Ste tu niektorá žena v domácnosti?

hanaju
26. feb 2021

Baby, je tu nejaká z vás čo funguje ako žena v domácnosti? Nie nechcene (nezamestnaná hľadajúca prácu), ale vyslovene dobrovoľne starajúca sa "iba" o decká a domácnosť. Ako fungujete? Muž vás podporuje v koníčkoch a iných záujmoch? Financie máte spoločné (nemusíte žobrať o každé Euro) a podobne.. Kľudne napíšte aj správu. Vďaka

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
6mia6
26. feb 2021

Ja som doma ale keď sa pritrafí dobrá robota idem. Tzn. Pracovná doba ktorá mi vyhovuje. Chodim tam oddychovať od domácnosti.
Momentálne vôbec prácu nehľadám. Takže len varím, upratujem a nudím sa. Nie je to úplne pre mňa. Ale teraz je to tak.
Inak si môžem robiť čo chcem a mám kartu od muzoveho účtu. Nemusím sa pýtať ani oznamovať. Idem kúpim čo treba a on nerieši.
Mám koníčky takže keď muž príde z práce je doma alebo vonku s deťmi a ja odchádzam.sem tam keď nám vyjde s kamoškami nejaké voľno ideme na večeru, do kina atď. Žiadny problem.
Samozrejme to platí aj opačne. Keď má nejaký program tak ide.

matapo
26. feb 2021

...nebavilo by ta to a hlavne nenaplnalo. Kym je tych deti viac a su aj male tak vtedy je to celkom fajn, stihas vsetko s kazdym dietatom a aj domacnost uplne v pohode a aj seba a svoje konicky ale aj tak stale dokola ten stereotyp. Ked su tie deti vacsie tak ta uz tolko nepotrebuju, treba chodit doprace ked len na skrateny uvazok, uz len koli sebe. Ak rozmyslas byt doma tak radsej zvol nejaky skrateny uvazok, aby si nemala pocit ze si v jednom kolotoci a nemusis sa nahanat v praci a ani doma, vsetko budes stihat celkom dobre. A aspon nevypadnes z prace a budes mat prax, nikdy nevies ako co bude dalej.

hederamonstera
26. feb 2021

@beata_k na to sa autorka nepytala ;)

hederamonstera
26. feb 2021

@matapo ty si doma?

jenny257
26. feb 2021

kamaratka to tak ma , uz ma po 40 . Muz ju podpori , ona je s detmi doma , maju dom a 4 deti a to sa nazbiera tie povinnosti :D obcas aj pracuje , teraz aktualne nie

hanaju
autor
26. feb 2021

Mne sú jasné všetky výhody aj nevýhody takého fungovania, len by ma to zaujímalo v praxi.
Náš príbeh je trochu iný, plánujeme sa presťahovať na vidiek a žiť viac v prírode (obaja sme to vždy chceli, no len teraz pri deťoch to ideme aj zrealizovať).. ja samozrejme môžem pracovať, no nechcem fungovať na 50% v práci a 50% doma, nechceme tú hektiku a stres (rýchlo z práce pre deti, domov robiť večeru, rýchlo riešiť úlohy a potom ešte aj domácnosť, zvieratá, radtliny atď.)
Ja viem že nie každá po takom živote v domácnosti túžite 😊, ale zaujímajú ma príbehy žien, ktoré tak žijú

elizabet173
26. feb 2021

@hanaju osobne taku skusenost nemam, chcem sa realizovat aj v praci, ale poznam rodinu, kde je zena doma prakticky od prveho porodu, maju styri deti. Oni sa tak s muzom dohodli, ze on rodinu zabezpeci financne, ona sa stara o dom a deti. Maju velku zahradu, vela si dopestuju, nie kvoli peniazom, ale preto, lebo sa snazia zit zdravo, pecivo a chlieb pecu doma roky. Financie su spolocne, maju jeden ucet, dve karty. Ona okrem rodicaku iny prijem nikdy nemala, mozno pri prvom dietati matersku, to si uz nepamatam. Myslim, ze su vsetci spokojni a stastni. V com vidim problem ja - keby sa s nim nieco stalo, alebo by mu preplo a nasiel si inu, ona bude velmi tazko hladat pracu po 15 rokoch doma a so styrmi detmi. A to iste dochodok, ak by zostala sama

