Ahojte, uz dlhsie sa zamyslam nad tym, ako je mozne, ze volakedy mali ludia "prilis vela" deti a v poslednej dobe z kazdej strany pocuvam o neplodnosti a je pomaly zazrak, ak ma dvojica bez problemov, potratov ci liecby aspon jedno dieta. Niekto hovori, ze je to o strese, ale v minulosti bol predsa v mnohom omnoho tazsi zivot, ludia tiez boli v strese a ohladne existencialnych veci, ci budu mat co jest, ci sa clen rodiny vrati z vojny, ci im deti nezomru na choroby. Je to potom strava alebo ockovania alebo antikoncepcia od skoreho veku alebo co ine? Zamyslam sa nad tym najma kvoli svojim detom, co mozem ja urobit teraz inak, aby sa nemuseli s tymto trapit v buducnosti. Len neviem, ci sa tomu da pomoct. Vdaka za relevantne komentare ❤
K neplodnosti sa neviem vyjadriť, ale celkovo stres v dnešnej dobe je oveľa väčší. Kedysi sa žilo jednoduchšie, v prítomnosti. Vravievalo sa pán boh dal, pán boh vzal. A šlo sa ďalej. Dnes sa ľudia stresujú a väčšinu času strávia nad vecami ktoré sa im ani nikdy nestanú. A nazývajú to opatrnosť alebo ešte lepšie zodpovednosť.
Antikoncepcia vsade, pijeme co pijeme, jeme co jeme....
Stres moze byt tiez samozrejme jednym z faktorov, ale nemyslim ze v globale nejaky vyrazny - u zvierat v chove totiz je to s reprodukciou v tieto casy obdobne, co kedysi rodilo "jak hrusky", tam je dnes velakrat problem dostat sa k nejakemu potomstvu.
Ale co sa tyka potratov atd suhlasim, kedysi nejake biochemicke alebo velakrat MA zena ani nezaregistrovala - a ak ano, velakrat sa to neriesilo. Prislo, odisli... Ziadne komtroly u gyn v 5tt sa nerobili, a ani tehotenske testy 2xd x dni pred MS... A nebol toho plny internet, kedze internet nebol. A vela ludi co teraz po roku ide do centra asist reprodukcie, to dieta pocali, hoc nejakou nahodou po 7 ci 10r a podobne... Takze toto je tiez trosku skreslujuce dnes.
Zvycajne pred tym ako sa zena rozhodne mat dieta, tak ma tlaky na seba kym dostuduje, potom sa zamestna v korporate na par rokov, kde sa necha zmykat, treba predsa dosahovat skvely vykon, najde si partnera kde idu vydavkami 50 na 50 ak to netaha vyssim podielom ona - to je tiez urcity druh stresu, nedajboze je sebestacna a vsetko si vie poriesit sama, tak prejde este epizodou uzkosti/panickych atakov, lebo si toho navalala na seba vela, na domacnost je sama, chce byt predsa super partnerka - dalsi tlak na seba. Pobehuje po lekaroch a hlada pricinu preco to nejde, skusi aj umele oplodnenie a to tiez nevyjde... Stupa kortizol a "neplodnost" je na svete... Uviedla som len taky priklad ak za neplodnostou nie su zavazne zdravotne problemy. Akonahle sa zena naozaj uvolni, spomali tempo v kazdom smere, ujasni priority - otehotnie (toto je to v preklade : ,,Nemysli na to, chodte na dovolenku a ono to pride"... ). Pohyb, sport, pestra strava - to si myslim, ze robi kazda automaticky. Sama som toho prikladom.
Jedným z problémov môže byť aj to, že teraz rodí oveľa viac žien vo vyššom veku, v minulosti častejšie rodili ženy vo veku od 20 do 30 rokov prvé dieťa.
