Koľko vás stojí vysokoškolák so všetkými výdavkami? Internát + knihy + strava mesačne? Najviac by ma zaujímala Bratislava, Banská Bystrica, Košice
@maranta_leuconeura niekto tolko ani nezarobi 🙈
+ ešte aj v Česku, najmä Brno
@andreakotesova tak nech si nerobi deti, co potom budu chciet studovat 🤷
@andreakotesova dnes už áno. zase netrepte sprostosti. všade je nedostatok ľudí. minimálna mzda je/bude okolo 740e či si to mýlim? väčšina čo má minimálku má zvlášť ešte peniaze na ruku. tak sa zase netvárme 🙄
@zuzanka.zuzu tak nech zarobí rodič 740 eur a z toho dá dieťaťu 600 eur... to sú hrozné sumy... to len konštatujem. Nehľadaj za tým nič iné.
@andreakotesova to zarábajú mladí ľudia, tí vysokoškolákov nemajú 🙈 starší už majú za roky praxe, niečo na ruku.... atď. a zase tí čo ozaj majú tých 600e po kadejakých fuškách, tak nemajú deti na výške lebo zvyčajne deti kopírujú rodičov a prostredie v akom vyrastali. ak sa aj niekto nájde čo je z tohto hrozného prostredia a je dostatočne šikovný na výšku, tak si pôjde na seba zarobiť, jeho rodič sa určite nepýta koľko stojí vysokoškolák lebo ho to ani nezaujíma (zaujíma ho max či si má za čo kúpiť chľast). čiže študent bez problémov zarobí v BA na seba 600e, plus sociálne štípko ak je z takej rodiny, faaaaakt sa mi to nechce rozpisovať ale už sa kurňa prestaňme všetci tváriť ako niekto dnes na seba nevie zarobiť ani 600e 🙄
@zuzanka.zuzu vieš, koľko napr. zarábajú učitelia, alebo referenti vo verejnej správe...? A áno, môj muž si zaplatil štúdium sám, to je pravda.
@andreakotesova nooo, to je pravda, nezarobi, potom treba iné vymyslieť, aby mohlo dieťa študovať
@zuzanka.zuzu joj, pozor , u nás kuchárka nezarobi 700€ ani s odmenami a učiteľka ... ehm ehm, niečo okolo tej 700 sa krúti , tak nie je to až také scifi ako pišeš
Dávam 550 , niekedy aj viac výjde. ČR
@andreakotesova Vies co ja som zo svojich 300€ nevyzila pred 10 rokmi a to boli ine ceny aj potravin aj byvania (a aj ine platy a hodinovka na brigade, viac som popri skole pracovat nestihala). Keby mi rodicia este nedolozili tak naozaj z toho nevyzijem, len byvanie ma stalo 200€.
@andreakotesova áno viem presne ako sa pohybujú platy vo verejnej správe a úplne som čakala či ju niekto spomenie 😀 vo verejnej správe sa na väčšine pozíciách veru nenadreš, tak je logické, že až tak nezarobíš (zato inými výhodami nikto neopovrhne)... muž kludne môže na 3 smeny do fabriky a bude mať tomu zodpovedajúci plat 😉 že prečo by mal do fabriky s vysokou? nemusí, vôbec nemusí, potom teda verím, že má takú výšku, s ktorou sa komerčne dobre uplatní v súkromnom sektore a nech sa páči, môže ísť tam kde sa zarobí viac... 😉 takže zase buďme spravodliví, nenarobí sa a nezarobí, narobí sa a zarobí. úplne jednoduché. 600e s 20 ročnou praxou nezarobí snáď nikto 😀
@mooonika1975 učiteľka s cca 20 ročnou praxou zarobí 700e?
U nas mame univerzitu, aj fakutly Vs a v nakupnych centrach vysedavaju len studenti pri kave za viac, ako 2€ a kolaciku za cca 4€. Tak sa nedivim, ze rodicia nestihaju financovat.
