Priateľ sa bojí, ako to bude s financiami po pôrode

niks23
10. dec 2013

Ahojte, s priateľom sme spolu skoro 4 roky a ja by som si už najradšej založila rodinu. Proste túžim po bábätku najviac na svete ale problém je v tom že priateľ sa bojí ako to bude s financiami. Viem že bábo je záväzok, že to nieje len tak, ale som pripravená asi viac už pripravená nikdy nebudem 🙂. Len proste je tam ten zádrhel ako to bude s financiami. Ako ste to riešili alebo ste to vôbec riešili so svojimi polovičkami??? 🙂 už neviem ako mu povedať alebo ho presvedčiť že to proste nie je také hrozné že by sme si ten malý uzlík šťastia jednoducho nemohli dovoliť. Je strašne šporovlivý čo je na jednej strane super ale niekedy je to až moc. Zase nehovorím že je taký že mi nedá, keď potrebujem ísť ku kaderníčke alebo si niečo kúpiť tak mi dá. Dal by mi aj modré z neba len tohto sa nejak obáva či by sme to po finančnej stránke zvládli. A ja už tak nenormálne bábätko chcem, no cez mrtvoly isto nepôjdem, ale chodím sem každý deň a pozerám ako sa darí Vám a Vašim bábätkám a tiež by som sa chcela tešiť 🙂 .... Samozrejme ja som ešte taký bojko čo sa ihiel týka a bolesti ale zvládli to iné zvládnem aj ja 🙂 či? 🙂

bajana
10. dec 2013

riesenie tvojho problemu vystihla posledna veta: zvladli ini, zvladnete aj vy, ale:
- mate vyriesene byvanie?
- mate ukoncene skoly a stabilnu pracu?
- ste si isti, ze chcete spolu fungovat aj nadalej, alebo ma dieta nieco zachranovat?
- obaja tuzite stat sa rodicmi?
Pretoze podla veku mas este dost casu na to, aby ste si zodpovedali alebo doriesili pripadne nezhody alebo odlisne pohlady...Jedine ze by si mala nejake zdravotne problemy, kedy je tehotenstvo vyslovene doporucovane....inak by som diskutovala s partnerom a skusila si realne prepocitat prijmy a vydaje po odchode na matersku, nech sa priatel upokoji...
@niks23

drobcek26l
10. dec 2013

@niks23 Skús napísať troška o Vašej finančnej situácii aké máte príjmy a výdavky, potom sa nám bude možno radiť lepšie, ale my sme mali tiež takmer minimálne platy a sme tu a sme traja. Zvládame to. Sem tam sa uskromníme, ale som rada že mám dieťa.

jajus28
10. dec 2013

@niks23 Ahoj neboj niet sa coho bat, je to tazsie to musim uznat lebo ta materska nie je bohvie co a rodicovsky uz ani nehovorim, ale ked sa babo narodi kupis len vybavu kocik aj pouzity, podostava tolko veci ze do roka nemusis skoro nic kupit, akurat plienky, kozmetiku a popripade mliecko. Potom zase su narodeniny, meniny, vianoce, mikulas,den deti, ze uz az budes zakazovat aby niekto nieco nosil😉, lebo budu plne skrine. A niet sa coho bat pozri moj zarobi 550e ja dostanem 220e kupime si co nam chuti, malemu vsetko co potrebuje, a to chodime kazdy rok aj na dovolenku, kazdy mesiac aj na veceru, kino, s malym von, a este aj okolo domu kupujeme pomalinky,atd... A isto miniem menej ako ked sme chodili na discokety 😉. Takze drahy sa moze prestat bab a sup sup sa snazit 😉

seemani
10. dec 2013

@niks23 dieťa vôbec nie je také "drahé" ako sa veľa ľudí domnieva. Samozrejme treba kojiť!! tam strašne veľa ušetríš a keď máš šťastnú babku, čo kupuje šiat viac ako treba, dieťa ťa nestojí prakticky nič. Plienky som prvé dva mesiace používala doma látkové,keď malý kakal každú chvílu a teraz mi vydržia jedny cca 70ks aj na mesiac. Samozrejme ked bude rásť, výdaje sa zvýšia, ale to už asi budeš aj ty pracovať

