Pozdravujem vsetkych
Pridal som sa k vam mamickam na tuto stranku aj ked som chlap aby som si vypocul nazor inych nezainteresovanych ludi.
Mam priatelku s ktorou mame dnes 2.5 pol rocnu dcerku. S nou vlastne problem nieje. Problem sme my rodicia.
Moja priatelka porodila dcerku a tak sme zacali spolu fungovat a vychovavat lenze. Spociatku mala ona matersku 500 eur ja zhruba 800 eur.
Po pol roku zacala dostavat to co kazda z vas 203 eur moje financie zostali no poviem vam nedokazali sme z toho vyzit. Najprv som nechal domacnost na nu a stale mi tvrdila ze minut na domacnost 600-700 eur je v poriadku. No ked som to zacal kontrolovat a zapisovat si vydaje zistil som ze sa vela mina dokonca raz napisala na Fb ze mame doma vela jedla a ze ona vari a tak bude davat jedlo inym mamickam. Ked som sa to dopocul hned som to stopol. Stale som tlacil na to aby sa menej minalo ale nie menej na dieta ale aby sme sa my uskromnili no neobislo sa to bez hadok. Jej peniaze sa stracali v nedohladne ja dodnes neviem kam a tak som vsetko platil ja inkaso pozicky splatky proste vsetko a ked nebolo tak som bral z uctu kde v dnesnej bilancii mam minus 3500 eur. PO vyse roku zacala pracovat takze zarobila cca 400 plus rodicovsky 200 celkom slusne nie no stale sli peniaze prec a nikdy nevedela zdovodnit ze kam iba stale opakovala ze na domacnost. Vtedy som ju poprosil ze nech sa podelime aspon s inkasom co malo byt 90 eur no vyjadrila sa ze ona mi nic davat nebude ze prec aj. Po pol roku prisla o pracu a tak znova jej prijem 203 eur. Vtedy sme sa po hadke ako tak dohodli ze bude vylucne kupovat do domacnosti ona a ja ostatne veci lenze realita bola ze minula na domacnost 50-100 eur a ostatne ja. Potom som jej nasiel pracu takze sa jej prijem vratil na cca 600 eur no bez vysledku v domacnosti. Este mi povedala ze vsetko plati ona ze uz nechce kupovat do domacnosti ze chce iba zaplatit inkaso a ze o ostatne sa mam starat ja. Vtedy som ju konfrontoval s mojimi poznamkami ze mi klamala ze mam vsetky blocky za nakupi a ze minala ovela menej na domacnost nez tvrdila co aj priznala no kam sli peniaze? Drahy pausal cca 80 eur taxiky kavicky....Nasetril som malej peniaze vybrala ich z uctu a minulo no vraj sa nemam pytat na co ze raz uvidim. Viem ze mala provident a ze ho platila z materskej ale tvrdila ze je to vyplatene. Viem ze ma exekutora ale viem ze tomu neplati. Ked sla do novej prace povedal som jej ze rodicovsku si vezmem ja a ja urcim kam peniaze pojdu no medzi tym sme sa pohadali odisla k mame. Tak dosiel rodicovsky a ja som ho previedol na svoj ucet nech sa neminie no prisla mi odozva ze kde su jej peniaze a ze sa mam s nimi zadrhnut. Myslite si ze som ozaj urobil tak zle ze chcem usetrit nieco pre domacnost a ze aj ten dlh na ucte si mam platit sam bez jej pricinenia aj ked vznikol pocas jej hospodarenia v domacnosti??? Chcem este povedat nikdy som jej nevzal ani cent z penazi ktore jej prsli rukami az teraz som si dovolil toto aby sa to znova nerozbilo.Dakujem za vas cas pri citani tejto spravy 🙂
Tel je na mna takze viem presne kolko ju to stoji no x krat som vravel ze ja nemam taky drahy pausal ako ona lenze nema v dosahu wifi tak si aktivuje balik internetu a to urobi aj 5 krat za mesiac. Vziat kalkulacku a dat veci na papier? Asi zartujes ze? Ked ti niekto nechce dat peniaze lebo su jeho a chce nieco kupit no len tolko aby mu ostalo vela alebo ti partner povie ze ti nic davat nebudem tak mozes dat na stol aj registracnu pokladnu. Dat peniaze bokom mozem iba v sne.
