Ahojte maminy,potrebovala by som nestranny nazor a vas pohlad na vec.Kazda viete aky zivot je na slovensku a mna by zaujimalo ktorou cestou by ste sa vybrali ak by ste si mohli vybrat.Predstavte si ze mate 2 male deti,manzela,jeden obycajny slovensky plat a vedeli by ste ze dlhsie budete zit len z toho 1 platu.Kde by ste radsej byvali:
1. V DOME- vo vlastnorucne postavenom dome na dedine bez obcianskej vybavenosti,kde by malo kazde dieta svoju izbu,kde by bolo ticho a bezpecne,kde by ste mohli mat zahradku a robit grilovacky ale museli by ste splacat hypoteku ktora by vam zozrala tretinu toho obycajneho platu,museli by ste mat 2 auta,dochadzat do prace 50km tam a spet,vozit deti do skoly 22km tam a spet a financne by ste kvoli hypo mleli z posledneho takze by nehrozili vylety,kruzky pre deti a ine zaujmy,nebola by ziadna financna rezerva na necakane vydavky....alebo
2. V MENSOM BYTE- v malom meste s dobrou obc.vybavenostou,kde by mali deti izbu spolu,kde by bolo vsetko blizko,deti by mohli casom same chodit do skoly,stacilo by vam 1auto,dochadzat do prace by stacilo 30km,nemali by ste hypo takze by bol priestor aj na zaujmy ale nebol by tam taky klud a bezpecie a zivotny priestor by bol o dost mensi...
Ktorou cestou by ste sa vydali s ohladom aj na buducnost deti a stastie vasej rodiny.Dakujem za kazdy nazor... 🙂
@terezka1947 mam velmi podobne pocity... 😔
@rumkolka u nas s manzelom je to o to horsie,ze uz nemame rodicov ani surodencov-lebo keby ze sme mali niekoho pri sebe....asi by sme to riskli s tou prvou moznostou 😒
aaaaaale,teraz naozaj nevieme-vlastne vieme,ale tazko nam je to uskutocnit 😒
@rumkolka ja som jednoznačne za č.2...zbytočne sa nezadlžovat je v dnešnej dobe doležité, pre teba bude lepšie, ked budete mat školu blízko, hlavne kvoli krúžkom, aktivitám popoludní....a čo, že deti budú mat spoločnu izbu, 90percent detí zdiela izbu so surodencom, niekedy i dvoma, nie je na tom nič nenormálne......a nikde nie je napísané, že časom, ked sa vám finančne polepší, nemožete ist do domu.... 😉
@rumkolka aj keby to bolo o dvoch platoch, vybrala by som si možnosť č.2 - to dochádzanie do práce / škôlky / školy je zabiják... načo ti je dom so záhradou, keď sa doň chodíš akurát tak vyspať a cez víkendy kosíš trávnik a robíš to, čo cez týždeň nestíhaš, lebo pol dňa stráviš v aute? a budeš len otrokom vozenia detí do/zo školy, krúžky, po kamarátoch...
možno by som pouvažovala o možnosti č.3 - väčšom byte... predať tento čo máte plus zobrať nejakú menšiu hypo, ktorá vás nebude 30 rokov ničiť a máte pohodlie...