aliza
10. dec 2013

@niks23 ja by som sa spytala, ci robis. Ak ano, tak sa nemusis bat, budes na materskej a mozes sa vratit do prace, ak vam to nebude vychadzat, nemusis byt doma 3 roky 😉. Problem je, ak nerobis a po materskej sa nebudes mat kam vratit. Preto by som radila najst si aspon na rok pracu, aby si dostavala matersku a aby si mala pracu po materskej, potom sa nebudete musiet bat o financie po porode 😉. A k je partner taky sporovlivy, tak sa problemom asi nevyhnete, jeho strach je zial opodstatneny, tazko si bude zvykat na taky financny napor, preto je dobre mat pracu v zalohe

niks23
autor
10. dec 2013

Priateľ má príjem cca 700 Eur v čistom ja 400-450 ako kedy. Bývame v podnájme 2-izb. 300 eur. Na stravu minieme minimum pretoze mraziak máme plný mäsa a chodíme dosť často k mojim rodičom lebo bývame od seba 10 metrov tak raz navarím ja raz naši a striedame to raz prídu oni a tak ale to je jedno.Ja tel. 20 eur on 20 eur. Ja by som s tým mojím vedela ísť aj nižšie, drogéria nás stojí možno 20 eur mesačne to si nie som úplne istá. Ja ešte stále študujem na VŠ externe. To ma stojí možno 10 eur mesačne niekedy menej niekedy viac podľa toho ako často chodím do školy.

Je tu ešte jedna vec kvôli ktorej ma to ženie tak strašne vpred, pred pár dňami mojej starkej vyoperovali pankreas. Nádor, zhudbný. Zdravá že ide k lekárovi na obyčajný zákrok a mesiac sa už odtiaľ nedostala, stále tomu nemôžem uveriť. Konečná prognóza od lekára ostávajú jej možno 3 alebo 2 roky života. Chcem aby videla svoje pravnúča, chcem aby moje dieťa malo aspoň pár fotiek so svojou prastarkou. Možno je to nepochopiteľné no pre mňa by to znamenalo veľa!
Ďakujem kočky a vždy sa dá na niečom ubrať podľa mňa 🙂 máme skvelých rodičov aj on aj ja takže by nebol problém s tým že keď budem jednu sobotu v škole bábo bude mať byť s kým, 🙂 spolužiačiek mám veľa čo takto fungujú 🙂

maznacik007
10. dec 2013

otázka je ako máte poriesene bývanie ci máte stabilnú prácu peniaze su dôležité a nie každý má možnost a odvahu tiesnit sa s rodičmi a potom vyplakavat že nema na plienky a tak. a nie každému rodina nakúpi celu výbavu a u děti je to tak že čím su väčšie tým su aj náklady vyššie a nebavim sa o mobiloch a oblecku ale o stravě náklady na školu krúžky Dravotnu starostlivosť Zubar strojček obuv a tak

mimka11111
10. dec 2013

@niks23 úprimne? ja si ani nemyslím, že by bol problém finančný, skôr ten, že partner na dieťatko nie je pripravený.....financie sú len "zásterka"

kpn
10. dec 2013

@niks23 babatko je uzasna vec a na jednej strane ta chapem, ze to na teba dolahlo, na strane druhej suhlasim s @bajana.
- isto by ma zaujimalo ci su aj ine dovody priatela preco netuzi este po babatku, aby si nakoniec nezostala na drobceka sama a nebola sklamana a nebola nutena zacat pracovat skor, ako si vobec drobciatko vychutnas.
- ak by neboli prekazky ani na jeho strane, zaujimalo by ma co dalej (byvanie vlastne/najom/rodicia = aka velka je nielen hypoteka, ale aj mesacne naklady na domacnost, ostatne mesacne naklady = mobily, benzin, ine splatky, relax, strava, oblecko, ine spolocenske vyzitie, poistky, setrenia, darceky na vianoce atd. s tymto vam vie pomoct financna poradkyna)
- pracujes/ alebo este studujes = otazka ci ti vznikne narok na matersku zo socialnej poistovne a aspon na 8 mesiacov budete mat este nazvime to prijem, a potom prechadzas na rodicak cca 200 eur.
- mate v rodine uz niekoho s babatkom, alebo kupa celej vybavy zostava na tebe, aj ked siahnes po bazari a verim, ze ako novomamicka budes chciet dopriat svojmu dietatku aj nove kusky, tak si narataj co ta to bude stat (kocik - 2 resp. 3 kombinacia, postielka, nejake oblecko, plienky a dalsie vydavky spojene s babatkom, a nedajboze po narodeni choroby tak ako moj syn, ktory od 0 do 18 mes. bol kazdy mesiac na ATB a vzdy k tomu bolo treba dokupit nejaky liek a doplatit zan, poviem ti celkom slusna palka penazi.)
- mate rodinku, ktora by vas podarzala, ako vychadzas so svokrovcami?

