Mám 17 a túžim po miminku

denisden
7. jún 2015

Dobrý večer. V októbri minulého roku, som sem písala o mojej túžbe po miminku. Čoskoro budem mať 18 a táto túžba trvá cez rok aj pól. Stretla som sa tu hlavne s kritikou,a dnes som sa opäť rozhodla prispieť sem. Od októbra som toho zažila pomerne veľa. Tvrdo som na sebe pracovala a snažila sa ovládať svoje emócie. Bola som na konzultácií s psychológom, kde mi bolo povedané že tieto pocity sú úplne v poriadku a niekto ich má skôr a iný zasa neskôr. Začala som športovať, vypomáhať v sociálnom zariadení ako dobrovoľník (čo mi moje pocity ešte zhoršilo), dokonca som mala doma 2 dňové mláďatko mačičky ktoré bolo treba každé dve hodiny dokrmovať. Ak mám pravdu povedať, moju situáciu to nezlepšilo, a momentálne som dospela do bodu, kedy už nedokážem myslieť na nič iné. Myslím že moje pocity pochopia hlavne tie z vás ktoré túžite po dieťatku a nedarí sa vám. Viem že si možno myslíte že je to neporovnateľné ale v podstate sme na tom rovnako keďže nemáme svoje dietky ani v brušku, a ani v náručí a je jedno z akého dôvodu. Veľa s vás mi písalo o tom ako som nezodpovedná a hlúpa a že neviem o čom materstvo je. Preto som za posledné mesiace tvrdo pracovala na tom, aby som sama sebe dokázala že nezodpovednou naozaj niesom, a dokonca aby som zistila o čom to materstvo je. Pomáhala som matkám ktoré utiekli od tyranov spolu s ich deťmi a bola som tam, keď 5 detí (najstaršie málo 7) bolo chorých a každé jedno plakalo a malo teploty. Vtedy ma veľmi mrzelo že väčšina z vás ma odsúdila a považovala ma za hlúpu pubertiačku ktorá nemá čo na práci. Ale dnes som za to rada pretože som sa naučila veľa nových a cenných poznatkov. Zvážila všetky pre a proti a prišla na to, že po dieťatku stále túžim. A i keď viem že s odretými ušami ale viem že by som to zvládla a spolu s mojim priateľom by sme boli fajn rodičmi. A dnes sa vás už nejdem pýtať na názor na moju situáciu, chcem len vedieť ako sa vyrovnať s mojou situáciou, prípadne či ste zažili niečo podobné a ako vám to dopadlo. Ďakujem.

pribinak
7. jún 2015

Take babatko potrebuje niekde byvat, nieco jest a mat nieco oblecene, niekedy lieky a nejake tie zdravitne pomocky
Ty tiez ak sa chces riadne starat o dieta, tiez potrebujes niekde byvat, nieco jest a nieco mat oblecene.

Toto mas ako poriesene? Ci .....

V 17stich nemas este ani ukoncenu skolu, to nie je dobra vyhliadka do buducnosti, nemas nic odrobene, teda ziadna materska ale iba rodicak, to moze byt rozdiel aj 500-600eur

lilimoni
7. jún 2015

@denisden a priatel ma rovnaku tuzbu? Ak ano, spravte si na papier zoznam, co treba spravit pred tehotenstvom. Napr. matura, zamestnanie, mozete si zalozit vkladnu knizku, kde si budes na mimco sporit. A ked si "odfajknes" vsetko zo zoznamu, tak hura do toho 🙂

mojajulia
7. jún 2015

Moja svokra porodila ako 17 ročná a nemala nič. A zvládla to. Ale mala ťažký život. Si na to pripravená? Vychovala skvelého syna a ja som jej za mnohé vďačná.

