Riziko skorého otehotnenia po predčasnom pôrode/ potrate

nevestickaaaa
17. aug 2012

Ahojte kočky, som po predčasnom pôrode, ktorý sa spustil v 24tt a bábätko to neprežilo. Pôrod bol spustený kvôli infekcii a nie kvôli oslabenej maternici alebo nejakému podobnému problému. Moja psychika je samozrejme nalomená a veľmi túžim opäť otehotnieť. Všetci lekári odporúčajú počkať s ďalším tehotenstvom 3-6 mesiacov, nikto mi však nepovie prečo alebo aké je riziko keď otehotniem skôr. Keď som sa na to pýtala svojho gynekológa, že čo by sa stalo, keby sa to proste stalo a povedal mi iba to, že si máme dávať pozor. Počula som, že práve bezprostredne po pôrode alebo potrate je najlepšia možnosť rýchlo otehotnieť.
Máte nejaké info o riziku? Hrozí potrat, dvojičky, nejaké iné riziká pri tehotenstve?

zuzi79
17. aug 2012

ja som mala potrat v 6 t. a tiež sme museli počkať aspoň 3-6 mesiacov a to bolo viacmenej len ako menštruácia, ale v tvojom prípade sa musí zotaviť aj maternica, keďže to bol už skôr pôrod. Ja by som počkala aspoň tie 3 mesiace.

susanerose
17. aug 2012

Nám tiež kázal lekár počkať 6 mesiacov, pretože maternica sa musí "znormalizovať". Keď by si otehotnela skôr, tak hrozí, že maternica nebude dostatočne pripravená, aby "udržala" plod a hrozil by potrat. Určite sa oplatí počkať, aj keď Ti verím, že by si chcela bábo čím skôr.

maslenka47
17. aug 2012

Toto su take lekarske hluposti. Oni si myslia, ze musia vsetko riadit a mat "pod kontrolou". Napichaju do teba hluposti, len aby udrzali tehotenstvo hoci aj nasilu (a potom sa z toho velakrat narodi dieta s postihnutim na cely zivot, priroda vedela asi preco sa ho chce zbavit), pripadne aby vyvolali potrat aj tam, kde netreba. A potom samozrejme ze ti "radia" pockat 3-6 mesiacov, nez tvoje telo vytriezvie z tych vsetkych oblbovakov (hormonov) co donho boli umelo napichane.
Pokial sa tvoj porod spustil spontanne a prebehol prirodzene, tak sa naozaj nemas coho bat. Kvoli maternici to urcite nebude. Ak nemas telo zblnute cudzimi hormonami, tak tvoja maternica neprijme oplodnene vajicko skor, ako na to bude naozaj pripravena. Aj keby ste sa ako snazili ;)

mandarinkadarinka
17. aug 2012

ahoj, no zalezi na tom, ci si ho porodila prirodzene alebo ti robili aj kyretaz. ak si mala kyret, treba pockat samozrejme, maternica sa musi zotavit. ak si rodila sama bez pomoci, ja by som sa odhodlala aj po 2 mesiacoch

nevestickaaaa
autor
17. aug 2012

@susanerose a keď maternica bola schopná udržať plod doteraz, prečo by teraz schopná nebola..? Nemyslím to v zlom, len špekulujem a uvažujem nad normálnym dôvodom 🙂
@maslenka47 snažila som sa žiadne hormóny nebrať, pôrod sa spustil tak rýchlo, že lekári nemali možnosť do mňa už nič dostať okrem 1 infúzie magnézia. Po pôrode mi predpísali hormóny na umlčanie mlieka, ale tie som tiež nebrala a snažila som sa mlieka "zbaviť" prirodzene, bez liekov. Možno to chcenie naozaj preháňam, naozaj všetci hovoria, že treba čakať, ale nikto mi zatiaľ nepovedal reálny dôvod prečo okrem obvyklého "telo sa musí spamätať"
@mandarinkadarinka rodila som prirodzene a všetko zo mňa vyšlo prirodzene aj po pôrode, takže ma nemuseli čistiť. Tiež tak uvažujem, ž 2 cykly a idem na to 🙂 zatiaľ som nepočula negatívne reakcie od dievčat, ktoré to tak spravili 🙂

