Žijem v Irsku, ale chcela by som prist porodiť na Slovensko. Ako by sa dalo zariadiť, aby som si pôrod, celu pred a poporodnu starostlivosť nemusela hradiť ako samoplatca? Čítala som niečo o formulári E 112. Neviete mi niekto poradiť,prosim? Ďakujem 🙂
@anomalka pokiaľ sa plánuješ už vrátiť a žiť na Slovensku si myslím že by to nemal byť problém nie? Aj keď si myslím že v zahraničí je lepšia starostlivosť čo sa týka v zdravotníctve. Moja sesternica porodila na slovensku 3 deti a 4 dieťa rodina v Nemecku a hovorila že to sa ani porovnať nedá. Úplne iná starostlivosť a o dosť lepšia. Takže si to poriadne premysli, možno tie peniaze stoja za to obetovať ich na lepši starostlivosť
Ja som rodila na europsku karticku poistenca naposledy v 2012. Snad to este stale plati. Treba kontaktovat konkretnu nemocnicu myslim ze oddelenie styku s poistovnami a overit si to. Platila som len to co slovaci, napr nadstandard. Ale nevztahovalo sa to na poradne pred porodom, uz neviem, ako si to dr vypapieroval, zo dve som mala🙂
myslim ze ate to iste http://www.nhs.uk/NHSEngland/Healthcareabroad/p...
Ja zijem v Irsku cca 12 rokov.narodili sa mi tu 4 deti.Sice osobne skusenosti s porodom na SK nemam,ale nakolko som v zdravotnictve robila a par porodov som videla a viem aka je poporodna staorstlivost na SK tak troska to viem porovnat. Porovnam to asi tak,ze som rada,ze som rodila v Irsku.Mozno v Irsku nic nefunguje tak ako ma a celkovo staorstlivost o buducu mamicku moc neprehanaju.Tu sa skor spoliehaju na prirodu,ale co sa porodu a pobytu v porodnici tyka,tak starostlivost je tu spickova.Zakazdim som sa citila ako v hoteli.Mam za sebou aj sekciu a aj normalny porod a zakazdym ma obskakovali ako kralovnu.Spravali sa ku mne slusne a dostojne a to som nebola privatna pacientka.Nepoznam zenu,ktora by sa stazovala na porodnicu v Irsku a prave preto by som zvazila ci a aky zmysel by mal ist na SK len kvoli porodu a hlavne ak je to len z dovodu,ze sa bojis tunajsieho systemu.Dieta nebude moct mat dvojite obcianstvo.Ak si v Irsku dlhsiu dobu a splnate podmienky na irsky pas pre dieta ( do buducna dobra vec ) tak porodom doma o tuto moznost pridete.Osobne si myslim,ze sa to skomplikuje hlavne pri '' administrativnych '' zalezitostiach a urcite by som si pred tym nez sa rozhodnem vsetko dokladne preverila od naroku na matersku ak rodim mimo statu odkial na matersku mam narok az po register dietata doma a potom nasledne v irsku, vybavit slovensky rodny list a ked planujes ockovanie tak ktora krajina bude mat za ulohu zaockovat tvoje dieta v ramci bezplatneho ockovania ( to si zisti na HSE ) lebo v takychto otazkach nie som zbehla a mna by to ako matku zaujimalo viac ako len fakt,ze ako sa da ist rodit domov bez toho aby som musela platit.Ono ak sa clovek chce s tym babom aj vratit tak tych otazok je o dost viac.Dobre by bolo ak by sa ti ozvala mamicka,ktora toto vsetko absolvovala.
@anomalka a možem sa opýtat,preco by si chcela na sk rodit zadarmo?Mas svoje odvody v krajine,kde si pracovala,tak mas narok tam aj rodit.Ako pridu slovenske matky k to,mu,že oni si svoje odvody platili a maju to zaplatit aj za teba?
Na sk možes rodit,maš na to uplne pravo,si slovenka-ale už tu niekto spomenul europsky preukaz poistenca.Co tak to vsetko prefinancovat cez Irsko?