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hanaju
autor
26. feb 2021

@elizabet173 ďakujem za pohľad.. áno, tiež ma najviac desí, čo bude, ak sa nedajbože niečo stane mužovi

junova
26. feb 2021

@hanaju Moja mamina je ženou v domácnosti už 40 rokov od prvého pôrodu. S tatinom sa tak dohodli, všetko ťahal finančné on, výplatu jej celú odovzdával. Každý mal svoje koníčky. Teraz si už dochodci. Mama nemá starobný dôchodok a žijú z jedného dôchodku. Musíme ich finančne my deti podporovať

nafka0483
26. feb 2021

Kamoska tak je. Manzel ma narocnu pracu, cize zabezpecuje financie, ona zabezpecuje chod domacnosti a deti. Ma vystudovanu vysoku skolu, je to inteligentna rozhladena zena, pred materskymi normalne pracovala. Doteraz je spolocenska, stretava sa s ludmi, cita knihy, aj odbornu literaturu, venuje sa svojim konickom, chodi cvicit (cize ziadna putka, co vyzera hrozne so zakrpatenym mozgom).
Ona pocas tyzdna kym s deti v skolke a skole zabezpeci nakup, uprata, vyperie, vysusi, odlozi a urobi s detmi ulohy, vyskusa a usmerni. Ked pride manzel z prace tak uz sa nerobi "nic" - neupratuje, nenakupuje, neuci, nepracuje. To je uz len cas pre nich a vikendy tak isto su vyhradene len pre rodinne aktivity.
Plati si poistenie, takze ma narok aj na dalsiu matersku, aj na podporu, aj na PNku, aj na dochodok bude mat. Peniaze maju spolocne, o tom ani len nerozmyslali, ze by ju vydeloval alebo nieco. Normalne ma dispozicne pravo na ucte, druhu kartu na platenie. Vsetko je u nich proste spolocne. On zarobi tolko, ze je cela rodina zabezpecena, ona teda pracovat "nemusi" a takto im to vyhovuje obom, teda celej rodine.
A keby muz prisiel o pracu, tak je v takom odbore, ze rychlo najde druhu (teda priamo sa mu nukaju zamestnavatelia ze ho chcu), kedze ma vybornu kvalifikaciu a skusenosti, uz sa po rokoch tvrdej prace vypracoval. A aj ona, keby to bolo potrebne, tak sa vie vratit do prace.
Tak oni su asi taky idealny priklad 🙂

jajo1
26. feb 2021

Bola som tak 12 rokov, kým boli deti malé, cca po ich 4. triedu na zš. Tak nejako to prirodzene vyplynulo po narodení detí - nedalo sa nám obaja pracovať v plnom nasadení, jeden musel poľaviť - bola som to ja. Neľutujem ani na chvíľu - financie máme od začiatku vzťahu spoločné, jeden účet, dve karty. Záľuby ma vtedy veľmi nebavili, ja som si to doma s deťmi vyslovene užívala. Ale po cca 12 rokoch prišla nečakaná zmena - úplne náhodou ma oslovili s ponukou práce na polovičný úväzok (na schodoch v škole, kam som chodila po deti) a zo dňa na deň som začala pracovať. A tak pracujem už 10 rokov na polovičný úväzok - deti už boli väčšie, samostatné, nepotrebovali ma tak veľmi. Ja sa môžem realizovať, a mnohokrát vravím, že do práce chodím za odmenu oddýchnuť si od starostí z domu. Pridali sa záľuby, spoznala som nových ľudí, nadviazala nové kamarátstva - takže aj teraz som veľmi spokojná. Ale naozaj to má aj viacero nástrah - čo ak zostaneš doma a manžel sa zapozerá do inej? Alebo sa mu niečo zdravotne stane? Čo ak vypadne jeho príjem? Si schopná zo dňa na deň prebrať finančnú zodpovednosť za rodinu? Nebude ti manžel niekedy po čase vyčítať, že si žila z jeho peňazí (žiaľ, máme v rodine aj tento prípad). U nás to klaplo, síce som sa vzdala kariéry, ale ja som zistila, že nepotrebujem k spokojnosti a životnej naplnenosti postavenie. Mne vyhovuje pohoda doma a šťastie mojich najbližších

