Ahojte žienky,chcela by som od vás váš osobný názor.Zijem v dedinke u svokrovcov čo sa týka vzťahov medzi nami sú ok .Mám 6 ročnú dcéru a manžela.C sa týka mojej rodiny neudrzujem kontakt ...Žiaľ to tak v živote býva a je to nadlho.Moj muž by chcel druhé dieťa a čo sa týka mňa som strašne na vážkach.Najprv som si povedala šak ok žijeme NATO aby sme mali deti a rodinu.A však sme sa aj snažili 5 mesiacov a nedarilo sa.Teraz má niako premohol strach...Bojím sa či by som neukratila dcéru ...Aby sa necítila odsunuta a taktiež sa bojím že jej nebudem môcť kúpiť čo bude potrebovať.Tiez sa bojím že bude všetko len na mne i keď MM povedal že mi bude pomáhať.Čo sa týka financií sa tiež obávam pretože je ťažká doba muž zarobí 800 eur a síce nemáme úver ani niake pôžičky ...Ja teraz nastupujem do práce kde zarobim480 eur.No neviem na jednej strane by som bábo chcela no na druhej strane chcem sa venovať malej trošku s ňou behať po výletoch ako tak si užívať kino atď keďže sme predtým moc nikam nechodili ale zase na druhej strane to nieje k životu potrebné si takto užívať.Som s toho strašne zmätená neustále nadtym už dosť dlho rozmýšľam.Mám už 28 rokov a toto je ideálny vek na druhé dieťa.Zienky skúste sa vcítiť do mňa čo by ste robili...Ono ten strach mám aj z toho čo bude keď vyrastú či budem môcť pracovať či má zamestnajú keď budem mať deti dve a umožnia mi prác.dobu či utiahneme školy pre deti...A tiež svokra je stará má 65 rokov a od nej nemôžem očakávať pomoc keďže je stará a chorá.Aj o ňu sa bude treba starať....Už mi ide z toho všetkého prasknúť hlava...Včera som sa o tom rozprávala s mne bolo vidieť že je sklamaný ...A povedal no máš pravdu že je to ťažké tak teda druhé nemáme lebo si ma práve presvedčila....Ale videla som na ňom že chce a že je sklamaný...No ja mám v sebe tento blok a vážne má to trápi ...
Tak ja k tomu len tolko,ze prve som mala v 25,druhe v 28. Pre mna to bol idealny vek a nemenila by som.najlepsie,co som mohla pre prvu dceru urobit,je dat jej surodenca.ziadne dovolenky,vylety,kino,...sa tomu nevyrovna.my s manzelom sa vzdy spoliehame len na seba.nikdy neziadam o pomoc ziadnu tetku,babku,sestru.a v pohode sa to vsetko da zvladnut.financie si uz vy musite poratat,aky mate prijem,vydavky,ci by ste to utiahli.
@alenka7777 ja viem že tie výlety a kino sa nedá porovnať len ma mrzí že dcéra moc s nami nechodila jednak pre menej peniazkov ale aj preto že bývala často chorá...No dá sa týka financií som písala muž má 800 eur a ja budem mať 480eur výdavky máme šeky 200 eur a strava cca 300 eur plus minus
strach a obavy budu vzdy, jaaaaaaj, tiez som si nimi kvalitne presla 🙂 ....ale dat dietatu surodenca, je neopisatelny pocit nielen pre deti, ale aj rodinu ako celok....nemate pozicky, co je v dnesnej dobe velke plus, so svokrovcami vychadzate, co je tiez len dobre, aj ked som zastancom byvania rodiny vo vlastnom, ale to vy uz viete preco a ako....dcerka ma uz 6 rokov, co uz davno nie je babo, naco oddalovat surodenca? preco by mala byt dcerka na vedlajsej kolaji a ukratena o nieco? toto je vsetko len o tom, ako dieta pripravite na prichod surodenca a hlavne, ako sa budete spravat, ked uz bude drobcek na svete....penazi sme mali vzdy akurat na prezitie, k tomu samozrejme uver na byvanie, pomoc od rodiny ziadna, ale nemenili by sme 🙂 ozaj, a prave nastupujem do zamestnania popri 2 detoch a este stale trvajucej RD.....akokolvek sa rozhodnite spravne, nech si potom neskor nebuchate hlavu o stenu 😉
@miselar my mame menej penazi hyppoteku a aj tak mame vsetko
Urcite ano 😊👍🏻
Vies, tu su vsetko zienky ktore ta budu na 2.dieta posmelovat. Ale ziadna z nich ti v realite nepride pomoct. Ja na tvojom mieste by som to nesilila a urcite by som isla aspon co-to zarobit, aspon na 2-3 roky a druhe dieta mozes mat kludne aj v 30tke(ak si to nahodou rozmyslis). Ak mas pochyby tak sa zatial na to vykasli, keby si nemala ziadne dieta tak vravim inak, ale vy mate komu venovat cas, lasku, energiu, peniaze...A ze nebude mat surodenca, no boze co tam po tom, vies kolko je nahovno vztahov medzi surodencami, aspon v mojom okoli urcite. Je to sice pokrvna rodina ale houby z toho.
