ahojte, z donutenia mojej existencnej situacie sem prichadzam po radu, alebo mozno podobne zivotne skusenosti, bo uz neviem kudy kam ☹( Strucne a zakladne info je ze som v rozvodovom konani, termin konania este nemam, som bez akehokolvek majetku, byvam este s manzelom v mestskom najomnom byte, ktory sme dostali pred 7 rokmi do najmu od mesta a okrem toho, co je najdolezitejsie, vela poziciek a uverov na krku ☹ A co je horsie, na moje meno, nadobudnute este s muzom pocas nasho manzelstva. Kazda jedna pozicka/uver ma svoje odovodnenie, a to vacsinou zachrana domacnosti...mozno to niektore poznate, mate jeden uver na start do zivota s druhom, ten potom pride o zamestnanie, pride neschopnost splacat, seky nezaplatene stoja na stole...a ked sa zamestna tak sa zobere uver na uver....a ked sa to opakuje niekolko krat, co sa u nas dost casto opakovalo, ze byval muz dlho nezamestnany, co je najhorsie, aj ked sa nam narodili deti a vtedy treba najviac peniaze....tak sa uz zivotna zla situacia riesila nebankovkami ked banky nedali...poviete si, moja chyba, neskoro plakat, ale ozaj inej moznosti nebolo, kedze sme boli odkazani uplne sami na seba, bez pomoci svojich rodin....vzdy som bola nastvana za kazdu jednu vzatu novu pozicku, vzdy som z nich mala strach...a co je najhorsie, jemu pozicku nedali, tak som bola zivotnou situaciou prinutena vziat pozicky na moje meno..... Pri kazdej jednej mi muz sluboval, ze samozrejme sa postara a bude platit vsetko....mal obdobia ked sa na ne vy-to a tym nas opet dostaval do krizovej situacie.....potom sa len kadejako platalo...a aby som dosla k pointe.....navrh na rozvod sa daval s jeho suhlasom, lebo v januari si nasiel znamost, s ktorou bol ochotny prezit cely svoj dalsi zivot ...cely pribeh okolo toho by bol na velmi dlho, zas ina kapitola.... uplne v skratke, bol s nou skoro 4 mesiace, s nou byval jeden mesiac v tomto roku, rozisli sa, vratil sa domov,len ja uz po zlom psych.obdobi som zaujem nemala a navrh o rozvod som nestiahla.....pointa je v tom, ze sa vykaslal uz uplne na uvery, a velmi malo prispieva do domacnosti, skoro nic...to je tiez tema na dlho....3 mesiace som v omeskani s platenim uverov - v 2 bankach a 3 v nebankovkach, viem koza....skusala som refinanc, ale po troch neuspesnych pokusoch som v beznadejnej situacii, lebo uz som dlho v omeskani..neviem co robit, upomienky mi chodia z kazdej strany, vyhrazky exekuciou, vymahacimi spolocnostami, od muza pytam nech prispieva, ale strani sa, vraj uz su to len moje sr**ky........nestiham z mojej 560 € vyplaty, platit uvery, domacnost, skolu, skolku, stravu a velkomozny sa furt vyhovara, ze peniaze nema ...riesi sa aj jeho pobyt v byte kedze nema zaujem prispievat do domacnosti....po rozvode pojdu uvery urcite na bsm, na rozdelenie, ale ktovie kedy to bude a bojim co bude dovtedy...posledny refinanc mi poradil vzat od rodiny kratkodobu jednorocnu pozicku vo vyske mesacnych splatok uverov x12,aby som si zaistila poctive pravidelne splacanie uverov cely rok a po roku pravidelneho splacania by mi banka dala refinanc....ale k to v dnesnej dobe pozicia par tis? bojim sa dvihat mobil,citat sms od bank,chodit do schranky, som sama na uvery, ktore boli brate kvoli muzovej neschopnosti a kazdym dnom narastaju moje dlzoby az mi nedaju spavat......boli ste niekto v takejto situacii? viete prosim poradit co robit? dnes uz ma napadlo take zufalstvo, ze vyhlasit osobny bankrot,ale da sa to aj ked nevlastnim ziadny majetok? ....a to potrebujem len 15 tisic aby som mohla konecne zacat novy zivot ☹ 😀 😀
@ladybird1l Ja by som to videla na ten osobný bankrot najskôr. Veď kedy z toho platu splatíš 15 000? Za 30 rokov? Podľa mňa choď touto cestou. Byt ti zostane, však?
