Zdravím. Tak chcem sa opýtať keď som platila dopredu nájom, + zábezpeka na ktorej sme sa dohodli že je nevratna. Ide o to že som si našla nový byt. Skôr ako sme podpísali zmluvu, teda deň pred tým som platila nájom v starom byte . Tým som si nájom predplatila na február. Takže zo zábezpeky, sa mi ráta že do 19 marca môžem byť v byte. Ale chcem odísť už 1.2. Je možné že mi majiteľ vráti peniaze ktoré som si predplatila za február?
Je to len a len na majitelovi. Ja keby najdem za teba nahradu do 1.2., tak vratim zalohu. Ak by som nenasla, tak vratila by som len alikvotnu ciastku kym by sa neprenajal. Vypovedna je vacsinou v zmluvach mesiac dva, aby prenajimatel mal dost casu najst noveho najomnika. Ale mozno ti to majitel vrati bez ohladu na to… treba sa len slusne opytat
@helus888 pochybujem, ze ti nieco vrati. Prejdi si poriadne zmluvu, co tam mas pisane o ukonceni najmu.
@helus888 no nemusi. Zalezi co je v zmluve. Zabezpeka je len v pripade nejakeho problemu v byte, keby sa nieco znicilo atd. Teoreticky ak by bola zabezpeka vo vyske najmu, tak mas akoby prenajate do 19. februara a mesiac by mu mohol stacit najst niekoho noveho. Ale aj tak, vsetko zalezi od zmluvy. A nepovedala si nam o nej vobec nic, takze toto co ti piseme su iba dohady 😉
@liv1 no nepochopili ste ma . Mám mesačnu výpovednú lehotu. Ktorá sa mi zacina rátať od 1.marca .lenze keby mu ja nezaplatim nájom 20.1.tento mesiac , výpovedná lehota by sa začala rátať od 1.2. A to na celý mesiac. Ja chcem od neho peniaze ktoré som zbytočné zaplatila za február ktorý tu už bývať nechcem
@helus888 to ti hovorim ako prenajimatel. Ak je mesacna vypovedna co plati od 1.3. , najom za februar tym padom zaplatit musis. Je jedno co ty chces ci nechces, jednoducho vracia sa depozit. Vacsinou pri odubytovani, ale prenajimatel a najomnca sa mozu dohodnut, ze sa depozit vyuzije ako posledna platba za najom, ak je depozit rovny vyske najmu.
@helus888 máš nejakú výpovednú dobu v zmluve? Že odídeš skôr je tvoje rozhodnutie, takže je na dobrej vôli majiteľa, či ti niečo vráti.