Utrácanie peňazí

janulienka177
10. sep 2024

Ahojte, zaujima ma vas nazor..Mam 22, mesacne zarobim cca 1400€ v cistom, byvam s rodicmi, avsak je pre mna velky problem nieco z vyplaty odlozit, mam potrebu mat stale nove veci..Je to podla vas v poriadku? Dakujem

anos18
10. sep 2024

@janulienka177 podľa mňa to v poriadku nie je,ale keď to tebe vyhovuje....Ja som človek,čo musí tvoriť rezervu, treba myslieť na zadné kolieska. Neviem, či a koľko prispievaš rodičom, ale z takej výplaty by si mala odložiť aj polovicu minimálne

podmostom
11. sep 2024

@janulienka177 vôbec si neviem predstaviť toľko peňazí na seba minúť. Napríklad za posledný mesiac si si čo kúpila za tie peniaze? Ak chces žiť celý život bez rodičov a nechceš rodinu tak ok,ale v inom prípade by si sa mala naučiť hospodáriť. A rodičia čo na to, niečo im aj prispievas?

walentina7
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hellwant
11. sep 2024

Nie, mala by si porozmyslat ako to zmenit. Ked este nemas deti a si u rodicov, tak si vies najrychlejsie vytvorit rezervu + zacat investovat na dosiahnutie dlhodobejsich cielov - nemas totiz take naklady na zivot, ako ked si sama a vies najväcsie percento usetrit. Drzim palce

martyzpp
11. sep 2024

@janulienka177 pozri si nieco o minimalizme.

bublinka1426
11. sep 2024

@janulienka177 pocuj , z takeho pplatu mas zachvilu nasetreny na vlastny byt. skusila si sa poradit s psychologom?

moniikka
11. sep 2024

@janulienka177 určite nie, toľko nám neostane po zaplatení všetkého potrebneho a to sme 5clenna rodina. Minimálne polovicu by si si mala odkladať

30katrusa40
11. sep 2024

@janulienka177 1400€ mesačne sme minuli ale 4 clenna rodina v mesiaci kedy bolo výdavky navyše , odišla časť spojky na aute a oprava bola 600€ . Čo také si za to kupuješ ? Rodičom prispievaš?

mikitilik29
11. sep 2024

@janulienka177 keď bývaš s rodičmi by si mala min. 500 odložiť

kvadrinkaaa
11. sep 2024

Nie je to v poriadku. Keby bývam ja s rodičmi, odložila by som mesačne polovicu.

koniarova
11. sep 2024

Už dávno si si mala splácať hypoyna byt a odstahovat sa.

sevrin
11. sep 2024

@janulienka177 predpokladám, že k takémuto platu si sa dostala ako slepé kura k zrnu, lebo vidím, že nemáš absolútne žiadne návyky k správnemu hospodáreniu. A to je veľmi zlé v tvojom veku. Za 20 rokov keď dostaneš rozum, tak budeš veľmi ľutovať, ako si zahodila možnosť si vybudovať kapitál.

slavomira236
11. sep 2024

@janulienka177 ja s detmi dvoma nemam ani tolko na vsetko a este mi aj ostane nieco..vidno ze zijes s rodicmi nic nemusis platit. Keby som bola tvoj rodic a vidim ako minas vysackujem ta do podnajmu a staraj sa

luccija
11. sep 2024

@janulienka177 tak si kúp uži si peniaze, ale zase netreba mať všetko a aj šetri.Nikdy viac neušetrís, pokým nemáš rodinu a záväzky

atinkaa
11. sep 2024

@janulienka177 Jani pobavila si ma k ranu😅z tych penazi a pri byvani u rodicov, ktori ta predpokladam vypravia, vsetko pripravia, mas asi aj kupeny mesacnik alebo nebodaj aj auto a v nom benzin, co sa doplna sam a tak....ako je to fajn a ak to rodicom nevadi, tak parada, no ty potom 1400 odloz, alebo ok 1300 a konecne aspon vlastne veci ako telefon a dopravu si plat sama.

Lebo prirodzene by bolo, ze das pomernu cast rodicom na byvanie (ktoru, ak by chceli a mozu tak ti vedia odkladat), potom prispevok na stravu a ostatne veci do domacnosti, ktori ani odkladat nemusia, lebo nieco jete a spotrebuvate spolu, aj take blbiny ako toaletny papier a zubna pasta sa inak nakupuju a stoja cosi.No a potom by si si hradila vsetko nevyhnutne na seba - co chapem, ze chces aj mat krasno, teda vlasy, kozmetika, obcas cosi pekne na seba. No je skoda cele to vyhodit do luftu - plnu sumu a nikde nic neinvestovat, uz taku prilezitost mat nebudes. Ta suma by aj bez prisneho oka mala byt pri tisicke mesacne, ktoru by si mala skoro by som povedala povinne odlozit a ostatne teda pokojne minaj, stale je to velkoryse, ak mas vsetko zabezpecene, dokonca natolko, ze mozes aj prispiet na veci na doma, alebo tie svoje vydaje si manazuj sama, ale s tym, ze uplne na vsetko. Dovod je jednoduchy, dospela zena by mala tusit ako narabat s financiami, to je aj vytka smerom k vasim, ak sa o to priete doma.

