Do akého veku musí byť dieťa zaočkovanie proti osýpkam, príušniciam, ružienke?

petronela258
20. jún 2016

Ahojte maminky, mám na Vás prosbu. Máme dosť poposúvané povinné očkovanie. Malý bude mať 11 mesiacov a ešte len teraz bude mať druhú dávku vakcíny synflorix (kt. mala byť 5-6 m.) Očkovanie som mu rozdelila, teda najskôr hexa a o mesiac synflorix, takže asi do toho 18 m nestihneme MMR, nakoľko vtedy dostane posledné 3-dávky hexy a synflorixu. Prosím Vás viete mi povedať do akého veku dieťaťa sa môže očkovať MMR? Vopred veľmi pekne ďakujem. 🙂 😉

petronela258
autor
20. jún 2016

myslela som 3. dávku hexa-vakcíny a synflorix 🙂

smoulinka13
20. jún 2016

mne DR povedala ze do 18 mesiaca veku..ale zalezi na doktorke.kamoske ina DR povedala ze kym nepojde do skolky..tak si vyber 🙂))

darina1952
20. jún 2016

@petronela258 tak na tieto otázky by ti mala odpovedať v prvom rade pediatrička, ktorá tvoje dieťatko očkuje. Inak odporúčam zavolať a informovať sa v centrách pre očkovanie - mali by ti aj telefonicky poradiť, napríklad tu : http://www.dfnkosice.sk/centrum-pre-ockovanie.html

evittam
20. jún 2016

@petronela258 A prečo ste posunuli všetky očkovania?

terezka1947
20. jún 2016

@petronela258 my sme boli na 3hexu v 17mesiaci.,minuly tyzden..a mmrko chcem dat v septembri

petronela258
autor
20. jún 2016

@evittam ja som sa veľmi dlho rozhodovala či vôbec očkovať, najskôr som bola proti tomu potom mal malý bakteriu v črievku, hnačkovali sme aa čakala som na to aby mal negatívne výteri. Takže kvôli tomu 🙂

petronela258
autor
20. jún 2016

@darina1952 ďakujem krásne. A čo sa týka pediatra, nebudem sa vyjadrovať, nakoľko sa na mna pozeral ako puk, už len pri tom, ako som mu navrhla očkovanie deliť...teda nedať očkovať naraz aj hexu aj synflorix. Takže informácie zháňam na iných miestach. Samozrejme, aj inde ako na MK 🙂 písala som už aj na "sprievodca očkovaním". Ale aj vam veľmi pekne dakujem za adresu.

evittam
20. jún 2016

@petronela258 Aha. A prečo si sa nakoniec rozhodla očkovať-čo ťa presvedčilo keď si váhala?

zuzana76
20. jún 2016

a neda sa MMR zaockovat aj neskor? lebo moj syn ho nema tiez, ma uz takmer 6 rokov a tiez by som dala, resp. co potom s tym preockovanim v 13-tich rokoch?

zuzana76
20. jún 2016

resp. osypky by som dala

evittam
20. jún 2016

@zuzana76 No keď nemá to očkovanie, tak nie je čo preočkovať.... A prečo práve osýpky?

zuzana76
20. jún 2016

@evittam no to mi je jasne, cize uz sa asi ani neda zaockovat, ze by som dala len osypky samostatne asi, uvidim

zuzana76
20. jún 2016

@evittam tie mi pridu take najhorsie z toho vsetkeho, ako komplikacia je encefalitida a maly prekonal uz zapal mozgových blan

mirkaaa80
20. jún 2016

No to by vám mali vedieť povedať aj vo vašej zdravotnej poisťovni. Viem že sú prípady kedy ak nedáte dieťa zaočkovať a potom sa rozhodnete, musíte si to potom platit z vlastného. Aspon ja mám také info. Tá lehota na zaockovane mmr je stanovená iba " našimi uradmi" , nie je to ale lehota dokedy vám to poisťovňa ( aspoň všeobecná) preplatí. Ak máte v karte zznamy prečo ste ešte neockkvali - vo vašom prípade ten posun predchádzajúceho ockovania - poisťovňa to preplti. Ale ak by ste vraj podpísali že odmietate ockovat, a potom si rozmyslite, to zo svojho. Takto mi to povedali na infolinke.

maminecka2
20. jún 2016

Ahoj, ani moj este nema MMR a to uz ma 2 r a 4 mes., posuvali sme vsetko kvoli virozam, starsi stale nosi zo skolky a mladsi sa z todo vzdy dlho dostava. A dlhsie ako tyzden nikdy nie je zdravy... Dr. povedala ze vobec nevadi, zaockujeme ked sa bude dat.

petronela258
autor
20. jún 2016

@evittam Presvedčil ma hlavne strach, nie som zástancom očkovať, vždy všetkým ale aspoň tie základne nech má.., bojím sa viem, že z očkovania má mnoho detí nežiadúce účinky, preto som tak dlho vahala a vakcíny mu rozdelila, nech to nieje taký zásah do organizmu.

