Dobrý deň. Píšem sem kvôli tomu, lebo niektoré veci viem ťažšie pochopiť a vnímať. S priateľom sme spolu veľa rokov, dá sa povedať od detstva. Ja mám 25, on 27. Obaja máme vyštudovanú VŠ, priateľ má dobre platenú prácu, ja ešte pokračujem na PhD. Stále sme chceli mať rodinu, bol to taký prirodzený pocit, aj keď sme boli ešte tínedžeri sme o tom hovorili s úprimnou radosťou a nebáli sme sa plánovať spolu budúcnosť, práve naopak. Bábätko sme neplánovali, ale od skončenia VŠ sme sa porozprávali a vnímali to tak, že keď príde tak príde a budeme sa tešiť. No teraz, keď som tehotná mám pocit, že sme v porovnaní s dnešnou dobou divní. Všade vidím len vyjadrenia o tom, ako si treba v 20. rokoch užívať, budovať kariéru, že mať dieťa v takom veku je zvláštne. Vopred sa bojím reakcie okolia a kamarátov. Viem, že to vôbec nemá byť o tom, čo si myslia ostatní, len mi príde smutno a ťažko z toho, ako je nastavené zmýšľanie ľudí na takúto situáciu, ktorá bola ešte pred pár rokmi úplne normálna a prijateľná. Má niekto podobné skúsenosti?
ja som mala prve v 25 a vobec nemam pocit ze by mi nieco uslo. teraz uz msm velke deti a mozem si uzivat a budovat kariéru kolko len chce. podla mna je to povera. kym zena nema deti neda sa hovorit o budovani kariery nakolko zamestnavatel ocakava ze v rozmedzi par rokov zena tak ci tak otehotnie. takto budes mat v 35 volnost a mozes si budovat aku len chces karieru a zit si v nej az do dochodku. neboj nedaj sa odradit blbymi recami. drzim palceky
Pozri dnesna doba, kde kazdy treti par v podstate chodi dat tomu "pomoct" do CAR ci cez planovany sex, stimulku, IUI ci IVF, kde sa pary snazia mesiace, roky... ano to je doba, kedy sa vsetko oklada, ale telo a kvalitu vajicok clovek proste neoklame...cim su mladsie, tym je to lepsie... zivot mas pred-pocas- a aj po detoch, len si to treba v hlave dobre nastavit a nezabudnut na seba ako par. Baby nepiste, ze mate xy-rokov a aj potom sa podarilo prirodzene, ja vam to prajem... ale sama na sebe vidim, ze to, co slo kedysi na prvy sup teraz ani po roku proste nejde 🙄 Kasli proste na okolie a sustred sa na vase stastie, na nicom inom nezalezi, len na tom, ako to vnimate vy dvaja...
@sara288 prvykrat som otehotnela v 27 a uz to mi prislo neskoro.. zdaleka som nebola prva medzi rovesnikmi s dietatom, v okoli mladsie zeny mali deti skor nez ja a nikdy som sa nestretla s nazorom, ze si treba miesto deti uzivat. Asi sa len pohybujes v nevyzretej spolocnosti.
Každý to má nastavené inak. Niekto chce deti skoro, niekto vôbec. Je to každého osobná vec. Pri deťoch sa toho veľa zmení, ale život nekončí.
@sara288 napisem ti to z pohľadu zeny, co si teda užívala a dieta som mala az 34 rocna. Uprimne ak by som sa mala rozhodnut znova, dieta by som mala uz pocas vysokej skoly alebo hned po nej. Myslim si, ze odkladanie dietata nie je spravne ani po fyzickej stranke, aj som bola velmi ustráchaná a o dieta som sa bala, aj uz som druhe nechcela, lebo som bola velmi unavena a citila som sa stara. Vidim, ze mojmu synovi by sa súrodenec zišiel aj my to sam hovori ma 9 rokov. Nejako mu to chyba. Kariéru si vies spravit aj popri detoch a naopak, je lepsie zacat po detoch ako potom prerušovať kariéru, z coho je iba vnútorná nervozita zeny. Mnoho zien ti berie, ze sa muselo obetovať. Cestovat viete aj s detmi. Uz od tych 5 rokov, sú to plnohodnotní partaci na cestovanie po svete. Cize ked ty budes mat 10 rocne dieta, ktore uz bude tvoj parťák na vsetko, tvoje rovesníčky mozno len zacnu rodit. Za mna je tvoje, resp. vase rozhodnutie s partnerom sa uplne perfektne.