lia23
7. jún 2015

Ahoj ...🙂 ja som mala roznako silmnu a velku tuzbu ked som bola v tvojom veku a neutichla doteraz a to mam 23...ked som mala tvoj vek, jedno babo som potratila....dovtedy som vlastne ani nevedela, ze chcem tak skoro babo. Po potrate sa tuzba znasobila..velmi som babatko chcela, no nebol na to idealny partner...vela zien okolo mna mali babatka a moje bolo v nedohladne... stale sami "nevhodni" priatelia, ciez na babatko som mohla zabudnut--Po istom case ma ta tuzba trosku presla, zoslabla, i ked netvrdim, ze som babatko nechcela... Zrazu prisiel priatel, sme spolu rok a cakame babatko a som neuveritelne stastna. Vela krat som si povedala, ze keby som mala tak mlada babatko, sice by som si ho nedala za nic na svete, no o vela by som prisla. Zabavy, kamarati, a pod. Nie je to podstatne, ale kazdi z nas si potrebuje uzit zivot so vsetkym, co mu prinesie, lebo neskor ta to moze chytit a co potom?...Mas este cas, i ked to je velke rozhodnutie stat sa matkou a fandim ti, tak isto aj chapem tvoje pocity. No vzdy je vsetko pre nieco.. Pockaj este, babatko pride ked bude mat prist. uzivaj si zivot, vyries si veci ohladom byvania, starostlivosti a hlavne financii. Nik netvrdi, ze by si nebola dobrou matkou, i ked urcite sa take zeny najdu, ktore si myslia opak, no niekedy si mylsim, ze mladsie zeny mozu byt lepsie matky ako niektore starsie... No si este mladucka, a nie je vsetko len o tom mat babo...je to ine, ked sa staras o cudzie deti, pri svojom musis byt 24h/7dni v tyzdni, je to velka zodpovednost, chce to byt zrelou na rozhodnutia, ktore sa tykaju babatka....Vydrz aspon do 20tky a uvidis co ti zivot prinesie.... Neviem kolko rokov ma tvoj priatel, mozno aj on si chce este "uzit mládí" a az potom sa zaviazat na cely zivot...V kazdom pripade ti drzim palceky nech sa rozhodnes akokolvek ...

sardinka333
7. jún 2015

@denisden ,,tvrdo,, pracuješ akurat tak na tom, ako si obhajiť ,,dieťa v 18tich,,. Aké su tvoje pre a proti? Pre je tipujem - chtíč po dieťati lebo si mylsíš, že by ste boli ,fajn rodičia,,. Proti je: nedokončené vzdelanie, byt predpokladám tiež nemáte, priatel stabilnu pracu, niečo našetrené, pri dieťati sa hodí aj auto, prvotná investícia tiež nie je pár eur...
To že pomáhaš je skvelá vec, dá ti to vela do života. Na druhej strane presviedčaš samu seba že si zodpovedná ale zodpovedný človek naozaj nenapíše toto: ,, A i keď viem že s odretými ušami ale viem že by som to zvládla a spolu s mojim priateľom by sme boli fajn rodičmi.
Život s ,,odretými,, ušami si pre svoju rodinu iste nepláuje ten, kto si to ,,zodpovedne premyslel,,. Udivuje ma to zvlášť potom ako si v ,,krízáku,, videla čo takýto život obnáša a aký je ťažký....

denisden
autor
7. jún 2015

@pribinak nemám ale mám rodičov ktorí by mi zo začiatku úplne pomohli, priateľ budúci rok končí školu a momentálne brigáduje vo firme, kde po skončení štúdia začne pracovať. Na rodičovskej "kuchyni" by som s mimčom bola 4 mesiace.
@lilimoni na miminko šetríme od minulého leta. Máme tam niečo cez 3000e (letné brigády + pracičky popri škole), zoznam nevedieme. Áno túžime po ňom obaja.

steinarka
7. jún 2015

@denisden ak mas strechu nad hlavou, balik penazi na ucte a vyhliadky na fajn buducnost, chod za svojim snom, v opacnom pripade, prosim ta, potlac pudy a zamysli sa nad situaciou z pohladu dietata, ktoremu by si len znicila /minimalne/ zaciatok zivota nedostatkom financii a inymi dolezitymi vecami.. drzim palce..

