Štátny príspevok pre mladých

tamarka9
11. jan 2016

Ahojte chcem sa opytat ci nemate niekto podobnu skusenost. Sme manzelia a chceme brat hypo, manzel pracuje, ja som na materskej, resp rodicovskej. Ako sa pocita moj prijem? Chceli by sme statny prispevok,neviem, pocita sa spolu na manzelov,alebo zvlast na jednotlivca a ked spolu, tak mm si zada svoj mesacny prijem a ja co? Dakujem pekne 🙂

jankaferancova
11. jan 2016

@tamarka9 ahoj,ty si zadas svoj príjem - čiže rodičovský príspevok.Ked ste manželia, ste posudzovaní samozrejme spolu 😉

tamarka9
autor
11. jan 2016

@jankaferancova teraz ale citam ze sa posudzuje predchadzajuci rok a to som mala matersku a podporu po materskej. A to je kazdy mesiac ina suma, z toho mam spravit priemer? A dakujem za odpoved 🙂

lentilka46
11. jan 2016

ahoj, možno Ti pomôže moja skúsenosť - nie sme zatiaľ manželia, ale vlani sme chceli brať hypo pre mladých spoločne - finančný poradca nám vypočítal splátky pri oboch platoch a potom pri každom osobitne a čuduj sa svete, lepšie podmienky nám vznikli v prípade žiadosti iba jedného z nás, tak to máme tak 🙂

tamarka9
autor
11. jan 2016

@lentilka46 u nas to je tak ze keby sa dalo jednotlivo, tak mne to vyda, kedze nemam prijem,no ako pisala kocka vysie kedze sme manzelia posudzuju spolocne ☹

jankaferancova
11. jan 2016

@tamarka9 áno to som ti zabudla napísať, že sa posudzuje minulý rok.Ty musíš doniesť potvrdenie o poberani materskej a následne keď skončila tak potom si do konca roka poberala rodičovský príspevok, to Ti vystavia na Úrade práce,soc.veci a rodiny.

tamarka9
autor
11. jan 2016

@jankaferancova do konca roka som potom isla na urad prace, v praci mi pocas materskej skoncila zmluva a tak som sla na podporu. Ale aj to sa pocita ako prijem ze?

jankaferancova
11. jan 2016

@tamarka9 áno je to tvoj príjem tak ano.len o akej podpore ty píšeš? Po materskej žena prechádza na rodičovský príspevok, co je tých 202 eur ci nejak tak

jankaferancova
11. jan 2016

@tamarka9 a ak je manžel zamestnaný tak by nemal byt s hypo az taky problém. Horšie je to so živnostníkmi 😉

tamarka9
autor
11. jan 2016

@jankaferancova jj ale ja som po materskej isla na urad prace ako nezamestnana a poberala normalne podporu a nosila potvrdenie ze si hladam pracu,proste normalne nezamestnana. Rodicak isiel na manzela...

wewika1
11. jan 2016

k hypo pre mladych len tolko...oplati sa pre ludi, ktori ju planuju splatit do 5tich rokov, dokedy je statny príspevok. potom uroky nabehnu vyssie ako ked sa berie normalna hypo, cize v konecnom dosledku usetris par stoviek 😉

tamarka9
autor
11. jan 2016

@jankaferancova mm je klasika zamestnany,ide o to, ze chcem vypocitat nas prijem,ci sa zmestime do tych 2280 eur a nevedela som co mam zadat pre seba kedze kazdy mesiac ina suma...takze asi ten priemer ze?

katkara
11. jan 2016

@tamarka9 potvrdenie o prijime ziskas v soc. poistovni, aj co sa tyka materskej aj podpory... a ako manzelia sa budete posudzovat spolocne, ale pri statnom prispevku je to neraz vyhodnejsie, hlavne ak manzel zaraba viac... vas spolocny priemerny hruby mesacny prijem nesmie presiahnut sumu 2238,60 € a samozrejme vek musi byt pod 35 rokov... a ak ti mozem este poradit, tak si dajte tu namahu a obehajte viacere banky, pretoze niekedy aj zdanlivo zanedbatelny rozdiel v urokovej sadzbe moze sposobit znacny rozdiel vo vyske splatky... a ete na doplnenie, statny prispevok sa poskytuje len na prvych 50 tis. z hypoteky... a tusim max do 70 % z kupnej ceny, ale toto som si uz fakt neni az taka ista 😉

jankaferancova
11. jan 2016

@tamarka9 to je najlepšie keď zájdete priamo do nejakej pobočky banky,tam Vám presne vypočítaju príjem. Ale myslím, že Vám to v pohode vyjde.

jankaferancova
11. jan 2016

@tamarka9 presne ako píše @katkara

tamarka9
autor
11. jan 2016

@katkara
@jankaferancova dakujem kocky,pojdeme a do banky,jasne, ja len taky hruby prieskum nech som trochu v obraze 🙂

zuzanaete
11. jan 2016

@wewika1 po 5 piatich rokoch mozu refinancovat. Ak je moznost dostat prispevok, treba vyuzit.