@silaviat a ty si ako na to prisla,že zaplatí to stat v ktorom žije?Autorka sa pýta ako to ma urobit aby si to cele na sk nemusela platit ako samopltca.Vies o čom je reč?
A prave naopak ja kludne spim,tiež som v zahranici dlhe roky a ked pridem na sk,tiež netaham prachy zo systemu ale snažím sa aby vsetky vysetrenia isli zo statu kde som momentalne.
Takže ak nemaš čo ktomu dodat,nepis nic
@mihula autorka sa pyta na formular kt potrebuje aby to neplatila.... si asi to slovicko formular prehliadla tak si to precitaj este raz ... formular nieje len tak ze si vypise papier do zbierky ale aby ho mohla predlozit poistovni a ta si to potom vybavi so statom kt ho vdala a financne s avyrovnali ... mnohe mamy chodia rodit na sk a zadarmo ... vies preco? lebo sa to da,,,,
@mihula EHIC je na akutne ukony ..zivota ohrozujuce cize pohotovost... ano pokryje porod ak by k nemu v zahranici doslo ale nepokryje pred a poporodn starostlivost na to aspon v UK a myslim ze i v Irsku je form S2 ... ale to ti pisat nemusim ved ty vies ty zijes v zahranici....mimochodom v zahranici je nas uz tolko ze neviem ci sa je cim "chvalit "
@anomalka skor by som sla cez nemocnicu, v poistovni nemusis natrafit na osobu znalu problematiky (aj ked v idealnom pripade by mali vsetci tvrdit to iste🙂). Napis si otazku do nemocky rovno emailom, nech to mas odsuhlasene cierne na bielom. Ak je to co len trosku vacsia nemocka, nebudes uz prvy pripad a budu to uz poznat.
co ja viem, tak poistovne sa dohodli, ze porod budu povazovat za neodkladny, cize ho bude pokryvat europska karta poistenia. Samozrejme naklady sa ziadaju od krajiny vydania, cize Irsko. Kedze v Irsku by to aj tak stalo viac, zrejme nie je problem porod zaplatit. Ale ja som sa po 2012 neinformovala, takze sa nieco mohlo pomenit.
@evittam ja o tom nepochybujem,ze si mala dobru skusenost na SK.Koniec koncov tisícky zien odrodili v slovenskych porodniciach.Ja porovnavam to co porovnat viem a troska to berem z toho praktickeho hladiska,ze načo sa dotahovat s porodom doma,ked vinikajuco sa o nu postaraju aj tam kde momentálne je.O dalsich vyhodach ci nevyhodach som tiez pisala vyssie.Na SK velmi zalezi aj na danej porodnici aký maju pristup.Je tu o tom x prispevkov,sťažnosti,skusenosti aj odporucani na rozne porodnice.V Irsku je to o tom ine,ze tu su vyslovene nemocnice Maternity hospitals a vsade mas rovnaky standard kiež to na SK su to bud drahe kliniky alebo len oddelenia v beznych nemocniciach kde mas vzdy nieco odlisne.Uz len fakt,ze si musis platit za nadstandard svedci o tom,ze sa rodzieli robia a podla toho aj služby.V Irsku nemusi mat poistenie na to,aby mala to comu sa doma vravi nadstandard.Je to jej volba nech si kazdy rodi kde a ako chce.Ja som sa len vyjadrila k teme a mozno som poukazala aj na otazky,ktore zakladatelka diskusie pred tym vobec nemala v myslienkach.