@terezka1947
@petkaa28
@povuma
@sissy27 vdaka za vas pohlad na vec,vpodstate sa s vami stotoznujem ale aj tak je to tazke rozhodovanie 😢
Presne toto sme nedávno riešili. Bývame v podnájme, krajské mesto, chceme sa osamostatnit. Pozemky neskutocne drahe v okoli mesta, takze ak by sme stavali dom, tak jedine trochu dalej, aspon 20 km od mesta, kde su lacnejsie pozemky. Alebo potom do panelaku do mesta. Ja som dlho predlho tuzila po dome za kazdu cenu, ale napokon sme sa rozhodli pre druhu moznost a kupujeme byt na sidlidku, kde je komplet vsetko: obchody, posta, kostol, školy, školky, kruzky, centra volneho casu, super lokalita. Vsetko ma vyhody aj nevyhody. Ono sa vravi, ze na dedine maju deti vybeh, ale co tam potom, ked je to dedina s 500 obyvatelmi, detí málo, a kazde v inej vekovej kategorii, cize nase by sa nemali s kym hrat. Sice by mali tu zahradku, ale zase furt len za tym plotom, to aj deti prestane bavit. Na dedine nie su take moznosti, ihriska a podobne. Na tom sidlisku budu mat plno rovesnikov, vsetko blizko, vela moznosti. Mna tiez odradza ta dialka a dochadzanie z dediny. Sen si o domceku si mozes splnit aj neskor, ked budu deti vacsie, osamostania sa. Myslim, ze aj ony ocenia tu blizkost mesta a tie moznosti, co ponuka. A navyse- byt mozeme mat kvázi hneď, ale dom, to je beh na dlhé trate, a ja neviem, či som do toho ochotná investovať toľko energie, času, vzťahu s manželom.
Určite by som si vybrala možnosť 2 - samozrejme, väčšina ľudí by chcela svoj vlastný domček, ja tiež, ale vždy treba triezvo zvážiť svoje možnosti. S jedným platom by som sa do stavby domu na hypotéku nepúšťala. A aj 2 autá niečo stoja, nie je to sranda. A to komplikované denné dochádzanie - uff, žiadna sláva.
Veď nikde nie je napísané, že keď sa vám zvýši príjem, alebo budete mať namiesto jedného platu dva, nemôžete si splniť svoj sen o dome. Ale myslím si, že všetko má svoj čas 🙂
možnosť číslo 2. stále viac vidím v poslednej dobe, že ľudia, ktorí si domček postavili a boli v ňom, keď boli deti malé, tak sa teraz, keď deti začali byť školopovinné vracajú do mesta. predávajú domy, kupujú byty, alebo si prenajímajú byty a do domu chodí rodina iba na víkend.
vyrastala so m v dedine akú si tu popísala ,aj napriek ponuke mojich rodičov tam stavať dom sme odmietli ,bývali sme v byte v meste ,mala som všetko okolo čo som potrebovala ,deti mali za činžiakom decké ihrisko ,kde som ich vypustila a hrali sa s inými deťmi ..bolo to v pohode a časom sa naskytla príležitosť zmeny a keďže som z dediny a pribudlo nám ďalšie dieťa a 3 izb.byt nám bol malý presťahovali sme sa na dom ,na dedinu ,kde je všetko od lekára ,3 potravín ,školy a škôlky ...to že teraz nemáte na dom a išli by ste do bytu ,nemení nič na tom ,že v budúcnosti ak sa fin.situácia polepší pôjdete na domček ,alebo si postavíte domček v dedine ,kde je aspoň škola pre deti alebo lepšia infraštruktúra ako tú dedinku čo si popisovala ....
moznost 2 🙂
aj ked snivam o domceku, ale to dochadzanie deti 22 km do skoly by ma teda total odradilo... keby som ich mala ja vozit, tak by to pre mna znamenalo dlhodobo nejst do prace, lebo toto sa da len tazko zosuladit, to by som musela pracovat na ciastocny uvazok alebo mat flexibilnu pracovnu dobu... predpokadam, ze tych 50 km do prace by dochadzal muz, takze pre neho odvoz deti = 0 bodov... (inak aj 30 km dochadzka do prace je brutal)... prirataj si k tomu, ze deti nebudu mat so svojimi spoluziakmi ziadnu moznost poobednych aktivit, ziadne vyjdenie si na zmrzku, do parku, do kina, na ihrisko...
ja by som zvazovala tiez moznost 3 - zobrat si hypo a odstahovat sa tych 30 km do mesta, kde je praca... predpokladam, ze je tam tiez obcianska vybavenost...
my ak by sme mali s partnerom na vyber, jednoznacne dom. Partner je velmi aktivny, v byte sa nudi, najradsej by stale nieco len robil okolo domu alebo na zahrade, a tiez predstava, ze do zahrady mozes vypustit deti nech sa vybehaju a nemas strach, ze ich tam zrazi auto. Ale financne nam to nevychadza, tak hladame len nejaky bytik. To, ze budu mat deti spolocnu izbu podla mna nevadi, ja som tiez cely cas bola v spolocnej izbe so sestrou (horsie ak su chlapec a baba). A k tomu mozno nejaku zahradnu chatku, nech sa partner ma kde realizovat... a mozme tam vziat aj decka nech sa vysantia...
