Dobrý deň. Viete mi niekto poradiť? S partnerom túžime po dieťatku, ale ja mu ho nemôžem dať keďže som prišla o maternicu. Chceli by sme vedieť ci existuje niečo také ako transplantácia maternice alebo náhradná matka ktorá mi vynosi dieťa 🙂
Ani jedno ani druhé zatiaľ u nás nieje možné.
@matams jedine co je u nas mozne zatial je adopcia...
V čr tuším je mozna náhradná matka, nie som si ista.
U nas co viem, tak to robili na SR tak, ze vynosil dieta niekto iný, a po porode sa vzdal rodicovsky prav ( napr sestra ),. Ale je to teda na dlhú debatu a uvzenie, či by sa na to dotycna dala.
Ďalšia vec je, ze neviem ako to je s otehotnim. Centrum asistovanej reprodukcie to tu na SR neurobi.
Potom spominana adopcia, ale tam sa strašne dlho čaká. Pokiaľ ma pamäť nemyli tak 8 rokov na biele dieta ( nechcem to takto rasovo uvadzat, avsak tak som to citala).
O dvojičky je zaujem menší, tam to bolo okolo štyroch rokov.
Veľmi ma to mrzí za vás. Pevne verím že sa vám podarí byť rodicmi
@matams ako zda sa to strašne, ale uz som videla aj zamotanejsie príbehy - napr na instagrame si daj ,,dva tatove,, je to blog o homosexuálnom pare a majú dokonca svoje dvojicky (pre ludi ktory by chceli zabrdat s predsudkami upozornujem, ze oni sa tak uzas ena staraju o tie dievčatka, ze by mali ist aj napriektak orientacii prikladom vsetkym rodicom ). Vynosila im ich jedna maminka v USA. Aj ked, isto to je najma otazka penazi.
Takže mozne je ozaj vsetko a dúfam že sa vám to podari. Nebude to ľahké, určite to bude ťažké aj pre vas ako partnerov, ale na svete je mnoho ľudí s problemom počať.
A este neviem ako fungujú zahraničné adopcie , popripade adopcie starších detí.
Skús nájsť viac info v skupine adopcia
A este by som predsa len upozornila na fakt, ktory sa moze stat rokmi. Ak to predsa len vyjde. Najdete nahradnu maminku a pouziju sa priatelove spermie, treba si ujasnit, čo v pripade rozchodu/rozvodu.
Bohužiaľ aj s takymi vecami treba predom pocitat. Aby si jedneho dna neprisla o, dieta, o ktore sa cely zivot staras, vychovavas ho, avsak biologicky nie si jeho matka. Neviem či by ti priatel/manzel nechal jeho dietav pripade, ze nemas ani vajecniky a tak sa tvoje vajicka nemozu pouzit a dieta by bolo vlastne biologicky len jeho.
Naozaj je tam velmi vela otázok ktore si musíte zodpovedať, než sa na to dáte.
@matams pokiaľ viem u nás to možné nie je.. zatiaľ bolo publikovaných len niekoľko prípadov transplantácie maternice, väčšinou od matky.. v ČR myslím surogatne materstvo funguje, ale nie som si istá..
@matams tak v tomto pripade by to bolo jednoduchsie.
Pretoze ani pre nahradnu matku by to nebolo lahke vzdat sa svojho dietata,keby su pouzite jej vajicka - ale zvacsa sa dávajú od darcovske.
Teba je mozne stimulovať hormonmi aby bol odber mozny..
Myslim ze najviac zien s problemom otehotnieť chodi do Brna. Mozno skus napisat email o vašej situacii a ake su tam moznosti.
Pripadne sa nezavazne zapisat na adopciy dietatka ( ak by predsa len prva možnosť nevysla. Nech mate "istotu" ). Adopciu môžete odmietnut aj ked sa uz zapisete. Len nech nestratite dajma tomu tri roky neuspesnymi pokusmi a čo potom, ked by ste na adopciu cakali znovu dalsie roky. Je rozumnejsie asi brat do uvahy aj adopciu. Partner mozs neskor zmenit nazor.
A pri umelom oplodnení a náhradnej matke, treba dat do uvahy financie. Náhradná matka to isto neurobi zadarmo..
V mojom okolí poznám dve ženy, ktoré by s radosťou dali svoje maternice na transplantáciu. Deti však druhému páru vynosiť nechcú.
Možno sa takejto transplantácie niekedy dočkáme aj u nás.
su aj unas nahradne matky, sice nie je to verejne, ale su...kto hlada najde. Len treba ratat stym, ze ziadna z tychto zien pod 5 cifernu sumu nejde a maju to sakramentky papierovo osetrene.
u nás legislatíva nepovoľuje náhradnú matku a o transplantácii maternice som ešte nepočula..
náhradná matka je možná v Čechách a aj to majú veľmi dobre právne ošetrené aj pre pacientky zo Slovenska, skús sa obrátiť na nejaké centrum asistovanej reprodukcie v Brne, myslím, že reprofit to ponúka a asi aj reprogenesis..
potom už zostáva len adopcia..
v každom prípade to, že máš vaječníky ešte nezaručuje, že sa budú tvoje vajíčka dať použiť, ale aj to sa dá vyriešiť darovanými vajíčkami 🙂
držím palčeky, nech sa Vám čoskoro podarí mať vlastný uzlík šťastia v náručí 🙂
Ahojte, určite na sk takáto možnosť neexistuje. V Čechách áno. Skús napísať do nemocnice IKEM, tam robia transplantácie maternic. Oni ti povedia presne podmienky na to aby sa všetko podarilo. Ja som sa už informovala a budem mat tiež v budúcnosti určite záujem.
@matams napíš na český IKEM email, alebo si tam zavolaj, že si zo Slovenska a či by bolo možné spraviť transplantáciu maternice. Robia to tam, a nie je s tým problém. A potom samozrejme poistovňu ohľadne platby.
@kittykat22 ďakujem za info snad by to mohlo byt reálne bola by som šťastná
@matams pozri si video ktore vyslo par dni na DVTV https://video.aktualne.cz/dvtv/smrt-ditete-je-t... hovori sa tam o transplantacii maternice
@evka64 tak si pozri video
@kittykat22 ahaa, tak to je novinka...
@zimik ahoj myslím ze určite sú také ženy co by sa na to dali ale pochybujem ze zadarmo🤷♀️
Chcela by som vedieť, ako to dopadlo a ci ste našli náhradnú matku.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
u nás nie, adopcia je možnosť