Ako sa vyrovnať s tým, že možno nikdy nebudem mat vlastné dieťa?

13. apr 2020

Ahojte mam 29 rokov. Mam za sebou toho viac nez dosť. 2 X IVF bezúspešne. Teraz mame posledneho mrazacika no ja sa strašne bojim ist na vklad. Čo ak opäť nič s toho... Neviem či pojdeme na dlašie IVF je to dost finančne časovo a hlavne pre mna psychicky náročné. Nedokážem už takto žiť. Moj život je strašne prázdny. Mam chlapa ktory by pre nna spravil čokoľvek ale tak strašne by chcel bábätko. Ja sa nedokazem viac na neho ppzerat ako sa trápi. Teda trapime sa spolu. A všetko je to len moja vina ja nemozem otehotniet. On je úplne zdravý.

mira91
13. apr 2020

Ahoj, ja mám 30 rokov, snažíme o dieťatko 3 roky, z toho jedno biochemické tehotensto. Pôjdem prvý krát na IVF a tiež sa bojím. Stále otázka, čo ak to nevyjde...tak ako píšeš, ja mám tiež úžasného manžela, ktorý stará o mňa a spraví pre mňa všetko a chce veľmi dieťa, aj všetci naši priatelia už majú a my stále nič. Sú dni keď si poviem, že veď sme stále mladí a musí to raz vyjsť, no sú dni keď mám veľký strach, či budeme vlastne raz rodičmi:( toto, čo zažívame my ženy nepochopí nik, pokiaľ to nezažije. Ale týmto stále verím, že ja, ty aj ostatné sa staneme matkami...len asi pre niečo sa toto všetko musí diať.

modrykoniicek
13. apr 2020

Ja deti nemám.A som s mužom vyrovnaná aj s tým, že sa to nemusí podariť do budúcna.Sme dohodnutí, že na žiadne umelé nepôjdem.Proste ja to tak mám u seba, že čo sa má stať sa stane a nezasahujem do toho tak nejak nechcem rozhodovať za niekoho iného.Ale to som ja.

Chcela by som ťa povzbudiť 🙂 Osobne poznám ženu ktorej sa nedarilo od vysokej školy.Nevzdali to.Áno podstúpili umelé.Po 40tke sa podarilo.
17 krát to nevyšlo.
Jej telo sa bránilo voči mužovy a vždy potratila.
Nakoniec zistili, že problém je v tom, že jej telo nie je nejak kompatibilné s mužom.
Pichali do nej nejaké protilátky celý čas.
Dnes majú syna.

Je naozaj veľa párov ktorým to nešlo ani cez umelé a v ten správny čas počali prirodzene.

Neviem ako dlho sa vám už nedarí.Klišé ale veľa robí psychika.
Niekedy nič nejde na silu.

Sú tu ženy po 40tke prvorodičky.
Nevzdali to.

Ja osobne takúto túžbu nepoznám, ani muž.

Ale ak to naozaj chcete ja by som neprestávala veriť.Si ešte stále mladá.

lydia86
13. apr 2020

Ahoj baby ja mám 33 a už je to dlhých 10 rokov čo sa nám nedarí. Je to veľmi ťažké a tiež mám strach pretože sa s tým že možno dieťatko nebudem mať neviem vyrovnať a asi ani nechcem...☹ Všetkým nám prajem nech to je akokoľvek ťažké aby sa nám to podarilo 🙏

jajko22
13. apr 2020

Adoptovat si babatko? Aj ked to bude trvat par rokov,mozno menej? Dostaneš babatko ktore mozes spravit stastné. Nastaviť sa na to, ze exiatuje aj duchovné materstvo a na diaľku sa dá zatial tiež adoptovat. A pestúnska?

janickacrazy
13. apr 2020

máme v rodine ženu, ktorá nemohla otehotnieť od 20-tky, teraz nedávno sa im konečne podarilo cez umelé oplodnenie, má 36 rokov, konečne je fakt šťastná, ale ozaj si prežila ťažké chvíle, proste nevzdávaj to, možno si dopraj nejaký čas oddych, alebo porozmýšľajte aj nad adopciou, niekedy sa aj otehotnieť podarí, ked prestanete sa na to veľmi sústrediť, poznám prípad, kedy si adoptovali dieťa a do roka bola tá žena tehotná a to jej lekári tvrdili, že nikdy neotehotnie, deti vyzerajú skoro ako dvojčatá, veľmi sa podobajú, držím vám palčeky

deti95060810
13. apr 2020

kolegyni tvrdili že nikdy nebude mať bábo...prvý krát porodila v 38 r. a o dva roky ďalšie bábo. Deti sú zdravé....
inak poznám pár ktorý spolu nemohli mať bábo a po rozvode mal už každý so svojim ďalším už novým partnerom dieťa veľmi rýchlo....
Takže zdravá môžeš byť aj ty nielen mm...😉

eliska13
13. apr 2020

Hlavne sa prestaň obviňovať, že to je tvoja vina.Mas perfektný vek, ak by to náhodou teraz nevyšlo pustite sa do toho neskôr.

