Ahojte, nájde sa rodinka, ktorá nemá auto? My máme dve deti, auto by sme si mohli dovoliť kúpiť, ale jednoducho ho nechceme. Niekedy sa cítim ako z inej planéty, no vôbec mi to nevadí.
Hľadám niekoho s rovnakým postojom. Viete si vôbec v dnešnej dobe predstaviť existovať bez auta?
@tanya32 kiež by podobných ako vy bolo viac, lepšie by sa mi parkovalo večer na sídliskách 🙏
@zuzanka.zuzu 🙂 Asi naozaj zistím, že takých ako my na SK ani nenájdem🙂
Keby sme nemali rodinu na druhej strane krajiny, ani my by sme auto nepotrebovali.
@tanya32 je to asi o zivotnom style. Byvame na okraji mesta. Do prace daleko. Deti treba vozit do skoly. Nakupy vlacit v rukach si tiez neviem predstavit. Syna vozim 4x do tyzdna do ineho mesta na treningy. Po vikendoch ho vozime na zapasy. BEz auta by to neslo. Vsetko by bolo komplikovane a dlho by trvalo. Ale ked si vysporiadana s tym ze ho nepotrebujes je to Ok. My mame dve.
@tanya32 Velmi dobre robite, ze nemate auto. Ludia byvajuci v centre mesta ho naozaj nepotrebuju. MHD chodi a aj ked si raz za tyzden vezmes taxik, tak ked spocitas tie peniaze co das za 5 rokov za taxik v porovnani s vydavkami za auto (kupa, poistky, opravy, benzin...) tak ta to vyjde stale ovela lacnejsie a mozes tie peniaze pouzit na zabavnejsie veci.
Ja zijem v zahranici, kde je bezne, ze kazdy clovek ma vlastne auto. Ja ho nemam, ani som ho nikdy nemala. Ked to niekomu poviem, vsetci sa cuduju, ale treba to ignorovat. Ja radsej pojdem na 10 dovoleniek ako vrazit tolko penazi do auta. Uz vobec nechapem ludi, ktori su schopni na kupu auta brat 7-rocne leasingy ci uvery.
Inak vyuzivam verejnu dopravu, chodim vela peso a sem-tam taxiky.
Takze podla mna super, kiezby bolo viac takychto ludi, hned by ta doprava bola jednoduchsia!
@tanya32 K tym vyletom mi napadla jedna vec - ako som pisala ja tiez nemam auto a ani moje kamosky a znami ho nemali, lebo predtym som byvala v BA, kde auto netreba. My sme parkrat riesili vylety tak, ze sme si pozicali auto z pozicovne, 4ia sme sa a to poskladali a isli sme. Moze sa to zdat drahe, ale je to urcite lacnejsie ako zivit cely rok vlastne auto.
Podla mna dnesna doba celkovo speje k "shared economy", cize netreba mat vsetko vlastne, vyhodnejsie je veci zdielat a potom je to lacnejsie.
@alex666 ďakujem za odpoveď. Áno taxik občas využijem a tiež investujeme skôr do zahraničia a skúseností. No ty zrejme nemáš deti. Niektorí ľudia sa na mňa dívajú zvláštne, že nemáme auto. Že nežijeme na úrovni. Ale mne to tak vyhovuje. A áno, už sme to riešili aj požičovňou prípadne keď ideme so známymi, oni nám odvezú batožinu, prípradne aj jedno dieťa a my sa dopravíme vlakmi🙂
To ze nemas auto nie je ziadna tragedia, my peniaze mame a ajtak sme donedavna auto nemali (kupili sme,lebo cakam druhe dieta a manzel ide na rok na misiu, cize budem na dve deti uplne sama a potrebujem sa sem tam prepravit k mame na stredne slovensko ci urobit vacsi nakup,iste ho nebudemvyuzivat denne),v podstate auto je hrozny zrac penazi,nech si vravi kto chce co chce...do prace bud mhd alebo na bicykli a to stale plati, proste sme peniaze investovali do objavovania sveta-cestovania a splatenia hypoteky...vobec nie si divna, slovensko je plne materialisticky orientovanych ludi co ti budu tvrdit, ze sa to neda,ved kazdy musi mat vlastny byt ci auto..haaa...takto zvysok sveta nezije, to len my slovaci ...da sa vsetko, ani sami iste nemaju zratane kolko daju rocne penazi do auta...da sa aj bez neho, deti maju iste vacsi zazitok z cestovania mhd ci vlakom...bud flexibilna, zivot je o niecom inom, najdi pozitiva v negativnom, auto je pomocnik to ano, ale nie nevyhnutnost v dnesnom svete 🙂
@tanya32 nuz tak ked vam ho netreba tak nemas co riesit 😉. Ja si neviem predstavit ani to, ze by sme mali len jedno auto, kazdy mame vlastne.
Ked mam moznost vyberu nejakej institucie tak si nikdy nevyberam podla lokality ale podla referencii napr. doktor (neraz sme museli ist do ineho mesta), skola (ta najlepsia je od nas na opacnom konci mesta), kruzky, letisko (casto cestujeme, vela sa da usetrit na letenkach ked nejdes z BA ale z Rakuska, Polska alebo Madarska).
