Uplatnenie daňového bonusu

misutka27
28. jún 2015

prosím vás ako je to s uplatnením danového bonusu????porodím až na začiatku augusta....teda termín mám tak......ale píše sa že si môžem uplatnit danový bonus už v mesiaci keby sa dieta narodí....celkom tomu nechápem....netreba čakat na dalšie danové priznanie??alebo ako si uplatnit až sa to dá....to by som si vlastne mohla uplatnit do konca roka 2015,nie????pracovný pomer mi trvá a od 02.07.2015 prechádzam z PN kôli rizikovému na MD....

jama16
28. jún 2015

Danovy bonus si moze uplatnit iba jeden z rodicov v zamestnani po predlozeni rodneho listu babenka 🙂

misutka27
autor
28. jún 2015

a to sa dá nejako spätne alebo ako sa to robí???to len ked donesiem kopiu rodného listu zamestnávatelovi tak mu poviem že chcem aj danový bonus si uplatnit či ako????

trgypadl
28. jún 2015

@misutka27 ten si moze uplatnit Tvoj muz ,kedze Ty budes na MD

jama16
28. jún 2015

Suhlasim s
@trgypadl

misutka27
autor
28. jún 2015

aj ked je živnostník?čo som čítala článok tak nárok nan má osoba ktorá poberá prídavky na dieta čiže to budem ja

evita68
28. jún 2015

@misutka27 ty nemôžeš poberať DB, pretože nebudeš mať príjem zo zamestnania.. môže si ho uplatniť otec dieťaťa, keďže je živnostník, tak si ho uplatní raz za rok v daňovom priznaní..

trgypadl
28. jún 2015

@misutka27 ale nebudes pracovat...danovy bonus moze poberat ten co idvadza dane zo zamestnania!cize muz.Ty bude na MD.Ty mozes poberat pridavky...ale nie bonus.ked nastupis znovu do zamestnania potom si mozes uplatnit bonzs ty.kym si na MD manzel

evittam
29. jún 2015

@trgypadl Úplne nemáš pravdu, ak by pracovala popri MD, či už na HPP,VPP alebo ako SZČO a dosiahla by požadovaný príjem, tak si tiež môže uplatniť DB.

@misutka27 Ak je živnostník a bude mať požadovaný príjem, tak si uplatní DB ročne v daňovom priznaní -doloží sa len RL dieťaťa. 😉

misutka27
autor
29. jún 2015

dakujem pekne 😉

trgypadl
29. jún 2015

@evittam lebze muz je zivnostik nie pani

trgypadl
29. jún 2015

@evittam poriadne si precitaj moj prispevok....potom reaguj

evittam
29. jún 2015

@trgypadl Ja som si ho precitala dobre.😉

trgypadl
29. jún 2015

@evittam ano tak v com som tam nemala pravdu...ak som pisala na margo toho ,ze ona danovy bonus nemoze poberat ak nebude robit??

evittam
29. jún 2015

@trgypadl V tom máš pravdu, ale nemusí byť zamestnanec, môže byť aj SZČO 😉 . Len som chcela upozorniť na to, že ak bude mať požadovaný príjem, tak bude môcť žiadať o DB. To je všetko. Len som doplnila informáciu. Nemusíš sa hneď hnevať. 😉

evittam
29. jún 2015

@trgypadl A ak by som bola detailistka,tak ani to nie je pravda,ze poberat DB môze le ten,co odvadza dane zo zamestnania.😉

liebling98
29. jún 2015

@evittam myslím, že na @trgypadl trochu iritujúco pôsobil slovosled Tvojej reakcie "Úplne nemáš pravdu..." čo vyznieva, ako keby napísala kompletne blbosť. Keďže si chcela doplniť, istejšie by bolo použiť slovosled "Nemáš úplne pravdu..."

K téme, daňový bonus môže poberať ten, kto má príjmy z aktívnych činností prevysujuce určitú sumu za rok (ccca 2100€).Nie je možné uplatniť daňový bonus zo zdaniteľných pasívnych príjmov (ppríjem z prenájmu atď ).

trgypadl
29. jún 2015

@evittam bola tam poznamka,ze musi odvadzat dane zo zamestnania(to uz je jedno,ci je zamestnancom,alebo zivnostnikom a podobne....proste urcitu cast dane musi odviest,aby mala nan narok.chytas cloveka za slovicka ...

trgypadl
29. jún 2015

@evittam a pani ma normalny pomer,jej muz je zivnostnik...reagovala som na to,ho chce poberat ona

evita68
29. jún 2015

@trgypadl noo, tuto naozaj nemáš pravdu, citujem:musi odvadzat dane zo zamestnania(to uz je jedno,ci je zamestnancom,alebo zivnostnikom a podobne....proste urcitu cast dane musi odviest,aby mala nan narok.chytas cloveka za slovicka ... ide o jeho príjem, nie o to či odvádza dane..

trgypadl
29. jún 2015

@evita68 ked mas prijem urcity musis odvadzat dane,nie??danovy bonus si moze uplatnit danovnik,cize musi odvadzat dan

evita68
29. jún 2015

@trgypadl nemusí.. pozri si, koľko musí človek mať aktívny príjem pre nárok na DB a kedy sa odvádza daň.. budeš múdrejšia 🙂 /nič v zlom/

trgypadl
29. jún 2015

@evita68 minimalne 6 nasobok minimalnej mzdy

evita68
29. jún 2015

@trgypadl a?? veď keď zarobí 190 mesačne, žiadnu daň neodvádza..

trgypadl
29. jún 2015

@evita68 akoze nodvadza??

evita68
29. jún 2015

@trgypadl no hoď sem výpočet mzdy zo 190 € hrubého 🙂

liebling98
29. jún 2015

@evita68 riešením "hhádanky" je existencia odpočítateľnej nezdaniteľnej čiastky na daňovníka

evita68
29. jún 2015

@liebling98 joooj, načo si?? som chcela jej vysvetlenie, ako sa platí daň z hrubej mzdy 190 mesačne, samozrejme pri jednom pracovnom pomere 🙂

liebling98
29. jún 2015

@evita68 Prepáč ☹

evita68
29. jún 2015

@liebling98 v pohoooo 🙂 len nemám rada, keď niekto ,,na 100 %,, radí a pritom neovláda problematiku..

liebling98
29. jún 2015

@evita68 Vďaka. Aj mne si už radila.
Pri daňovom bonuse nie je dôležité, či dotyčná/ddotyčný platí dane, ale či má príjem z aktívnych činností prevyšujúci tých cca 2100 €.
Lebo ja dane platím, ale na daňový bonus nárok nemám. Pasívny príjem ☹