Refinancovanie a investovanie do domu

8. jún 2021

Ahojte chcela by som sa s vami poradit ohladom penazi vo vztahu. Mam snubenca, mame naplanovanu svadbu a chceme kupovat dom.
Problem je v tom ze on ma pozicku 15 000 eur a ja mam nasporene 10 000 eur.
Isli by ste do toho ze on si svoju pozicku refinancuje do uveru na dom a ja svoje nasporene peniaze investujem do zariadenia domu?
Dakujem

ofzuza
8. jún 2021

Nie, nesla by som do toho

petamich
8. jún 2021

a ten uver a dom idete brat/kupovat spolu 50/50 resp. ako manzelia - ak ano tak taketo riesenie by sa mi nepacilo 🙂 kedze ty v zasade tym, ze budete spoludlznici splatis jeho dlh a este minies svoje uspory na zariadenie domu

a mozno som racionalna, skepticka, cynicka - ale ked sa raz budete vysporiadavat (co vam samozrejme neprajem a budte stastni navzdy), tak ty uz svoju investiciu do domacnosti neuvidis, tazko si asi budes vycislovat a brat kuchynsku linku, kdezto on uz bude mat svoj uver ciastocne alebo plne splateny a pochybujem, ze ti potom da o 25 tis. viac

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
8. jún 2021

@petamich Ved to ze jeden nikdy nevie a neviem ako argumentovat a je to tazke pre mna. Este pred svadbou by sa dom kupil ale rozmyslala som ze by sme to nedali 50/50 ale napriklad 60/40

rawmamka
8. jún 2021

Premysli si všetko ešte raz, lebo chlap, čo sa chce ženiť a stavať dom, by mal mať financie pod kontrolou a nie byť v mínuse (zjavne si nebral pôžičku na bývanie, ale skôr nejaký spotrebák a pod., na auto....), mal by si vedieť zarobiť, investovať, odkladať. Ako bude taký chlap fungovať, keď by si zostala doma s deťmi na RD a príjmy pôjdu smerom nadol a naopak výdavky smerom nahor...... Navyše ty zrejme šetriť vieš a o to viac by si v takom vzťahu trpela.

autor
8. jún 2021

@beata_k nie ale napriklad kupila by som si auto a isli by sme na dovolenku

autor
8. jún 2021

@rawmamka aj toho sa obavam navyse aj malo zarobi a spotrebak bol na auto a ine mladicke nerozvaznosti

petamich
8. jún 2021

treba si to isto premysliet - pretoze ano faktom je, ze ty vlastne budes splacat jeho dlh ak si ho prefinancuje cez hypoteku ale prides aj o uspory, ktore sa raz mozu zist

inak toto cele neviem ako si predstavuje/te, ak vezmeme do uvahy fakt, ze dnes vam da banka hypotekarny uver vo vyske 80% z ceny nehnutelnosti max. 90% ak by slo o novostavbu alebo developersky projekt danej banky (ale to je minimum pripadov) - tak po A nechapem nielen kde chcete vziat tych zvysnych 20% ale uz vobec nie to B = kde tam este chce prefinancovat tych 15 tis. - jedine ak by ste zakladali inu nehnutelnost, ktora by bola vysoko ohodnotena

na toto ste mysleli? ze dnes uz clovek musi mat celkom solidnu rezervu, ked kupuje nehnutelnost?

neviem, kde chcete ten dom kupovat ale povedzme si priklad z praxe - chcete kupit dom za 105 tis. - znalec vam ho (ako si vela ludi mysli) ohodnoti na 125 tis., banka ale spravi svoj interny odhad skor na 100 tis. z nich vam daju 80% = 25 tis. uz musite dofinancovat sami a to este len kupujete, nezariadujete 🙂

o ziadnej jeho rezerve nehovoris, preto tento moj komentar. mozno odveci

rawmamka
8. jún 2021

Tak do takého vzťahu by som určite nešla, o pár rokov budeš nešťastná a budeš riešiť podobné problémy ako tisícky žien tu na MK, nespokojné vo vzťahoch, ktoré neboli postavené na dobrých základoch. Tie "mladícke nerozvážnosti" sa s ním budú vliecť celý život, to len niektoré ženy si naivne myslia, že muž sa zmení, dospeje.... nie, výsledky jeho povahy, správania vidíš už dnes a nie je to teda veľmi pekný výhľad do spoločnej budúcnosti. Ak by si bola moja sestra či kamarátka, poradila by som ti iba jedno - do takéhoto "chlapa" by som neinvestovala ani jedno euro z vlastného 😉.

