Zadne dvierka v partnerstve - v manželstve

modrazaba
25. máj 2013

Mile zienky, maminky, chcela by som otvorit diskusiu na temu zadne dvierka v manzelstve. Vysvetlim: Velakrat tu citam a je mi z toho smutno ze maminky po rozchode/rozvode s otcom dietata/deti sa dostavaju do nelahkej zivotnej situacie, hlavne financnej, nemaju kam ist, maju nedostatok financii, nemaju pracu, niektore ani podporu svojej povodnej rodiny, a niektore su dokonca v bezvychodiskovej situacii. Chcem sa spytat - nechavate si otvorene zadne dvierka -tzn. odkladate si peniaze o ktorych nevie ani partner pre pripad ze by vztah dopadol zle? Lebo ja to robim cele roky. V prvom manzelstve sa mi to velmi oplatilo lebo skoncilo rozvodom a ja som neskoncila vdaka tymto peniazom bez prostriedkov. Lebo kym prebehne rozvod a vsetko s tym suvisiace tak to chvilu trva a zit z niecoho treba. Peniaze bokom si odkladam aj teraz, hoci zijem v stastnom vztahu ale clovek nikdy nevie..... ☹ Fakt nemozete vediet ani v najdokonalejsom vztahu co bude zajtra, o tyzden, o rok.... Som vypocitava mrcha alebo to robite viacere? ☹

ranya
25. máj 2013

mna by to teda ani nenapadlo....

dafy
25. máj 2013

no ked je z čoho odkladať?? 😀 😀 😀 ked náhodou ostanete spolu az do staroby tak aspoň pomožeš finančne svojim deťom 😝 😀 😀

stasiika
25. máj 2013

Tak musím konštatovať že to nerobím, ale už som nad tým dúmala . Presne nad tou situaciou , že čo keď náhodou ostane človek sám bez partnera, bez financií. Keďže u nás mame len jeden účet . Môj názor na to je absolútne kladný a nevidím na tom nič vypočítaveho. takže: 😀

anjelicek26
25. máj 2013

No neviem, peniazky si neodkladam, ale zasa zit uplne mimo reality sa neda. Dokoncila som studium, ked boli deti väcsie, bola som oba razy v praci, mam dobru kvalifikaciu, pevne pracovne miesto a plat, co by ma aj s tymi troma priserkami dokazal uzivit aj bez vyzivneho. Nevolala by som to zadne dvierka, ale proste zaklad, vediet by sa mal o rodinu postarat kazdy s partnerov. Rovnako moze nedaj boze drahy dostat porazku a nemusi to byt, ze nas opusti pre nejaku milenku... na to mame ale uzavrete poistky... mysliet dopredu treba urcite.

modrazaba
autor
25. máj 2013

viete, babenky, lebo niekedy sa citim previnilo voci terajsiemu partnerovi, on je mily, zlaty, dal by mi aj modre z neba a ja aj tak..... odkladam 😀

hradnapani
25. máj 2013

@modrazaba kym som pracovala a mala z coho odkladat, tak som si odkladala a manzel nevedel vysku tejto sumy. On si tiez odkladal. Financovali sme si z toho vlastne zaluby, darceky alebo podla potreby spolocne dovolenky ci nabytok a podobne . Teraz je ta hranica medzi vlastnymi a spolocnymi usporami krehka, ale to je prirodzene, ked clovek zije v manzelstve. Ale nejake vlastne uspory mame obaja a nehanbime sa za to a ani to nepovazujeme za nefer voci tomu druhemu. ( vieme totiz, ze ani jeden z nas tam nema tajne miliony 😀 A mame aj uspory spolocne. Ja osobne sa takto citim lepsie a to pritom svojho muza milujem a planujem s nim zostat cely zivot 🙂

doliva
25. máj 2013

@modrazaba my zariadujeme byt tak nemám s čoho,ale prečo mrcha?nie ber to tak že chceš mať istotu,prežila si si svoje peklo a možno mu raz budeš dôverovať na toľko že tie peniažky aj miniete 😉 v dnešnej dobe nikdy nevieš...