Pretože v minulosti väčšina žien rodila medzi 16-30r všetky svoje deti. Dnes sa začína len po 30tke. Žena, ktorá má viac detí do 25r je ako endemit. 😀
Endokrinne disruptory sposobuju neplodnost. Plast sa uvolnuje do mnohych veci co jeme a pijeme. Robili vyskum a v testovanych vzorkach spermii nasli u kazdeho muza stopy po plastoch.Nehovorim,ze to je jediny problem,ale dost zavaznym. Potom je to fajcenie od ZS, HAK, mobily vo vreckach, notebooky na kolenach...A ano aj vek zien. Od 30-tky rapidne klesa plodnost, v 40+r. uz je sanca takmer miziva na zdrave a kvalitne vajicka.
Vekom sa znižuje plodnosť, keď sa rodenie detí odkladá potom je to už ťažšie.
Plus životné prostredie v akom žijeme a čo jeme je zhoršené.
No začnime rokmi antikoncepcie,co do seba ženy pchajú a kravskym mliekom plným ženských hormónov končiac,co zasa vplyva na muzsku plodnost.. a faktorov co len mňa napada je na veľmi dlhý zoznam.. veľa ovplyvniť neviem, ale moji synovia intenzívne sportuju,nosia volne oblečenie,stravujú sa len doma a teda viem,ze co, v školskej kantine by som tomu bohužiaľ moc neverila, že je to kvalitne.. dcera ma vlozenu mikro špirálu na tri roky, nehormonalnu. Inak to ovplyvniť neviem. Navyše dnes majú deti vďaka IVF aj primárne neplodné páry a v ďalšej generacii sa tento problém asi až zdvojnásobí. Vek robí urcite tiež svoje,ženy sú proste najplodnejsie okolo 20ky..
@iwesska moja teória hovorí, že kukni na LIX a nejake osady na SK. Špina, mobily tam ale maju😉, plastovy a iný odpad na tony, nekvalitná strava, celkovo omnoho otrasnejšie podmienky ako väčšina Slovákov a pôrodnosť jedna radosť 😁 no problem😉
Takže vek, používanie HA a práca asi budú tie pravé príčiny..
kedysi nebolo vo vsetkom tolko chemie, nebola si tolko ozarovana, atd... Stres je druhy silny faktor - kedysi nebol tak extremny ako je teraz. Tu ti vedome aj podvedome utoci na mozog stres z kazdej strany - noviny pozerat vecer je ako cierna kronika, v robote normy a ukoly a nahanacky, potom deti v skole a pomahat im, atd ... je toho fakt vela, co dokqze posobit. Ale pre deti mozes aspon to najlahsie - dopriat im zdravu stravu (nie polotovary), to dokaze velmi pomoct. Rovnako pohyb (aspon bicyklovanie a prechadzky). A obmedzit cas straveny pred obrazovkami na minimum.
Ano, pocet neplodnych parov stupa, stupa hlavne z dovodu znizenej plodnosti muzov. Kedysi to bolo zhruba 10% parov (tak 50 rokov dozadu), teraz sa to blizi k 25% parov, ktore maju problem otehotniet prirodzene
Tiez si myslim, ze je to tym, ze sa zacina v neskorsom veku, niekedy uz vo veku niekdajsich starych mam. Ale tak v mojom okoli je stale vacsina parov, co nepotrebovali odbornu pomoc v tomto. Potraty boli vzdy, mnohe sa ani neregistrovali, kedze neboli tehotenske testy. Povazovalo sa to za oneskorenu ms.
Na druhej strane neplodnost tu bola tiez vzdy. Tych "prilis vela deti" nemali vsetci. Sama mam v rodine bezdetne pary v generacii starych rodicov.
Na to jednoduchá odpoveď nie je. Ale tak zober si to opačne- kedysi sa narodilo 10 detí a 6 z toho pomrelo. Potom z tých 4 zvyšných 1 umrelo do roka a dalšie na chorobu, ktorú už dnes vďaka modernej medicíne nemáme. Tehotenské testy neexistovali, žena ani nevedela že bola tehotná keď potratila (v skorom štádiu).
