Opil sa a bol 1 noc hospitalizovaný. Budeme platiť?

78jarmila
21. feb 2017

Ahojte. Prosím o radu. Mám doma čerstvého dospeláka, najstaršieho syna, 18r, okrem ďalších 3 menších detí. No...a na oslavu 18ky šiel von s kamošmi, kde si kúpil v coope 2 fľaše vína, ktoré sám vypil, z frajeriny. Domov prišiel načisto na mol, nevedel absolútne o sebe, kde bol, s kym bol, čo a koľko vypil. Asi 8x grcal, ale stále bol mimo seba. Volala som 112 o radu, ako ďalej s ním postupovať, bála som sa, že má otravu alkoholom a aby sa mu niečo nestalo, nezadusil sa zvratkami a pod. Oni vzápätí prišli. Videli, že s ním nijako nepohnu, tsk ho vzali do detskej nemocnice, keďže ešte nemá 19. Tam bol hospitalizovaný 1 noc. Brali mu aj krv na alkohol, namerali 1.58promile. Moja otázka znie, či budeme za toto platiť poisťovni, alebo on, a koľko asi, a on z čoho, ak nemá príjem, lebo ešte študuje? Ďakujem všetkým za odpovede 😑

ella2015
21. feb 2017

@78jarmila Myslím si, že asi budete platiť a koľko to Vám povie poisťovna

pillipilli
21. feb 2017

@78jarmila ja sa ta opytam "ako dostanu poistovne peniaze od ludi na ulici a asocialov ?"
Ja si myslim ze nie,ale su vraj nove zakony... ktovie aj mna to zaujima

katka1981
21. feb 2017

To by vam snad uz v nemocnici povedali

inull5
21. feb 2017

@78jarmila môžu ti "nauctovat" aj prepravu sanitkou.netuším koľko to je,no viem ze ked sme my boli s mamou po nehode,tak po čase prišli vyúčtovanie,ktoré sa zakladalo do spisu na policiu. Týkalo sa to prepravy sanitkou,aj pobytu v nemocnici že koľko si vyučujú od poisťovne.nehodu zavinila moja mama a pamätám si ze tam bolo niečo že v prípade dokazania alkoholu by to musela ona platiť.

erickatt
21. feb 2017

@78jarmila tohoto sa bojim aj ja. V maji bude mat 18. Do teraz zarytíiii abstibent bo do 18 to je protizakonne. Co bude den po tom.... 😯 😵 🍸 🍷 🚑,???

janinah
21. feb 2017

Pre mladého pána by bolo veľmi dobré,ak by platil,trebárs požičal si peniaze od rodičov a potom to splácal z nejakých brigád.Zatiaľ počkajte,však nemocnica resp. poisťovňa sa ozve,a možno aj nie.

jeennyv
21. feb 2017

@78jarmila toto som nasla, ale to sa musis priamo informovat v jeho poistovni..a robili mu nieco v tej nemocke, ak nie v buducnosti mu mozes pomoct aj sama ked pride dom este niekedy opity
A tu to je ...Zaplatíte, ak:
Zdravotná starostlivosť bola poskytnutá v príčinnej súvislosti s požitím návykovej látky alebo alkoholu. Napríklad pre intoxikáciu alebo úraz, ktorý si poistenec zaviní pre alkohol či drogy.

ivu80
22. feb 2017

Neviem,ako je to teraz,ale pred cca 10 rokmi si môj brat, tiež pod vplyvom samozrejme zlomil nohu, zavolal záchranku.. Až o cca 6 rokov na to mu prišiel list od poisťovne, že musí zacvakať, no sumu si už fakt nepamätám.. Takže skúste sa informovať v jeho zdravotnej poisťovni.

nanulka24
22. feb 2017

Platiť budete ale nejaka extra palka to nebude, nemusíš sa báť

simik22
22. feb 2017

och joj, male deti, male starosti....