@rumkolka my sme byvali v 5i.dome s obrovskou zahradou.o tu zahradu sa nemal kto starat.kuchyna bola dole,takze ked som varila,oni boli obycajne hore a ja dole.na dome bolo stale nieco na opravu,prefukovalo okna a vykurit ho bolo nemozne.auto sme si vtedy nemohli dovolit,takze nakup trval muzovi 2 hodiny.dosla nam trpezlivost a na zhrozenie vsetkych,sme sa rozhodli prestahovat sa do 4i bytu,priamo v centre.nakup trva pesky 15min.,kuchynu mam prepojenu s obyvackou.do parku do mame tiez stvrthodinku,takze nam zahrada nechybala ani v lete.vsetko je nove,plastove okna,koberce,ziadne mysi.navyse v centre sa stale nieco deje,je to ten mestsky ruch,ktory ja osobne mozem.ziaden velky prazdny dom(ocenis hlavne ak ma tvoj muz nocne) na tichej,tmavej ulici.branu mame na kod,vchodove dvere dole aj hore,su bezpecnostne.ja osobne si toto rozhodnutie neviem vynachvalit.
Ja osobne by som si vybrala druhú možnosť.
Hoci som vyrastala v dome a na dedine, teraz sa mi oveľa lepšie býva v byte a dom ma nejako neláka. Mám rada byt, malý priestor, cítim sa v ňom útulne a bezpečnejšie ako v dome.
Podľa mňa je druhá možnosť lepšia aj z finančného hľadiska,
@rumkolka vybrali sme si možnosť -3
,domček skromnejší,so záhradkou,v dedine priemernej ,nemá uplne všetko ,ale ten základ tam je,navyše 10km od mesta,miesta kde žijeme ,pokojné prostredie,lesy,kopec detí v okolí
a oproti terajšiemu žitiu síce v dome,priamo v meste,ale draho...na dedine ušetríme 😉
žitie v byte sme si tiež zažili,bolo to otrasné ,my sme boli nešťastní
@rumkolka .. urcite tu druhu .... kazdy by mal zit len tak na co ma a co si moze naozaj dovolit ... a nie prezivat zo dna na den ..... detom treba dopriat ine veci ako velky dom so zahradou ... aj tak sa raz vyberu svojou cestou a z toho domu urcite odidu ... ja by som radsej zvolila maly bytik v centre diania a ak by to bolo mozne dala by som radsej peniaze detom na to aby sme aj niekde mohli ist na nejaky ten vylet, aby mohli navstevovat kruzky a spoznavat novych kamaratov a aj takto boli spolocensky aktivne uz od maleho veku ... osobne by ma urcite nebavilo sediet v dome aj ked vlastnom a so zahradou ale mimo diania a z ruky do ust ako sa hovori ... ved mozno casom sa vsetko zmeni a budete v takej situacii ked si budete moct dovolit aj ten dom a bez toho aby ste zili iba pre splacanie uverov a nic ine si nedopriali ....
@rumkolka naco vobec uvazujete nad tym domom? Nemate na to momentalne moznosti, sama si dobre uvedomujes, ako by vam to komplikovalo dennodenny zivot a napriek tomu vahas? Radsej bud v malom, ale spokojna. Vytvorte si financnu rezervu a mozno casom sa u vas zmenia pomery a do domu predsa len pojdete.
@rumkolka ja by som si vybrala jednoznacne byt. Spolocna detska izba je podla mna super na surodenecky vztah. A uprednostnujem kruzky a zaluby ako hrat sa len v zahrade a stravit pol zivota v aute. Grilovat sa da aj inde ako pri vlastnom dome 🙂 Ja nevidim nijaku vyhodu v tom dome.