Drzim ti palce pri komunikacii s priatelom a spravnom rozhodnuti.

niks23
autor
10. dec 2013

A bábo by malo super babiny pretože mne už pred rokom nádejná svokra vravela že by chcela vnúča. A boli sme v obchodnom dome a už kukala čo všetko by kúpila. Mamina moja tiež by dala aj modré z neba takže si aj ja myslím že to bude dobré. A môj otec má manželku s ktorou má 5ročného syna a 1,5 ročnú dcéru po nich mám v podkroví toľko vecí že neviem či nejaké aj kupovať budem 🙂

niks23
autor
10. dec 2013

@kpn no výdavky za nájom sú 300 eur, na jedlo možno tak 70 eur väčšinu potravín nám kupuje priateľova mama v rakúsku. tel. 40 eur dokopy za oboch, benzín 50-70 eur mesačn podľa toho či chodíme k svokrovcom. Poistky no tie nám platia rodičia mne moju a jemu mamina platí, takéto výdavky povedali že budú platiť oni samozrejme som neprotestovala. Mám súrodencov brat má 5 a sestra rok a pol. Možno je to práve tým že má strach že je to priveľký záväzok neviem. On má hlavne blbú prácu. Ja robím v kancli takže by nebol problém sa vrátiť späť len on je SBSkár a robí 300 hodín mesačne aby zarobil toľko aby to bolo dobré. Sme spolu málo no teraz sa snaží dostať do PZ SR. tak v januári čakáme ako dopadne. 8 mesiacov by bol na škole kde by dostával 350 eur, čo by bolo dosť ťakžé ale potom keby nastúpil do služby tak by to bolo zase o niečom inom.

dai
10. dec 2013

@niks23 podla tvojho posledneho prispevku by som asi pockala☹ pises ze ste spolu kratko a caka vas co sa financii tyka velmi neiste obdobie... podla toho co tvoj partner hovori on asi o dietatku este presvedceny nie je, tlacit ho do toho moze spravit viac skody ako osohu.

niks23
autor
10. dec 2013

@maznacik007 sme v podnájme a viem že neni to ľahké aj čo sa týka zdravotnej starostlivosti a viem že by som to mala ťažké pretože by som bola tak strašná mama že by som niektoré lieky zatrhla lekárom dávať môjmu dieťaťu a o očkovaní budem tiež uvažovať. Dosť nás stoja jedine vitamíny a bio výrobky, niektoré doma fakt nesmú chýbať.

@mimka11111 tiež si myslím že sa zľakol tej zodpovednosti, ale práveže mu to s deťmi ide a keď bol aj s mojou malou sestrou tak zmäkol 110 kg chlapovi počarovala malá princezná 🙂. Ešte to že on veľa času strávi v posilke ja s ním samozrejme ale on je extrém 🙂

bajana
10. dec 2013

@niks23 podla dodatocnych info od teba sa mi to nezda ako dobra perspektiva a chapem uvazovanie tvojho priatela - najprv chce zabezpecit vas dvoch, nejako nastartovat spolocny zivot, uplne by som ho neobvinovala z toho, ze sa zlakol zodpovednosti - len je zda sa vacsi realista, ako ty...preto nadalej doporucujem sadnut si a realne si spisat mozne vydavky (vratame rezervy na UM, nikdy nevies...)