sardinka333
7. jún 2015

@denisden školu ukončenu nemáš...predpokladám strednu, priateľ tiež nie, stabilná práca je len vo faze, že ,,bude,,. A kam pojdete po tých 4 mesiacoch? Rodičia o tom vedia? Že sa spoliehate na ich pomoc?

ludmilaka
7. jún 2015

@denisden Držím palce. Nie je nič ťažšie a zároveň krajšie a zmysluplnejšie ako mať dieťa.

denisden
autor
7. jún 2015

@sardinka333 škola sa pri dieťatku dá dokončiť aj individuálne. A pojmom odreté uši som nemyslela to čo bolo v krízovom centre (myslím že na to sa hodí iný [horší] výraz), myslela som to skôr z časového hľadiska (bábätko+ škola).

alby2014
7. jún 2015

@denisden Prosim ta, skrtni zo svojich predstav vetu rodicia by mi pomohli. Rodicia ti nie su povinny nijak pomahat a ked potrebujes ich pomoc si este stale dieta, co akurat bude mat dieta. Dospelost sa prejavuje podla mna prvotne platenim vlastnych uctov z vlastnych penazi vo vlastnom byvani ( kludne aj podnajom) bez rodicov a ich pomoci.

Nemas vzdelanie, nemas ani manzela, nemas byvanie ( osobne priatel pre mna nepredstavuje ziadnu istotu, aby som priviedla nase dieta na tento svet). Predstava o tom, ze budes mesiace na4 materskej a potom co? Vies kolko stoja sukromne jasle? Zatazis svoju mamku?

Skola sa da dokoncit individualne, mam teraz jednu taku mamicku, ktora chodi na rpeskusanie a medzi zapalom prsnikov, placucim dietatom, lebo idu zuby a priatelom, co mal ine predstavy, je to fakt super pripravovat sa na maturitu.

Si velmi, velmi naivna.

moniciak
7. jún 2015

Ja som mala malú v sedemnástich a nebola to sranda. Popri materskej som si robila externe vysokú školu, neskôr popri práci v hoteli, boli týždne kedy som dostala jeden deň voľna a aj to na školu... Chvála Bohu, mám super muža, rodičov, bývame vo vlastnom byte. Sme zdraví, máme sa radi, odkedy je malá väčšia máme čas aj sa zabaviť s kamarátmi či cestovať do zahraničia- miulý rok sme boli všetci v Turecku, v zime som bola sama v Kyjeve, v lete ideme len my s mužom a kamarátmi na víkend do Užhorodu... Teraz je to už fajn. Ale museli sme strašne rýchlo dospieť, zabezpečiť sa, kúpiť byt... Podľa mňa aspoň skonči tú školu a namiesto rozmýšľania nad dieťaťo si užívaj výhody slobody a mladosti 🙂

sardinka333
7. jún 2015

@denisden čo si teda myslela pod pojmom ,,odreté uši,,? Kto ti bude s dieťaťom ked sa budeš učiť? ked pojdeš na preskušanie do školy? mama si bude brať dovolenku z roboty?
A kde budete teda bývat? U rodičov?
Samozrejme že všetko sa dá...otázka je ako...a kto všetko bude musieť ,,zaplatiť cenu,, a pomahať ti aby sa to dalo... 🙂

denisden
autor
7. jún 2015

Bývanie - úver (dnes celkom bežné), prípadne dlhodobý podnájom

alby2014
7. jún 2015

@denisden Vies kolko stoji hypoteka, alebo podnajom? A to su len zakladne naklady este dalsich xyz sa ti nabali.