@miselar máš najideálnejší čas na druhé dieťa , ešte máš pomerne dobrý vek a aj staršia dcérka má vcelku ešte ok rozdiel vekový. ..... za mňa by som do toho išla , neskôr to bude omnoho horšie sa rozhodnúť , zvykneš si na štandard , dieťa bude samostanejšie a už to bude ťažšie , teraz si to odbiješ, si zvyknutá ísť v skromnejšom režime . Však aj na materskej sa dá privyrobiť, keby si musela. Človek všetko zvládne, keď chce .... neboj sa toho, ešte budeš rada. My máme tri deti , nikdy sme nemali nejak financ nazvyš , ale poviem ti ani teraz to nie je ľahké staršie pomaly už aj výšku budú riešiť a tak , ale ja by som nemenila , vždy dostali to čo potrebovali , vždy som to dáko vykoumala ....
@miselar vieš čo? ked budeš takto o tom meditovať a presdviedčať muža že nie,tak on sa s tým zmieri a ked sa zas rozhodneš že chceš,on nebude chcieť a budeš zas mrnčať že on nechce,nebude sa vám dariť rok dva tri,potom sa s tým zmieriš aj ty..alebo ty otehotnieš potajomky a bude tu x tá téma ako ty sa tešíš na malé a on nie a bude to pomaly na další rozvod...
spamätaj sa ..na dieťa nikdy nieje vhodný čas,ale ak je vhodné prostredie a fungujúci vzťah tak chod na to a nestresuj muža
@miselar psychika robi vela, kludne moze branit aj otehotneniu, pokial si na vazkach, ci to skutocne aj chces....tiez sa nam po dcerke nedarilo skoro rok, kedze moj strach a obavy boli silnejsie, ale akonahle som sa aj vnutorne prepla, tak hned boli 2 ciarky, a vies kedy som sa rozhodla? ked sme boli u sestry na oslave narodenin jej deti, pozvali aj inych rodicov s detmi a vtedy som si vsimla, ze kazde jedno z nich tam ma aj surodenca, ci starsieho alebo mladsieho, no a vtedy mi prislo neskutocne luto, ze nasa je stale sama, len koli mojim obavam a strachu z buducnosti, mala som uz 37 rokov a to bola navyse dalsia moja obava z tehu a vsetkeho okolo toho.....dokonca prijem mate este vyssi ako my, a z tejto ciastky sa urcite da vyzit aj vo stvorici....my osobne nepotrebujeme pravidelne vylety, kina a ine zabavky k zivotu, detom sa daju zabezpecit krasne zazitky aj inak ako materialne 🙂
medzi deti sa láska nedelí, s príchodom každého ďalšieho sa násobí ... dcérku neukrátiš, práve naopak, dáš jej do života vzácny dar, súrodenca ... a to je viac, ako hračky
Jaaj dievcata mate pravdu ...ja som taky bojko a to preto lebo ako dieta som nemala jedinu babiku mne moja mam nic nedala ( je alkoholicka) takze som mala detstvo strasne a velmi sa bojim aby moja dceta netrpela niakym nedostatkom...Preto to takto vnímam...A áno mňa tlačí vek a aj vekový rozdiel medzi detičkami...Nechcem dlho čakať a naťahovať čas lebo do 30 chcem mať už porodene ,,;) veľmi pekne vám ďakujem za váš názor asi som potrebovala počuť názor žien lebo nemám kamarátku ktorej by som sa takto zverila....
