pocas skolky a nam gastroenteritidy vyhybali a ked aj dostala, raz sa vyvracala a bolo dobre, kdezto my sme boli s muzom uplne mrtvi. Bola dojcena do 2r. Syna som dala tiez zaockovat a minuly tyzden mala doniesla zo skoly tiez virus, vracala cela trieda, ja som to chytila od nej a maly je v pohode, nedostal to hoci spolu spia v jednej izbe a bola doma spolu s nim. Tiez je dojceny a ma 2r. Dojcenie pred rotavirusom nechrani. Ja mozem povedat z vlastnej skusenosti, ze moje deti boli imunnejsie ako ostatne voci rotavirusu.

belllinka
28. dec 2016

Nemám zaočkovanú dcéru s Rotarixom, ani s ničím iným, bude mať 4 roky, 2 roky je v kolektíve a ešte nikdy v živote nevracala, ani nemala hnačku... čo ju asi tak ochránilo? 🙂
Ozaj tu máte celý postup, ako sazavádza vakcína... Ešte pred párokmi ste o nejakom rotavíruse ani len nepočuli:
https://www.docdroid.net/15ek1/od-neznmeho-slov...

vendulena
autor
28. dec 2016

je mi z tohto sveta na grc.....a co caka nase deti :(, ak sa vazne toto deje len kvoli peniazom, tak nech sa vsetci, co su v tom namoceni, raz "smazia v pekle", nikto by nemal trpiet pre lakomstvo inych, hlavne nie deti...:(

liduska12
28. dec 2016

@vendulena tak ked nedas deti zaockovat, lahko mozu ziskat stredoveke choroby, ktore sa vakcinami eliminovali. A vtedy sa budu "smazit v pekle" az umru alebo ostanu nejak postihnute (slepe, hluche a podobne), podla toho co dostanu a ako to zvladnu. Nehovorim o rotaviruse ale o klasickych povinnych ockovaniach ako proti zaskrtu, mumpsu, osypkam, rubeole (pri tomto ti dieta raz "podakuje" ak raz bude chciet mat vlastne dieta a nebude proti tomu ockovane z detstva). Toto nie je o peniazoch, ale o zdravi 🙂 inac ak chces chodit napr s babom plavat tak sa odporuca ockovat proti rotavirusu 🙂

jana_eyre
28. dec 2016

Moj treti syn ma 3mesiace, najstarsi ma takmer 5r a prvy krat chodi do skolky.. Za tie 3m mal najmladsi uz 3x chorobu, aj 1x atb a je PLNE dojceny.. Neviem odkial vsetci beru ze dojcenie babo tak dokonale ochrani, ja take skusenosti nemam.. Dokonca aj druha dcera chytila v 2m nadchu a to pritom najstarsi nechodil do skolky.. Vsetky deti som dojcila nad rok.. Rotarix som dala druhej dcere a tretiemu synovi a som velmi rada, ak mozem aspon troska pomoct, tak pomozem.. Samozrejme kazdy ma na to iny nazor..

vendulena
autor
28. dec 2016

@tilka82 clovek nevie comu ma verit, myslim, ze sa pravdu ani nedozvieme, stale je to o tom, ze jedna strana tvrdi to a druha to a podla mna je na oboch nieco pravdy a preto som zmätena a neviem, co urobit najlepsie, aby som detom neublizila.....vravim, ak to nahodou je pravda a je to len jeden biznis, tak verim, ze to raz budu mat zratane, ale pravda je taka, ze neviem komu a comu verit...preto som sa obratila na mamicky, ktore maju realne skusenosti a podla toho sa zariadim ;)