78jarmila
autor
22. feb 2017

Dokopy s ním nerobili extra nič, vzali mu krv, dali rehydratacny roztok, infúzku, a nechali ho vyspať. Ale práve to, že výjazd sanitky bol kvázi zbytočný, aj keď z môjho pohľadu bolo lepšie, ak ho zobrali, lebo keď ešte aj po 8x mega vracani mal v krvi 1.58promile, čo zodpovedá vypitej 1fľaši alkoholu, tak som si pomyslela, že bude lepšie, ak bude pod dohľadom odborníkov, ale neviem, čo si nemocnica v podstate vyuctuje od poisťovne a poisťovňa následne od nás... a lehota 6r? No to je trochu že dosť dlho...

anjelicek26
22. feb 2017

@78jarmila kamaratka toto riesila nedavno, nemocnicu neplatili, ale vyjazd sanitkou ano, bolo to 300e. A ano dala to dcere preplatit z usporenych penazi, myslim, ze to "pocitila" riadne.

lidka1992
22. feb 2017

@78jarmila moju kamosku tiez cca pred rokom brala sanitka z mesta opitu, tiez si polezala v noci v nemocnici, dali jej infuzku a nic neplatila...a to mala 23 rokov, akurat sa k nej spravali ako ku asocialovi 😀

78jarmila
autor
22. feb 2017

@anjelicek26 v podstate s tým rátam, že budeme platit, minimálne teda za tú sanitku.... a po akom dlhom čase prišlo kamarátke vyúčtovanie? Lebo toto u nás sa stalo pred necelými 2týždňami...

anjelicek26
22. feb 2017

@78jarmila dlho az po skoro 3 mesiacoch

lobic
22. feb 2017

@78jarmila tak urcite sa bude platit za vsetko, ked sa u neho nameral alkohol, ale kolko to ti uz neporadim, lebo som si tym este nepresla a ani nikto z rodiny. A v nemocnici ti co povedali, nepytala si sa ich na to?

sendy1977
22. feb 2017

@78jarmila kedže má už 18 r. tak asi nebude platiť. Kamaratkina sestra platila, keď sa jej 17 r syn opil a zobrala ho sanitka. hovorili jej, že kedže name 18 r musí platiť.

78jarmila
autor
22. feb 2017

V nemocnici povedali, že budeme platiť, ale koľko, to nie...

dilino
22. feb 2017

plati sa za to lebo kamáratkin brat tak prišiel opitý frajer na 18 narodeniny vzala ho sanitka a na druhý deň mu povedali v Košiciach v nemocnici ked sa vyspal že nech si pripravy peniaze že zdravotna poisťovňa si to vyučtuje aj tak bolo 350 eur si od ňeho pýtali do mesiaca a ešte ani na splátky mu to nechceli dať tak ma ponaučenie musel to zaplatiť a kedže mal iba 18 rokov právne sú aj nadalej zodpovedný rodičia do 25 rokov tak to asi pride tebe ako to prišlo aj jeho rodičom.

danulicek
22. feb 2017

moj brat bol asi tri roky dozadu hospitalizovany, sanitka ho brala kvoli zlomenej nohe, bol ale tiez opity. nohu mu sadrovali, rano ho este vyviezli domov v ramci vyjazdu kusok od nasich. doteraz neplatil poistovni nic, ziadna vyzva na uhradu mu neprisla. vtedy bol maturant akurat. tento rok sa pobil s niekym, ten dotycny bol hospitalizovany a brachovi aj jeho kamosom prislo zaplatit poistovni celu hospitalizaciu.

Neviem, od coho tie platby poistovni zavisia, ale brat dostal rozum az ked ho jedna "bitka" stala dokopy s pravnikom, platbami a sudom skoro 2000 eur, co je jeho niekolkomesacny prijem. odvtedy radsej nepije 🙂

78jarmila
autor
22. feb 2017

@dilino ako to, právne zodpovední rodičia, po 18r? Pokiaľ viem, právne zodpovedný je sám za seba, rodičia majú "len" vyzivovaciu povinnosť do 26r, pokiaľ študuje, ale ak nestuduje a nepracuje, tak nedostane ani žiadne dávky od štátu...ale právna zodpovednosť po 18r je asi na ňom...či?