vevesh
26. feb 2021

@hanaju ja som v domacnosti. U nas to funguje tak, ze muz pracuje , ja som s detmi doma. Ak bolo zle, mal aj 2-3prace- po vzajomnej dohode! a ja som bola a aj som kedykolvek pripravena ist pracovat. Mame 3 deti a ja obriadujem vsetko od deti, terminy po komplet papierovacky- mm ani nevie, ako vyzeta detsky lekar a kde ma ambulanciu🙈 ja som si za tych par rokov "doma" urobila akreditovane kurzy (mam aj vs) od uctovnictva, riadenie firiem, pravo, cestovny ruch a ovladam 5 jazykov aktivne, 2 pasivne a posuvam sa dalej. Vela vela citam.
Peniaze mame spolocne- mam komplet pristup na vsetky ucty, ku kazdemu kartu na moje meno a mozem minat ako chcem- muzovi neoznamujem, pokial nekupujem nieco nad 400-500e. Co chcem, muz mi kupi.
Len jedno ta varujem- na sk muza iba "vyzieras" a "vyuzivas" a si "darmozracka", a ak je muz nedajboze zamozny, tak aj "zlatokopka" v jednom. Ludia to na sk velmi dobre neprijimaju taketo rozdelenie "domacich prac" vo vztahu...

hradnapani
26. feb 2021

byvala kolegyna je dobrovolne doma s detmi, ma ich pat, takze celkom dost a ona je spokojna. Nasla sa v tom. Muz dobre zaraba, ale je to aj na ukor spolocneho casu, no je im takto dobre 🙂 hovorila, ze by nemenila, najmladsie ma nejakych 6 rokov a jedno dieta ma aj zdravotne problemy.

1andrea111
26. feb 2021

@junova ani žiadne minimum peňazí od štátu nedostáva? Má to zaujíma ako to je

hiddenobject
26. feb 2021

Moja svokra pracovala, kym neprisli deti. Do dochodku bola v domácnosti. Ale bola u svokra papierovo zamestnana, platil za nu odvody, takže ma aj pekny dochodok.

matapo
26. feb 2021

@hederamonstera ...momentalne som na rodicovskej dovolenke, ale uz sa teda neviem dockat az to domace prostredie vymenim za pracovne. Ale po prvych dvoch detoch som ostala dlhsie doma, kym bola dcera mala a nechodila do skolky tak to bolo celkom fajn, ale akonahle boli zrazu vsetci prec, a ja som mala cely den pre seba az do 15tej poobede, tak ma to ubijalo a to mam teda konickov dost, ale ten vnutorny pocit akejsi nenaplnenosti, mala som pocit ze mi nieco unika, nefungovalo to tak ako som si predstavovala. A finnacie problemom neboli. Dlho som to tak nevydrazala a bola som rada ked som sa vratila do prace 🙂