Nie je povinnost mat 2 deti. Mas len 28, ked sa na to necitis a dokonca dcera uz teraz odmieta surodenca, netlac na pilu. Na to by ste mali byt presvedceni obaja a prinajlepsom aj dcera. To jednodycho musi prist.. No a ked sa pritrafi, asi to tak malo byt...
@miselar myslim-ze to nie je o rozhodovani, ale o citeni. Prosto...nemas to v sebe, necitis to tak -hladas argumenty. Ja mat tvoj vek...uvazujem este nad dalsimi aspon 3 detmi... vzdy som chcela rodinu...velkuuuu...no zial-zivot sa so mnou inak zahral a som vdacnaaa i za ten maly zazrak. Mam daleko viac rokov a stale dufam-ze sa stane zazrak c.2. Nechcem dieta nechat tu same na svete. Jasne...sirsia rodina-ale vsetci su starsi. Ja som tiez z viacerých detí a tak som si to predstavovala. Nechaj to dozriet a nerob zavery. Moze sa stat-ze silnu tuzbu po dietatku pocitis tesne pred 40.-a to budes uz viac riesit hlavou.😉
@jonnie práveže ja to cítim že by som prijala druhé dieťatko len tie obavy a strach mi kazia predstavu....nesilim to len jednoducho uvažujem....
@ukulela áno máš pravdu lenže ľudia sú zákerný vyťahujú sa a ty čo majú menej často sú obetovať výsmechu...Ale máš pravdu raz tu nebudeme ....I keď čo sa týka vzťahov medzi súrodencami neudrziavame moc ale tak tolerujeme sa.Ale to záleží od výchovy a všetkého...Ďakujem ti snáď bude lepšie a nebudem stále stresovať....
Ja za seba velmi lutujem,ze som si nenasla partnera skor (aj ked vzdy bol dovod,preco nie) a teraz vo svojich 34roch rokoch cakame nase prve babo a neviem,ci sa surodenec vobec este podari,kedze ako ja vravim,uz som storocna☺😊za seba vravim ano a vidim to aj na detoch oboch bratov,maju ich po tri a je to super parta,rozumeju si i sa naucili skromnosti i vedia riesit problemy i vsetko.mna ozaj skor trapi,ze moja babika bude jedinacik
Ak si vnutorne nastavena, ze skor nie alebo sa toho budes bat, ono sa ti aj tak babatko nepritrafi, telo sa v stresovej situacii tehotenstvu brani... tvoje argumenty su no, chabe, penazi mate dost, hypoteku ziadnu, dcera uz pojde do skoly, pribudne ti nie plat, ale aspon rodicak, budete mat tisic eur mesacne to malo NIE JE. Tri roky byt doma nemusis, do prace mozes ist aj skor. Ono kino, vylet? Dcera bude mat kazducky jeden den niekoho, s kym sa moze zahrat, porozpravat, pomojat, zasmiat, ten bonus mat surodenca je kazdodenny... a nic ho nenahradi... muz si tiez zela dietatko... a vek tvojej svokry, tvoj, obe ste mlade este az az... takze tak, uzi si to... my mame 4 deti a nelutujem ani sekundu, a ano, najvacsi strach som mala pred tym, nez sme sa rozhodli pre druhe, potom to uz slo bez strachu 😂
@miselar tak neries...mam skvelu a dobre platenu pracu-ale ani peniaze ma nezenu do prace a stale odratavam-ze sa krati rodicovska a toto sa uz nikdy nevrati. Aj s odratymi usami financne by som hned druhe-hoci mi tazko (nemysli, ze skacem z tych penazi), ale vsetko pominie-prejde...ale i mne vek a moze byt neskoro. Zial...12 r sa nedarilo...nerataj...nekalkuluj...dietatko si vas vyberie-ked pride cas
@miselar ja ani neviem, kolko mas rokov - gusim pod 30. stale mas cas zmenit nazor ... ja som prve mala po 35 a do 40 chcem stihnut druhe. viac uz asi nestihnem :( moja sebra prve , druhe o rokov neskor .. a tretia prve v 18 a dalsie 2vzdy po 5 rokoch 🙂
pozri, ludia su aki su ... ale zalezi na vychove dietata. aj moje segry maju hlboko do vrecka, ale deti su na to naucene, vazia si veci, vedia, ze na telefon/pc treba nasetrit, ze to nie je zadarmo ... byvat mate kde, uvery nemate, manzel zarobi na SVK pomery slusne, takze zabezpeceni ste. mate daku financnu rezervu? ta by ta mohla upokojit ...