niks23
autor
10. dec 2013

@dai sme spolu 3 a pol roka čo je podľa mňa dosť no neviem, a budeme mať neisté obdobie to áno ale nepotrvá dlho v čo dúfam 🙂 nebudem ho nútiť len sa s ním potrebujem rozumne porozprávať a baby tu mi otvorili oči ako na to, napísať si zoznam to ma absolútne nenapadlo 🙂

niks23
autor
10. dec 2013

@bajana ja robím popri škole mám príjem od tých 400 eur vyššie dokopy máme príjem 1100 eur a vyššie v čistom.

niks23
autor
10. dec 2013

@jajus28 áno beriem to tak že proste nebude to ho začiatkku veľa a kozmetiku pre bábo kupovať nebudem 🙂 aspoň prvé mesiace nie 🙂 možno jedine tak niečo na riťku ale vraj sa bábo nemá krémovať po kúpeli také malé 🙂

kpn
10. dec 2013

@niks23 Z toho co si vypisala mate prijmy 1100 a vydavky 480 pravidelne + kolko miniete na oblecenie (este si prerataj jednorazove ako dovolenka za rok, vianoce darceky, ine darceky ak si kupujete nielen medzi sebou ale aj pre rodinu, lieky, skolu nielen cestu, ale aj skripta, kopirka). Ked pojdes na MD zo sucasneho prijmu ti vychadza prijem 260 na 8 mesiacov ... cize potom by ste mali prijem do 1000 Eur, pri sucasnom vytazeni priatela. Vyzisti realne dovody preco este nechce babatko ... mozno ti da take argumenty, ze budes prekvapena.

niks23
autor
10. dec 2013

@kpn no školu mi platia rodičia a kopírka ma nestojí nič ani skriptá mám dobrý zdroj kde si to dám vytlačiť a nič ma to nestojí našťastie. Keď si to tak vezmem suma sumárum takto čierne na bielom tak to nie je také strašné ako som si myslela že by to bolo. Myslím len že sa zľakol keď som o tom začala hovoriť nahlas

eeffka
10. dec 2013

@niks23 mas 23rokov, byvas v podnajme , vela veci vam platia rodicia a chlap maka do zodretia ze 300hod ked normalny fond je 160hod??? a ty sa divis ze sa boji?
kkso v tvojej situacii by som sa ja bala ze ostanem tehotna.
Sa vzmozte, zacnite setrit, vyrieste byvanie ( podnájom) nepovazujem za vyriesenie a pomaly zacnite uvazovat. Nerada to hovorim ale chlap ma viac sedliackeho rozumu ako ty.

jajus28
10. dec 2013

@niks23 to som nepocula mne v porodnici povedali, ze sa uz neodporuca olejovat ale natierat telovim mliekom, sice ja som nenatierala po kazdom kupeli. Ale ved kazda maminka robi ako vie 😉. Neboj ono pride ten spravny cas kedy si zalozit rodinku, financie sa daju zvladnut vzdy, len treba byt nato pripraveny mozno priatel este nie je, sadnite si porozpravajte povedzte si pre a proti dovody preco ano a preco este nie, ak nebude chciet netlac na neho mozno si to necha rozlezat v hlave a za mesiac bude mat na vec iny nazor.

aduliak
10. dec 2013

ja si myslim, ze by ste mali ratat aj s vydavkami, ktore vam teraz platia rodicia, lebo nemyslim, ze vam to budu platit donekonecna, ci? ja by som tiez poriesila byvanie, dajme tomu hypoteku, potom pouvazovala nad tym, ci bude moct priatel robit 300hodin mesacne, aj ked sa vam male narodi,....

kpn
10. dec 2013

@niks23 niks ani nemusis spisovat, hlava je skvely nastroj, ktory sa dokaze presvedcit o comkolvek a na vela veci zabudnut. Predpokladam, ze obaja mate ucet vedeny v banke, tak podla vypisov za poslednych 6 mesiacov sa pozri kolko ste vedeli usetrit a spriemeruj si to, lebo tam budes mat realne vydaje bez obmedzeni. Nieco skresat isto vies, nieco menej a ine pribudne. To je len k vydajom, na ostatne rozhovory ste dvaja, tak ho s otvorenym srdcom a toleranciou bez natlaku pocuvaj (tak ako mas svoje sny, a priania ako, ze chces aby tvoja starka videla vnuca, tak ich ma aj on, mozno chce vysnivanu svadbu s tebou, poriesit vlastne byvanie, nebyt zavisly financne od rodicov, nikdy nevies co sa dozvies ).

