Zvýšili ste cenu prenájmu pre infláciu?

evelka81
19. sep 2022

Ahojte dlhodobo prenajimam byt v Ba. Vsetko islo od leta hore sluzby Orange uz 2x , Najomne islo v lete.Doteraz som nezdvihla cenu. Teraz pojde hore elektrika a aj teplo a voda budu drahsie. Zvysili ste cenu za prenajom?

wheel
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
wheel
19. sep 2022

Kde mi skoncila zmluva a mam novych najomnikov tym som zvysil. Stare zmluvy som nemenil, zvysim ked vyprsia.. Najmy sli hore vyrazne takze zvysovat budem postupne aj ja samozrejme.

eeffka
19. sep 2022

Ja mam dlhorocnych, zatial nie, ale po zime budem musiet.

erikaka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
prasiatko30
19. sep 2022

Ak v tom mas zahrnute ceny za kurenie a za vodu tak urcite by som sa snazila zdvihnut zalohove platby a teda zdvihnut najom a dohodnut sa aj s najomnikmi lebovam pride nedoplatok na konci vykurovacieho obdobia, ktory pravdepodobne budes musiet vyuctovat najomnikom.

anjelicek26
19. sep 2022

Tak normalne plati najomca najomne a energie oddelene, nie? My najomne zdvihat nasmu najomnikovi nebudeme, skor sme uvazovali nad znizenim, ceny energii pojdu hore a bude mat uz tak co robit sam aby to poplatil... ale vravim on si energiu, kurenie, vodu plati samostatne...

melanta
19. sep 2022

Máme v zmluve zvlášť nájom a energie. Nájom sme nedvíhali a ani neplánujeme. Platby za energie sme zvýšili v lete po dohode s nájomníkmi.

cyberk
19. sep 2022

@anjelicek26 ja som dokopy byvala v 6podnajmoch a nikde som neplatila energie zvlast.. 🙂

anjelicek26
19. sep 2022

@cyberk ja som sa nad tym nikdy nezamyslala, prenajimame dom po muzovych starkych... velke to je, ale neni to takmer vobec zaizolovane, takze tam prekuri clovek strasne peniaze 🙄 Tak radsej davame nizky najom a mame pokoj a najomnik nepinda a je tam uz desat rokov spokojny...

eeffka
19. sep 2022

@anjelicek26 ja to mam spolu, zatial ked mali nedoplatok tak ho doplatili,cca 50e spolu, vedeli dopredu. Ale je to maly,teply 1izbak. Po tejto zime uvidime. Ale vravela som im. Len zvazujem co mi je lepsie... maju male prijmy, obcas zaplatia na 2x, ale vzdy. A neviem o nich 3roky, alebo im dvihnem a predpokladam ze to neutiahnu.... tak cakam co bude po zime.resp aapon v decembri snad sa dovtedy vrchnost jaane vyjadri. Pre mna je prioritne aby pokryli naklad na byt, nech nejdem do minusu. Byt nema hypo.

cyberk
19. sep 2022

@anjelicek26 z pohladu podnajomnika radsej platim dokopy tie veci, ale keby ja prenajimam urcite to tiez rozdelim lebo ja som si vzdy az prekurovala byt, aby som mohla aj v zime chodit v tricku 😅🤣

anjelicek26
19. sep 2022

@eeffka tak ja uz energie viem a je to na zaplakanie, co nas tento rok caka za ceny plynu a elektriky v nemecku... 8x tolko plyn a 4,5x elektrika...

anjelicek26
19. sep 2022

@cyberk ja mam tiez rada take teplo, ale tento rok to veru bude problem pri tych nakladoch... ratam, ze cez tisicku mesacne nas bude stat len plyn 🙄 Tam uz sranda konci a kupim si sveter a papuce 😂

matkahelka
19. sep 2022

@anjelicek26 na SR si podnajomnik energie neplati sam. ved to ani nie je mozne. ani SPP ani VSE ti nedaju zmluvu ak nie si vlastnikom nehnutelnosti.

cyberk
19. sep 2022

@anjelicek26 uff hrozne tie ceny… ja si takto kazdy rok vravim ze vsak teplejsie sa obleciem usetrim… ale ked uz som doma tak ten pocit tepla skratka svetrom nenahradim 🤣

eeffka
19. sep 2022

@anjelicek26 auuu, tak to som zvedava co bude u nas. Offtopic: chcela som si kupjt sporak na tuhe palivo... tolko som cakala az moj model, taky lepsi , az vyrobcovi vely sklad vykupili nemci 🤣 uz viem preco.