@sissy27 ano sissy mam problem s doverou ked ti niekto rok a pol klame ze dlhy ma zaplatene a ty zistis ze nema. A komunikacia? Nemam problem sa rozpravat o probleme ale priblem je ze aj ked sa na niecom dohodneme tak sa to bud nestane alebo to trva min pol roka pokial sa to stane o sprievodnych hadkach okolo ani nevravim aby som dosiahol pozadovany vysledok. Vies kolko priebezne trva ked jej das nieco surne vybavit? 3 tyzdne a to neprehanam.
@zolik2001 chcela som ti tým naznačiť, že je na zamyslenie, či nevyhnutne treba žiť s niekým, komu absolútne nemôžem dôverovať a kto ma využíva... veď tá žena sa ti vysmieva do tváre... ale netuším, čo by ťa priviedlo do reality...
ak ju tak strašne miluješ a nevieš bez nej žiť, tak holt všetky výdavky budeš musieť riešiť sám - platiť nájom, energie, nakupovať potraviny, drogériu a jej peniaze do ruky nedávať... telefón a svoje splátky nech si ona rieši z rodičáku alebo teda zo svojho príjmu...
V prvom.rade jej zrus pausal...a dobijaj jej kredit...aby mala v pripade nudze, kedze mate dieta...a hned si rozmysli, ci jej treba internet...a tak_, ako bolo spomenute vyssie, naozaj treba spisat prijmi a vydavky...inak sa to fakt neda...ale ak to nejde...jednoducho jej nechaj rodocicovsky a ked si ho prekavickuje, hold ma smolu. Rob nakup do domacnosti_, aby malo dieta...a jej nedaj ani cent...najhorsie je_, ked zena nevie hospodarit...ved ten minus na ucte je naozaj moc moc vysoky...a predpokladam, ze niesi kuzelnik ☹ a to keby sme mali s manzelom takyto prijem 600 plus 800 eur...tak krasne nie ze vyzijeme, ale odlozime...mame o 400 eur menej...a este si kazdy rok doprajeme aj dovolenku pri mori pri 1,dietati a tiez som na rodicovskej...a teda naozaj nam.nic nechyba...
@janka54321 a môžem vedieť máte pôžičky splátky atď ? lebo som zvedavá ako sa dá vyzit z takej sumy ..ďakujem za odpoveď ☺
My s manzelom fungujeme z 800 a 500. A to mame dve deti, hypoteku na dom, poistky, pausal inkaso ..... A zijeme si fajn. A vzdy sa da odlozit aj z mala. Len treba chciet a trosku sa zamysliet. Nekupovat hluposti ktore nepotrebujete. A minat na to, na co mate.
@petkoemmka nie...nemame pozicky...byvame.vo.vlastnom byte, ktory sme dostali darom...cize uver neplatime...a zakladatel tejto diskusie tiez nespomina, ze by platil uver napr. za uver na byvanie....bohuzial len ,,bezne" ucty svojej manzelky plati
@petkoemmka a to teda fakt zijeme.normalne...niesme.o suchych rohlikoch...a tiez si doprajem.raz za cas aj kadernicku a donedavna som chodila kazdy treti tyzden na nechty
Mate dokopy cca 1000e....tak si spiste kolko platite za co, vyclente peniaze na domacnost a mesiac dva odkladajte blocky a hotovo a to co vam zvysi si rozdelte na polovicu nieco co bude mat ona na kavicjy a telefony a nieco co budes mat ty na rvoje pitreby, apropo ak jej nedoverujes tak neviem naco si spiku nechajte si urcit na malu vyzivne a to jej davaj...apripo pri vasom prijme mat este aj debet 3500 si neviem predstavit teda ak nemate aspon 500 e hypoteku
@sense ano mam hypoteku 440 eur lenze to vykrivam prenajmom druheho bytu co mam takze hypa sa zaplati z prenajmu zaplatit musim iba energie co je cca 125€.
Vyzivne? To by sme museli ist k sudu a to ani jeden z nas nechce. Teda zatial tak ona tvrdi. Ja kupim co treba aj jedlo aj ine to ona dobre vue a tiez vie ze jej nechcem dat peniaze cash lebo doteraz vsetko rozbila takze jej neverim. Ak by doslo k sudu musel by som vytiahnut ine spinavosti lebo tam by som bojoval o malu do opatery. Snad k tomu nedojde a dohodneme sa ako dospeli.
@sense uz niesme spolu a preco sme boli ona tvrdila ze kvoli dietatu ja ze ju milyjem no neverila mi. Stav domacnosti poznam mam v tel appku kde pisem vsetky nakupi blocky proste vsetko co ja miniem preto som na nu tlacil lebo som vedel a videl kolko mi ide z vrecka a sam som to nezvladal tahat no nedokazal som sa s nou dohodnut.