@sara288 kašli na reakcie okolia. Ja mám 28, manžel o rok viac a 3 deti. O nič sme v zásade neprišli - ani cez školu sme si "neuzivali", tak ako to robia niektorí iní ľudia.. Na diskotéky som nechodila, piť tiež nie, nemám veľmi rada horúce dni takže dovolenka k moru nehrozila. A ako si užívať? Na koláč môžem ísť aj s deťmi. Na vychádzku tiež, na chatu do lesa taktiež. Psa môžem mať aj pri deťoch. Nepride mi, žeby som pri deťoch o niečo prichádzala a neuzivali si život (tak ako si jeho užívanie predstavujem) 🙂
nečítam ostatné príspevky ALE prečo počúvaš okolie? Každý by sa mal zariadiť podľa seba. Ži si svoj život, nikto ťa nebude živiť, starať sa o tvoje dieťa, o teba, o budúcnosť, IBA ty. TY máš právo sa rozhodnúť čo keby bude , čomu sa budeš venovať, čo v živote uprednostníš a kedy. Ako a kde budeš žiť, bývať, čo budeš robiť ako budeš viesť svoju rodinu. Ak tým neovplyvňuješ druhých ,nenútiš ich do niečoho, nič nikoho do toho.
Tak ano, nie je to uplne bezne v dnesnej dobe, ale bolo to vase rozhodnutie, tak ti moze byt ukradnute, co si myslia ini ludia. Pozri, zeny okolo 35tky pocuvaju, ze su stare na prve dieta a robili karieru, 25tky zas mlade a mali si uzivat. Okoliu sa nezavdacis, mozes to len filtrovat 🙂
@sara288 vsak nemate 16-18 rokov 🙂 mate akurat vek 🙂 ja mam 29 a uz minuly rok sme prisli o babo s manzelom.. nikde nie je napisane ze to vyjde na prvykrat...je lepsie zacat skor 🙂 ty mas idealny vek. Okolie si nevsimaj 🙂 je to len o vas dvoch ako partneroch 🙂 ja som po Vs cakala len lvoli praci, aby som si odpracovala dost na dobru matersku a nadobudla prax aby som sa mala kde vratit po materskej 🙂 inak by som sla do toho hned po vyske 🙂
v 40tke budes mat "pokoj" 😁
zavidim 🤣🤣🤣
@sara288 hádam sa nebudeš riadiť dobou v tomto smere, ste dospelí, takto to cítite a hotovo....
vobec by som neriesila svoje okolie, ak si idem za niecim, po com tuzim🙂 ste vo veku, kedy je to uplne normalne, ved uz nie ste deti predsa, ste zabezpeceni, tak potom nerozumiem, o co ide🙂 kasli na nazor inych, robite to, po com ste odjakziva tuzili a len na tom skutocne zalezi🙂
@sara288 Ja som malého rodila v 26 a absolútne nikto nemal blbé reči, že by to bolo skoro alebo tak. My sme už mali poriešené všetko, čo bolo treba, čiže zázemie tu bolo a neriešili sme, čo povie okolie. Práveže nás otehotnelo viac báb z výšky a sme sa spolu tešili. 🙂 Tešte sa na drobátko a užívajte si toto obdobie. 🙂
my sme s mužom spoznali keď som mala 18, on 19. V podstate už po roku sme sa začali rozprávať o bábätku a tešiť sa, až ho jedného dňa budeme mať. Vedeli sme však, že ešte musíme veľa rokov počkať, keďže sme len začínali VŠ 🙂 Teraz už máme polročného chlapca, mám 26. Kľudne by som mala dieťa aj skôr, čo sa týka veku. Ale chceli sme samozrejme najskôr doštudovať a zobrať sa :D
Tak ja len toľko k tomu, že kvalita vajíčok s každým rokom klesá, pokiaľ máš stabilného partnera s ktorým chceš rodinu, nečakala by som ani rok naviac. A až kamarátky budú mať školopovinné deti, tvoje budú odrastené, budeš mať aj čo to našetrené a môžete si s mužom užívať po svojom 🙂
A dovtedy, život sa dá užívať aj s deťmi, je to ešte väčšia radosť 🙂
@sara288 ja mám 22 a manžel 26 a čakáme svoje prvé bábätko. Absolútne ma nezaujímali ostatný a tak aj bolo, pochopili že sme dospelý ľudia a toto je len naša vec. 🙂
@sara288 nemas sa coho bat, ved vobec nie ste "mladi", akurat vek na dieta. Zivot treba zit a nie "uzivat".