saurian
10. dec 2013

@niks23
prepac... ale mne sa zdaju tvoje vypocty nerealne... pises ze mesacne minies 70e na stravu, ale potom pises ze nesmu chybat bio vyrobky. my kupujeme vitaminy len pre deti a zopar bio vyrobkov, a mesacne na nich nechame min 150e, cim nechcem pisat ze zavadzas.

je mozne, ze priatel nie je este pripraveny, je mozne ze naozaj sa len obava ze dietatku nezabezpeci vsetko co by chcel. toto vidim aj ja doma - mame zhruba priemerny prijem, ale on berie x brigad navyse z dovodu, aby sme mali vsetko. pritom nam nic zakladne nechyba (musim vsak minat rozumne) ale chce aby sme mali viacej ako len zakladne, chce proste pre nas viac a preto viac pracuje. mozno je to aj pripad tvojho priatela, neviem, z par riadkov sa to neda.

pises ze skola ta stoji 10e mesacne, ze chodis externe. externe VS sa predsa plati? a viac ako 10e mesacne.

uvazovala by som skor tak, ze najprv si najst vlastne byvanie a radsej platit hypoteku ako najom, byva to zhruba rovnako akurat ze pri hypo platis svoje.

tiez by som urobila nasledovnu vec: zobrala zosit a po obdobie 3-6 mesiacov si zapisovala kazdy jeden vydaj, kazde euro, aby ste mali realnu predstavu o vydajoch, lebo z vlastnej skusenosti viem, ze ked to clovek takto napise, vyde to zvycajne viacej ako si mysli.

ak chcete dietatko, urobte si vopred financnu rezervu, min vo vyske trojmesacnych vasich prijmov.

samotne naklady na dietatko za normalnych okolnosti, ak je dietatko zdrave a kojene, nie su extremne vysoke, takisto prva vybava - veci ako kocik a postielka sa daju bezproblemov kupit v bazari ci pouzit starsie, to su vacsinou najvacsie polozky, zbytocne vysoke vydavky.

neviem ci robis na dohodu alebo normal, ale ak neplatis odvody, tak matersku nebudes mat, iba RP.

je super ze vam rodina pomaha, avsak nesmies to brat ako samozrejmost, musite ratat tak, ze ako rodina budete sebestacni, co je navyse od nich je super a je to velke plus.

takze asi by som chvilu pockala. ak sa vsak rozhodnete pre dietatko, z toho co pises nevidim dovod ze by ste sa neuzivili, nie ste na tom najhorsie, vsetky mlade (aspon vacsina) musi premyslat a obracat kazdu korunu. drzim palce akokolvek sa rozhodnete.

niks23
autor
10. dec 2013

Ja viem koľko je norma odpracovaných hodín. Preto riešime tú políciu aby to bolo ľahšie a aby sa nezodral. Koľko ľudí býva v podnájme a sú tu? Nehovorím že tak budeme bývať večne, no pokiaľ bude robiť tam kde robí hypotéku si zobrať nemôžeme pretože mu dávajú mesačný zárobok na papier minimálnu mzdu to je zase na inú tému. A vždy je lepší podnájom ako bývať u rodičov si myslím. Môžeme bývať aj tam ale chceme byť sami. A školu a poistku mi platia rodičia keby si to mám platiť sama tak áno bolo by to viac než náročné no pomohli mi. A nemala som to ružové lebo keby mamina ostala bývať s fotrom tak sme teraz pod mostom a vyštudovanú mám možno základnú takže áno platia mi rodičia výšku a dokonca súkromnú. A nemám dôvod to tu vlastne vysvetlovať.