Podla mna minut 600 - 700€ na domacnost nie je v poriadku. Usetrit sa predsa da, len si treba par veci odpustit. Ale tazko je utahovat opasok niekomu, kto je zvyknuty zit si na vysokej nohe. Okresat kavicky, taxiky, zmensit si pausal a hned je usetrene. Ale naozaj je to o komunikacii medzi vami dvoma. Tazko je ale snazit sa dohodnut s niekym kto ma taky postoj, ze " to su moje peniaze a nemusim ti hovorit na co ich minam ".
@zolik2001 No takto Ti to poviem. Ak teraz máte takéto problémy, tak ich budete mať vždy a navždy a vždy budeš bojovať s nedostatkom peňazí.
Treba si uvedomiť či ju máš rád, či je v iných oblastiach v pohode, či si rozumiete a či chceš s ňou zostať navždy odhliadnuc od finančného správania.
My máme s manželom tiež takéto problémy, už dlho a akurát riešime predaj majetku, aby sme sa dostali na nulu a začali od začiatku. Lenže podľa mňa sme obaja rovnako sprostí, takže dúfam, že došlo môjmu mužovi, že to nie je len moja chyba.
Keď nie sú prachy, tak nefunguje nič a nasleduje podozrievanie, ktorí z Vás dvoch viac rozhadzuje apod.
Povedz jej, že ju ľúbiš, povedz jej, že chceš s ňou ostať do smrti, povedz jeje, že je krásna, že je dobrá matka, dobrá milenka a pod. ale že chceš aby ste nemuseli rátať každý cent a žili si v pohode a na to musíte byť trošku, stačí len trošku byť disciplinovaní. Že berieš kaderníčku, kozmetičku, kabelku, kávičku ale s mierou a najprv zaplatiť bývanie, lelektriku, sporenie a potom vyššie spomínané. Musíš jej vysvetliť, že je to tak normálne a ak sa máte mať spolu dobre a pekne si nažívať tak musíte sa baviť aj o tomto.
Píšem píšem a teraz som si všimla, že nie ste spolu. No škoda.
My máme takéto problémy, ale nevzdávame sa, bojujeme obaja.
@zolik2001 noooo... tazko sa radi, podla mna prijem nie je problem, viditelne sa o tom hadate dost, cize ani to ze by ste si "nepovedali"... mozno ide o typicky pripad zeny, ktora sa uskromnovat nechce a ty jediny chces aby sa setrilo lebo to na ucte nevidi kolko v skutocnosti minie. U nas to funguje tak, ze platim vsetko ja 🙂 Ci uz cez matersku, alebo pocas prace, od chlapa si peniaze prevediem ked nemam. A prska tiez.. pritom nevie ani kolko stoji liter mlieka alebo kolko platime za dom. Je to proste zvyk, chcela som to riesit takto: Mame kazdy svoj prijem, ok, nebudeme sa starat a miesat.. on zarobi 15x tolko co ja, cize urobi sa spolocny ucet kde sa budu peniaze vkladat ako sa dohodneme a minat na domacnost a so zvyskom nech si kazdy robi co chce. No je to nesplnitelne, on by s tym uctom nic nerobil, vsetko by bolo na mne.. cize aj tak by sme sa nedopracovali k tomu aby sa aktivoval vo financnych veciach v domacnosti, ked uz tolko vykrikuje ze vsetko plati :D neplati, peniaze ma na firemnom ucte (ak ma, ak nie jemu to nevadi) ale z tade nam nakup, inkaso, ani nic ine neodide samo ;) ja som za spolocny ucet a minimalizovanie hotovosti ak su "mlade" rodiny co nevedia spolocne hospodarit a maju takyto problem. Taxikmi a kavickami as daju ine peniaze preflakat.. do toho nejaky ten avon/oriflame, navsteva DMka a ja tiez kukam kam to ide.. cize da sa minut aj 1000EUR za mesiac aj ked je zena iba doma a nepracuje.
@zolik2001 ak spolu nie ste poradila by som sa aspon s pravnikom, nemyslim si ze toto je najstastnejsi postup robit nakupy, to nik neskor nedokaze ak nieco, ze si im ich naozaj daval...
@natalym bojovali sme do pos chvile. Toto nieje jej prvy odchod kvoli hadkam a disciplinivanosti penazi. To uz trva dlho no ziadna markantna zmena. Ale dobre pises. Chcem iba povedat ze je tazko vyznavat lasku a byt milujuci ked sa pytas ziadas a doprosujes aby sa nieco zmenilo v domacnosti k lepsiemu a druhy vravi hej hej hej no nic sa nedeje.