mandarinkadarinka
17. aug 2012

neboj sa, ved to moze aj trosku potrvat, nez znova otehotnies - takze sup na to 🙂

anjelicek26
17. aug 2012

@nevestickaaaa - telo otehotnie, ked na to bude samo pripravene. Niektore zeny prve tyzdne po porode nemaju ani ovulku. Pockaj 6-nedelie a podla mna mozete snazilkovat.

maslenka47
17. aug 2012

@nevestickaaaa
@mandarinkadarinka tak tak, sup na to. Urcite tym nic nepokazis. A keby si aj hned teraz naklusala k lekarovi, ze si tehotna, myslis, ze ta vyhodi? Bude sa s tym musiet zmierit :D Mne napriklad kardiolog tvrdil, ze nesmiem otehotniet lebo moje srdce tehotenstvo nezvladne a lieky co som brala sa v tehotenstve aj tak nemozu. Na to, aby som prestala lieky brat nepotrebujem od neho papier.. a maly bude mat zachvilu 11 mesiacov. 🙂

biibaa
17. aug 2012

@nevestickaaaa Já jsem měla potrat v 15tt a v nemocnici mi tvrdili,že musím půl roku počkat, poté jsem byla na vyšetření na genetice, kde mi primář řekl, že tak dlouho čekat nemusíme, tak jsme nečekali a otěhotněla jsem hned po šestinedělí. Takže i co doktor, to jiný názor. U tebe by bylo možná dobré počkat aspoň 3 měsíce, protože jsi byla v pokročilejším těhu, ale myslím, že když se zadaří dřív, taky nevadí. Budu ti držet palce!!!

nevestickaaaa
autor
17. aug 2012

@mandarinkadarinka @anjelicek26 @maslenka47 ďakujem kočky, strašne mi pomáhajú takéto povzbudenia a optimizmus 🙂 Mám obrovské nešťastie - som narodená v znamení váh, takže som strašne váhavá a stále všetko zvažujem od predu aj od zadu a 100-krát dokola 😀 už mi viacero dievčat písalo, že otehotneli skôr ako odporúčali lekári a problémy nemali, takže už to fakt nechám tak a po kontole po šestonedelí ideme na to! 😀

nevestickaaaa
autor
17. aug 2012

@biibaa viacero dievčat mi hovorilo, že lekári na genetike sú v týchto otázkach benevolentnejší a odporúčajú otehotnenie hneď. Pri ďalšom tehotenstve si nemala už žiadne problémy?

biibaa
17. aug 2012

@nevestickaaaa Žádné promlémy, nic zásadního, co by s tím souviselo. I můj gyndař na to nic neříkal, že jsem otěhotněla tak brzo. Ono to taky nemusí vyjít hned, tak se klidně začni snažit po šestinedělí 😉 Ale v hodně podobných případech to vyšlo hned, u nás doslova na první pokus 😀 Moc ti přeju, ať se brzy zadaří!!!

veruska007
17. aug 2012

@nevestickaaaa Přišla jsem o miminko v 19.tt, spontánně se mi rozjel porod/potrat. Odborníci říkali snažit se hned po šestinědělí, po 3,6, 12 měsících... Zkraje údajně hrozí vyšší riziko potratu, jiné studie to ale zas vyvrátily. Kdo ví... já otěhotněla po 3 měsících (snažili jsme se teda od šestinědělí, ale nešlo to). Blbý je, že Ti potom vychází skoro stejný datum narození 😝

nevestickaaaa
autor
17. aug 2012

@veruska007 takže si otehotnela asi vtedy, keď bolo telo pripravené, to je fajn 🙂 Ten dátum mi nevadí, bojím sa skôr toho, aby mi nevychádzal dátum narodenia ako reálne malo mať naše bábo, to by som to asi moc porovnávala, neviem...