A ešte niečo:
Je tu ešte jedna vec kvôli ktorej ma to ženie tak strašne vpred, pred pár dňami mojej starkej vyoperovali pankreas. Nádor, zhudbný. Zdravá že ide k lekárovi na obyčajný zákrok a mesiac sa už odtiaľ nedostala, stále tomu nemôžem uveriť. Konečná prognóza od lekára ostávajú jej možno 3 alebo 2 roky života. Chcem aby videla svoje pravnúča, chcem aby moje dieťa malo aspoň pár fotiek so svojou prastarkou. Možno je to nepochopiteľné no pre mňa by to znamenalo veľa! A chcem aby sa tešila lebo viem že by sa z toho bábätka neskutočne tešila a dávalo by jej to silu bojovať ešte viac ako bojuje teraz!!!!!!
@eeffka

bosoriak
10. dec 2013

@niks23 Na dieta musia byt pripraveni dvaja. Skus sa s priatelom uprimne porozpravat, co ho brzdi a skus to aj respektovat.
Co sa tyka vyzitia z penazi, skutocne je potrebne si spravit mesacny rozpocet, pri tom-ktorom prijme. Zaroven by som vam odporucila vyriesit:
- vlastne byvanie. Podnajom je sice fajn, ale mozu vas z neho vystahovat. 300 eur uz je ciastka, z ktorej sa da zaplatit hypoteka. O tu sa samozrejme lahsie ziada pri dvoch plnych prijmoch.
- Svadba. Je to "len" papier, ale zabezpecuje jednak jednoduchsie poskytnutie hypoteky, vybavovanie na uradoch a aspon dobry pocit, ze uz nie ste len frajeri, ale normalny par, ktory je pripraveny stat sa rodinou.
- Nespoliehat sa na to, ze vam priatelova mama bude dozivotne kupovat potraviny. Berte to len ako prijemny bonus, ale rozpocet by som robila bez toho.
- Pocitat s najhorsimi scenarmi - ty mozes ist na PN hned po otehotneni, dieta moze mat zdravotne problemy po narodeni a pod. Hope for the best, prepare for the worst.

Je pravda, ze dieta vobec nie je drahe, ak si nepotrpis na nove znackove veci. Ale prinasa so sebou necakane vydavky, a najma necakane povinnosti, obmedzenia a starosti. A tie sa dokazu prekonavat bez vacsich problemov len vo vztahu, kde uz su vyriesene zakladne problemy (vid moje body vyssie). Ak priatela "nasilu" presvedcis, ze dieta bude teraz, bude ti (pravom) oplieskavat o hlavu kazdy vydaj, na ktory nebudete mat.

Drzim palce, aby vam to vyslo 🙂

bosoriak
10. dec 2013

@niks23 A este nieco, chapem tvoju pohnutku kvoli starkej, ale je to pohnutka, ktora by do takto doleziteho zivotneho rozhodnutia zasahovat vobec nemala.

niks23
autor
10. dec 2013

@aduliak S tými výdavkami aj rátame, ja som sa s maminou už rozprávala že by som si poistku chcela platiť sama no povedala že s tým si hlavu lámať nemám komu dá ked nie mne. Aj s priateľom som sa o tom rozprávala, tak sme sa dohodli že teda ak nám to budú platiť dobre ale to čo by sme platili si budeme vkladať na účet ktorý bude služiť ako rezerva. Nehovorím že mi to rodičia budú platiť večne, no teraz kým sa rozbehneme to mamina ešte riešiť nechce tak som rada lebo sa fakt rozkukávam čo sa všetkého týka pretože podnájom dlho nemáme.

@kpn No jasne máme, bez toho by to nešlo. Ja som už premýšlala aj nad hypotekou lenže to nie je jednoduché jemu dávajú príjem na pásku len minimálnu mzdu z toho nám hypoteku nevypocitaju či sa mýlim?

niks23
autor
10. dec 2013

@bosoriak neberiem to ako dožitovný príjem no na tých potravinách som ja závislá pretože mám alergiu na laktózu a tu na slovnsku sú tie potraviny veeľmi drahé. Takže väčšinu kupuje mne, aj to je tak že to na vianoce a meniny narodeniny nedostanem nič radšej to riešime takto lebo mi to dosť uľahčuje život.

niks23
autor
10. dec 2013

@saurian to som neuviedla tak ako tie vitamíny na tom neviem koľko miniem takže plus ešte bio výrobky a vitamíny, ja mám bezlaktózovú stravu, čiže tie výrobky sú tu o dosť drahšie ako v rakúsku kde svokra robí, nehovorím že svadbu nechcem len aj to sú neskutočné financie. Možno som mladá, naivná a hlúpa no človek nejak začať musí, a dosť sa mi tu otvorili oči čo sa tejto diskusie týka. A mala by som sa aj ja nad sebou zamysliet.