Kedysi som bola zivnostnicka a urobila som chybu, ze som pocuvla nespravnych ludi. Skoncilo to exekutormi a dlhom cca 5000€ zo vsetkym. Dlho som zatlkala, klamala a moj muz ma nechal padnut na hubu a vyzrat si to. Potom som si nasla pracu, kde som dobre zarabala a on vsetko tahal, aby som sa toho zbavila. Potom zacal podnikat on a ja som tahala vsetko, aby mal priestor na rozvoj. Oplatilo sa. Mame sa lepsie, ale ak je treba, vieme sa uskromnit. Ak nevies, kde vam miznu peniaze, tak treba vsetko zapisovat. Alebo platit kartou a potom si to kontrolovat cez internetbanking. Aj my sa obcas rozbehneme z minanim, ale potom to radsej stopneme. Mas dve moznosti.. Nechaj partnerku padnut na hubu, exekutori ju dobehnu. Alebo vyskusaj rozhovor, pravidla, spolocna kasa. Predpokladam, ťze sa citi urazena a mozno to uz dokopy nedate. V tom pripade rozmyslaj, co bude z tvojou dcerkou a v akych podmienkach bude zit. Lebo exekucie sa pri ich ignorovani nabaluju a clovek zacina konat skratovo. Strach je svina, poznam to. Mozno by pomohlo porozpravat sa z jej rodicmi. Kazdopadne to, co tu popisujes, je len spicka ladovca...
@simca06022011 ty si zena co doma vsetko riadi. U nas sa ani ten jej tel co ma nezaplati na cas ale vzdy po upomienke dokonca pred vianocami uz bola odpojena no dozvedel som sa to iba nahodou.
Pozri mal som tv skylink lenze trebalo zaplatit na rok 90 eur nemal som tak som to zrusil. Tak sme mali iba dvbt a z 36 kanalov bolo iba 7 zakladnych. Myslus ze ju to trapili alebo co i len tuklo ze preco to uz nemame? Myslis ze sa opytala milacik nemas peniaze nezaplatim to radsej ja? Ani naaaaznak sebauvedomenia. A toto je na tom smutne ta snaha jedneho a lahostajnost druheho.
@katkakovac dlhy jej vznikli ked vzala do prenajmu kadernicke studio vtedy prisiel provident a podobne. Nezaplatene poistne 7,7 exekutor prisiel na 60. Telekom dlh 500 exekucia na 1200. Postovka a ine ani nechcem vediet. A myslis ze nieco niekedy riesila? Iba ten provident a aj to zatajovala a klamala ze je vyplateny lebo na to sa peniaze vyclenili aby sa vyplatil no nevyplatil. Preto som jej nikdy nebral peniaze lebo sim vedel ze ma dlhy a ze ked jej ich necham tak si ich poplati a raz sa mi to vrati s tym ze podrzi ona mna. Nepodrzala ukazala chrbat uz po niekolky krat a mam sa s peniazmi zadrhnut. Pre toto spolocny ucet neprichadzal nikdy do uvahy. Mala dost penazi a sli zkym smerom tak aspon tie moje som musel ustrazit.
My fungujeme 670+240 aktuálne...sem tam nejake bonusy cca raz za tri mesiac...Skolka+hypo+spp+byť.podnik+pausal=438eur doslova a do písmena...u nás hospodárom s peniazmi ja viac menej a ide to,ak by som to riešila ako tvoja žena tak neviem neviem uz by sme žili pod mostom...u nás to bude o chvilu lepšie mala by som v novembri nastúpiť do novej práce po MD nakoľko som teraz po ťažkej operácii...o to viac musíme rozmýšľať...a ide...aj s obcasnou večerou vonku aj pivom s kamaratmi na terase ale chce to vedieť presne čo ma kto na ucte a kam to ide...
Je fer si platit dlhy z rodicovskeho ktore patria vlastne diatatu? A je fer sa nasledne nechat zivit partnerom a ked partner nieco chce tak sa mu vykaslat na hlavu a odist prec?
@zolik2001 no tak asi jej to nebolo treba... ja sa tiez pytam, naco mi je 120 kanalov... a viem na co, na nic.. nik to nepozera 🙂 asi jej to nevadilo.