LEN 15.000 ???? to je len? to je hrozne vela penazi na to, aby to spracala jedna osoba z prijmu 500e.
máš dve možnosti, prvú neurobiť vôbec nič a nechať nech stále rastú úroky z dlhov a pomaly to splácať exekútorom z toho malého platu a teda pomaly do konca konca života živoriť, lebo matematika nepustí. úroky budú stále narastať,dlžná suma bude stále vysoká a aj úroky z nej a ak budeš mať príjem 550 a výživné napríklad 100, to je dokopy 650eur, z toho dáš okolo 300 na bývanie ak nechceš bývať pod mostom, 50eur na škôlku a cestu do školky, dajte tomu že 200eur na splátky a ostane ti 100eur na celý mesiac na stravu, lieky,drogériu, ošatenie, z čoho fakt ťažko vyžiť.
druhá urobiť radikálny krok a napríklad odísť makať aspoň na pár rokov do zahraničia alebo si nájsť aj na slovensku nejakú možno náročnú, ale dobre platenú prácu a snažiť sa to čo najskôr splatiť. a najlepšie by bolo aby nerástli úroky požičať si od rodiny tú sumu a makať a čo najskôr im ju splatiť a začať odznova.alebo ak nie je možná pomoc, tak makať a čo najskôr to splatiť, aby nerástli neustále úroky a potom začať od nuly.
@ladybird1l na osobny bankrot potrebujes 1 700eur,to je poplatok,nesmies byt zamestnana,a nesmiec nic vlastnit..co splnas...ale to je podla mna najhorsie riesenie
15 tisic je strasne vela..neporadim,len snad ten osobny bankrot,ale aj na ten paradoxne potrebujes nemale peniaze.
Este stale je v hre manzel,ale to by musel chciet sa podielat na splacani..
@sandrasofia
až na ten údaj o 1700 eur bludy
Asi ste už na hranicou zlomu, ale v každom prípade je potrebné sa aspoň pokúsiť zabrániť exekúcii a dohodnúť sa na splátkach. Ak vec dostane exekútor, jednak sa dlh výrazne navýši o trovy exekúcie a predovšetkým zo mzdy 560 e a napr. dvoch deťoch bude zamestnancovi zo mzdy strhnutých cca 144 eur.
Pôžičku v danej sumy Vám za súčasnej situácie nikto nedá.
teraz budem hnusná, ale tipujem že aj ten mega telkáč, a xbox sa asi kupoval na dlh ako záchrana domácnosti ..takže šup šup predať,
htc vymeniť za staru šunku a pomaly splácať
@sandrasofia tie rady ohladom konkurzu su uplne ale uplne mimo.. na osobny bankrot ako to tu nazyvate prave potrebuje byt zamestnana, potrebuje tam byt vidina nejakej realne sance aspon nieco splatit. V skratke osobny konkurz sa ti oplati ked mas dlhy vacsie ako vies splatit za povedzme 4 roky. Treba ale ratat s tym, ze v konkurze ti bude mesacne z platu zrazana maximalna exekuovatelna ciastka, takze osobny bankrot urcite nie je bezbolestne riesenie
Dohodnúť si splátkové kalendára a predať co sa dá, nic iné sa robit nedá!!