nafka0483
26. feb 2021

Este dodam, ze ta kamoska to ma vsetko poriadne osetrene, okrem toho dobrovolneho poistenia v SP si platia aj komercne poistky pre pripad straty zamestnania, urazu a invalidity a podobne. Nastastie su na tom financne tak, ze si to mozu dovolit, cize osetrili vsetko pre pripad, ze by sa nieco stalo jemu, alebo jej, aby neostali bez prijmu, aby neprisli o dom, aby mali deti vsetko co treba.
To je podla mna velmi dolezite osetrit si tieto veci. A aj to nastavenie mentalne, ze on to neberie, tak zivi ju. Ano, financne zivi celu rodinu on, ale on si plne vazi a uvedomuje, ze "menezovanie" robi cele ona. A je jej za to vdacny, ze ked po praci pride domov, tak uz nemusi nic, lebo vsetko je urobene ako sucast "jej prace". Takze nelutuje dat peniaze na jej poistenie, dokonca hovori, ze sa namaka rovnako ako on vo svojej praci.

pseudomonas87
26. feb 2021

@hanaju pár rokov dozadu som čítala v notabene zaujímavý článok, vyštudovaná zubárka, nikdy nepracovala , muž sa krásne staral o rodinu, až kým si nenašiel milenku, ženu opustil, tá sa zrútila a skončila ako bezdomovkyna,čo predávala notabene

junova
26. feb 2021

@1andrea111 Moja mama sa nikdy ani nešla opýtať na sociálnu poisťovňu či nemá nárok na nejaký minimálny dôchodok. Pritom štyri materské sa jej tiež rátajú do odpracovaných rokov. Vždy hovorí, že ona od štátu nič nechce, nebude sa doprosovat o almužnu. My to nechápeme ale ona je tvrdohlavá.

nafka0483
26. feb 2021

@1andrea111 Ake minimum by mala dostavat? Jedine tak hmotnu nudzu, ale ked zije s manzelom, ktory ma dochodok, tak im HM pravdepodobne nevyjde.
Neexistuje nic take ako niektore v diskusiach tvrdia, ze ti co nikdy nepracovali dostanu "priemerny" dochodok a ze moze byt vyssi ako niekto kto pracoval cely zivot, len posledne roky prisiel o pracu alebo pracoval za nizku mzdu. Nie je pravda, nesplnis podmienky na dochodok = nedostanes dochodok.

pseudomonas87
26. feb 2021

@junova musí byť 15 rokov odrobenych,inak nedostane nic

junova
26. feb 2021

@pseudomonas87 s materskými toľko má, pred prvým pôrodom pár rokov pracovala

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nafka0483
26. feb 2021

@beata_k Oni sa naozaj nasli 🙂 tiez nie kazdy chape, ze ona je doma, ale oni su spokojni. Inak ona je tiez taka, ze bio, eko, doma pecie pecivo, pestuje si bylinky a vsetko mozne. Im to proste funguje, hovorim, ze asi su taky idealny priklad :D

hanaju
autor
26. feb 2021

Ďakujem baby za postrehy a skúsenosti 😉
U nás to nebude tak, že nikdy viac nebudem pracovať, budem.robiť akurát nebudem chodiť denne osem a viac hodín niekam do zamestnania (pokiaľ to samozrejme nebudem chcieť).. budem sa realizovať, nebudem.vo väzení 😊. Pre mňa je rodina na prvom mieste, preto sa jej chcem venovať naplno

stanulienkat
26. feb 2021

Podla mna individualne. Vid prispevky na mk. Niekedy zena skemre o kazde euro. Aj keby som neskemrala,tak by som rozmyslala do buducna ako
@beata_k . Ak by neboli zadrhely,tak by som to brala. Ale moj muz nechce ani pocut.😂😂😂

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ledgerka
26. feb 2021

@hanaju zijem vo svajciarsku kde svajciaky bezne takto ostavaju doma. ALE, muzi su vacsinou velmi dobre zarabajuci a maju kadejake poitsky v pripade ze sa jemu nieco stane aby ona mala s detmi z coho zit pomaly az do smrti. Takze za mna taketo fungovanie ano, ale urcite s tym ze ako zena mam zabezpecenu buducnost.