nini1010
25. máj 2013

Aj ja to kvitujem.Laska je krasna vec,ale kolke uz padli na hubu a ostali s prepacenim s holym zadkom... Verim ze su take ktore taketo bocne setrenie pohorsi ale mna nie. Vacsina sviniarov ktora nechala svoje manzelky bez penazi,alebo len proste odisli za milenkou boli na zaciatku stastni zamilovani chlapi. ktora zena dokaze so 100% istotou povedat,ze jej muz ju nikdy neopusti,nikdy si nenajde inu...? Neviem ci mizem taketo bocne setrenie nazvat ako spravnu vec,ale urcite je to zodpovedne.a ak ich nikdy nebudes musiet pouzit Pan Boh zaplat🙂 raz ich podarujes svojim detom alebo si spravite s muzom v starobe krasnu dovolenku.Prajem stastne manzelstvo🙂

modrazaba
autor
25. máj 2013

@anjelicek26 ako.... uzavrete poistky proti milenke? 😎

dionyzka
25. máj 2013

@anjelicek26
... ja to tiez takto robim. Peniazky si bokom neokladam, ale dbam na to, aby som do urcitej miery vedela zabezpecit rodinu i ja. Teda nejake kuruny z rodineho rozpoctu idu na moje vzdelavania pocas doby, kym som s detmi doma, natolko, aby som nasla uplatnenie na trhu a nebola mimo hru. Jazyky, studium v mojom odbore, prilezitostna praca. S ostatnym hospodarime spolocne.

@modrazaba

macamac
25. máj 2013

@modrazaba nie...poistky sa týkali toho zdravotného stavu 😉

sissy27
25. máj 2013

@modrazaba ja si v prvom rade myslím, že žena by nemala po svadbe ostať finančne závislá na mužovi, ale normálne pracovať, mať svoj účet a potom sa nemá čoho báť... samozrejme, počas materskej tie financie ostávajú na mužovi, ale materská vo väčšine prípadov netrvá večne a potom sa normálne vrátiť do práce a stále si ponechať svoj účet...nie ako zadné vrátka, ale ako normálnu vec, ja osobne vôbec nevidím zmysel v jednom spoločnom účte, nikdy som nad takouto možnosťou ani len neuvažovala, tak nejak prirodzene máme podelené, kto čo platí a ak by mi chýbali peniaze, tak normálne mužovi poviem, že treba ešte toto alebo tamto...
nemám nejaké tajné zadné vrátka, ale keby sme sa aj rozišli, ostáva mi môj účet a moje financie, ku ktorým sa okrem mňa nikto nedostane... a nerobím s tým pred mužom tajnosti, vie, koľko zarábam, koľko míňam, koľko mi ostáva a nemá s tým problém, rovnako mám aj ja prehľad o jeho peniazoch, ale nenárokujem si na ne...

modrazaba
autor
25. máj 2013

@nini1010 no ved prave.... hlavne kvoli dietatu odkladam, a ako citam tu na konikovi, cim niektore zeny presli, ja som si uzila svoje, ale vzdy to bol len cajovy odvar oproti niektorym babenkam co citam diskusie. ☹

modrazaba
autor
25. máj 2013

@macamac jaaaj, jasne, uz som myslela ze vymysleli nejaku novu poistku, inak to by nebolo zle - poistenie proti milenkam 😀

macamac
25. máj 2013

@modrazaba no na tom by poisťovne v dnešnej dobe krachli 😀 😀

modrazaba
autor
25. máj 2013

@macamac tiez si myslim 😀 😀 to ma dostalo 😀 😀

sorciera24
25. máj 2013

nie, nerobim to a uz duplom nie tajne 😕 peniaze mame spolocne, tak ako vsetko je v manzelstve spolocne, ak by som to robila, asi v tom vztahu nie je nieco v poriadku....podla mna, ak niekto takto zmysla (teraz bez urazky), tak to k tomu rovodu skor, ci neskor smeruje (preto mozno aj to prve tak dopadlo....)....moj nazor 😒