dilino
22. feb 2017

@78jarmila no ja si myslim že aj rodičia budu upozorneni tiež tu kde bývam sused 19 ročný zbil dievča na ulici musela vyhľadať lekársku pomoc a ked prišli s policie prvé čo ich zaujimalo boli rodičia kde v tom čase boli to sa treba pýtať ale ja myslim že budu kontaktovať aj rodičov ale naisto viem že sa plati kamáratkin brat tak zlé dopadol pred rokom a v Košiciach v nemocnici ked išiel preč mu to povedala primárka na oddeleni a aj tak bolo ked prišiel účet s poisťovne hned sa prebrál do reality automatický ked ho rodičia musia živiť do 25 rokov sa maujú zaujimať kde je a čo robi hoci pravné dospelý je tak budu kontaktovať aj rodičov ono sa to stáne žiaľ na druhý deň pride vytriezvenie a s tým aj nejaký ten problém ved uvidite že ako to bude držim veľmi palce

maciatkolulu
22. feb 2017

@dilino Dobre som sa zasmiala, pravne je 18.rocny clovek zodpovedny sam za seba, kedze uz je po pravnej stranke dospely a plnolety😅 Ale mila novinka, ze do 25.rokov, Fuuuu, to boli asi za mojho prveho muza a jeho dve deti este zodpovedni moji ex svokrovci😅 Aj vyzivne a veci s tym spojene si uz 18.rocne clovieca riesi same za seba a nie matka, aj ked studuje na strednej..... Tu sa clovek podozveda

maciatkolulu
22. feb 2017

@dilino A preco musia rodicia zivit svoje dieta do 25😨????? Prosiiiiiim ta, uz staciiiii s takymi hovadinami, je logicke, ze ked sa stane nehoda, pruuuser, tak sa kontaktuju najblizsi pribuzni a to je v pripade 19.rocneho najpravdepodobnejsie rodicia, ale zodpovedni za svoje ciny je uz sam od osemnastky.

maciatkolulu
22. feb 2017

@78jarmila vyzivovaciu povinnost ma rodic do doby pokial nie je sa dieta schopne samostatne zivit, to je v pripade rozvedeneho rodica, inak v beznej rodine, ti ziaden zakon neprikazuje dokedy mas doma zivit dieta, teda po skonceni skolskej dochadzky a 18.rokov, predsa nebudes doma zivit do 26.rokov decko, ktore nema snahu sa zamestnat a uz nestuduje, to ziaden zakon neprikazuje, inak ja by som normalne zavolala do poistovne, kde ti aj tak podla mna nepodaju informaciu, prave z dovodu, jeho plnoletosti, to si ma uz veci vybavovat sam za seba, ale za pokus to stoji opytaj sa teda, co a ako vo vasom pripade

zuzka0605
22. feb 2017

ja si myslim ze nebudete platit, ale rozhodne mas doma pekny kvietok",ked uz pit tak s rozumom

alex666
22. feb 2017

@78jarmila Je mozno, ze to pride ako nedoplatok na zdravotnom poisteni v najbizsom zuctovani ZP. V kazdom pripade, kolkokolvek to bude, daj to synovi zaplatit, nech si to odmaka na brigadach pocas prazdnin alebo nieco take. Nech nielen on ale vseobecne teenageri vidia, kolko taketo super "srandicky" stoja...

evittam
22. feb 2017

@janinah Presne tak-dala by som mu to zaplatit aj s urokami.....😋

simca06022011
22. feb 2017

@maciatkolulu vyzivovacia povinost je do 26 rokov, resp. kym dieta pracuje aj ked su rodicia manzelia. Moze byt napr. situacia, ze dieta odide od rodicov v 18tke a vysudi si vyzivne od oboch... atd. Rovnako na uradoch sa stavaju k pripadu doseplych nezamestnych tak, ze do 26 smola, zivia ta rodicia...

@78jarmila zvykni si na taketo situacie a nepanikar.. to ze sa 8kra niekto dogrcia z vina je normalka, nabuduce vies ze nebudes sanitku volat, ale das ho spat.. im sa vystartuje po neho, ked potom skasiruju majland za prevoz, a dalsia vec oni vystartuju urcite, nevezmu si na triko "co ak" faktor... Neviem.. keby sme my ku kazdemu opitemu volali sanitky ako by to vyzeralo. Btw. synatorovi vycisti zaludok, ked nevie pit, tak nech nefrajeri... a nech zacne setrit na uhradu...

simca06022011
22. feb 2017

este k povodnemu, jasne ze nie je dane max. vek do "kedy", ale ta 26tka je tam nejaka zauzivana, kto vie preco :D