Este k tym poisteniam v Irsku.Ono ten samotny system je uplne odlisny.V Irsku maju sukromne poistenie len ti,ktorí si to bud sami platia alebo maju tak dobre zamestnanie,ze im zamestnavatel plati sukromne poistenie.Len tak pre predstavu moja robota mi plati sukromne poistenie xelej rodiny co je cca 3500 eur rocne.Ti co nemaju sukromne poistenie su odkazany na takzvane PRSI co je vlastne statne poistenie pre tych co pracuju.Slovo statne znamena sice zadarmo,ale ako v zahraničí je zname tak taketo statne sluzby su nočnou morou každého pacienta.Vacsina Slovakov co maju len toto statne poistenie radsej cestuje domov a plati si doma vysetrenia a vykony,lebo si nemozu dovolit platit privatne v Irsku.S porodom u poisťovní je to tak,ze sukromne poisťovne nepreplacaju pôrody ktore nie su akutne- emergency.Vacsinou je to ohraničené na porody po 34 týždni tehotenstva.Moja sukromna poistovna by mi domaci porod nepreplatila,lebo v Irsku je to uplne zadarmo.Privatne stoji porod v Irsku cca 3000 eur.Ak aj ma sukromne poistenie,tak by musela platit ine palky aby jej 3000 eurovy porod v Irsku preplatili.Toto proste nefunguje v Irsku tak ako na SK.Ak ma len statne poistenie,tak porod budu brat ako emergency a preplatia jej porod,ktory sa konal v statnej nemocnici ako akutny pripad a nie v sukromnej.EU karticku vydava HSE v Irsku a v kazdom meste maju pobočku kde sa moze informovat.
@cmulinko Veď ja som ťa pochopila a napísala som to hlavne preto, lebo nemám rada ak niektoré ženy a hlavne budúce rodičky nadávajú a rozprávajú o SVK a pôrodniciach nepravdu a podobne - a samozrejme každá pôrodnica je iná. 😉 A "hurá" idem rodiť tam a tam lebo tam je to super - a najradšej mám prvorodičky čo nikdy nikde nerodili ale presne vedia ako prebieha pôrod a ako sa rodí v našich pôrodniciach -to sa vždy dobre pobavím. 😉
@mihula Nehnevaj sa, ale otazka bola polozena inak. To, ze uz par rokov nezijem suvisle na SK neznamena, ze na nic narok nemam. Pokial viem, Irsko aj SK su clenmi EU,a uz aj z tohto cloveku vychadza, zeby mal mat narok na zdravotnu starostlivost v jednom, lebo druhom state. Nikdy som system nevyuzivala. Ci este pocas zivota na SK, kde som poctivo makala a platila vsetky odvody atd., alebo aj teraz v Irsku, kde legalne makam od prveho dna, ako som sem prisla. No nastali v mojom zivote rozne udalosti, na zaklade ktorych uvazujem o porode na SK, a ako este stale obcanka Slovenska si myslim,ze na nieco narok mam. Ak mi nemas ako poradit konkretne k tomu, na co som sa pytala, prosim ta, aby si zvazila, ci stoji za to vobec komentovat. Dakujem.
Baby, dakujem vam vsetkym za vase nazory. Ked som si to rano pozrela, ostala som nemilo prekvapena, ze kde sa to az dostalo. Toto som rozhodne nechcela.
V skratke. Kazdy clovek ma slobodnu volu sa rozhodnut. Ja este stale nie som na 100% rozhodnuta, ze ci chcem ostat rodit tu v Irsku, alebo doma...ano doma....tym je pre mna stale Slovensko. Ratala som s tym, ze ak sa rozhodnem pre SK, budem si to musiet cele zaplatit. Ale pred par dnami, sa ku mne dostala info, ze sa to da aj inak. A to pomocou karticku EHIC+ formular E 106. Preto som len chcela vediet, ci sa tu nenajde nejaka mamina, ktora ma vlastnu a nie az tak davnu skusenost, aby mi poradila. Zamyslat sa nad tym, ze preco chcem na SK a nie v IRL nebolo podtemou a hlavne nie dovodom na taketo vymienanie nazorov.
@mihula Prepáč, ale ty sa čo stále "trasieš" kto jej čo zaplatí? O svoje dane a odvody sa báť nemusíš - tie už dávno "zožral" náš skvelý systém a iný naši spoluobčania.... 😉 Ahááá a ty žiješ dokonca v zahraničí - tak čo vôbec máš za problém? To, že niekomu niečo zaplatí poisťovňa z iného štátu alebo čo? Ach jáááj. ......
Žena sa normálne spýtala na skúsenosti - ak nevieš pomôcť tak nerieš.
@anomalka ja som rodila v irsku,a nemenila by som ☺