Začínajúca domácnosť - financovanie

21. mar 2022

Ahojte sme mlady pár, obaja uz pracujeme... S priateľom po roku vztahu ideme spolu bývať do prenájmu.. Tu nastáva otázka financovania... Byt nájom 600e na polovičku klasika... Ostatne by ste riešili ako stravu atd? Napr on sporotec zje toho 3x tolko ako ja 50kilova,

x_mery_x
21. mar 2022

Stravu sme kupovali raz on, raz ja.

btus
21. mar 2022

v podstate sme mali "spoločné" peniaze. Nákupy platil raz on raz ja. Jasné, že oblečenie nie, ale všetko ostatné sme mali takto.

danulicek
21. mar 2022

Ako by som s partnerom v jednej domácnosti nepočítala dĺžku sprchovania, počet splachnuti, nerátala by som ani stravu. Ale samozrejme, malo by to prispievanie byt primerane príjmu. U nás funguje model raz nakúpi on, raz ja (zijeme spolu v jednej domácnosti, každý hospodárime samostatne a zivime dve deti). Keď treba, ide na vacsi nákup on, bežne nákupy robím ja. Nerátame (už), kto koľko minul na nákup potravin. Ak to takto nechcete, mozno by bolo fajn dohodnut sa na prispievani určitej sumy podľa výšky výplaty aj na stravu, z čoho by ste potom v danom mesiaci varili a kupovali potraviny. Bez toho, aby ste mali potrebu si vydelovat, koho je čo v chladničke. Uvidíte, ako to bude fungovat.

andrejkap123
21. mar 2022

Stale je to len priatel, raz som takeho mala co jedol 3x tolko ako ja, a este aj zgrlosil. Vela som minula potom na jedlo! Nie je to fer aby si ho chovala ked zje nasobne viac ako ty.

syslik81
21. mar 2022

dat spolocne peniaze na jeden ucet -miesto .. kazdy mesiac rovnaka suma od kazdeho ... co ostane pojde do dalsieho mesiaca al sa odlozi na dovolenku ... to ze zje vela hold tak to je s kazdym chlapom .. na to nemozes hladiet .. ci das do polievky liter vody al 2 nezavazi .. ak ovsem chce kazdy den masa musi dat o nieco viac .. to as ty tahat emusis .. este nieste manzelia len riatelia a kratko spolu ..zas napr ty mozes kupovat ovocie a on ho jest nemusi .. kozmetika etc ...nieco minie on viac a nieco ty

kitycat
21. mar 2022

Tak nasla si si priatela sportovca cize toho asi zje viac, ale to neznamena, ze budes nakupovat iba pre seba

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
amelie2017
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sense
21. mar 2022

Akoby riešil stravu on. Pol na pol? Alebo Ak je jeho názor? My síce nie sme mladý pár plus ja mam teda dieťa, ale na stravu resp bežný chod domácnosti mame účet a k nemu 2 karty na kt každý mesiac posielame obaja rovnakú sumu a z neho platíme stravu a spoločne výlety.

marrynka112
21. mar 2022

Nájom platíme jeden mesiac ja jeden mesiac on no a na nákupy a výdavky domácnosti prípadne nejaký výlet dáme každý mesiac 300€ obaja z výplaty a čo z toho ostáva si odkladáme na vlastné a s ostatnými peniazmi si každý robí čo chce 🙂

7lenka11
21. mar 2022

Podla mna vsetko 50:50, rozhodli ste sa pre spolocnu domacnost a ste v tom teda spolu. Alebo chces pocitat, kto zjedol aky kus chleba, kolko ks knedle, kto mal viac koliecok sunky alebo ci si nabral o dva kopceky zmrzliny viac? Tebe by to bolo z opacnej strany prijemne?
No ak ma nejake zlozvyky, napr. vypije 4 piva denne a ty pivo vobec nepijes, tak nech si taketo veci kupuje sam. Ber v obchode len zakladne potraviny a ak mu chybaju nejake jeho oblubene "pochutky", nech si ich kupi sam..

liljana
21. mar 2022

Ked zje viac, tak da na jedlo viac. Ako chcete spolu zit, ked takuto zakladnu vec neviete vyriesit hned a rychlo.

heidy222
21. mar 2022

Ked som Bola studentka som tak zila, Mali sme Papier kde ja som pisala nakupy Kolko som platila a on tiez a na Konci mesiaca sme sa vyuctovali. Cize ja som pisala sumy s + a on s - a potom sa to scitalo a ak vyslo +20 tak Mi Dal 20 Eur a ak vyslo -20 tak ja jemu. Sladkosti Alkohol Bol Ale zvlast. Ako to riesit s tym ze on zje viac neviem

ukulela
21. mar 2022

Byt sme platili na polku. Stravy sam navrhol ja tretinu, on dve tretiny pre ten isty dovod. Po case sme presli na spolocne financovanie. Tvoj, ak je sportovec a kupuje si navyse nejake speci doplnky stravy, to nech riesi sam zo svojich €.

karelova
21. mar 2022

Mne je vždy tak trápne za tých ľudí, co si delia každý cent a prepocitavaju každé splachnutie.. Idete spolu žiť, tak predpokladám, ze je to partner, s ktorým počítas v budúcnosti, ze budete spoločná rodina a nie nejaky odkundes z ulice....

