Ahojte zalozim takto novu temu este co ma zauima jedna vec. Preco koluje vseobecne pravidlo, ze na kontrolu plodnosti az po roku snazenia? Nechodi sa predsa stale na preventivne kontroly lekarom, zubarom a pod, preco tuto sa najprv dlhy rok snazit a az potom sa presvedcit, ze je vsetko ok? Takto tam moze byt (aj nemusi) problem a zabijeme cely rok zivota...hlavne ked po 30 zavazi uz kazdy rok.... Dakujem za vase nazory.
Mna sa snazili sikovat do centra hned pri prvej navsteve dr-kedze som menila. Ziadny zaujem vysetrit priechodnost a pod. Iba amh vzal-a nebolo zle. Proste sa mu nechcelo tym zaoberat. Nedala som sa a az po roku sme isli,mam cez 30.
@natalia_r tie vyšetrenia niečo stoja. Preto sa nerobia preventívne. To, že ste prekročili 30-tku a až potom sa rozhodli pre deti, je vaša osobná vec, ktorá nikoho nemusí zaujímať. Teraz je taký trend (vôbec to neposudzujem, aj ja som rodila po 30-tke), ale keby každému v tejto vekovej skupine mali robiť vyšetrenie preventívne, tak to by asi stálo nemalé prostriedky. Treba skúšať najprv tak, ako po celé tisícročia pred nami a ak to nepôjde, potom zapojiť do procesu medicínu. Mne to príde úplne logické.
@natalia_r pretože je úplne bežné, ak žena neotehotnie na prvý šup. Vplýva na to viac faktorov a preto sa tomu prirodzenému procesu necháva ten rok. Preventívne prehliadky sa robia, aby sa predchádzalo chorobám. To, že počas trebárs pol roka neotehotnieš, nie je choroba, nijak to neohrozuje tvoje zdravie. To, že čas beží, si snáď vedela aj pred 30-tkou. Predsa si o tom musela uvažovať už pár rokov dozadu, alebo nie? Ak si čakala doteraz, tak už sa nedá nič robiť. Nikto ti nebude preventívne vyšetrovať neplodnosť, ak sa zatiaľ nepotvrdila. Možno otehotnieš o dva - tri mesiace. Načo by ti robili vyšetrenia. Každý dobrý gynekológ ti povie, že sa nemáš stresovať. Robte prirodzene, čo treba a ak je vám súdené, počneš prirodzene v priebehu roka. Ak nie, urobia vám vyšetrenia.
@natalia_r lebo kym nesexujes naostro tak odkial mas vedomost ze mas problemy s neplodnostou? To ze nemas dieta ked sa on nesnazis nie je choroba. A statisticky mas do mesiaca cca 3 dni na otehotnenie, cize pravdepodobnost ze sa trafis je vypocitana na ten rok. Ak nie, vtedy uz to moze nieco signalizovat.
Pretoze paru trva pol roka - rok splodit dieta pri pravidelnom pohlavnom styku za predpokladu ze su obaja zdravy. Tusim ca 20% sanca otehotnenia je v jednom mesiaci(cykle)
Ale kazdy je lekar je iny☺️ klasicku zdravotnu prehliadku si mozes dat spravit pred tym... A ked sa nedari patra sa po pricine...
Ak ti ten rok tak velmi prekaza tak chodte k lekarom a povedzte ze uz sa rok snazite a nic a vysetrenia ti snad urobia ak ich tak velmi chces...niekomu sa podari na prvy sup otehotniet a niekto sa snazi aj 2 roky a potom to pride a nemusi tam byt ani ziaden zdravotny problem, proste vtedy bol spravny cas...nam sa "nedarilo" skoro 2 roky ale nepripustala som si ze nieco nie je v poriadku len proste to chce cas u niekoho a ked som na to konecne prestala mysliet tak sup meskanie a kolajnice na teste
Kludne obid lekara a chod do CAR mali by ta zobrat aj skor ako po roku...
Proste povedz Dr, ze sa snazite vyse roka mas po probleme. Ved nikto Vam do spalne nevidi
Mne povedal môj doktor že po 30tke určite netreba čakať ten rok. Ale to asi závisí od lekárov.