no nie často píšem no toto som si zažila osobne a nestrašte ju 15.000 je suma ktorú dokáže splatiť. ja som podobného manžela zobrala som úver - pôžičku na byt aby som mala kde bývať síce len garzonku 280000 eurzostala som sama s dcérou ktorá mala vtedy 3 roky takže dokola oblečenie, škôlka, a byt, ktorý bolo treba zariadiť a dorobiť. môj plat bol vtedy na prepočet na eur 235 eur, mesačná splátka pôžičky minimálne 232 eur. a k tomu ešte nájomné, oblečenie, strava a všetko . Nemala som nikoho kto by mi pomohol a aby som nezostala na ulici mala som len bud zvládnem alebo prídem o dieťa a sme na ulici - našla som si ešte 2 roboty pomimo - jednu v meste a jednu doma, pracovala som často aj do tretej ráno. popri tom som musela mať ešte slečnu ,ktorá mi občas išla pre dcéru a to chúda bolo prvé v škôlke, škole a odchádzalo medzi poslednými a často bola so mnou v práci. žili sme veľmi veľlmi skromne a nakoniec som sa dohodla že ked sa dá budem splácať viac pôžičku som splatila aj s úrokmi aj s prerobením postupným aj dcéru pri tom vychovávala za 8 rokov, všetky peniaze som sa snažila odkladať aby som čo najskôr splatila dlh a popritom som si postupne robila rezervu keby sa dačo stalo.
zvládla som to sama za cenu síce naháňania, veľa práce, veľa odriekania a to som nemala vtedy ani auto nič všetko sme riešili mhd a pod. ale ide to, len treba chcieť.
@smalmole
@cobhan
@smalmole ano xbox a plazmu je jediny "luxus" co mame, ktory ja k zivotu teda vobec nepotrebujem...ale kupoval ich muz bez mojho vedomia a moj nazor sa dozvedel v tej chvili ako to dovlacil domov, ze su to strasne zbytocne vyhodene peniaze, len tie nemal zo spolocneho rozpoctu, dovliekol to a nech sa nestaram za co to kupil vtedy pred par rokmi...a samozrejme sa toho nechce vzdat, uz vobec nie predat, lebo je to jeho.....
@ladybird1l porozmyslaj nad pracou v zahranici, splatila by si to rychlejsie. Ak mas niekoho znameho vonku, kde by si mohla na zaciatok byvat, tak by som takuto moznost zvazovala. Inak ten xbox a plazmu by som mu v klude predala, dolezite je splatit dlh, aby ste mali kde byvat a mat co jest.
@smalmole fotky som nevidela, ale vela xboxov a plaziem ''pre deti'' su hracky pre ockov. Najlepsi bol znamy, kupil Xbox akoze 6 rocnemu synovi a vsetky hry k nemu dokupene boli 18+, az na tu jednu, co sa predava s xboxom, to bola pre syna.
Tak ja to teda nechapem,pises ze byva u frajerky a potom ze sa toho nechce vzdat! Ja na tvojom mieste by som rychlo popredala co sa da a zaplatila aspon cast dlhov a nie sa s nim bavit co ano a co nie, takymto systemom z teba bude za chvilu bezdomovec!!!!
@smalmole on sa odstahoval k frajerke,ale potom sa vratil..
To ale nic nemeni na situacii,ze maju dlhy,a treba sa k tomu postavit.
Najlepsie celom.
@ladybird1l osobny bankrot Vam zaruci, ze Vam nikto, ani banka a ani exekutor nemoze siahnut na majetok, urcia sa Vam mesacne splatky po dobu 3 rokov, co je cas, kedy mate moznost si vycistit register. No tie nebankovky uz neviem blizsie popisat, neviem, ci sa jedna o uzernika, alebo Quatro, ci podobne, to pravdepodobne. Uzernika budete musiet splacat i nadalej. Ak mate ku komu ist na tu dobu byvat, mozno to je zaujimave riesenie a usetrite sa od stresov. Treba si to dobre premysliet a mat dobreho pravnika. Drzim palce
@ladybird1l určite by som so spoločnosťami v ktorých máte úvery komunikovala. Možno nižšie splátky a podobne. Najhoršie je, keď sa veci neriešia. Treba sa ozvať, vysvetliť situáciu čo sa s tým dá robiť. Možno odklad splátok a nejaké obdobie. Len nech nezačne exekúcia, to je najhoršie. Z toho sa už nevymotáte.