peniaze na skoly? po materskej nastupis do roborty - hoc aj krati uvazok - ale penazi uz zasa bude viac. podla mna tym, ze nemate uver a mate byvanie, ste zahojeni. a svokra - moja ma sice menej, ale svokor viac, a s malym je najvacsi partak. chodi ho kocikovat aj 3 hodiny (aj teraz v zime, lebo stale sa v kociku dobre vyspi 🙂
@miselar poviem ti tak...tu uvazujes nad druhým dietatom a tu su zeny,kt.by za to dali čokoľvek...ak sa niekomu dari otehotniet prirodzene,berie yo tak samozrejme,ze co chceme druhé spravme si ho....
Cize za mňa by som do toho isla....zvladli ste to doteraz, dalsie dieta zvladnete urcite...ved urcite mas po dcere este nejake veci...a aj po financnej stranke to pojde...aj ked sa mozno budete musiet uskromnit.....
My obaja pracujeme,mame dom aj pre 4 deti,financne sme ok,a hovorili sme si,najprv ked sa zoberieme,ked postavíme,ked hento ked toto....a teraz? Nic.....dieta nie a nie mat....tak nevahaj a chod do toho,pretože zeny ako ja to neberu ako samozrejmost a dalu by za dieta cokolvek
@miselar Toto si musite rozhodnut sami... Su pary,kde jeden z partnerov chce len 1 dieta.. A zvacsa aj pri tom ostanu..ale ten druhy trpi-mamina sused je ten pripad..
Ona chce,on nie,tak maju jedno..
Ja tuzim po tretom,neda sa,tak mame dve..
Si pomerne mlada,dajte tomu volny priebeh.. A ver,ze je sklamany..tak lahko to neprejde..ak vobec niekedy.
Keby ste sa rozhodli:
Casu sa neboj,pokial ide o dcerku,ono mozno prve mesiace by boli tazsie ale vzdy sa da najst aj cas na venocanie sa len jednemu dietatu. Mam 2r.rozdiel,takze o tom nieco viem..
prepáč,ale ako stará vydra ti napíšem,že tvoje dôvody nemať ....sú smiešne...
@miselar myslim, ze vela ludi ti tu poradi mat dietatko cim skor (pytas sa na portali pre mamicky, kde vsetci svoje deti zboznuju, pripadne ich z nejakeho nestastneho dovodu nemozu mat).
Faktom ale je, ze nikto z nas ti nebude pomahat ked sa budes o ne starat. Rozhodnut sa musis ty 🙂 . Tazko povedat ako to zvladnes, sama sa zamysli nad tym ako si vies zorganizovat cas. Si obratna? Pre niekoho je nepredstavitelne starat sa prevazne sama o babatko, vyclenit si cas osamote pre starsiu aby neziarlila, byt k dispozicii chorej svokre, varit, upratovat, ist obcas na vylet, vyzerat ako tak k svetu a popri tom vsetkom chodit do prace (pokial nemas pracu, ktoru je mozne robit z domu ratat dlhodobo s menej peniazmi). Na druhej strane sa najdu aj zeny, ktore to zvladaju lavou zadnou, nestazuju sa, su vzdy usmiate a nad vecou. Vela zalezi od tvojho pristupu, ci si vecna optimistka, vesela povaha, beruca problemy s humorom alebo ci sa nadmerne casto trapis a byvas neustale vystresovana. Na tvojom mieste by som pri rozhodovani vychadzala z toho aku mas povahu, sama sa najlepsie poznas. Ked mas taky strach ake bude vsetko tazke, tak zrejme tie obavy nebudu uplne bezdovodne 😖 ... Este nemas vek kedy je posledna sanca mat dieta, radsej si to dobre premysli. Podla mojho nazoru idealny vek na dieta neexistuje, pre kazdeho je spravny cas individualny.
