Syn si chce vziať hypotéku na výstavbu domu, nemá však čím ručiť. Požiadal nás - ako jeho rodičov, či by sme nezaložili rodinný dom, v ktorom všetci bývame. Ja mám z toho obavy, predsa len je doba, aká je, nemusí mu to vyjsť tak,ako si to predstavoval. Na druhej strane by sme mu veľmi chceli pomôcť. Ako sa zachovať, máte niekto s podobnou situáciou skúsenosti?
Z rodiny švagor tak urobil, ked staval, založil svokrin dom. Ta hypo sa potom- co viem- prenesie na stavany dom. Sa mi zda, ze po dokonceni hrubej stavby(ak si dobre pamätam), preniesol hypo na svoj dom. Poznam aj z prace 2, zvladli to v pohode tiež.
Kazdopadne darmo ti poviem ja, ci iní, ze to vyslo. Clovek môze prist o pracu, môze mat uraz, zhorsia sa vztahy a podvedie jeden druheho atd. toto sa hocikedy môže stat a uspech druhych nezaruci uspesnu realizaciu vam, ale to je skôr ojedinele.
existuje hypoteka na stavbu domu, nacerpava sa to nejak priebezne podla fazy rozostavanosti, v banke urcite poradia ale nie kazda banka tento produkt ma
v zivote by som neziadala od rodicov toto a ani by som im to nedovolila predca je doba aka je a mozete prist o byvanie aj vy nie len syn
Kľudne do toho choď, riziká sú minimálne. Predpokladám, že syn má dostatočný a stabilný príjem. Ním nadobudnutá nehnuteľnosť musí presahovať hodnotu hypotéky, takže keby sa niečo dialo, predá nehnuteľnosť, vyplatí banku a je hotovo. Navyše to bremeno tam nebude počas celej doby splácania. Akonáhle klesne výška istiny,požiadate banku o vyviazanie vášho domu zo zástavy. Veď zájdi do banky s ním, oni vám to vysvetlia. My sme to tak tiež mali, rodičovský dom figuroval v zástave asi len dva roky.
@tessa165 tam ale musis mat veeelmi vela penazi na zaciatok 🙂 kedze prvu tranzu zvyknu uvolnit, ked je postavena zakladna doska, potom dalsiu, ked su vytiahnute mury do myslim 1.5M - navyse je s tym tolko obstrukcii zdokladovat vsetko banke, aby pustila cerpanie, ze je to nocna mora, nepoznam naozaj nikoho komu to slo hladko, preto radsej ludia volia cestu, ze zalozia inu nehnutelnost ale ano, tam zasa nemame len tak nehnutelnosti na zalozenie ze ano 🙂
autorka: bezne sa to robi, je to len prechodny stav, kym sa potom tarcha neprenesie na dom, ktory stavaju resp. dostavali ale ano mentalne budete mat chvilu zalozeny dom, v ktorom byvate, na otazku, ci do toho ist si netrufam poradit, vy si poznate syna a viete, ci je zodpovedny, ci ma dostatocny a stabilny prijem a pod. - moja svokra napr. by bez mihnutia oka ich byt zalozila, lebo nas pozna 🤷♀️ pripadne chodte so synom do banky, tam vsetko vysvetlia
neurobila by som to, deti sa menia, pridu problemy a hypo budete splacat za syna vy. Ja s muzom sme s tymto nikdy rodicov neotravovali, kupili sme si to na co mame aj mensi byt a zalozili priamo byt. Ked chce dom a nema na to nech si na zaciatok kupi byt, tam moze rucit tym bytom
@tiezjedna 2 to vyjde, 8 odrbu vlastne deti. Je toho plny internet
Inac nechapem, co maju vsetci s tymi domami, ak na to nemam, nekupujem dom , ja uz roky zijem v byte a nebudem vydierat rodicov, ze chcem dom ako male dieta, co si vynucuje, co chce,
Ja osobne by som toto pre môjho syna urobila kedykoľvek a bez problémov. Ale rozhodnúť sa musíš ty (vy, ako rodičia).
Urobila by som to pre dcéru. Ale poznám aj prípad, kedy mal syn skvelú prácu, dobrý príjem, super chalan, založil sa rodičovský dom, chalanovi preplo (ruku do ohňa by predtým každý za neho dal) a rodičom dom banka predala v dražbe a prišli v 70-tke o strechu nad hlavou. Toto riziko tam proste je.
Keďže mam jedno dieťa tak pren by som to urobila za predpokladu ze ma stabilnú prácu a následne sa prenesie ťarcha na kupovanu nehnuteľnost resp na stavbu dobu a nie je v manželstve. Druhá možnosť ak je to samozrejme právne možné nech ste spoluvlastníkmi toho domu ak by dieťaťu náhodou preplo a pripravil by ma o strechu nad hlavou.
Neziadala by som to od rodicov. Je to risk. Kupili sme byt. Potom sme roky setrili co to dalo. Vzrastla hodnota bytu. A nakombinovali sme to potom uz tak, ze sme zvladli postavit dom aj bez zalozenia rodicovskeho. Trpezlivost a cas. Roky som tuzila po dome, no museli sme pockat.