denisden
autor
7. jún 2015

@sardinka333 dieťa bude mať otca, a ten s ním bude ak ja budem v škole, prípadne aj starý rodičia (ak tvoji rodičia a svokrovci niesu ochotní to ma mrzí)
Bývanie som už napísala

denisden
autor
7. jún 2015

@alby2014 mám OA takže akú takú predstavu mám

sardinka333
7. jún 2015

@denisden tebe kto dá uver? Sa spamätaj! Nikde nepracuješ, ani si nepracovala....priatel detto. Chod sa len tak zo srandy opýtať do nejakej banky ake máš šance na uver...resp. jeho výšku. A odídeš velmi nemilo prekvapená. S mužom sme si brali uver na byt - prelustrovali nás ako ,,siroty,, naše prijmy, vydavky, kolko máme nezaopatrených detí, či máme dlhy, či sme manželia...
Si to fakt predstavuješ ako hurvínek válku....a nakoniec skončíte u rodičov v jednej izbe.

pribinak
7. jún 2015

@denisden toto co tu ty pises su velmi naivne predstavy, zodpovedajuce tvojmu veku ;)))

sardinka333
7. jún 2015

@denisden ja sa nespolieham na svokrovcov, rodičov ani nikoho ineho okrem seba. Inak ochotní su, pre tvoje info. Otec dieťaťa bude v práci nie? Z čoho chcete platiť ten uver a ine vydavky?

yarnie
7. jún 2015

Ved to je normalne, ze tuzba po dietati nezmizla. A ja suhlasim, ze treba ist za svojimi tuzbami. Cize prvy krok dokoncit skolu, druhy, ist na VS, alebo najst si dobru pracu, zabezpecit si stalu zmluvu, ziskat niekolkorocnu prax v odbore... Pocestovat popri tom, trochu vidiet svet, ziskat skusenosti a zazitky... Upevnit si vztah s priatelom, vziat sa, najst si spolocne byvanie, zariadit byt, izbicku, nakupit veci pre babo. A potom hor sa do plodenia 🙂 S trochou snahy budes za 4 roky tehulka, bez zavislosti na rodicoch, bez odretych usi. A keby sa nieco nepodarilo, mas dalsich x rokov na tom pracovat.
Alebo to vsetko preskoc, rovno hupsnite na to a prived dieta do svojej detskej izby, pocitaj s tym, ze byvanie u rodicov bude mat vplyv na tvoj vztah s priatelom, a za chvilu tu bude tema, ze mas male dieta, pracu co ta nebavi (v najlepsom pripade, ak nebudes nezamestnana) si zavisla na rodicoch ktori ti kecaju do zivota a ty by si tak rada mala taky zivot ako tvoje rovesnicky...

alby2014
7. jún 2015

@denisden Este raz.Otec bude v praci cele dni a rodicia ti nie su povinny pomoct, ani svokrovci, predpokladam, ze su este tiez mladi a chodia do prace. A este nemas OA to budes mat maturitou ak sa k nej dopracujes.

Skola skusa doobeda, ucitelia tam kvoli tebe neostanu do 5tej. ( ja ucim, viem ako to chodi). Mamicku skusam a ona je nervozna, lebo male je v aute s babkou a musi kojit a znamky jej isli rapidne dole, lebo ma hlavu niekde inde ako pri fyzike a chemii ( co je pochopitelne).

maruska.s
7. jún 2015

Ja som tiez velmi tuzila po babatku a to som nemala este ani priatela. Ked sme sa spoznali, chodili sme spolu skoro 5rokov 🙂 a po svadbe sme do 2mesiacov cakali babo 🙂

denisden
autor
7. jún 2015

@sardinka333 úver mi teraz nedajú ale keď bude priateľ pracovať tak áno, a ako som písala tak spoločne si neják ušetríme aby sme nemuseli brať veľký úver. Auto máme (spoločné, zo spoločných peňazí [NAŠICH]) kto chce si vie zarobiť, a bavíme sa na niečo na čo som sa nepýtala.