petronela258
autor
20. jún 2016

@mirkaaa80 ahaa, no ďakujem pekne za info 🙂 Samozrejme v karte máme záznamy, prečo máme očko posunuté.

evittam
21. jún 2016
evittam
21. jún 2016

@petronela258 A vieš čoho sa vlastne bojíš? Osýpok? Tak len pre tvoju info:
Posledný autochtónny prípad osýpok v SR bol v roku 1998. V súčasnosti sú evidované už len importované prípady tohto ochorenia (rok 2011 – 2 prípady). 🙂 😉

zubrienka1
21. jún 2016

@petronela258 dceru som dala zaockovat az v 4 rokoch, skor sa nedalo. zvladla to v pohode.

evittam
21. jún 2016

@petronela258 Prepáč, to nebolo pre teba... 😉
@zuzana76

kape
21. jún 2016

@petronela258 - nas starsi syn mal byt na mmr ockovany v case najvacsieho prepuknutia chrípok, tak sme sa s lekarkou dohodli, ze odlozime na leto , ked mal mat 24 m, lekarka povedala, ze sme sa rozumne rozhodli a v pohode ho potom ockovala, az ked mal 2 roky, nebol s tym najmensi problem. vsetko je v tomto smere o dohode medzi Vami a pediatrom. Mladsi syn nema okrem tetanu nic zaockovane, aj ten tetanus sme davali az minuly rok v lete ked mal 32 mesiacov. A ide to 🙂 Nedavno dostal 3tiu davku.

terezka1947
21. jún 2016

@petronela258 ja som sa tiez bala a aj bojim ockovani,ale rozhodla som sa,ze zakladne ockovania dam
lebo=mnoho ludi operuje tym,ze ved toto a hento....ale....az teraz rastie generacie "neockovanych! deti.....nie su ziadne vyskumy,co to urobi,ked vyrastie isty pocet neockovanych....ako sa niektore choroby moze poprenasat....je tu napr.v posl.dobe vacsi pohyb ludi....20r.dozadu sme nesmeli pomaly za hranice,teraz behame po svete,ludia sa miesaju,expanzia pristahovalcov.....cize,kto moze zarucit,ze vsetko bude ok?
nikto
a nikto samozrejme uplne nezaruci,ze ti,co ockovat davame fakt robime pre svoje deti to naj...ale tak...kazdy rodic sa snazi pre svoje dieta urobit to naj a cas ukaze

bosabotka
21. jún 2016

@kape můžu se zeptat jakou tetanovku jste dávali a jak to malý nesl? Díky.

kape
21. jún 2016

@bosabotka - neviem ,ktorú vakcínu dostal, musím pohľadať očkovací preukaz, teraz keď sme boli naposledy očkovať som ho nevedela nájsť a má zapísané tretie očkovanie zatiaľ len v karte. Doplácali sme za každú vakcínu 4,50 Eur. A nemal vedľajšie prejavy po očkovaní. Už je týždeň po a pred rokom tiež nič.

xevulax
21. jún 2016

Podla ockovacieho kalendaru do 18.mesiaca. moje 3 dcerky (ponaly 4r,a 2x2,5 r) stale mmr nemaju. Snad sa uz cez leto konecne podari nech to mane za sebou

petronela258
autor
21. jún 2016

@terezka1947 Plne s vami súhlasím...Ide o to že MY naša generácia bola očkovana ktovie čím, horšími vakcínami, ako sa očkuje dnes. Opakujem, nie som zástancom očkovania, ale dosť cestujeme, a nechcem vystaviť moje dieťa riziku, napr. spomínané osýpky. Áno, bojím sa ich, lebo čo ak ich moje dieťa dostane a nie je očko? Ano, môže ich dostať aj ked bude zaočkovaná, ale pre môj pokoj budem vedieť, že som spravila všetko pre to, aby som ju uchránila. Už je to len na danej imunite dieťaťa/človeka ako sa s tým vysporiada. A sama by som bola asi veľmi nahnevana, keby mi moja mama po 24 rokoch povedala, že sme ťa nedali zaočkovať.

petronela258
autor
21. jún 2016

@kape Veľmi pekne Ďakujem za odpoveď a za vaše skúsenosti. Už mam väčší pokoj na duši, že to očko sa dá posunúť.

mirkaaa80
21. jún 2016

@petronela258 presne toto mi hovorila aj sestrička u pediatra - že my sme boli ockovani horsimi vakcinami a že veď sme tu a zdravi. No tak neviem, ale ja mám vo svojom okolí rovesníkov ktorí teda moc zdravi nie sú a fakt si teda neviem predstaviť že keď už teraz tridsiatnici majú rôzne chronické a autoimunitne ochorenie, ako to do tej 70. v práci vydržíme😉

senta_sofia
21. jún 2016

Ked mas objektivne dovody,tak sa ta v podstate lehoty v ockovacom kalendari netykaju,bude zaockovane,ked to zdravotny stav dovoli tak,aby bol dodrzany odstup od ostatnych vakcin,pripadne sa dohodni s pediatrom na odklade