S takymito ludmi sa da iba tak, ze im vezmes aj ich dlhy aj ich prijem a vsetko budes platit. Proste nie je naucena hospodarit... moj chlap si tiez nejakou hlupostou zariadil exekuciu kvoli tcomu 26EUR (!) a nakoniec nas to stalo ani nemozem napisat kolko... proste tupec v tomto, bez urazky... zariadilo sa to tak, ze som to vsetko pouhradzala ja a vedela som ze mozem kludne spat, teraz mu riadim firemne ucty, domace ucty... a je to na hlavu niekedy a ked prekvapene vyplesti oci, ci som toto a hento este nezaplatila tak by som ho ovalila najradsej 🙂))))
@zolik2001 je fér vedieť o všetkých dlhoh a ich splátkach nakoľko fungujete spolu...dieťa je spoločné...rodičovský príspevok je príspevok...nie plat...čím sú deti staršie tým viac som si uvedomila že väčšina z rodicaku ide na maleho(topánky,výmena veľkosti oblečenia,pamlsky,zdravšie varianty potravín) ale to je to na čo my nesetrime...najviac minieme na stravu to áno...
Máš to ťažké, no bohužiaľ ženy, ktoré sa nevedia naučiť hospodáriť (dokonca ich k tomu "nedonúti" ani príchod dieťaťa) sa nikdy nezmenia, financie míňajú len na svoju potrebu a to v mnohých prípadoch iba preto aby sa akože dostali na úroveň ostatných, ktorí na to majú. Takýto ľudia žijú od pôžičke k pôžičke od exekútora k exekútorovi.
Ja mám dlhé roky založený systém : celý príjem - pravidelné platby a nevyhnutné mesačné výdavky = strava, drogéria a iné.
Keď som bola slobodná a bezdetná mesiac bol pre mňa neskutočne dlhý.....Príchodom dcéry sa zrodil pocit zodpovednosti myslieť i na budúcnosť.
@zolik2001 tak tu nepomoze nic. Pokial sa este nespametala, tak sa spameta az ked padne na drzku. POkial to nechce riesit, tak si nepomozes nijako. Ja som 3 roky klamala sama sebe, potom slubovala az som nakoniec musela priznat pravdu a spolu sme to riesili. Ale ja som chcela, ona ocividne nechce. Ja som minala na bezny zivot a zabijali ma poplatky a exekucie. Ona mina na kavicky a taxiky a oblecenie, takze tam nebude sna ha nieco menit. Na tvojom mieste by som sa vykaslala na spolocnu buducnost, lebo takato zena do buducnosti nie je dobra partia. Stale zostava otazka, co bude z vasou dcerkou? Myslis, ze je pre nu vhodne, aby vyrastala pri takejto mame? Ak je jej prednejsie kavickovanie a pri problemoch uteka mame, tak o dceru asi nebude adekvatne postarane. Rozmyslal si nad tym?
Inak mame taku zenu v rodine. Kadernicky, kavicky, menicka, deti u starych rodicov a ona si zije. On ma 2 roboty a stara sa aj o deti. Ja len cakam, kedy ju kopne do zadnice....
@zolik2001
tvoja priatelka nemusela byt zla baba, ani nemusi, len nevie narabat s peniazmi, takých ludi je tu mrte, bud to akceptujes a preberies obraty za financovanie TY alebo pocas "skusobnej doby" sa s nou slusne rozlucis.
Velmi vela dnes ludi sa porovnava s inými ludmi, hlavne zeny, a "nemat na to", no citia sa menejcenne a hlavne, vela ludi chce zit nad pomery, realne na to nemaju, a je to pre nich frustrujuce a ja ich chapem 🙂
@zolik2001 z tvojho príspevku mám pocit, že jednak máte obaja problém s matematikou, ale hlavne - máte problém s komunikáciou a dôverou...
sadnúť za stôl, pero, papier, kalkulačka a napísať na jednu stranu povinné a nevyhnutné výdavky - nájom, elektrina, poistenie, splátky pôžičiek, paušál na telefón, atď., na druhú stranu príjmy... trošku porozmýšľať, čo by kto vedel skresať - napr. s účtom za telefón sa dá celkom dobre čarovať... no a čo zostane, tak nejakú časť dávať každý mesiac bokom a zvyšok je na stravu a pôžitky...
zaráža ma, že ako partner nemáš prehľad o jej výdavkoch na mobil či (ne)zaplatených pôžičkách... ak by ste nežili pod jednou strechou a nesnažili sa hospodáriť spoločne, tak by som povedala ok, ale za daných okolností by mi takéto zatajovanie od partnera rozblikalo všetky kontrolky ☹