jumama
11. sep 2024

Ako dlho pracujes uz a ako dlho uz vsetko minas? Lebo ak napr. 2 mesiace a citis potrebu si napriklad vybudovat satnik, pretoze kym si nepracovala, ale napr. iba studovala a brigadovala, nemala si dost penazi na kvalitne veci, tak ok. Ale tiez by som sla na to nejakym kapsulovym satnikom - kde sa vsetko ku vsetkemu hodi a nevyjde za sezonu z mody. Ak tak ale zijes uz 3-4 roky, to je ine... vtedy by som povedala, ze minas vela.
Aj vasim nieco prispievas na byvanie, stravu?

nika11103
11. sep 2024

Dievčence za mňa je toto jasný troll . Človek , ktorý v dnešnej dobe zarobí 1400 eur v čistom , by si urcite v noci nezaložil a nešiel sa radiť na MK , či je v poriadku čo a ako míňa 🤣 Niekto nám chce zdvihnúť tlak alebo aby sme závideli alebo čo . Alebo sa mu nechce pred školou spať ;) ale neboj , pekne sa uč , posluchaj a raz tak budeš zarábať možno 🐥

ivik4
11. sep 2024

Vadi Ti to ? Ak ano je to problem
Nevadi Ti to ? Problem nieje
Ja ked som byvala s rodicmi, dala som mamine nejake peniaze na domacnost a zvysok som komplet vsetko odlozila. Nikdy som neutracala

sense
11. sep 2024

Záleží či ti to vadí alebo nie. Ak ti to vadí tak je to problém ak ti to nevadí tak je to o.k.ked som začala zarábať tiež som mala potrebu kúpiť stále niečo nové a keď nebolo miesto tak som to "staré" (niekedy vec raz použitá, tričko raz oblečené) posúvala ďalej. Potom prišiel zlom a došlo mi že naozaj toľko toho nepotrebujem , takže časť výplaty šla bokom , časť sla na príspevok máme na bývanie plus ostatné veci a niečo som si nechala na míňanie a zrazu som prišla na to že nepotrebujem mať 10 sprchacov a parfémov podľa nálady ani jazdy deň nový outfit

ndrag
11. sep 2024

@janulienka177 v tvojom veku som aj ja taka bola ked som zacala pracovat. Casom som sa zmenila a zacala som sa na peniaze pozerat inak. Uz by som nemohla existovat bez uspor, proste nie. Mozno ti to aj zacina vadit, ked sa takto pytas na fore. Skus si zacat sporit aspon tych 10% z platu kazdy mesiac na nejaky terminovany ucet, alebo do fondov z kade to nebudes moct len tak vybrat. To ta nebude az tak "boliet" a bude sa ti vytvarat rezerva do buducna.

milanemila
11. sep 2024

@janulienka177 prvych par ozajstnych vyplat po vysokej skole som tiez minula do posledneho eura, lebo som si to chcela uzit, ze zrazu nemusim pozerat na zostatok na ucte ako ked som iba brigadovala popri vyske a mozem si dopriat. Potom som si ale zacala uz peniaze odkladat a nejako efektivnejsie planovat financie. Nebyvala som v tom case uz u rodicov, ale v byte za kt trebalo platit. Mysli na to, ze teraz mas najlepsiu prilezitost nejake peniaze odlozit, byvas zadarmo, nemas zavazky ani deti. Ak chces so buducna riesit vlastne byvanie, auto a celkovo sa osamostatnit od rodicov, mas najvyssi cas zacat.

buberova
11. sep 2024

Nie je to v poriadku. A rovnako nie sú v poriadku tieto zbytočné troll témy

cimage
11. sep 2024

Ja som prave najviac odlozila ked som zila este s rodicmi. Dala som im na byvanie a stravu, nieco minula, ale aj dost odlozila. Neviem na co minas, ale casom ta uz nakupovanie mozno nebude tak bavit a ukludnis sa. Zo zaciatku je to lakave, vsade vsetko pekne, vela veci chce clovek vyskusat, ale casom to prejde. Aspon ja som taka. Kupila som si co som chcela, potrebovala a potom uz odkladala.

bublinka1426
11. sep 2024

@cimage presne.

bublinka1426
11. sep 2024

@buberova MK zaraba na reklame, asi naozaj za to dakoho plati

laurita285
11. sep 2024

Ja to teda za problém nepovažujem :D Na začiatku si treba aj troška užiť peniaze, netreba od prvej sekundy žgrláčiť do ponožky.

som_realistka
11. sep 2024

Koľko dávaš rodičom?
Ak rozumnú čiastku (energie +strava) tak za tri roky by som mala nasetrene aspoň 25K, ak nie viac😀

robertoo1
11. sep 2024

@janulienka177 Peniaze sú na to ,aby sa míňali😂😂

januska12323
11. sep 2024

Vďaka tebe žije naša ekonomika 😁

havlicka11
11. sep 2024

Nie je to normalne....ano treba si peniaze aj uzit, ale aj odlozit nieco....az raz budes mat svoje byvanie, rodinu bude sa ti tazko ucit hospodarit s peniazmi a aj nieco usetrit....a urcite ti tie odlozene peniaze do zaciatku pomozu ked si budes riesit svoje byvanie. Predpokladam ze naveky u rodicov zostat nechces.