veruska007
17. aug 2012

@nevestickaaaa Ja teda spis porovnavam datum narozeni... Jakoubek se narodil a umrel 2.8., Vojtiska jsem ukecavala, aby vydrzel dele... nakonec mi teda 6. praskla voda a narodil se az 7... ale teda je to jen par dni, loni i letos jsem nevedela, jestli se radovat nebo brecet 😔

klaudia001
17. aug 2012

@nevestickaaaa ahoj, ja som potratila v 4 týždni, obehla som osobne 4 gynekologov z toho boli všetci pôrodníci, všetci 4 v Ba a kažedý mi povedal niečo iné, potrtila som samovolne bez nejakého čistenia, jeden mi povedal pol roka počkat, jeden mi povedal môžem hned ako skončí krvácanie po samovolnom potrate, jeden mi povedal, že po 3 mesiacoch a jeden mi povedal, že ako sa budem cítit......no 😀 a čo teraz hm 😀 plačlivé obdobie už mám za sebou, tak ja teda neviem 😀

nevestickaaaa
autor
17. aug 2012

@veruska007 treba sa tešiť z toho čo máš a nie myslieť na to, čo by si mohla mať... je to smutné, ale život ide ďalej a spomenúť si treba, ale smútiť už nie 😉
@klaudia001 asi je to naozaj o tom ako sa človek cíti a aj tak si z toho zoberieš iba to, čo sa bude tebe páčiť 😀 ja sa bojím iba toho, aby som si to potom nevyčítala ak sa niečo stane, ale to si budem vyčítať aj tak 🙂 ja by som telu dala čas 6 týždňov, z nejakého dôvodu snáď existuje tento pojem 😉

klaudia001
17. aug 2012

@nevestickaaaa presne tak, ked nebudeš mat žiadne bolesti, tak šup do toho, 6 týždnov 🙂 máš to tak ? ja zas cítim nejako, že jako mi skončí toto krvácanie tak počkám až mi nabehne menštruácia a potom sa do toho pustíme 🙂

nevestickaaaa
autor
17. aug 2012

@klaudia001 ja nad tým ešte budem musieť porozmýšlať, predsalen som bola v pokročilejšom štádiu tehotenstva, ale určite nie viac ako 2 cykly a 1 uz mám našťastie za sebou 🙂 Ja sa budem určite orientovať aj podľa toho, čo mi povie lekár na kontrole po šestonedelí. Teda na otehotnenie sa ho pýtať ani nebudem, lebo jeho názor poznám, ale keď mi povie, že je všetko tak ako má byť, tak sa možno posnažíme hneď, aj keď už bude asi po ovulke, ale kašlať na to, aspoň si zasexujeme 😀
teba čaká ešte nejaká kontrola u gynekológa?

klaudia001
17. aug 2012

@nevestickaaaa hej ešte jedna kontrola a to u svojho, takže som zvedavá čo mi povie ten 😀 , kedy sa môžem začat 😀 , to som bola u uplne cudzích lekárov, ale nedalo mi to, no a vysledok každý mal iný variant......no a teraz si vyber 😀 , ja som si ani ovuláciu nepočítala nič, ani nič nemerala žiadnu teplotu, a podarilo sa nám na prvý šup no bohužial dopadlo to tak ako dopadlo, ešte mám také mierne krvácanie, dokonca jeden z tých lekárov mi povedal , že ved to máte ako menštruačné krvácanie, kluádne po nom ako príde ovulácia tak môžme.....bola som z toho zmätená

klaudia001
17. aug 2012

ozaj a chcem sa spýtat, pili ste aj nejaké čaje alebo vitamíny ? lebo ja nemám nič okrem kys. listovej