Pokial sa citis na druhe chod do toho ak nie nechod... Zas tska stara nie si aby si este o rok,dva ci yri nemohla este jedno mat, ja som mala prve v 31. Co sa druheho tyka planovat sme neplanovali ale stalo sa, ked sme to ako tak rozdychali a zacali sa tesit tak som potratila....takze dalsie neplanujeme aj ked obcas ma napadne zeby mozno bolo fajn keby ma dcera surodenca, ona by babatko uvitala...
@miselar Ja si napríklad myslím, že tvoj strach o budúcnosť je v poriadku. Môže sa stať hocičo. Strach o prácu, o budúce náklady na ďaľšie dieťa, to je niečo, čo rozumného človeka napadne a zvažuje to, Na druhej strane, predpokladám, že nie si alkoholička, ako tvoja mama. Deti skutočne nepotrebujú mať doma tonu hračiek, len aby nemali pocit, že strádajú. Toto je trošku tvoja optika poznačená vlastným detstvom. Ty nie si tvoja mama. Si iná, máš inú východiskovú pozíciu. Preto sa netreba obávať. Ak sa bojíš o budúcnosť, môžeš deťom založiť nejaké sporenie. Náklady na druhé dieťa sú menšie. Kúpiš kočík a autosedačku. Oblečenie dnes už nie je taká pálka. Hračiek máte predpokladám dosť. Na výlety sa dá chodiť aj s bábom. Na tú hodinu a pol v kine by bábo možno postrážil manžel.
Nejdem ťa popoháňať, že šup šup, hupsnite na to, ale sama za seba ti môžem povedať, že druhé dieťa nie je až také náročné, ako prvé. Už máš aspoň tucha, čo máš robiť, čo sa bude diať. Staršie dieťa to mladšie na chvíľu zabaví. Nebudem klamať, prvé týždňe boli peklo a potom to bolo neporovnateľne jednoduchšie ako s prvým dieťaťom. Pomoc nemáme tiež žiadnu, príjem domácnosti o málo nižší ako váš plus hypotéku. Netvrdím, že chodíme na dovolenky na Bahamy, ale nejaký ten výlet sa tam zmestí. A výlety sami o sebe vôbec nemusia byť drahá záležitosť. Je to o tvojom nastavení a prioritách. Ja by som si kľudne strihla ešte minimálne jedno dieťa, ale už ma vek tlačí a napríklad moja priorita je aj dožiť sa aspoň maturít svojich detí, takže nie, nechcem po sebe nechávať siroty. Mám o dosť viac rokov ako ty.
Nemáš ani vlastné bývanie pre jedno dieťa,mizerne platy A svokra či ktokoľvek iný okrem rodiča nie je povinný ti s ničím pomáhať je jedno či ma 40 alebo 100 rokov. Mimochodom 65r.človek nie je stary,pokojne môže žiť ešte aj 20-30 rokov. Najskôr si pories vlastny život a prijateľný životný standard až potom ries počet detí.
@katarinapekna milá pani ja svoj osobný Život mám poriešeny...Dôvod je taký že muž chce žiť s matkou a pomáhať jej kým tu bude.nie každá nevesta je senecká nie každá nevesta potrebuje dirigovať svoju domácnosť...Asi toľko...A vek 65 rokov je chceš povedať málo? Ona má svoje diagnózy to znamená že v jej veku má veľa chorôb a nie nepísala som o pomoci aby mi ona pomáhala ale o tom že časom bude treba jej pomáhať.Tak prosím čítaj pozorne...A čo sa týka platov tie lepšie nebudú pretože žijeme na Slovensku
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
za mna ano, v tvojom pripade je cas na druhe dieta idealny.toho ze ukratis o nieco dcerusa neboj, dat jej surodenca je ten najkrajsi dar co jej mozes dat.