Mne napr povedala moja gyn ze ak sa nam do pol roka nepodari tak mam prist...uz som mala 30 a caste zapaly vajecnikov
Na druhej strane, kľudne môžeš povedať, že sa už snažíte rok, alebo proste pár mesiacov si prihodiť.
Urob to ako ja. Po dvoch mesiacoch snazenia som bola zo svojou dr. S tym ze sa snazime 9 mesiacov. Dala mi neake rady, urobila sono odporucila vyzivove doplnky atd.. Ved lekar vam pri tom nesvieti. Nemusi vediet...
@natalia_r nikto ti nebrani (a ani partnerovi) dat si spravit zakladne vysetrenia. Preventivka u gynekologa s usg pripadne hormonalny profil a spermiogram partnera (da sa spravit u urologa aj v centre za smiesny poplatok a nik sa nepyta preco). Toto vsetko sa da spravit pred snazenim. A potom by som pockala resp. zvazila podla npr. spg. Specializovanejsie vysetrenia az ked sa nedari dlhsie.
zalezi asi od lekara, mne pred pocatim spravil hormonalny profil pozeral ci mavam ovulaciu atd... treba kazdy 2 den mat styk a urcite to pojde nerob si zadne ovulacne testy ziadne strese
@natalia_r pretože otehotnieť nie je na lusknutie prsta. Je to proces, ktorý môže trvať.. dlhšie alebo kratšie. Zdravý pár by mal pri pravidelnom nechránenom styku otehotnieť do cca 12 mesiacov. Taký je priemer. A deliť to na ženy pred a po 30tke??? O čo je utrpenie ženy márne snažiacej sa o dieťa pred tridsiatkou menšie ako tej čo už má po???
A ak sa niekto bojí problémov s otehotnením v súvislosti s vekom, tak bolo treba začať skôr... každý z nás vie kedy sa narodil a koľko má rokov.
@jankalukasova Myslim ze autorka vie kolko ma rokov, nemusis z nej robit hlupu. Nenapadlo ti ze na dieta treba dvoch😀?Nie kazdej sa podari najst toho praveho v "najlepsom"veku. A este aby sa ten chlap cítil na zalozenie rodiny...Dovodov moze byt vela...A nevsimla som si koment kde by niekoho delila, len podotkla ze zeny po 30tke uz nemaju tolko casu, co ma vlastne pravdu...nikde nepovedala ze mladsie zeny ktore sa snazia a nedari sa im maju mensie utrpenie. Tvoja rada ze mala zacat skor je za 100 bodov👍
@whatever1 Ja si to skor vysvetlujem tak, ze tu sa nejedna o prevenciu nejakej choroby. Tie vysetrenia, to je vlastne uz diagnostika. Ona ani nevie, ani nema dovod si mysliet, ze ma nejaky problem, kedze sa este ani nezacali snazit. Keby takto uvazoval kazdy, tak pary s reálnymi problémami by cakali v poradi na vysetrenie, lebo by si vsetci davali robit pracne a dlhe rozbory. Ved nech skusia aspon par mesiacov ist naostro a uvidi. Pripomina mi to ten vtip o medvedovi, co riesil, ze nemoze mat deti. Az mu zajac povedal (s prepacenim) A staru trtkas? Lebo to musiiiiis 🙂
@whatever1 nikde nepisem priamo o autorke...ze na dieta treba dvoch viem tiez. Aj to, ze je fajn mat zazemie. Ale ak by som sa zacala snazit po 30tke a neslo by to, tak sa predsa nebudem ohanat tym, ze som nemohla najst partnera...alebo som najprv zarabala. To je predsa cisto moja osobna vec a moj osobny problem. To by som zrovna ako dovod mohla uviest, ze deti a rodina neboli mojou prioritou ale sa to zmenilo. Mam 30, tak ma rychlo rieste. Cas bezi.
@whatever1 ani v jednom príspevku, ktorý je v tejto téme, nie autorka osočovaná 🙂
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@natalia_r pretože to je tak dané, že neplodnosť je až po 12 mesiacoch nechráneného sexu bez počatia