Pohybujes sa v spolocnosi divnych ludi, ak mas obavy ako budu reagovat na tvoje tehotenstvo v tak "mladom veku".
Ja som mala dieta ako 33 rocna a nebolo to preto, ze by som si predtym uzivala zivot alebo robila karieru (som uz alergicka na tieto predsudky). V 25 som sa na dieta citila emocne zrela, ale nemala som podmienky (nemala som partnera, byvanie a minimalne uspory). Zato vela mojich spoluziaciak a kamaratiek sa v tomto veku vydavalo a zakladalo si rodiny a neviem o tom, ze by sa stretli s nazorom, ze sa niekam ponahlaju. Tu je skor problem, ze vela ludi v tomto veku, ak este len ukoncili VŠ, len zacinaju byt ekonomicky produktivni a nemaju dostatocne finnacne zazemie. Ale stale je ine otehotniet v 25 s ukoncenym vysokoskolskym vzdelanim, ako v 17 bez maturity, aj ked bez pracovnych skusenosti.
@sara288
Ste obaja uz pomerne vyspele osobnosti, mate VS teda aj predpoklad naviac na perspektivnu pracu. Uplne bez pardonu posli vsetkych s blbymi poznamkami do pčka! V ratatane rodiny a kamaratov.
Sice som pocestovala trochu svet a ziskala rozne skusenosti. No mat moznost rodit deti prvy krat v 25 v porovnani a v tych 36 ( v mojom pripade) beriem bez rozmyslania tvoj vek.
Pokial si ty s vasim rozhodnutim stastna a vyrovnana, moze ti kazdy tak akurat v dobrom priat. A nie mat priblble komentare, tych ozaj zrus, ken co otcoria zobak!
V tych 40 tich, ked sa podari, budete moct este cestovat, dovolenkovat, uzivat si. Nebudete stari, je to fajn vek este, podla toho ako sa budete udrziavat 🙂 Ja vam prajem nadherny rodinny zivot a aby ste bravurne prekonali vsetky mozne prekazky ci nezhody a boli stastni, zdravi. Deti nech vam len radost robia 🙂
Pane boze mas 25 rokov, nie 15 🙄..
Ze sa vobec pozastavujes nad zmyslanim ludi. Ja by som zas nikdy nechcela dieta ako 40rocna ale vobec sa nepozastavujem, vsak kazdy je zodpovedny za seba a ja im dieta do dochodku predsa chovat nebudem. Rovnako ako tvoje kamosky Tebe kym ony sa budu este bavit. Syna som mala v 22ke a som z toho velmi stastna
necitala som vsetky komentare, ale nepocuvaj okolie, cim si mladsia, tym bude vsetko jednoduchsie, budes viac vladat, viacej trpezlivosti, a karieru mozes zacat riesit po 30, kedy este vobec nebudes stara, ale deti uz budu pekne v skolkach alebo skolach 🙂 nemas sa coho bat 🙂 pozri ja mam 26, a dnes som zistila ze druhe je na ceste , prve ma cerstvo 1 rok 🙂 a sme stastni obaja aj s manzelom , ze v tych najlepsich rokoch si uz budeme uzivat lebo deti budu samostatnejsie 🙂
Ďakujem Vám úprimne za odpovede 🙂 Pomohli ste mi a aj upokojili.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@sara288 mate 25 a 27 nie 18 a 19 🙈 myslim, ze ste v uplne ok veku a ak mate poriesene byvanie, nejaku rezervu nasetrenu a priatel vas bude schopny uzivit, kedze ty budes mat nizucku matersku (ak si dobre pamatam, tak za Phd studium bolo nejakych 500e), tak naozaj sa mozes vykaslat na okolie. Ja som napriklad mala jasno vvtom, ze nechcem ist z vysky rovno na matersku, ale pracovat a mat nejaky normalny prijem z kt budem mat matersku a aj nejake pracovne skusenosti, nech mam potom jednoduchsi navrat po rodicovskej. Toto je ale individualne a kazdy to ma inak 🤷🏼♀️