andrejka1974
21. mar 2022

Ak budete spolu bývať tak všetko máte už spoločné žiadne moje alebo tvoje ale už naše bez ohľadu že ste není manzelia

sense
21. mar 2022

A ešte B the way ak idete so všetkým na polovicu TK aj s domácimi prácami treba ísť na polovicu

zmrzlinka2021
22. mar 2022

@viestta ja niekedy nechápem, ísť bývať s niekým je už vážny vzťah, či sú to len obyčajní spolubývajúci s výhodami?

sirka9
22. mar 2022

@andrejkap123 presne. tiez som mala takeho. na blocky sme si pisali co kto kupoval a vzdy raz do mesiaca sme si sadli, zratali a doplatili aby to bolo na polovicu. ja som sa stravovala v robote, on doma kedze mal firmu v dome. v konecnom dosledku som zakazdym doplacala neskutocne peniaze na stravu, ktoru som ani nezjedla. bolo to velmi neferove co sa tohto tykalo.

marsmykkok
22. mar 2022

Podľa mňa podla príjmov ak máte rovnako tak napol všetko, ty ako žena minies na vodu viac a na kúrenie keďže chlap znesie doma napríklad aj 18 stupňov ale ženám je málo aj 22, on na stravu. Ak zarábas menej mali by ste si to podeliť aby bolo na rovnako čo vám ostane peňazí. Partnerstvo je o tom že tahate spoločne všetko. Keď budeš na materskej tiež asi nebudeš dávať polku na byt a stravu lebo toľko nedostaneš ani rodicak.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
eeffka
22. mar 2022

@viestta tak zasa povedzme si na rovinu ze ked mam muza prec, miniem za tyzden 5e ak je doma 50, ok ale je to manzel. Ak by som mala ist byvat 1x s frajerikom tak veruze nie, nebudem platit jeho stejky, to samozrejme prehanam ale rozdiel to je riadny.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marzuz89
22. mar 2022

S manzelom, ked sme spolu zacinali, sme platili najom pol na pol, a vsetko ostatne ako prislo - kto mal po praci prave v dany den viac casu, spravil velky nakup - vsetko vratane jedla, drogerie, cistiacich prostriedkov, toaletaku.. Tankovali sme ten, kto mal prave auto a bolo to prave potrebne, neriesili sme, koho auto to je ani kto prejazdi viac. Svoje osobne veci, ako oblecenie ci zaluby, sme si hradili sami samozrejme. Teraz ako manzelia samozrejme mame spolocny ucet, z ktoreho platime vsetko tykajuce sa rodiny.

To, ze uz teraz mas v hlave kontrolku, ze zje 3x viac ako ty, znamena pruser. V harmonickom vyrovnanom vztahu toto nema co robit.

eeffka
22. mar 2022

@viestta tak tu to vidim na uplne prve byvanie, ja osobne by som si 1-2m zapisovala vsetko a nasledne by sme sa dohodli na pomere. Ja napr neminam kvanta kozmetiky alebo vody aby sa napr vyrovnal rozdiel v jedle. Takze sadneme poratame spolocne ucty, dame si namahu ze ja jogurt a ty hamburger na veceru a uvidime ake cislo vypadne. Ak on rezne a ona bioekoraw mrkvu v konecnom doaledku to moze byt aj 50na50 a neskor sa uvidi, cito vobec vydrzi

ummimaryam
22. mar 2022

On 2/3, ty 1/3, plus domace prace su spolocne. To nieze obaja makate a platite a ty este robis neplatenu sluzku.

marzuz89
22. mar 2022

@eeffka ber to basnicky 🤗 ze jeho stejky? A co ty by si mala na obed suchy rozok, kym on by si pochutnaval na stejku? Asi by ste kupili 2 a dali si spolu, ci nie? 🙈

Chapem co tym chces povedat. Ale.. Nech si plati napriklad doplnky stravy (v tych kyblikoch, nerozumiem sa tomu) a podobne sam, to by som ja napriklad v pozicii priatelky neplatila, ale strava ako STRAVA, teda nieco co si dam aj ja, tam je uplne odveci ratat, kto kolko coho zje. To mne znaci nevyzretost vztahu aj cloveka v takomto vztahu 🤔

janasrncova
22. mar 2022

Myslím, že najlepšie by bolo mať 2 chladničky, 2 pračky a 2 toaletné papiere.

eeffka
22. mar 2022

@marzuz89 tak keby mali vyzrety vztah tak sa kocka take veci nepyta, nuz a poviem ti ze ked chodim na chatu a vidim kolko toho nejaki muzi su schopni pozrat tak veru by som mu davala na pridel 😀

andrejkap123
22. mar 2022

@sirka9 presne. Aj ja som sa snazila ze nech to mame ako normalni ludia ze raz kupim ja a raz on. Ale ked on mal platit tak mi robil vycitky za drahsie polozky a ked ja som platila tak si veselo hadzal co chcel do kosika. Otras!!!!! Velmi som na to doplacala a chovala som ho! Bolo mi trapne z celej tej situacie. Teraz mam priatela pri ktorom ani zdaleka nemam pocit ze doplacam 🙂 a mame spolocny ucet na ktory prispievame sumou aby nam vsetko vyslo. A spravodlivo.