No nikdy by som si nevzala auto na uver, rychlo strati na hodnote.
@tanya32 keď vám to netreba tak načo ho kupovať. ušetríte peniažky a nielen teraz ale aj do budúcna, lebo do auta treba stále nejaké eurá vrážať. a plus k tomu je to dobré aj pre našu prírodu. 🙂 páči sa mi tvoje zmýšlanie peniažky minúť na zážitky. podľa mňa sú to najlepšie investované peniaze. 🙂
@tanya32 Tak to to je teda, že vraj nežijete na úrovni. Bože však to je super, že sa nemusíte trepať všade autom. My máme, ale teraz hodne využívame bicykel. Ak sa dá ideme pešo, alebo na biku.
@tanya32 ak bývaš v centre,do práce chodíš pešo,deti do školy pešo,do obchodu pešo tak to auto je normálna vec že nemáš.príp máš bus priamo pod nosom..
.ja poznám kopu ľudí čo bývajú v centre,do práce chodia autom,,deti do školy vozia autom,do obchodu idú autom ..proste pohodlní jedinci..čo sa vozia 5km po meste a ani za boha z toho auta nevyjdu
@tanya32 no tak mne sa uz v dvoch roznych oblastiach stalo, ze najlepsie zdrav. zariadenie nebolo v BA. Takze kvoli nim za kazdym cestujem do ineho mesta.
👍My tiez najviac z rozpoctu investujeme do spoznavania zahranicia a zazitkov a nelutujem ani cent z toho. A ako idete na to letisko? Ci vzdy idete z BA? My vzdy cestujeme styria a ked kupujem letenku do Ameriky alebo Azie tak je dost rozdiel ci ju kupim z BA za 1200eur na jedneho (je to vyrazne drahsie kedze odtial moc spolocnosti nelieta) alebo mam moznost si vybrat okolite letiska kam sa autom dostaneme do troch hodin a zaplatim na jedneho 500eur za letenku.
@missdiva to s letenkami je na uvazenie...ja byvam v ba, ale vobec z tade nelietame (ak neratam ryanair), casto letime z viedne, ci uplne super lacne letenky su z budapesti,dokonca raz sme leteli do NYC z Varsavy, lebo boli letenky za 250 eur...podotykam vsade ideme bez auta, busy, vlaky, mhd, da sa ;) a do azie viac ako jeden maly kufrik nepotrebujes...nikdy som nedala za letenku viac ako 520 eur.
@missdiva 1200 na jedného? to lietate biznis? zase nezveličuj, aj ostatní tu majú na letenky, takže ceny ovládajú 😉 do NYC máš s austrian alebo united za 300-350 SPIATOČNA + cca 50 batožina/let (nám stačí 1ks kde pobalím kozmetiku keďže nemôže ísť s nami na palubu) a to máš zahrnuté jedlo v cene, výber miesta, vankúšik, dečku, proste žiadny low cost ako ryanair kde si kupuješ pitie a podobne...
@besnavila 👍
@zuzanka.zuzu nuz tak si kludne zadaj do vyhladavaca letenku z BA napr. do Karibiku (ak ti vobec nieco najde, co malokedy z BA pokial nekupujes letenku pol roka dopredu tak cena 1200na jedneho z BA nie je nic prestrelene). Za to z Viedne, Budapeste a Varsavy je to cca 500eur, chodime casto takze viem.
Tiez sme nemali auto ale byvali sme v meste a chuda maly v kociku cely oblozeny nakupom dole plna taska a dalsie 2 igelitky v rukach.nieco ako k doktorke do ineho mesta celodenny vylet a s 1 dietatom v pohode ale ked uz deti pribudaju tak auto je proste uplna nutnost u nas hlavne 7miestne a ja mam 5 ale opet akosi uz opet dlhsie nepohnuto na dvore.ach
Tak asi budeme dve rodinky bez auta, my tak tiez zijeme, a celkom uspesne si myslim 🙂.
@tanya32 ja si neviem predstavit existovat bez 🚗. Ale nemyslim, ze ked niekto auto nema je ako z inej planety. Kazdeho osobna vec. Dost zalezi kde byvas, aku mate pracu a ake mate aktivity. Ak byva niekto v meste a ma vsetko na skok tak auto nemusi byt az take nevyhnutne. My nebyvame v centre takze na presuny auto potrebujeme. Taktiez je auto potrebne pre moju pracu. Nehovoriac o tom, ze chodievame cez vikendy a volne dni na vylety. Bolo by narocne ist s nabalenou rodinou (uz len ked chces brat viac oblecenia pre pripad zimy, plavky s uterakmi, lyze v zime) z opacneho konca Slovenska do Tatier busmi. Ta doprava by asi pre rodinu vysla aj drahsie ako nafta kedze musis platit listok za kazdu osobu takze ja nevidim ziadne vyhody v tom nemat auto.