@tiezjedna ak potrebuje hypotéku, tak asi nemá dosť hotovosti. Inak by predsa nepotreboval ručiť, ak by nepotreboval hypotéku. Čiže zoberie si hypotéku, keďže on ide dom iba stavať, tak na hypotéku musí založiť inú nehnuteľnosť, ktorá už existuje. Takže založí dom rodičov. Čerpá hypotéku, jednorázovo alebo na tranže, platí splátky. Ak ich platiť prestane, dostane upomienky, banka ho bude vyzývať, kontaktovať. Ak nebude dlhšie splácať, banka siahne na založenú nehnuteľnosť. Logicky, preto sa zakladá nehnuteľnosť pri hypotéke, aby si v prípade neplatenia hypotéky banka dlžnú čiastku zobrala z predaja domu. A keďže založený je dom rodičov, lebo jeho dom sa iba stavia, tak o dom prídu rodičia. Neviem, čomu nerozumieš.
@athom Ja som nikde nepísala, že synovi nedôverujem. Naopak, má moju absolútnu dôveru, je maximálne zodpovedný, máme vynikajúce vzťahy, má stabilnú prácu a príjem. Mám obavy nie z jeho strany, ale môžu nastať objektívne príčiny, keď nastanú problémy vyplývajúce z dnešnej nestabilnej doby, v ktorej žijeme...
A máte len jedného syna, či viac deti?
@melanta v prípade, že je dom vo výstavbe, tak banka uvoľňuje peniaze postupne podľa naplánovaných a realizovaných prác, nie jednorázovo. A zároveň sa stavba zhodnocuje, to znamená, že po čase prejde ťarcha na danú nehnuteľnosť a tá záložná je vyviazaná. Ak by došlo k tomu, že v priebehu výstavby prestane splácať, tak predsa nevyčerpá celú hypotéku, rozostavanú stavbu môže predať a banku vyplatiť. Rodičov sa to nijak nedotkne. Jednorázovo sa hypo čerpá iba v prípade kúpi nehnuteľnosti snáď, nie? A v takom prípade opäť platí, že primárne sa ručí nadobudnutou nehnuteľnosťou. Takže naozaj nepoznám jediný prípad, kedy by kvôli hypo úveru prišiel ručiteľ o strechu nad hlavou.
Prikryvam sa takou perinou na aku mam. Rozumiem tuzbe vlastnit rodinny dom ale vela ludi takito luxus nema. Mnohi chceli a museli sa proste uspokojit s bytmi pretoze financna situacia to proste nedovolovala.
Ja s bratom sme tiez mali byty predtym nez sme mali domy hoci za idealnych podmienok by sme hned riesili kupu domu namiesto bytu. Situacia bola aka bola, clovek musel byt trpezlivy.
Nikde nie je napisane, ze casom nemoze vlastnit dom po predaji bytu, ale ak mam byt uprimny tak dnes kupuju ci stavaju domy ludia ktori na to maju peniaze.....tak to proste je.
Ceny prace sli hore, taktiez aj ceny materialu a urokovych sadzieb. V sucasnosti je najhorsia mozna doba na kupu nehnutelnosti. Tvoj syn bude zrejme stavat najdrahsiu nehnutelnost svojho zivota.
Ak ty s muzom mate dostatocny prijem aby ste pokryli hypo aj vlastne zivotne naklady v pripade, ze to Vas syn nebude zvladat tak do toho mozete ist.
Myslim si, ze tvoj syn nema nevyhnutne predstavu do coho ide. Skrz svojej tuzby nemusi vidiet realitu ( ruzove okuliare ).
Ak by som na tom financne nebol dobre, nesiel by som do toho. Mal by som obavy o vlastne byvanie. Radsej by som vlastnemu dietatu ponukol byvanie zadarmo pod vlastnou strechou aby si nasetril peniaze na start.
Ja som napr hladal dom skoro 2 roky kym som sa k nemu dopracoval. Prisla spravna ponuka tak som do toho siel. Tvoj syn chce hned vsetko odrazu, troska trpezlivosti mu urcite neuskodi. Kolko ma vlastne rokov?
@elizabet173 presne tak. Tiez by som to len tak nespravila, aj keby neviem ako chcel
Kolko ma syn rokov? Preco si najskor nekupi byt ktory si zalozi a nezatahuje rodinu do takehoto rizika? Po par rokoch preda byt aj so ziskom, stupne mu isto aj plat a potom nech ide stavat dom ked bude mat dost financnych prostriedkov.V tejto dobe stavaju dom len naozaj bohati ludia s vyssimi prijmami
Nikdy by som na to nepristupila, ani vlastnym detom. Ak by som mala byt navyse alebo chatu tak ano ale takto nie.
Prides o strechu nad hlavou ani nevies ako.
Máte ešte aj iné deti? Ak áno tak by som to v žiadnom prípade nedovolila. Ak je jedináčik tak tiež by som váhala, ale predsa by som to dovolila skôr ako pri viacerých súrodencoch.