katkara
11. jan 2016

@tamarka9 jasne chapem, ja som to mala take iste... len moja vyhoda, ze dobry znamy robi v banke, taze mi porobil pekne prepocty, vsetko vysvetlil a mohla som klast aj "hlupe" otazky 😀 😀 😀 a refinancovat hypo mozte kedykolvek, len ak by ste sa rozhodli refinancovat do 4rokov, tak musite vracat statny prispevok, co sa velmi neoplati... po 4 rokoch uz nie... 😉 ale na druhej strane dnes su urokove sadzby tak nizke, ze sa vam to velmi ani neoplati, pretoze pochybujem, ze v najblizsich rokoch by sme mohli este ocakavat nejaky radikalnejsie predap v urokovych sadzbach 🙂

katkara
11. jan 2016

@wewika1 a tuto informaciu mas prosim ta odkial? 😀 jasne, ze ti tam nabehne normalne urocenie, pretoze pri statnom prispevku mas urokovu sadzbu znizovanu o 3%, v dnes sa vies dostat pri statnom prispevku dokonca na nulove alebo 0,2 % urocenie, co sa cloveku fest oplati aj keby to bolo len na 5 rokov... ale po 5 rokoch ti konci fixacne obdobie a mas moznost odist do hociktorej inej banky a ver, ze ani tvoja banka ti nemoze dat vyssiu urokovu sadzbu ako je bezne len preto, ze si cerpala statny prispevok... 😝

wewika1
11. jan 2016

@katkara tuto informaciu mam z banky, kedze mi spravili prepocet hypo bez statneho prispevku a so statnym a aj urokove sadzby po uplynuti statneho prispevku a rozdiel v prepocte s a bez na 30rokov bol cca 300eur 😀 samozrejme pri aktuálnych urokoch, ale tie dobuducna nikto nevie...

laci39
11. jan 2016

@tamarka9 ak chcete brať úver zo ŠP a ste manželia Váš spoločný príjem za r.2015 nesmie v priemere prekročiť hranicu 2238,60 eur.(budú Vás pozudzovať spoločne)
otázka ale je aký vysoký úver chcete brat.Nie vždy sa oplatí ísť do úveru zo ŠP a to preto lebo na ŠP máte nárok len do výšky úveru 50.000,- a zvyšok by vám dali za klasický úrok čo môže byť velmi vela.

szaylent
11. jan 2016

Zdravím @tamarka9, Ak chcete štátnu prémie pre mladých riešte ideálne v Tatra Banke alebo v OTP. Bohužial máte mylnú informáciu o tom, že vo všetkých bankách Vám znížia úrok o 3%. Vo viacerých bankách znížia Vám len splátku na úroveň ako keby ste mali o 3% - nižšie úroky. Ak chcete detalnejšie info o tomto napíšte. SLSP má to bohužial najhoršie. Ako pán @laci39 písal vyššie, ak rozmýšlate na úvere nad 130.000, hypotéka pre mladých tiež už nie je najlepšie voľba. Napíšte mi, pošlem detailné články a pochopíte, prečo nie je všade Hypo pre mladých to isté.

zuzanaete
11. jan 2016

@wewika1 Sice sa hypo berie na vela rokov, pri moznosti statneho prispevku by som sa riadila tym, co mi to prinesie pocas 5 rokov. Usetrim alebo nie? Ak ano, tak to vyuzijem. Co bude o 5 rokov netusi nik. Ake urokove miery, aka zivotna situacia rodiny (mozno sa budu opat stahovat, zvysi sa prijem a budu moct skratit dobu splacania vyssimi splatkami ....). Nezrovnavala by som varianty pri kalkulovani celej doby hypo.

wewika1
12. jan 2016

@zuzanaete pri uvere nad 50tis v konecnom dosledku neusetrite. suma nad 50tis sa vam bude urocit vyssim urokom ako je pri beznej hypoteke (vid príspevok vyssie). uz nezijeme v socializme, ze vam tu da niekto nieco zadarmo. teraz vam do praveho vrecka vlozia 10eur a z laveho vam 50 vyberu 😉 vyhodnost hypo ovplyvnuje vela faktorov, pre nas vyhodna nebola

tamarka9
autor
12. jan 2016

@szaylent no pan boh mi nedadelil velku logiku v tychto veciach,ale ked nam znizia len splatku a nie urok, tak po tych 5tich rokoch predsa nebudem mat dokopy nic splatene,nie? A to banka povie ze znizuju urok,alebo len splatku? Rozmyslame nad uverom cca 100 000,menej urcite nie,ak tak viac. Och vidim ze to bude sranda este 🙂
A dakujem vsetkym za info 🙂

zuzanaete
12. jan 2016

@wewika1 Hej, s tymto suhlasim. Vsetko zavisi od konkretneho pripadu. Ja som brala hypo 50tis, po 5 rokoch predala. Pre mna sa to urcite oplatilo. Ale stale pre mna plati, zratat si, co mi to prinesie pocas 5 rokov, nie pocas 30.

cisko39
13. jan 2016

@tamarka9 ak rozmýšlate nad úverom cca 100.000,- tak jednoznačne bez ŠP. úver bude ovela lacnejší.
Som vám to cca prepočítal a rátal som zo 100% financovaním.
zo ŠP by splátka bola prvých 5 rokov cca 375,-eur
bez ŠP.....................................................cca 364,-

takže?????????????????

szaylent
13. jan 2016

@cisko , prečo ste taký impulzívny? :D Veď jej vysvetlite presne ako to vychádza, bežný smrteľník čo sa nevenuje finančnému poradenstvu ako vy, to len tak z toho komentu nepochopí ako je to možné. A zaujímavé že @laci39 má podobnú fotku ako vy - to len na margo :D

zvedavabuduca
14. jan 2016

@szaylent však laci39 a cisko39 to má podľa mňa rovnaké...

cisko39
14. jan 2016

@zvedavabuduca musím to upresniť. ano obe registrácie sú moje ale už sa to rieši s tímom MK.
ked že som sa nedopatrením registroval aj v MK PRo ale k dnesnému dňu by registrácia na laci39 mala byť zrušená.
Pekný deň želám.
L.Macich