kiki68
13. apr 2020

Mas este cas skrz ten vek. Mozno sa to nakoniec podari prirodzene. Ale zivot nie je iba o tom mat deti. Ja som v 25 a 28 potratila a myslela som, ze deti mat nebudem . Svojho terajsieho partnera som sa rovno opytala, ze ci ma chce aj bezdetnu ked to nepojde. A on ze ano. Ved sa da zit aj bez deti a pre neho to nie je alfa a omega v zivote. U vacsiny muzov je dieta skor iba pokracovanie genetiky a spravia tym radost zene, ze jej naplnia tu biologicku potrebu. Ja som sa nastavila tak, ze bud to pride alebo par rokov prekusnem a budeme sami. Budeme sa venovat konickom, cestovaniu. No a ono to z nicoho nic hned vyslo. A keby nevyjde tak bud skusim ivf alebo na to kasleme uplne. Poznam aj stastne bezdetne pary.

marca12
13. apr 2020

Ja budem mat 37 a bez deti a neviem sa s tym zmierit a asi sa ani nikdy nezmierim. Na umele oplodnenie asi nepojdeme,adoptovat nechcem,nedokazala by som bezhranicne milovat cudzie dieta,necitim sa na adopciu. Som mlada,ale mam depky z toho,ze vsetky kamosky uz maju deti pomaly stredoskolakov a ja nic. Budem stara,sama,opustena,zakomplexovana a zatrpknuta. Teraz sa stranim ludi s detmi a potom budem pocuvat ako ma kto ake uzasne vnucata??? Kto ma polubi,s kym sa budeme smiat. Rodina bola vzdy pre mna na prvom mieste. A najviac ma boli,ked mi niekto zadrie,ze asi pre karierh nemame deti. Kriste aka uz len kariera som bezny radovy pracovnik. Nadej umiera posledna,ale ja uz nezivim nadej,uz sa chcem len zmierit so situaciou. Najst pokoj a hlavne nenechat sa vykolajit,lebo tolko primitivnych poznamok,co dostavame sa uz neda zniest. Keby som bola vyrovnana,nerozhodia ma. Ty si este mlada,moze sa to podarit. Snaz sa byt v klude,pokoji,nestresovat sa. A co sa ma stat,stane sa. Vsetko sa pre nieco deje,aj ked nechapem,preco prave nam. Bola by som dobra mama

janickacrazy
13. apr 2020

@marca12 a prečo nechceš ísť na umelé? možno by sa vám podarilo, mám viac kamošiek, čo boli, inak by deti nemali a snažili sa dlho tiež

lydia86
13. apr 2020

@marca12 super napísané 👍🤗😉

hivanik
13. apr 2020

Dievcata, neskusali ste bylinkarku Annu Kopacovu...vraj vie pomoct bylinkami....
Tiez sme si tym presli takze viem ake je to tazke aj ked s nou nemam skusenosti ale vela robi psychika

eliska13
13. apr 2020

@marca12 ešte stále máš čas to zmeniť.Preco tak odmietas umelé, veď možno by stačilo tomu len mierne pomôcť nie klasické IVF.Nedaj si zobrať nádej ešte máš 5-6 r čas.Vobec sa nemusis so situáciou iba zmieriť, ale zabojovať nerezignuj moja kamarátka 7 x potratila teraz ako 41 r porodila.

11iva11
13. apr 2020

Je mi fakt ľúto ľudí, pre ktorých je pomaly jediný zmysel života je mať dieťa. Ja som celý život mala veľmi vlažný materinský pud, ale boli nám s manželom "nadelené" prirodzene počaté dvojičky. Akože nedala by som ich preč a milujem ich, hoci sú aj ťažké chvíle, lebo s dvojičkami to vie byť masaker - ALE úplne v pohode by som si vedela predstaviť život bez detí. Čiže mám tu slobodu v sebe - dobre bolo s alebo bez detí. Nie som na materstvo vôbec upnutá.
Skôr sa mi zase potvrdzuje tá životná irónia, že kto o deti ani veľmi nestojí, tak ich urobí hneď, a kto to má ako zmysel života, tak nemôže mať (mám takú švagrinú bezdetnú).