jeennyv
7. jún 2015

@denisden podla mna si to prilis idealizujes....to je sice fajn, ze mate nieco nasetrene, ze by vam rodicia pomohli, ale to je vsetko len keby a realita moze byt totalne ina...tak za prve nie kazde dieta ostane s tym komu ho das na krk, v poslednej dobe sa hovori o narocnom baby, ktore place atd...po dalsie ano otec ho tiez povaruje, ale je tu krmenie, kojenie, odsavanie mlieka alebo um...plus TY CHCES dieta nie stari rodicia...clovek sa vo vseliakych situaciach vytrapi, ale cielene chciet dieta a ratat s tym, ze sak co ja pojdem do skoly a niekto sa postara je pre mna sebecke...plus byvanie, kazdodenny partnersky zivot....mas to vsetko zratane takto???....lebo dietatom sa menia veci priority a nie je to len to, ze mam dieta resp. chcem dieta.....

denisden
autor
7. jún 2015

Niesu povinný ale sú to rodičia a ak sú aspoň trochu normálny pomôžu. Áno pracujú až na priateľovho otcaten už je na dôchodku. Viem ako to funguje so školou, toto som si zistila. Ja mam naopak kamarátku ktorá školu zvláda lepšie ako predtým. OA nemám dokončenú, ale mám prehľad o úveroch, úrokoch a aj iných veciach.

alby2014
7. jún 2015

@denisden Problem nie je, ze by nepomohli, problem je, ze s tym automaticky ratas, co je prejav nezrelosti.

sissy27
7. jún 2015

@denisden och bože... tak si to dieťa spravte, načo sú ti názory cudzích ľudí? prečo potrebuješ, aby sme ti to my odobrili? vyrieš si to s frajerom, rodičmi... či potom, keď to nebude tak, ako si ty predstavuješ, tak povieš "vy za to môžete, vy ste povedali, že môžem" ?
nechcem byť zlá, svoju dcéru milujem a dala by som jej prvé posledné, ale pevne verím, že nepôjde do vážnych rozhodnutí s tým, že "veď naši nám pomôžu, postarajú sa, zariadia, vybavia..." lebo áno, som pripravená jej pomôcť kedykoľvek a v čomkoľvek, ale tiež som len človek, taký obyčajný, smrteľný, aj mne sa môže voľačo stať a možno budem ja odkázaná na pomoc druhých alebo z čista-jasna nebudem vôbec ...
uvedom si, že sa tu pýtaš žien, ktoré majú pomaly vlastné deti v tvojom veku, žien, ktoré vedia čo obnáša starostlivosť o dieťa, pretože už sú nejaký ten piatok matkami a predsa sa stále nájde niečo, čo ich v tomto smere zaskočí... ty si myslíš, aké to bude všetko ružovučké voňavučké, ale rátaš s možnosťou, že dieťatko sa nenarodí úplne zdravé? (neprajem nikomu, ale prelúskaj si fotoblogy, koľko mamičiek sa zo dňa na deň muselo vyrovnať či už s vrodeným problémom, alebo takým, čo prišiel neskôr...) školy nedokončené, bývanie vlastné snáď len v predstavách, ach jaj... nájdi si prácu, choď do sveta, nech vidíš aj niečo iné ako rodičovský dvor... a držte sa starého overeného "postav dom, zasaď strom a sploď syna (alebo aj dcéru)" ...
ale opakujem, pred nami, cudzími ženami, nepotrebuješ obhajovať svoje túžby a rozhodnutia, ale takých ako ty sú plné diskusie s otázkami "na čo mám nárok od štátu" a "kto daruje" ...

sardinka333
7. jún 2015

@denisden hm...takže všetci pracuju a stražiť male ti može akurat priatelov otec - realne.
Ty chceš dieťa a hladáš len ludí naokolo čo ti pomožu...rodičia pomožu, (neviem kedy a ako ked pracuju, iste ich táto predstava nadchýna a tešia sa) priatel si zoberie uver....škola ti vyjde v ustrety....a ty čo? Tvoj ,,podiel,, bude porodiť.... 🙂

sardinka333
7. jún 2015

@sissy27 uplny suhlas....
toto ,,cigánske asociálne premýšlanie,, mi akurat tak otvára ,,nožik vo vrecku,,. Ja chcem a vy sa postarajte....ved ,,ked ste normálni,, tak pomožete nie? 😖

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre