Mam 19,tuzim po malom dietatku,priatel pracuje,dietatku sa nebrani,o pol roka koncim skolu,vysku zatial neriesim,jedine co ma brzdi,co na to povedia ostatni...je to ozaj skoro?
Vsetko mame 🙂 jediny problem su ludia...ach...a aby toho nebolo malo,dnes mi znamy oznamil stastnu spravu,ze s priatelkou,starou ako ja,babo cakaju....🙂 boze,tak by som chcela starat sa o to male,voniat ho 🙂 ako si to zvladala ty?
@ivina161 - suhlasim, byt dobrou mamou nie je o veku, ale o pocitoch, o tuzbe... ak mate ake-take zazemie, ty o chvilu aj tak skoncis skolu (kludne to snazilkovanie nechaj na leto, ono ti moze prve tyzdne byvat paradne zle alebo rizikove tehu, to sa k maturite moc nehodi)... ale preco nie... ja som otehu v 21 rokoch s malou, ano skoro, ale co...zvladla som aj tu vysku, zazemie, manzelika, mam super robotu, nic nam nechyba a nic neobmedzuje, som hrda na to, ze to, co niektori nezvladnu ani v 40ke ja mam uz teraz a uzivam si to naplno 🙂 Ini ludia by mali byt to posledne, co by ta malo trapit, ked ty budes s babatkom stastna!
ak sa na to citis, chodte do toho, ALE ..................................................na ludi sa mozes vies co 🙂
Na ostatných sa môžeš ......... mala som tesne po 21 keď som sa vydávala, lebo sme chceli,aj to bolo pre všetkých, že na čo tak skoro, Lebo sme túžili po bábätku, mala som prácu, mali sme dom, tak na čo čakať. Krátko po svadbe som úspešne otehotnela a dnes máme už takmer ročnú dcérku. Kooooooľko krát som počula, "to už? " "tak skoro?" "a to ste neplánovali asi,že?" no nikoho do toho nič nebolo, my sme boli šťastní, spokojní a teraz sme najšťastnejší. ide predsa o vás, nie o druhých, má to byť vaše dieťa, nie druhých, ty musíš v prvom rade zvážiť, či máte poriadne príjem, či to naozaj chcete, či to všetko zvládnete, či ste pripravení..... ak áno, tak na čo čakať....
Dakujem liz...🙂 hmmm do kelu....asi na nom zacneme pracovat 🙂
som toho názoru, že vek nie je dôležitý (samozrejme pokiaľ dievča nemá extrémnych napr. 13 rokov... ) ... dôležitejšie je niečo iné... * citové zázemie - hlavne fungujúci stabilný vzťah.. a psychicky vyrovnaná a vyzretá budúca mamina a to isté psychicky vyrovnaný a vyzretý budúci tato 🙂 .... * finančné zázemie - aby malo bábo kde bývať, čo papať, čo obliekať.. aby mu nič nechýbalo aj po tejto stránke..... * chcenie na oboch stranách.. aj u muža, aj u ženy....... + veľa trpezlivosti, odhodlania a lásky na rozdávanie 🙂
čo viac treba ? snáď len dobrý zdravotný stav 🙂 ... ale na reči iných sa nepozeraj.. vy si žijete svoj život, svoj sen.. vy ste si strojcom svojho šťastia a ak bábo chcete a zvládnete sa oň postarať, tak je to v poriadku..... aj mladá mamina dokáže byť skvelá mamina 😵
@ivina161 neber to v zlom ale mať zázemie, chlapa ktorý ma podporí, byť finančne zabezpečená a vedieť že na materskej nebudete mať problémy, si si istá že chceš byť s týmto mužom a máte toho dosť preskákané ( a ani mať nemusíte ale je to malé plus) a HLAVNE mať potrebu a cit pre dieťa , tak mi je taký šumák čo na to povedia ludia že až. pokial teda nechceš dieťa len preto lebo...lebo niečo...je to v mode... priviazať si chlapa... "ukázať sa".... aby si sa neurazila, poznala som vela takýchto žien a detičky teraz ostávaju na cele dni u starých rodičov, u kamarátov alebo len tak u pestúnok. a poviem ti - mamičky o dekádu staršie od teba. nie je to o veku 😉 držím palce 🙂
mat dieta je rozhodnutim vas dvoch sami viete nalepsie ake mate podmienky a pocity v tomto ti mienka ostastnych ludi moze byt ukradnuta 😎
@ivina161 ja som otehotnela 20 rocna, rodila 21 rocna. Uplne chcene a planovane, snazili sme sa 7 mesiacov.Nikomu sme nic nehovorili, ani rodicom, az ked som bola tehotna. reakcie boli rozne, ale na to som sa mohla vykaslat 😉
mnohym ludom to urcite pride zvlastne ked sa vam to podari, budu sa ta pytat preco si nepockala, ci si nechcete uzivat slobody a ci nechces skolu.. na vsetko existuje rozumna odpoved, a to ze vy ste to tak chceli a planovali.
ak mas po boku partnera ktory ta podrzi, ktory bude skutocnym otcom, tak nie je problem.
Mozno by ste sa mohli zasnubit, to by zmiernilo ten udiv, my sme boli zasnubeni ked som otehotnela, a mozno preto to niektori tak trochu ocakavali.
teraz mam cerstvych 24 rokov a dvoch synov, a mozem napisat ze byt mladou mamickou ma svoje vyhody.
mimochodom si popri detoch robim vysoku skolu 😉
Dakujem kocky ,dalo by sa povedat ze o babatkach viem takmer vsetko,mam v rodine dvojrocneho chlapceka,dalsie dve babatka na ceste,temy na konikovi poznam naspamat,brat sa pri mne citi ako pri mame,studujem pegecku,cize s.detmi to viem.. prijem mame vyborny,mame dom 🙂 milujeme sa,tak asi to fakt necham na nahodu alebo na leto...to buddu pohlady,fuuu
@ivina161 tiez si myslim, ze ludi vobec neries. tvoj zivot...
ja som v tvojom veku uz bola s mojim manzelom, ale chcela som ist na VS, takze babo sme este vobec v tom case neriesili. ja osobne po mojich skusenostiach, by som pockala so snazilkovanim, kym skoncis skolu. bo nikdy nevies, ake bude tehotenstvo, ci budes v pohode, ci nie... a predpokladam, ze ta caka maturita, mozno aj stresovat budes trochu 🙂 a cim menej stresu babo zazije, tym lepsie.
a este ... babatko je uzasna vec, mne davaju deti zmysel zivota, ale tiez musim uprimne priznat, ze vela veci by som chcela robit sama alebo s manzelom a nemozeme, pretoze mame deti a chceme sa starat o ne my a nedavat ich podchvilou starym rodicom, takze to chce vela kompromisov.
ale zasa.... vyhoda mat deti cim prv je, ze su aj skor samostatne. myslim tym, ze ked mas deti okolo 20-25, tak do tvojej 35-40 su uz viacmenej samostatne (nechat ich vecer doma a ist na zabavu). alebo aj pracovna kariera... najprv deti, VS poriesis dialkovo pocas rodicovskej a .... juj, ale to som uz asi prilis prakticka.
Jaj nie,urcite nie re to ze je tp v mode 🙂 v rodine vidim zmysel zivota,babatko je najvacsi dar 🙂 priatel je uzasny,zodpovedny,rozumny clovek,nemyslite si ze mam ruzove okuliare to nie 🙂 ten pocit ked babo zacne kopat ked ai ho prvykrat pohladkam,dakujem vam bambulky 🙂 zasnuby super napad 🙂 dakujem za vase slova 🙂 viete,ked vidim mladu mamicku,vzdy si poviem ake je to krasne 🙂 nemozem si pomoct
Ja dom otehotnela v 18.porodila v 19 a ete tyzden po maturach.nelutujem.a druhu v 20.som najstastnejsia osoba pod slnkom. 🙂
@ivina161 a žijete spolu a samostatne? chcete sa aj brať? ak hej tak ako písala @tea333 začnite krôčikom ako su napr.zásnuby. inak vôbec nechápem že sa budeš vôbec živiť rečami a pohladmi cudzích ludí 😕 😕 ja sa nikdy nezaujimam o druhých záležitosti. najmä ked sa jedna o veci do ktorých nikoho nič. a všetko sa mi to krásne vrátilo aj s úrokmi k mojej spokojnosti. ludia z jednej ulice sa ku koncu tehotenstva čudovali kde som nabrala také bruško a kedy som stihla školu a svadbu. čo ťa po druhých?? nie je jedno čo o tebe kto hovorí pokial to nie je niečo velmi zlé a klamstvo?
@ruzickaruzova Nooo este nebyvame apolu,ale z 24h sme spolu assi 18 🙂 spolu zaspavme,apolu sa zobudzame 🙂 zijem na dedine,preto to tak trosku riesim ale po precitani vasich prispevkoch,zistujem.ze riadit sa podla nazoru druhych je fakt odveci...
@ivina161 nerozprávate sa o tom ešte? inak aj to je pravda, počkať po maturite. ja si teraz spätne hovorím aké som mala šťastie že malá je v poriadku lebo som s nou v brušku končila školu. na druhej strane, na štátniciach sa ku mne správali nezvyčajne milo a ústretovo lebo sa tiež báli aby mi neublížili stresom 😝 😀
a inak aj ja som z dediny, preto ti môžem poradiť vykašlať sa na nich 😉
@ivina161 ak sa na to citis a bude o teba postarane pocas MD a rodicovskej dovolenky, teda priatel ma stalu pracu a mate aj kde byvat / byvanie u rodicov by mohol byt problem/ tak chod do toho. Ja som z toho opacneho konca , rodila som az ako 31 rocna, ale nestazujem sa, my sme si uzili zase predtym spolu a teraz ma bavi fakt uz len ta rodina. Ja som tiez trochu staromodna, takze ja by som dietatko neplanovala pred svadbou, ale to je kazdeho sukromna vec. Ak to tak citite obaja,ze je ten spravny cas a chcete medzi seba noveho cloviecika, tak smelo do toho.
@ivina161 Ako som to zvladla mame tri krásne deti dom auto prácu.Preto sa pýtam lebo my sme chceli dieta a nemali sme nič ani pracu ani kde byvat a na to čo povedia ludia nepozeraj čo ti po nich?oni k dietatku v noci vstavat nebudu oni ti neoperu neožehlia nenavaria.hlavne aby sa Vám to dietatko podarilo počat porodit.Moja sestra sa vydávat nemusela po chodeni boli rok zasnubeny bola perfektne naplanovana svadba nie ako ta naša narychlo ale dietatko po svadbe nie a nie prist.Nakoniec sa zistilo že ma zdravotne problemy a sice deti už maju ale po nekonečnych chodeniach po lekaroch a brania roznych preparatov.držim palce nech to vide a kašli na to čo povedia druhy budu to vaše deti.
Praveze rozpravame,vzdy tak podpichneme jeden druheho 🙂 ze co ak tam dolu nieco je...boze kocky ako ste mi pomohli,dakujem vam 🙂
@zuzana76 vsetko co ste tu napisali,vsetko mame,o financie mame postarane,byvanie tiez,rodina nam praje....vlastne nie je dovod to odkladat,snad to do matury vydrzim a potom pride na rad snazilkovanie 🙂
@ivina161 ahoj.aj mne hodinky zacali tikat dost skoro.tiez neak koncom strednej.ale tu som chcela dokoncit bez pupka.. 😀 som len po miminach pozerala,kocikoch ,bruskach...predstavovala si to svoje..ach..vydrzala som do 21,to sme este s MM okusili trosku svet a potom som ho na to mimco nakonec ukecala.a cuduj sa svete nebranil sa pri tom 😀 😀 je to na vas dvoch ako ste na to pripraveni.na reci sa vykasli...drzim palce,nech vsetko vide podla planu 😉
@marissenka ani mi nevrav,teta,vlastne ma 24 takze ako moja kamoska ma take krasne brusko 🙂 noo do maturit vydrzim aaa potom ma tu uvidite opat,vlastne som tu uz dlhsie,ale neprspievam 🙂
@ivina161 z môjho pohladu je to skoro...ale ty/vy sa riadte podla seba...ak je dieta pre teba momentálne priorita, tak choďte do toho...ak vsak uvazujes o nejakej kariére, praci, zabezpečení sa, tak este pockajte zopár rokov...nemáte sa kam ponáhľať...ak pride dieťatko, vsetky plány sa ti posunu, pripadne skončia.
@ivina161 ahoj ja mám 19 (v marci 20) priateľ 26 a čakáme bábo 🙂 teda už o pár dní by sa malý mal narodiť. Tiež som si myslela že každý namňa bude ukazovať prstom, ohovárať ma a mudrovať že som ešte mladá...samozrejme sa zopár takých ľudí aj našlo...dokonca tvrdili že: ,,To sa vám určite pošmyklo a nebolo to plánované,,...no samozrejme im to neviem vyvrátiť dodnes,,,plánovaný bol a hotovo,,,, Kašli na ostatných...ak to chceš ty aj priateľ tak šup šup do toho 😉 držím palce 🙂
P.S. Som z dediny takže viem ako radi ľudia rozoberajú to čo nemajú 😝
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@ivina161 Mala som prve dieta v 19 chceli sme to obaja a nelutujeme.Mate kde byvat?mate prijem ?alebo budete odkázany na rodičoch?