Ahojte, prosím poraďte ako to je so spoločným účtom rodičov, jeden z rodičov zial umiera je to len otázkou času. Mali ste dáku skúsenosť keď sa to teda stane, či bude mať ten druhy rodič ktomu účtu prístup alebo ho zablokuju.ci aký je postup. Mam obavy co potom ďalej...
@19mejko ak disponent tak podla mna az po dedickom konani ...... ja by som vybrala hotovosť ak maju vyssiu tam max. Na pravidelné platby nechat ale ak prichadzaju prijmy obidvoch(dochodky vyplata)neviem ako to je .....kedze mi ppride nepochopitelne kedze stale.jeden z manzelov musi z niečoho zit mesiac dva kym prejde dedicke ale mna to vzdy zaujimalo...
ako píše @viestta... treba zistiť aká je situácia a zariadiť sa podľa toho
@sasa1310 banka automaticky zablokuje ucet kedze je prepojena na socialnu poisťovňu....
peniaze idú do dedičského konania, nemali by sa odtiaľ vyberať po smrti, ani na pohreb. Rozdiel, ako píše viestta, nepoznám, ale nespoliehala by som sa na to. Ak sa dá, rýchlo vybrať peniaze, aby sa nestalo, že nebudete mať za čo ten pohreb platiť.
@zuzkaa1991 ježiši vy čítate čo píšem? 😀 Ešte pred návštevou matriky pôjde do banky, alebo si prevedie doma cez IB. Či ešte ako to mám inak napísať?
Najlepsie presunut hned teraz peniaze na iny ucet. Automaticky sa ucet zablokuje ked matrike date vediet umrtie. Ta to nahlasuje na socialku a ide to dalej. Po umrtí ucet ide este cca 1,2dni ze sa da vybrat. Odblokuju az po dedickom.
Ja mam skusenost napr s rodicovskym uctom zablokovali ho hned do 24hodin od nahlasenia na matrike. Stihli sme vybrat. Dedicke ani po roku neni uzavrete.
Suseda pochovala muza tej blokli ucet hned tiez na dalsi den. Malu s muzom spolu ucet no nemala pravo disponovat s uctom. Stihla len vybrat dake peniaze na pohreb. Chodil jej na ucet dochodok a nedali jej ani ten. Musela cakat na dedicke tiez
@zuzkaa1991 ze mesiac dva.. my sme teraz čakali na dedičské 7 mesiacov a aj to po urgovaniach...
To sme hovorili ze jedine šťastie ze účet bol na maminu a nie na obidvoch..
@spadnutaslivka no ak si v situacii ze ti niekto zomrie a nemas napr peniaze na pohreb tak co? Budes si este vybavovat niekde daku pozicku na pohreb alebo si poziciavat od susedov. Moznost je len vybrat rychlo. Na dedickom neskumaju ci si vybrala ci nie
@zuzkaa1991 my ani po roku nemame este dedicke vyriesene takze mesiac dva nie
@mima1 skúmajú, preto to píšem. Že rýchlo vybrať z účtu teraz, kým sa dá. Mama musela vracať, čo vybrala, aj to len na pohreb.
@sasa1310 nie je to prvé dni, treba vybrať hneď, ako sa dozvie manželka o úmrtí, lebo dedičské môže trvať aj trištvrte roka.
@mima1 tak to sa velmi mylis ze to neskumaju.
Notar dava dopyt vsade a k dnu a minute umrti skuma zostatky.Presne na dedicskom konani bolo povedane ze na ucte v case umrtia bolo xy € ktore ku dnu dedickeho konania chybaju(ten co ich vybral sa priznal ze hned po umrti utekal do banakomatu vybrat).
Takze ako moze vybrat, ale na dedicskom sa to spomenie a ak by vybral niekto kto nemal moze to jeden z dedicov napadnut a bude to skumat banka..
@mima1 lebo že inak by ju museli stíhať za neoprávnené obohacovanie či čo. Proste normálne jej to notárka povedala, nech to rýchlo vloží nazad.
@elizabet173 veď toto všetko ja viem. Aj to píšem
@spadnutaslivka u nas nesumali nic oznamili nam len kolko bolo v case umrtia na ucte a to bolo cele
@mima1 noo to je neprijemne ja som este take neriesila len co rodicia a okolita rodina.....verim ze tak skoro nebudem musieť riesit ja si neviem predstaviť kedze.ucet je na muza mame.hypo male.dieta.a nedajboze.nieco.sa.stane skoncila som ale urcite by som vybrala.hotovost aby som.mala.s.cim platit
@sasa1310 sorry, čítala som len to, čo si napísala v prvom príspevku - pár dní.
@19mejko Ahoj ja ti poviem ako to bolo u nás. Môj otec bol 14 dni v nemocnice vedeli sme že zomrie.Po 14 dni nám zavolali že otec zomrel išla som do pohrebnej služby.Tam mi majiteľka povedľa vyberte si všetky peniaze na účte alebo v banke lebo keď už nahlasime na matriku tak už nieje možné vyberať lebo je všetko zablokované. Všetko ide cez dedicke konanie.Dedicke konanie trvá ako komu .Tým, že máme notára v rodine tak sme čakali na dedinke ani nie 3 mesiace.Poznam takých, ze nemali možnosť si vybrať na pohreb a išlo to do dedičského a na pohreb si museli požičať. Bohužiaľ aj takáto je realita .Inak je tu právna poradňa určite ti poradia
a dalsia vec, ze poplatok notarovi potom ide podla majetku, cim viac bude na ucte, tym viac zaplatite... moja mamina vybrala vacsiu sumu hned v den umrtia a potom to veru blokli
@19mejko vyberte ešte teraz, najneskôr hneď, ako sa dozviete o úmrtí, pretože dedičské môže trvať aj trištvrte roka.