marca12
13. apr 2020

@eliska13 neviem,ja verim,ze vsetko sa pre nieco deje. Ak nam nie je sudene mat deti,pre nieco to je. Ja som bola vzdy psychicky nad vecou. Maloco som si pripustala aj to,ze nemame deti som nebrala tragicky az posledny rok,dva si uvedomujem ako je to naprd. Uz som sa vo vsetkom stratila,teraz potrebujem najst pokoj a vyrovnat sa s tym. Niekedy premyslam,ci som si nemala vybrat ineho partnera. Nemam v nom oporu a mozno keby som mala pri sebe cloveka,na ktoreho sa da spolahnut,tak pride aj dieta.

eliska13
13. apr 2020

@marca12 môže byť, že necítis oporu a preto sa nedarí.Aj ja verím, že všetko má svoj zmysel, ale v tomto by som zabojovala.Sama vidíš, že poslednú dobu Ta to trápi, lebo sama vieš, že su posledné roky kedy to môžeš zmeniť.Aby si mu to raz nevytkla...aj Vás vzťah by bol iný s dieťaťom, ak by sa podarilo.Mozno práve preto to je takto, že máte to spolu prekonať a ísť do umeleho😀neviem aký máš vzťah, ale ak bábo chces a podľa tvojich reči súdim, že áno mohlo by Ťa to veľmi bolieť o pár rokov , že si sa aspoň nepokúsila.

merkelica
13. apr 2020

pomoct moze nevlastne dieta

majamat
13. apr 2020

poznam zenu, ktora nemohla otehotniet 20r a potom zrazu mala nejake tazkosti. dr ju poposielala na vysetrenia a aj sono brucha a ake prekvapenie. bol to uz 5m tehu. teraz ma uz vnucata.
nikdy nevies, co bude. ked neskusis, nezistis. zavisi aj od toho, aky je problem. niekedy sa stava, ze aj zena, ktora nemoeze otehotniet, neskor sa podari aj prirodzene. asi su to skor vynimky, ale su. no ak mas moznost skusit to znovu, skus. skus si k tomu vsetkemu odlahcit pristup. nemaj prilisne ocakavania. ber to ako sucast tvojho zivota,a ko nieco co musis urobit. mozno budes viac v pohode a mozno sa aj potom zadari.

juliet86
13. apr 2020

u nas bol problem s plodnostou na strane muza.. a ja som stala pred dilemou. chcem dieta s niekym inym alebo chcem byt s nim? a utriasla som si to v hlave ze ja milujem svojho muza a on je moja priorita a chcem rozsirit jeho geny. nie nejake genym nechcela som ani darcovske spermie. neslo mi o to byt tehotna ale mat jeho dieta. a snazila som si predstavit zivot ak by sa to nepodarilo. cestovali sme. oddychovali sme. prekonali sme soft metody aj hard metody spolocne a nejakym zazrakom zhora sa v ramci ivf podarilo vytvorit jedno jedine embryo a aj ked tomu neverim je v bruchu. tie otazky okolia vecne to ze toto je moj zibot a ine to uz nebudem ta neistotam toe predstavy. striedanie nadeje a straty. problemy s plodnostou su masaker. drzim vam palce

modrykoniicek
13. apr 2020

@marca12 Len za to, že nie si mama nemusíš byť opustená, zatrpknutá a zakomplexovaná.

Nemysli si, že každý kto má deti ich aj vidí alebo s nimi trávi čas.Kamarátky možno majú stredoškolákov ale pochybujem, že pubertiak lipne na rodičoch.

Moja mama má mňa dospelú, sestru 15 a brata 7.
Boli dni keď plakala a hovorila mi.Nikdy nemaj deti lebo stratíš slobodu a celý tvoj život už bude len kuchyňa, deti, domáce úlohy, robota.Ani nevieš ako ti závidím.

Nie každá si to prizná ale aj mama môže mať také dni.
To len na ujasnenie, že aj tá najlepšia mama (a tá moja je) by chcela mať čas pre seba.A deti nie sú stredobodom vesmíru.

Ja osobne v živote nechcem mať viac ako jedno pretože som si tým prešla.Že dieťa nie je len radosť ale aj starosť.

Preto si treba užívať každý jeden deň a nepozerať sa tak na rodiny s deťmi.Lebo to, že majú deti ešte neznamená, že oni tebe nezávidia slobodu.

Ja osobne nepochopím a ani môj 36 ročný muž prečo si všetko šťastie zakladáte na deťoch.
To je tá mylná predstava, že to je to čo ťa urobí šťastnou.

Deti raz vyrastú a zas budeš sama.S mamou sa vidím raz za mesiac niekedy ani to.
Deti majú potom iné starosti a vlastný život.Vlastné problémy.