sasa1310
8. jún 2021

ak sa do toho rozhodneš ísť, tak určite urobte kúpu pred svadbou: lebo po svadbe by ste boli vlastníci 1/1 čiže rovným dielom. Pred svadbou, ak sa rozhodneš, určite odporúčam zapísať do LV tebe 3/4 a jemu 1/4.

autor
8. jún 2021

@petamich zakladali by sa 2 nehnutelnosti, nas dom a dom jeho rodicov, cize co sa tyka uveru tak nam to vyjde, len ja som stale na pochybach... aj co sa tyka splatenia jeho uveru aj investovania mojich penazi. Bola by som za pomer 60/40 v liste vlastnictva alebo neinvestujem nic do domu a sebe nieco kupim 🙂

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
petamich
8. jún 2021

jasne chapem 🙂
inak ludsky ma celkom mrzi (tehotenske hormony), ze by si sa teraz vlastne mala tesit, ako posuvate svoj vztah a idete kupovat spolocny dom a zit spolu a nie riesit taketo veci

tak asi len tolko - ty si ho poznas najlepsie, sama vies aky je clovek, ci vidis v tomto vztahu buducnost atd. - zrejme ano ak idete robit takyto krok, takze v tomto pripade nie je zle byt kusok racionalna (aj ked ho lubis jak kona 🤪) a ako radi kocka nado mnou - urobte tak pred svadbou osetrite si to tym podielovym vlastnickym pravom a potom vam prajem len pekny a pohodovy vztah a manzelstvo ❤️

autor
8. jún 2021

@rawmamka kupil si auto za ten uver a maval caste nocne zatahy s kamaratmi ako asi kazdy z nas 🙂 ja auto nemam a nocne zatahy som mala tiez ale vacsinou som bola pozyvana 🙂 cize nic strasne za tym nie je ale obavam sa skor toho ze malo zarobi a vsetko nieco stoji a lacnejsie to uz nebude

iva289
8. jún 2021

Môj priatel mal spotrebak na motorku keď sme sa brali a ja som mala 1izbak, ktorý som po svadbe a narodení syna predala... Kúpili sme dom na úver, plus niečo šlo z hotovosti, ale čo mi ostalo tak šlo na zariadenie domu.... Sme spolu už 10 rokov 😉 a absolútne som neriešila čo by bolo keby, keď som bola doma s bábätkom tak sa o nás staral a všetko kupoval pre dieťa.

laviedeluz
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
8. jún 2021

@petamich aj mna to mrzi, neviem co je spravne alebo nespravne, ako sa ku tomu postavit, aby zase som nedala ja do toho vsetko a on sa len zvezie... inak je vsetko super vo vztahu len tie financie su kamen urazu

autor
8. jún 2021

@laviedeluz zial samej mi nevyjde lebo ja rodicovsky dom nemozem zalozit, on ano

rawmamka
8. jún 2021

Ešte raz - premysli si to celé. Pozri, ja mám syna, ktorý študuje na vysokej, má niečo cez 20, tiež má rád spoločnosť, ale na všetko si od strednej zarába sám - myslím tým na svoje "záťahy", dovolenky, auto, motorku, ..... odkladá si na vlastné bývanie. Nemá žiadnu pôžičku, práve naopak - má už celkom slušne našetrené a to vďaka tomu, že nebol lenivý a vedel pohnúť nielen rukami ale aj hlavou. Vie si život užívať, ale zároveň aj premýšľa ako sa posúvať vpred a do čoho investovať svoj čas a energiu, aby ho to dokázalo uživiť. Neviem si predstaviť, žeby si bral spotrebák na motorku a záťahy s kamarátmi 😨 ..... absolútne zle investované peniaze, vidno, že finančná gramotnosť je pre neho španielska dedina. Ak si nevedel zarobiť na toto ako chce uživiť rodinu, financovať dom ??? Celé zle.

nafka0483
8. jún 2021

On si teda v mladosti (to je pred kolkymi rokmi?) zobral pozicku (aku sumu si vzal?) na auto a nocne zurky? A teraz (po x rokoch) mu este ostava splatit 15 000?
Nedokazem si predstavit vziat si pozicku na zurovanie, ved to si nevedel z vyplaty usetrit na take veci?