No a dnes to bude tiež kombinácia viacerých faktorov, ktoré už baby napísali.
A čo by si mohla urobiť inak pre svoje deti? To je ťažko. Ja si naozaj dávam pozor akú kozmetiku kupujem aké jedlo kupujeme, či máme dosť pohybu atď a aj tak môže byť raz syn neplodný. Jedine by som odporúčila nehovoriť deťom ako si majú do 35-ky užívať bezdetný život, lebo na deti je čas. Niekto po 40-ke bezproblémovo otehotnie, no štatistika nepustí.
Mne naši pomohli so štartom do života a preto môžem mať dieťa skoro, budem sa snažiť aj deťom pomôcť, lebo ako rastú ceny nehnutelností si ani garzónku nedovolia. A tu neodsudzujem ľudí, čo majú deti neskôr, aby sa do mňa niekto nepustil. Ja to úplne chápem aká je situácia.
K tomu stresu - precitaj si tu par diskusii - preboha, ako si si mohla spravit dieta, kym nemas svoju aspon garzonku, ktoru budes prenajimat, uz pocas vysokej skoly si mala makat, aby si na nu zarobila, pomedzi to mas, samozrejme, cestovat, lebo ved ako inak si chces rozsirovat obzory, a nezabudni na financnu rezervu, nech nie si, hlupana, cez rodicovsku zavisla od chlapa... A zrazu ma zena okolo 30, biologicke hodiny jej mlatia ako dive, no vek a klesajuca plodnost nepustia.
Podľa mňa je to asi ako s psychickými problémami. Začalo sa o tom otvorene rozprávať, tak sa môže zdať, že toho je viacej. Do toho si teraz viacej dávajú záležať na metriáne a rodia deti často až po 30ke, keď sú na to ready, často je už neskoro a nezaobíde sa to bez komplikácií. Niekde som čítala, že niektoré ženy už v 30 rokoch majú kriticky nízke AMH a že toto odkladanie rodičovstva je veľký problém. Teraz sa už na preventívne vyšetrenia aj trošku viacej apeluje, ale veľa ľudí to zacne riešiť až vtedy, keď sa nedarí. Povedala to tuším nejaká lekárka z CAR.
Na druhu stranu je menej úmrtí novorodencov. Poznám asi 5 rodín z blízkeho okruhu, ktorým umrelo dieťatko v čase, keď sa cca narodili moji rodičia.
Neplodnosť bola vždy. Sto detí mal každý preto, lebo sa neriešili dajake ovulacie, bežní dedinčania od hnoja a slamy, čo ledva vedeli čítať, nemali tucha, že čo a ako... Takže sexovali kedy im prišlo a mali iks deti.
V Biblií sa neplodnosť páru spomína stokrát. Od Abrahámovej manželky Sáry, cez Jakubovu ženu Ráchel a iks ďalších žien až po Alžbetu, matku Jána Krstiteľa. To sa bavíme v rozmedzí cca 2600 - 0 rokov pred našim letopočtom. Takže bolo to tu vždy. Len nebol internet, aby sa to tak šérovalo
Ja si myslím že to nie je v neplodnosti ale v tom že terajšia mladá generácia často deti nechcú proste im vyhovuje život bez deti
vela zien roky berie antikoncepciu, umelo narusuju svoj hormonalny chod a potom to nejde, samozrejme su aj vynimky...
Strava so stresom je najvacsia rozbuska na imunitu a celkovo telo...same chemikalie pchame do seba ...ton iste je aj rakovina ,infarkty atd.. a ja poznam vela parov ,co cakali uplne na poslednu chvilu ,prve bola kariera potom pes/macka a nakoniec chceli rodinu a bol problem....ale zase taky KarOL Gott alebo Boris Kollar su vynimky hahaha..je to individualne...