petraxy6
25. máj 2013

@sorciera24 ja som verila celý čas, lebo sa správal a robil vždy čo povedal. Už neverím, lebo ani sľuby že sa o nás postará keď nás opustil už neplatia. Takže už sa budem len istiť.
@modrazaba robíš správnu vec. 🙂

mirka1011
25. máj 2013

ja som si este za slobodna zalozila vkladnu knizku, kde si aj teraz po svadbe davam posielat peniaze, z nasetrenych penazi som si kupila auto a zariadili sme si spolocne byt, urcite je to lepsie ako brat si pozicky, moj muz o tej mojej knizke vie a na co miniem nasetrene peniaze je len na mne, nema nic proti a ked zostanem v buducnosti na materskej, tak sa nam tie peniaze zidu 🙂

modrazaba
autor
25. máj 2013

@sorciera24 no ja som to robila tajne uz v prvom manzelstve a ako som pisala vdaka tomu som neostala bez prostriedkov, ked ma manzel vymenil za mladsi model 😀 no a niekedy aj uvazujem ci vobec budem schopna nejakemu chlapovi 100 percent verit hlavne v takychto otazkach - lebo povedzme si na rovinu - zijeme z penazi, no a moja prva skusenost ma utvrdila v tom ze tajny ucet je osozna vec, s terajsim partnerom sa nerozchadzam, lubime sa, ale jednoducho niekde v hlave mam stale taku kontrolku..... inak to nebude v mojom pripade, aj keby som mala najuzasnejsieho chlapa na svete. 😢 jednoducho v mojom veku, s mojimi skusenostami -to je moj vnutorny pocit ze potrebujem sa citit zabezpecena 😎 a obdivujem zienky s bezhranicnou doverou k partnerovi - naozaj a v dobrom, lebo aspon nemate niekedy take blbe pocity, ked sa pozerate na svoj tajny ucet.... 🙂

sorciera24
25. máj 2013

@modrazaba ja to chapem,a le aj nie 😀 mam pocit, ze dnes sa vsetko toci okolo penazi, mne je jeasne, ze bez nich je tazko, ale mam pocit, ze s nimi niekedy este tazsie 😒 muz zacne viac zarabat a hned sa okolo zacnu krutit mlade zlatokopky..... mozno tym peniazom prikladame prilis velku hodnotu.... a ja toto nechcem.....nechcem miliony, nechcem, aby zarabal ktotkovek z ans viacnechcem domy, auta, radsej chcem svoju rodinu, aj ked s malom..... (a bez vetra sa ani listok nepohne.....ale to uz je ina tema 😉 ) a myslim, ze kazde manzelstvo ma mozno ine hodnoty, ine problemy, ine zazemie, inu fin, situaciu, skusenosti a od toho sa to vsetko odvija...... (p.s.: mna isto nemusi trapit, ze by moj muz nejakej milenke kupoval auto napr. .....co sa deje, ale k tomu treba prachy a postavenie a to ja nechcem;)).....neviem, ci ma niekto chape, ale ja sa proste nechcem zaradit do tohto novodobeho sveta, kde su peniaze az takymto hnacim motorom 😉

sissy27
25. máj 2013

@modrazaba a ak by ten účet nebol tajný, ale manžel by o ňom vedel? s odôvodnením, že je to poistka, keby sa jemu niečo stalo alebo že je to pre deti do budúcna ( čo nakoniec asi aj bude, keď spolu budete do konca života šťastní, tak tie peniaze ostanú deťom, nie? )