Tak internát podľa toho kde a aký, ale keď sa dieťa uskromniť tak počítaj 100-150€ mesačne. Knihy si vypožičia v knižnici. Strava - znova podľa toho, čo si chce dopriať. Keď bude využívať obedy za študentské ceny, bude si občas niečo variť a bude nakupovať rozumne, znova počítaj okolo 150€ na mesiac. Plus ak bude bývať ďalej od internátu, tak započítaj aj dopravu. Ale do tých 300€ by sa zmestiť môže, ak bude chcieť.
@zuzanka.zuzu no , 925 mzda príplatok 75 za 20 rokov praxe, teda 1000€ v hrubom, v čistom 770€ . Wau. Našla som tabuľky a poratala . Vitaj v realite.
@mooonika1975 tabuľky nie sú smerodajné.
@zmrzlinka2021 vážne? A čím sa riadi pedagogicky pracovník? Priaznivou a nepriaznivou konstalaciou hviez?
Mna to caka asi o rok, ratam s takymi 400-500e, som muzovi akurat vravela ze 1hypo skoncila dalsia nas caka 😱, este ze mam rozdiel medzi detmi 7r
Ja som si celú VŠ hradila sama, chodila som na brigádu a platila si výdavky sama, ja nechápem prečo by si mladí nemohli privyrobiť a všetko musí byť na pleciach rodičov 🤷 ešte pochopím pri odboroch ako lekár či právnik ale takých je minimum
@zmrzlinka2021 nie každá verejná inštitúcia má peniaze na odmeny, príplatky, osobné príplatky.
Ja ked som pred 5timi rokmi chodila na VS mi nasi posielali 185€ mesacne a zaplatila som si z toho vsetko. Internat bol nejakych 72€, elektricenku, stravu, cestu ba-nr. Knihy, a to my sme mali take ucebnice ze pod 50€ ani jedna nesla, vela sme vsak dostali aj v kniznici takze mi to vychadzalo tak ze za semester 1-2 knihy som si musela kupit.
Od nasich som ziadne dalsie peniaze nepytala a brigadu som nemala, venovala som sa len skole. Dokazala som z toho este aj usetrit
@oli18 študenti aj zarábajú, teda väčšina, aby si tu kávičku mohli dovoliť.
Dávam synovi do BA 300 € mesačne a toľko cca mu dáva jeho otec. Má ťažkú školu, nebrigáduje. Starší študoval "iba" právo a to sa dalo, získal tým prax. Čo sa týka nákladov, je to neporovnateľné, čo bolo pred pár rokmi.
@diamand2326 och, toto som ani nikdy nepočula, a ešte že by si to niekto myslel? Faaaakt??? To minule tu nejaká zdrav. sestra písala, okolo 2000€ mala. Učiteľ je predsa nepodstatný, ako bude vyzerat vzdelanosť národa, veď to tu sj vidno , len na obyčajnej jednoduchej gramatike . 😂🤪🤪
Ja som si tiež hradila všetko sama, pred rokom a pol som končila bakalára, NR, ubytovanie (zdieľaný byt) 100€/mes, jedlo plus zábava, občas niečo dokúpiť do školy okolo 200€/mes. Doprava vlakom zadarmo, MHD mesačne cca 15€.
To sa nedá tak že koľko mesačne niekedy viac niekedy menej… niekedy sme si museli nakúpiť knihy kde sme minulý aj 300€ za mesiac len na knihy… potom nič niekedy 300€ niekedy 400€ niekedy 600€ naši to nerátajú bývam za 200€ v prenajme z rodinných prídavkov z rakúska sa to vykrýva a strava voda atd to čo mi mama pošle by minula aj doma.. keď sa mi dá brigadujem.. ale je to bieda..
Dcéra v Brne 650€ mesačne.
Z toho je podnájom v byte 6500Kč (270€)
Vlani bola na internáte a platila 5500Kč.
Školu som skončila pred 6r. Nasi mi dávali 100e na život. Ale dochadzala som busom 30 km.
Okrem školy som si platila výdavky na seba, dovolenku, výlety a ešte som si nasporila. Samozrejme som vo volnom case nevymetala bary, ale zarábala alebo sa učila. Mala som aj prospechove štipko.Rodicia už akurát išli do dôchodku.
Minule tu bola nejaka tema, tusim 600€ mesacne to bolo