V kazdom pripade, ako radia ostatni, poriadne si to rozmysliet. Kolko cca zaraba? A kolko mu teda este ostava splatit? Uspory ma nejake?

autor
8. jún 2021

@rawmamka ja som taka ista ako on, odkladala som si aby som mala odlozene do buducnosti. snubenec zial na to nepozeral a zil v dany moment. viem ze je to zle a kazdy sme iny, nechcem ho pre to odsudzovat ked nam to inak vo vsetkom klape ale trapi ma to velmi a neda mi to spavat

autor
8. jún 2021

@nafka0483 pred asi 5-6 rokmi bral 10 000 na prve auto a zvysok rozflakal a pred rokom 12 000 na auto lebo stare uz dojazdilo

autor
8. jún 2021

@nafka0483 zaraba 800-1000 a uspory nema ziadne

dadanu5
8. jún 2021

Kúp si auto ktore sa ti páči a zvyšok môžeš investovať do domácnosti...aj ovca cela aj vlk sýty a tisícku by som si nechala pre prípad núdze keby sa daco buď pokazilo alebo na jednu dve splátky pre nečakane udalosti

nafka0483
8. jún 2021

Ajaj, tak nejake povedomie a financna gramotnost je tu dost mimo. Kupovat si drahe auto (co kupil, ved za taku cenu ma nove, to neexistuje ze po 5 rokoch "dojazdi") a nemat ho este ani splatene a uz brat novu pozicku na dalsie auto... to urobil pred rokom - to auto este ma? Ako dlho mu este vydrzi? Kolko do neho treba investovat?
predpokladam, ze ked uz chystate svadbu, tak ste pred rokom ked bral druhu pozicku uz boli spolu, to vobec nemyslel na buducnost, na byvanie?
Na mieste rodicov mam tiez obavy aby som neprisla o dom.

No v kazdom pripade - tvoje nasetrene peniaze si bud nechaj ako rezervu (to budu vzdy len tvoje aj po svadbe), pripadne si kup to auto, to bude tiez len tvoje. A dom by som kupovala pred manzelstvom, nech ma kazdy svoju cast a s tym, ze jeho dlh by som pomerne odratala, aj keby ste mali mat napisane, ze ty vlastnis 54/100 a on 46/100 - proste presne by so tych 15 000 prepocitala k cene domu.

nafka0483
8. jún 2021

A ked je teraz s vydavkami na tom tak, ze minie celu vyplatu a nema ziadne uspory, tak caka ze jeho podiel za splatku uveru bude presne tolko kolko plati teraz za pozicku? Ci kde tam chce vtesnat splatku za uver?

sasa1310
8. jún 2021

@dadanu5 ona chce bývať. On míňa tak nech míňa aj ona. To je rada nad zlato. A potom hotovosť, ktorú potrebujú na kúpu bytu, našetria možno tak do dôchodku. Takým štýlom

zuvelyn
8. jún 2021

My sme tak kupovali, manžel mal 15tis spotrebak na auto a ja na byte zarobených 30tis do plusu. Vobec som nekalkulovala a neriešila, ved sme si zakladali rodinu s tým ze budeme spoli navždy, žiadne zadné dvierka si nerobíme ani nepočítame na eurá kto co kolko vložil do domu. Je to všetko naše spoločné

petamich
8. jún 2021

@zuvelyn toto ale zial plati ak je manzel financne gramotny a bola si si na 100% ista, ze vas uzivi a ze sa o vas postara - co si autorka zrejme ista nie je (inak by to neriesila) a podla komentarov, ktorymi rozvila situaciu sa jej necudujem

zuvelyn
8. jún 2021

@petamich moj manžel je najviac financne negramotny človek na svete 😅 kasu doma držím ja 🙂