@rumkolka , hm, narocna dilema...
my sme byvali v panelaku v 3 izbovom byte - deti boli male, ja na materskej. Pred par rokmi - deti stale male, ale ja uz pracujuca, sme sa prestahovali do domu. Uzasna vec! Mala zahradka, manzel sa v nej realizuje, relaxuje, deti kazdu volnu chvilku vonku na travicke 🙂 , pre nasho velkeho psika raj. V lete obedy v zahrade, vecerne grilovacky, gulasky s priatelmi 🙂 , mame prijemnych susedov, co je tiez dolezity faktor. Za plotom mame les, odtial nam chodia jelene a diviaky 🙂 - to je obcas celkom dobrodruzne. Fakt ale je, ze dom je financne narocny a druha vec - nas dom je v meste, vsetko blizko, cize ma netrapi dochadzka do mesta.
Ja som tuto dilemu riesila tiez, kedze mam chlapa laveho do akejkolvek prace muzskej aj zenskej, okrem telky, vysypania smeti ak uz velmi treba atd, rozhodla som sa pre byt... chcem byt panom svojho casu a nie cele dni behat ako sluzka, soferka, zahradnicka atd... ked sa budeme velmi nudit a budeme velmi bohati, mozeme si zabezpecit chatu, ale ani na to nemame momentalne cas.. staci raz za cas :P Pravdepodobne kedze bez zadlzenia chcete mensi byt v meste, asi mate nasetrene / teraz vidim ze predate dom/... mozno by som skusila trochu vacsi byt a bolo by vsetko ok, uz rozdiel medzi 3 a 4 izbakom nie je nejaky extremny, alebo vacsi 3i byt a rozdelit priestor
@bipsy v tej moznosti 1 akualne ona zije...
my sme mali byt v mestecku ... tiez sme mali hypo ... teraz mame vacsiu hypo ... ale mame novy domcek dedina 16 km od povodneho mestecka, komplet vybavena skola po 9 vinu .. elokovana ZUS, skolka, pediater, posta nejaky obchod aj kultura.. nemam problem deti aj same po ulici sa hraju .. setrime energie ... v podstate nas prevadzka domu s raz takou plochou ako bol predtym byt vyjde na polovicu ...
v skole je menej deti v triedach 14 deti v dcerinej predtym v meste bezne 31
manzel dochadza ale to aj predtym ale zamestnavatel mu dal auto a hradi naftu a naklady...
ale v tvojej situacii by som volila moznost 2 len otazka je ci a za kolko predate ten domcek ... tak aby ste vyplatili aj hypo a este si kupili byt ... 😉
@rumkolka Urcite mensi byt vo vasej situacii. Ty sama si to tak aj napisala, takze je jasne, ze je to zrejme konflikt medzi tebou a tvojim muzom, ale ten si musite vyriesit sami.
Ja si myslim, ze v dnesnej dobe je byvanie bez hypoteky luxusom, ktory vam nevyvazi takmer nic. Alebo inak - dnes si s priemernym platom brat uver (akykolvek) je proste prilis velke riziko. Samozrejme, ze sa to v mnohych pripadoch inak neda, pokial chce mat clovek vlastne byvanie (my sami mame hypoteku na celu hodnotu nehnutelnosti, nikto nam nic nedaroval). Ale viem, ze pokial by som sa rozhodovala medzi vasimi moznostami, tak si kupim byt za hotove. A mozno nielen byt, mozno vam vyjde aj na dom, staci si uvedomit, ze skutocne clovek nepotrebuje 400 m2 plochy domu.
Pokial tuzite po prirode, je este moznost kupit si niekde rekreacnu chatu so zahradou napriklad.
@rumkolka my s manzelom riesime prave nieco podobne...rozhodujeme sa medzi tymito moznostami....logika nam rozhodne kaze vybrat si moznost c.2....srdce c.1 ☹ ☹ ☹ ☹
bohuzial....ak mame mysliet na vacsie moznosti pre deti a aj viac casu na ne a pre ne a nezadlzit sa "zbytocne"....hmmmm,urcite c.2
ale.....dost tazke rozhodovanie je to pre nas dvoch ☹