@janage no ale na tych osadach je aj minimalna hygiena a kozmeticke produkty extremne negativne vplyvaju na kvalitu vajicok a spermii skrz tej chemie,co v nich je,parfemov a podobne.A stres oni veru moc nemaju tiez. Odporucam knizku It starts with the egg,tam presne popisuju,co zhorsuje plodnost v dnesnej dobe.Je tam aj navod,ako zvysit kvalitu vajicok,ked som sla podla neho,dvakrat som otehotnela.
Voľakedy bolo bežné, že žena skončila strednú školu (v 18 rokoch) a vydala sa. Chlapi ešte museli na základnú vojenskú službu, tak tí sa väčšinou ženili po nej. Ak sa náhodou nezadarilo bejby skôr, keďže antikoncepcia nebola tak rozšírená (prípadne nebola vôbec, záleží na tom, o akom období sa bavíme).
V minulosti boli prvorodičky okolo 18 rokov. Prvý sex bol až po svadbe. Chlapci už v puberte bežne pracovali okolo domu, statku, v lese.tým si zabezpečili pravidelný pobyt vonku. Mužská neplodnosť má korene práve v puberte. A práve v minulosti boli základ stravovania ako mi to hovoríme "nezdravé jedlá" , ale prevencia bola striedmosť. V minulosti nebolo ani znečistenie z energetiky a dopravy také vysoké.
Ale tiež riešili problémy, vysokú dojčenskú úmrtnosť, nevedeli si poradiť s niektorými bežnými chorobami u detí ako dnes a to ešte v 50 a 60 rokoch minulého storočia.
Mimo témy, v jedálničku by som chybu nehľadala, v minulosti bolo bohaté zastúpenie mlieka a mliečnych výrobkov v bežnej strave. Pridávalo sa dokonca aj do obilných kaši. Živočíšne tuky mali takmer 99% zastúpenie v strave. Rastlinné tuky ani neboli na trhu ak aj boli tak cenovo nedostupné. Ovocie sa konzumovalo iba z domácich zdrojov, a veľká časť sa používala na výrobu destilátov, alkohol bol tiež bežnou súčasťou života aj u nasť ročných. Dokonca aj spotreba tabakových výrobkov bola vyššia ako v súčasnosti.
Skôr ak niekto chce vyriešiť prečo to tak je mal by hľadať v kvalite životného prostredia, kde je rozdiel a rozdiel je aj v aktívnom fyzickom pohybe.
Súhlasím s tým, že jednak prostredie, čo do seba pchame, čo dýchame, stres atd. Ale podľa mňa úplne kľúčový je vek. Dnes sa tehotenstvo odkladá po 30-ke. Kedysi sa rodilo od 16-tich. Hormóny po 30-ke začínajú prudko klesať, po 35-ke sa prepadajú ešte prudšie. Tak čo akože čakáme, keď väčšina žien odklada tehu presne na obdobie, keď už má "končiť" . Ja poznám asi 10 párov, ktoré šli na umelé oplodnenie, všetci do jedného sa začali pokúšať o dieťa až po 30-ke a nešlo to.
Lebo stúpa vek žien kedy sa chcú stať mamou plus ostatné stres, strava, problémy so štítnou žľazou veď dnes majú mladí ľudia choroby aké mali starší ľudia.Ja som šokovaná koľko mladých žien berie lieky na tlak, SZ...Kamaratkina dcera v 24 r dieťa na prvý x, v 26 tiež.Vek neoklameme.
životné prostredie...
@pet888 prosím je tá kniha aj v slovenčine alebo češtine?
@patriciaa_ neviem o takej verzii:(
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Máš pocit, že " vtedy, kedysi" nebol internet alebo nebol tak rozmohnutý
Nie,kedysi naozaj internet nebol..a od čias čo je, tak keď čítaš, vidíš...čo ľudia píšu ti to môže pripadať kadejako.
Ale problémy s počatím, potratmi sú roky.