Exekútor môže siahnuť na plat, ale musí ponechať životné minimum, čo je cca300€. Neviem ako by ste z toho vyžili. Radšej tam zájť, poradiť sa.
Moja rada.
Na vyhlasenie osobneho bankrotu potrebujes do 700 € na poplatok a plus k tomu, musis vlastnit majetok v hodnote cca 1600-1700 euro. Od doby, kym podas navrh na vyhlasenie az dovtedy, kym sud nerozhodne, sa vsetko zastavuje, nenabiehaju ti sankcne uroky, nikto z veritelov by ta nemal obhanat. Ale minimalna mesacna suma je cca 270 €, aspon myslim, cize si musis zratat 270x36 mesiacov + 700 za poplatok a ci je to menej ako to, kolko dlhujes. Ide este o to, ze dlhy si budete s exom delit, tak neviem, ci sa ti to az tak oplati, ale zase dlh narasta kazdy den a po bankrote uz nie.
@ladybird1l prepáč, ale na aký učel si vzala požičky, ked bývate v mestskom byte?
@hanatom ináč, ja som sa napr. po rozvode dozvedela, že moj ex si popri svojom aj tak vysokom príjme vzal nemalú požičku, ktorej efekt som ja nepocitila pocas manželstva ani ja ani naša domácnosť.Jediný, kto jej efekt pocítil, bola exova milenka a jej detičky 🙂 Tak dúfam, že im padla na úžitok. 😉
neboj sa...vsetko bude dobre....pozicky by bolo dobre vysporiadat dohodou mimosudne...dat na papier a overit...a modlit sa aby partner splacal.Apotom si pomalicky splacaj co je tvoje na dohode...ak mas viacej tak si daj spojit do jednej...ja som mala to iste a ide to...teraz mam priatela novu hypoteku a hlavne novy byt co splacame s priatelom...ked sme brali hypo tak sme s nej vyplatili povodne dlhy...zatial je vsetko ok.... 🙂 a pametaj ze stale je riesenie...drzim palce.
A nemas co predat??auto,elektroniku,prstene,cokolvek?rodicia nepomozu aspon na vykrytie toho co teraz najviac pali?nocna brigada navyse cisto len na vykrytie uveru?
aj ked este nemate rozvod za sebou, daj predbezne opatrenie, co sa tyka deti... sud urci presne sumu, ktoru on musi davat na deti.... neviem aku vysku ti schvalia, ale aj to ti pomoze... ak to budes mat na papieri, tak ti bude musiet prispievat, nemusis cakat na rozvod a BSM... a ked nebude davat, tak ho bude nahanat stat a exekutor... hlavne neprepadaj zufalstvu, depresii... mam za sebou rozvod, BSM... a potvrdilo sa mi, ze co ta nezabije, to ta posilni.... nie je to ziadna fraza.... ked sa na to spatne pozries, budes na seba hrda, ze si vsetko zvladla.... zasluzis si chlapa, ktory nie je ziaden slaboch....
@ladybird1l ak máte záujem o vyriešenie vašich problémov , zavolajte nám na číslo 0948 250 928 ide o v podstate právne veci v rámci všetkých vašichich uverov a požičiek. Alebo napíšte vaš záujem o spoluprácu v rámci pomoci na mail bau.partner@hotmail.com
@eduardo181167 dakujem, napisem Vam email...
@ladybird1l A nemate nieco co by si mohla predat, napr. auto, nejake pozemky alebo tak? Na druhej strane ak naozaj nic nemas tak exekutor ti nic zobrat nemoze. Rodicia ti nemozu pomoct aspon tak ze by si k nim isla byvat s detmi? Tym by si usetrila za byvanie a pomaly by si mohla tie vase uvery splacat.