matkahelka
19. sep 2022

@evelka81 prenajimame 3 byty, vo vsetkych sme zvysili cenu teraz k 1.9.

anjelicek26
19. sep 2022

@matkahelka u nas ano, zo suhlasom majitela, je na to extra tlacivo. Podla mna je to fakt rizikove platit najomne s energiami dokopi, hlavne, ked sa tie ceny stale menia, pre prenajimatela rizikove, lebo ceny dole nepojdu asi nikdy a spotreba moze narast u najomcu kedykolvek novymi spotrebicmi... ale to len tak uvazujem nahlas.

anjelicek26
19. sep 2022

@eeffka ano tu ludia sialene spekuluju... solarne panely sme zhanali pol roka a teraz ked ich firma polozila - dodacia lehota na ten konvertor na elektriku je dalsieho pol roka 😂 Takze yes no investicia roka... ale to nam s problemom s plynom do buducna aj tak nepomoze...

martinkatinka
19. sep 2022

My sme boli v podnajme a v zmluve boli, ze kolko su zalohove platby za energie a kolko je najom. Prenajimatelovi sme platili sumu spolu, ale v najme to bolo vsetko pekne rozpisane s dodatkom, ze ked sa menia zalohove platby, meni sa to aj nam. Je to uplne logicke.

prasiatko30
19. sep 2022

@anjelicek26 na sk zvycajne platia zalohovu platbu aj majitelia bytu a v tom maju kurenie/vodu/fond oprav - to sa zvycajne nemeni na podnajomnika a najhorsie na tom vsetkom je to, ze ty nevies ake mas mesacne alebo 2 pripadne 3 mesacne realne naklady - lebo vsetky tieto veci sa vyuctuju ako realne naklady raz rocne 🤦🏽‍♀️. Co nechapem doteraz ako to, ze za vyse 30 rokov nie su schopni uctovat na mesacnych bazach realnu spotrebu - mne chodi kazdy mesiac corealne spotrebujem za predosly mesiac za elektriku, kazde dva mesiace plyn a kazde 3 mesiace vodne a stocne. na sk je to surprise surprise

matkahelka
19. sep 2022

@anjelicek26 roky prenajimame byty a nic rizikove na tom nevidim, ak maju nedoplatok na energiach, zaplatia si ho. maju to v zmluve.

prasiatko30
19. sep 2022

@matkahelka ono problem sa moze vyskytnut ak ti najomnik odide vo februari v marci a ty mas vyuctovanie v juni - ano je tam kaucia ale neskutocne sa to predlzuje vsak este niekolko mesiacov po ukonceni najmu nevies ci to mas vratit ci nie a ten druhy nedostane peniaze - na nerv

zuzanaete
19. sep 2022

@matkahelka Na SK tiez moze najomnik platit za energie sam, aj ked nie je vlastnik nehnutelnosti. Zmluva moze byt na neho.

matkahelka
19. sep 2022

@zuzanaete mas osobnu skusenost? pretoze u nas pytali aj v SPP aj vo VSE list vlastnictva.

zuzanaete
19. sep 2022

@anjelicek26 Riziko prepisania energii na najomcu je velke, ak by prestal platit. Elektrarne elektriku odpoja a potom sa moze vlastnik dohadovat a platit znovupripojenie a vyplatenie dlhu. Ak by mal clovek istotu, ze bude najomnik vsetko platit, tak by to bolo jednoduchsie.

matkahelka
19. sep 2022

@prasiatko30 my sme v takomto pripade riesili vyuctovanie vtedy, ked najomnik odisiel. uplne v pohode nam SPP vyslo v ustrety. bolo to sice za poplatok, ale urobili nam vyuctovanie aj mimo zuctovacieho obdobia.

tahomi
19. sep 2022

Ano, zvysila som od 1.9.

qetka
19. sep 2022

@matkahelka plyn a rlektrina su v pohode. Problem je kurenie a tepla voda, ktora sa plati spravcovi. Pretoze on realne nevie urobit vyuctovanie skor 🤷‍♀️

evica17
19. sep 2022

@prasiatko30 no ja bývam na SVK a na elektrinu mi chodí faktúra každý mesiac, koľko sme spotrebovali, koľko máme preplatok/nedoplatok, s tým že nám ho hneď j v ten mesiac vrátia alebo ho musíme uhradiť