modrazaba
autor
25. máj 2013

@sorciera24 veru, dnes je vsetko o peniazoch 😠 prave preto - treba sa zabezpecit pre pripad ze si chlap najde nejaku pipenu. Ja ked tu na konikovi citam niektore pribehy zien, vsetko obetovali rodine aj dusu na dlani dali tomu chlapovi a potom sem napisu ze co maju robit ze po rozchode nemaju kam ist. to je smutne. ja si vtedy poviem; ze chlapi si svojim sposobom zasluzia aby sme ich sem-tam obtiahli o nejake peniaze; resp. nieco si uliali z rodinneho rozpoctu. Ale su aj vynimky; su aj slusni muzi; len ich je malo 😔 a je mi aj dost nanic z tohto sveta co je o peniazoch, ale to je dnes trend, s tym nic nenarobime ☹

fero1982
25. máj 2013

@modrazaba ahoj aj ja mám tajný účet, na kt. mi chodia mesačne prostriedky a moj partner o tom nevie a ani vediet nebude....zažila som niečo podobne ako ty len bez prostriedkov, teraz už taká hlúpa nie som a šetrím pre prípad keby niečo... 🙂 a nie je mi z toho zle a nemám ani vyčitky svedomia...je to super byt nezavisla pre kazdy pripad... 😉

modrazaba
autor
25. máj 2013

@sissy27 no, pointa je v tom, ze pri pripadnom rozchode by sa tie peniaze delili, aj je tajny, ostanu len tebe a je len na tebe ako s nimi nalozis. Ja som si za 10 rokov manzelstva usetrila pekny peniaz a potom, po rozvode a samozrejme po majetkovom vyrovnani manzelovi padla sanka ked ma stretol na novom aute. 😀 a to bola moja sladka pomsta za tu pipenu s ktorou ma podviedol! 😀 😀 😀 takze ja som za tajny ucet 🙂 a ked s terajsim partnerom budeme stastni naveky tak to, co ulievam teraz si spolu uzijeme na dochodku alebo to zdedi syn. 😉

albao
25. máj 2013

@modrazaba aj ja mam peniaze bokom a muz ani nevie kolko a sam mi hovori, ze to si mam nechat pre seba. To nie su peniaze pre pripad rozchodu, ale aj pre pripad rozchodu. Moze sa stat hocico, autonehoda, strata prace, ... Poistku treba mat vzdy a ja si neviem predstavit zit bez takejto rezervy.

trish31
25. máj 2013

@modrazaba mam na ucte peniaze a manzel nevie,aku sumu tam mam a ani ho to nezaujima...

zuzanockamt
25. máj 2013

@modrazaba neodkladam si peniaze osobitne - mam svoj ucet, svoje peniaze ... muz ma tiez svoj ucet a svoje peniaze ... fungujeme takto bez problemov uz roky 🙂 ... v zivote by som nesla do spolocneho uctu

sorciera24
25. máj 2013

@modrazaba vidis ten rozdiel medzi nami dvomi? ty to vnimas, ze je vsetko o penaizoch, cize aj pre teba....pre mna nie, nikdy nebolo, ani enchcem aby bolo.....a popravde, setrit, aby som sa potom pomstila? hmmm, ako vravim asi mam ine zmyslanie a s tym suvisia aj nase odlisne zivoty....;))nic v zlom.....( a ja si aj tak ymslim, ze muz si pipenu nenajde zo dna na den, musi tomu nieco predchadzat;))...ale to uz je o inom.....tak vela stastia! 🙂

janedoe
25. máj 2013

Aj my si kazdy sporime. Teraz sice staviame, takze vsetky peniaze idu tam, ale pred tym sme to mali zariadene tak, ze spolocne sme sporili na "nieco" (odkladali 2 eurovky - celkom s da z toho nasporit), odkladali na dovolenku, vylety a pod. a potom si kazdy odkladal na sporiaci ucet kolko mu z platu vydalo. Teraz staviame, takze vsetko usporene islo do domu, ale ked sa prestahujeme a dako financne nastavime budeme odkladat dalej. Ked pride babo a zase sa to dako utrasie a budeme to financne zvladat, budeme odkladat zase. Nie je to tak, ze by sme si neverili, alebo sa chceli rozist, ale obaja chceme mat istotu, ze ked sa nieco (cokolvek stane), ze mame zeleznu rezervu, minimalne na 3 mesiace zivobytia.