nevestickaaaa
autor
17. aug 2012

@klaudia001 budem držať palce, ale verím, že tvoj lekár ti povie zase niečo úplne iné 😀 ale mala si šťastie v nešťastí, keď si potratila prirodzene a nemuseli ťa čistiť, takže by si ozaj mala byť už pripravená. Čo naše babky a prababky? Tie rodili ako divné, jedno bábo za druhým 😀
ja teraz pijem alchemilkový čaj, je dobrý na stiahnutie maternice a aj posiluje maternicu, čo by malo byť pozitívne pre ďalšie tehotenstvo. Pije sa iba do ovulky aby pri prípadnom otehotnení pri sťahovaní maternice nevypudilo oplodnené vajíčko 🙂 ja ho pijem práve preto, aby sa dala maternica dokopy čím skôr. no a papám femibion, ale to je v podstate to isté ako kys. listová v tvojom prípade, len femibion obsahuje viac vitamínov, ale je aj drahší. Nemal by však ovplyvňovať otehotnenie, sú to proste iba vitamíny 🙂

klaudia001
17. aug 2012

@nevestickaaaa nooo ved aj ešte ani nejedli žiadne vitamíny, nepoznali olivový olej atd......... do vysokého štadia tehotenstva robili teda dreli na roli....a rodilí ako divé šelmy 😀

luciferkax
17. aug 2012

Ahoj, ja si myslím, že ak to enbolo kvôli slabej maternici, ale kvli infekcii, vlastne si "porodila" normálne a nie je prečo čakať pol roka.. ale zas, je to len môj názor, ja som rodila v 28. tt, ale kvôli slabému krčku a tak mi doktorka kázala rok čakať ( a mne to zas aj vyhovovalo)

sonka43
18. aug 2012

@klaudia001 ja som potratila tiez vo 4. tyzdni,samovolny potrat,pred 3 tyzdnami. Tento vikend skusame zase,nic nas nezastavi a dufame,ze to vyjde.Nic a nikto nas neprinuti cakat.Bola som na kontrole,lekar povedal,ze to dokonca moze tento mesiac zase vyjst...🙂takze neplac a... do prace🙂

klaudia001
19. aug 2012

@sonka43 dakujem sonka43, ja už neplačem, to som len v pondelok ako sa mi to stalo...čakala si do dalšieho cyklu na menštruáciu a potom sa pokušate ?

sonka43
19. aug 2012

@klaudia001 necakam🙂 a naco?uz som cakala dost🙂

sonka43
19. aug 2012

@klaudia001 lekar tiez povedal,ze je vsetko v poriadku,vraj cakat nemusime🙂

nevestickaaaa
autor
19. aug 2012

@klaudia001 kedy ides na kontrolu k lekarovi? podla mna ked ti povie, ze je vsetko ok, tak nemusis cakat, niektore kocky nedostanu menzes hned. 🙂 ja idem k lekarovi zajtra, aj ked este nemam po sestonedeli, potrebujem, aby ma uz vypisal do prace, ale dufam, ze ma aj pozrie, do konca sestonedelia mam necely tyzden, tak snaaaaad... 😎
@sonka43 zavidim, ze to mas odobrene aj od lekara a drzim palce, aby sa podarilo cim skor a aby to dopadlo tentokrat dobre 😉
@luciferkax slaby krcok by som nemala mat a teraz este pijem ten alchemilkovy caj na posilenenie maternice, tak dufam, ze to pomoze. A kolko ti odporucila lekarka pockat? nevedia tomu krcku nejako pomoct?

schnek
19. aug 2012

kolik ženských otěhotní hned po 6n, mají děti pomalu ani ne rok od sebe a všechno ok. Moc bych o tom neuvažovala, dodržela 6n a pokud bude všechno ok a budeš se na to cítit, tak bych nečekala a začala se snažit 😉

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre