Baby, stalo sa nám niečo a znížila sa nám úroveň životná ,ako o dosť ..prosím vás ako prečkať tú dobu? Po psychickej stránke? Prosím vás ,nepíšte mi ,že sme mali mať našetrené ,mali sme našetrené 1000ce eur..ale ako to už býva raz je človek hore a raz dole, my sme momentálne dole..pracujeme obaja a tak isto o peniaze sme neprišli nejakým pruserom, exekúciou a podobne..proste to tak vyšlo ,že momentálne nie sú..
Najhoršie je,že deti sú zvyknuté, stále na výlety, kúpiť si čo chcú ..atď, a sú ešte malé , nemajú 10 aby pochopili,že momentálne veľmi nie je kam vyskakovať..
Musíme s mužom začať tvrdo šetriť, len veľmi nám to nejde🙄ako ste to dokázali? Aj z mála aspoň niečo?
Pokial mate co jest, mate kde byvat, mate elektrinu, vodu - vobec nemate nizku zivotnu uroven. Tieto veci nie su totiz vobec samozrejmostou, to si len my tu v EU myslime a len somreme.
Co sa tyka deti:
- vylety sa daju robit aj na lacno, vylety su o zazitkoch, spolocnom case, prirode, laske. Nemusi byt kazdy vylet "so vstupnym", ci "restikou"
- nikdy ich neucite, ze vzdy si mozu kupit co chcu. Vzdy je dobre, ked clovek musi vediet prijat aj fakt, ze peniaze nerastu na strome a v case "sucha" proste si utiahneme opasky. A v case hojna, tiez mame rozumny pristup k peniazom. Doprajeme si, ale vieme si dat aj stopku
Je fantasticke, ze mate obaja pracu, ze mozete rano vstat a ist do nej.
Setrit sa da rozne. Niekto setri na jedle-tam jedine v tom zmysle, ze sa obmedzia navstevy restauracii, na kvalite domaceho jedla by som radsej neuberala. Da sa usetrit na obleceni, netreba mat milion veci a mnoho ludi teraz nakupuje v sekacoch. A co sa tyka deti, tak doporucujem deti viest k tomu, ze nemusia mat vsetko. My sa napr. uskromnovat nemusime, ale detom sme nikdy nekupovali kazdu blbost. Takze nemusia mat kazdu hracku. Vylety sa tiez daju vyriesit lacnejsie a mozno su dokonca aj kvalitnejsie.
A na aké chodíte výlety, že by im to vadilo? My sme ako deti boli radi, že ideme 1x za rok do zoo a 2x na kúpalisko 🤔 Môžte ísť opekať, na ihrisko, k jazeru, do parku, nejaký víkend na návštevu... Šetriť chce dávku sebazaprenia a podľa mňa to budete horšie zvládať vy ako deti. Ja hračky deťom nekupujem. Určite aj tvoje deti majú toho viac než dosť.
Deťom do života dobrá lekcia, že netreba kupovať všetko, čo chcú. Obráť to na budovanie hodnôt pre nich, že nie len v dobrom, aj v zlom treba vysržať, stáť pri sebe. Ak rozhoduješ, či deťom lízatko alebo rodine chleba, áno, serie to, ešte nemusia pochopiť, ale raz to pochopia. Ak sú malé, výlet je aj k jazierku s kačičkami, koľké sa radšej vyjašia na ihrisku či v mláke s gumákmi. Psychicky - musíš pozerať na to tak, byť vďačná za to, čo máte - že ste zdraví, máte teplé jedlo, teplú posteľ, čisté prádlo, deti môžu do školy. Pomalými krôčikmi sa vyhrabete, držím prsty
Nemáte nízku živ. úroveň ale nižšiu na akú ste boli zvyknutý. To je dosť rozdiel. Keď máte každý mesiac čo jesť, bývať atď. ste na tom viac ako dobre. Deti nie sú sprosté aby nepochopili jednoducho nemáme na niečo peniaze tak nebude. Vysvetliť vzhľadom k veku.
@dominikamacakova more, zoo na SVK a okolite krajiny, kúpaliska..ako žijeme pre deti naozaj , aby videli aby zažili , aby mali spomienky, zážitky ..to im minimálne na rok dva skončí ..a teda vycitky mám nehorázne kvôli tomu
@domireb ďakujem veľmi pekne, dúfam sa vyhrabeme, ja čo som pomáhala chudobným a chorym deťom ,tulavym psom , takto som dopadla 🤦 nevadí vyhrabeme , len si to.musim uložiť v hlave
@autorka nepises viac ako sa to zo dna na den stalo, no stalo sa a to je to, co sa da vysvetlit detom primerane veku. Deti uz teraz musia citit vasu nervozitu, smutok, strach...cokolvek co prezivate. Su aj knihy na to ako ucit financnu gramotnost deti - ale bez toho, aby mali prehnane obavy o to ako sa vam dari, by mohli vediet, ze teraz na zmrzku nepojdeme. Tati s mamkou musia pracovat, ale vieme si zmrzku pripravit. Tie formicky dnes v ikea stoja par korun a deti to bavi viac ako kupene magnum. Chce to len zvolit spravny pristup a deti s vami pojdu aj do tohto ''dobrodruzstva''
Kupit nejake farebne prasiatko a hadzat tam napr. dvojky spolocne a potom sa tesit z vyletu prave za tie peniazky, co tam budu. Pozriet spolu mapy, kde sa da blizko, kam vlakom, co maju deti tusim zadarmo alebo rodinny listok lacnejsie. Kupit si vyhodnu permanentku niekam do muzea, ak je moznost a chodit tam pravidelnejsie, objavovat vzdy cosi nove na znamom mieste aj v blizkom parku, s lupou, atlasom, farbickami. Deti daleko viac ako dospeli toto znesu, len to chce komunikaciu nastavenu na deti, nie uplne katastroficku, ale popisujucu im, co sa zmenilo a co teraz musite zmenit aj vy doma. S tym, ze tam pre nich ste, ze ich lubite.
Ak sa ti to nedari samej, tak skus psychologa, hoc len jednorazovo poradit sa, nechat sa nasmerovat ako na to. Drzte sa! Ono vsetko sa deje v cykloch a sice ti to mozno bude zniet ako ze sa mi to hovori, no japonci zvyknu hovorit, ze cim nizsie clovek spadne, tym vyssie moze neskor vyletiet, nejak tak tusim to je. („Ked clovek spadne tvarou do blata, musi v sebe najst silu pozriet sa ku hviezdam.“) Teda kazda taka kriza ma v sebe potencial vyrast z nej, poucit sa, ist dalej a to je to, co mozes v malom ucit na vasom priklade aj deti. Ludia velmi radi ukazuju seba aj detom iba v lepsom, deti tak maju pocit, ze mama a otec zvladaju vsetko, rovnako ako ucitelka, ale je dobre ukazat im aj to, ze ste sa prepocitali a teraz jednoducho niektore veci nepojdu, aj prave preto, ze ste niekde urobili chybu, ak to bola chyba. Deti na tom vyrastu este viac. Vela stastia prajem nech sa vam to podari spolocne prekonat.
@domireb akoze zle to vyznelo , myslela som to tak že som dopadla takmer ako oni, nie že som nemala tak dopadnúť kvôli tomu že som im pomáhala..snáď si pochopila, to nemalo byť chvalenkarstvo
@autor tak nebudete chodiť tak často. Mne stačilo ísť minule s deťmi na kúpalisko a skoro som odpadla. Vstup 12€, dieťa od 3r 6€ . Jedny suché 100g hranolky 2,50€ ? Ďakujem, nie... Stačí 2x za rok a nehovorím, že si to nemôžem dovoliť. Tak isto zoo. Nechcem podporovať zvieratá v klietkach. Aquaparky ani nehovorím, to aby mal človek pomaly 200€ pri sebe. Podľa mňa sú to vyhodené peniaze. Ja mám úžasné zážitky s otcom keď sme vstali o šiestej ráno, išli do obchodu , tam sme si nakúpili jedlo na piknik a zjedli sme to v lese. On to nazýval "snídaní v trávě" 😀 To boli najlepšie zážitky...
Asi chceš citat niečo iné, ale deťom to možno aj prospeje.
Píšeš že …. deti sú zvyknuté, stále na výlety, kúpiť si čo chcú ..atď, a sú ešte malé, nemajú ani 10. V takomto veku si ľahšie zvyknú zr nemajú vždy všetko na čo úkazu prstom, je zo aj výchovne, ze musia čakať kým sú peniažky a takto majú aj sny, ze po niečo túžia a musia čakať kým sa im to splní
A ani nie je dobre aby stále mali výlety, potom zo deťom zovšednieť. Takto sa budú tešiť ze niekam idu, ze bude zážitok
Detim to podľa mna nijak neublíži, teda mie tak ako si ty myslíš
Ak obaja pracujete tak to nemôže byt take zle
Vyhrabete sa urcite. Nam teraz tiez klesla uroven-ani nie tak zivotna, na jedlo mame, byvame v rovnakom dome, akurat sme museli nove auta vymenit za stare, aspon na chvilu obmedzit vydaje a trosku zacat pozerat na to, kde miname, kedze mame obmedzene prijmy a ja som na rodicaku. Je to tazke, ked si navyknuta na lepsie, ale treba si spomenut, ze vam bolo dobre aj predtym, ako ste sa vysvihli na tu uroven. Ja som pred 10 rokmi jazdila na storocnej fabii a bola som spokojna. Teraz nie som spokojna s desatrocnym autom, lebo som uz rozmaznana.
A co sa deti tyka, v tom veku, aky spominas, naozaj nepotrebuju nic drahe
Aj ked deti su male, da sa im primerane vysvetlit, ze na niektore veci jednoducho nebude, lebo napr. jedlo a sampon je prednejsie ako novy bicykel ci playstation. A ze sa musia oni tiez snazit setrit a z ich nasetrenych penazi sa daju neskor kupit veci, po ktorych tuzia. A ja, ako rodic , som vobec nerozoberala co ako preco (ne)mame menej penazi- jednoducho sa stava, hlava hore a ide sa dalej. Vzdy sme rozmyslali, ako by sa dalo zarobit viac.
Ja som vždy vyskakoval iba do výšky svojho príjmu. Za mňa je vhodné niečo našetriť ako železnú rezervu a trošku sa zamyslieť nad tým, kde sa zbytočne míňa. Určite výlety so vstupným, cestou, obedom, dovolenka pri mori sú zbytocne míňanie peňazí. Dieťa má zážitok aj, keď ide opekať spekacik do lesa, kúpať sa na strkovisko, ktoré je bez vstupného, zje aj z domu koláč, lepenak... namiesto džúsu sirup, ktorý vydrží dlhšie, atď... je to iba tvoje vnímanie, že chceš pre ne najlepšie.... najlepšie nemusí byť vždy najdrahšie....
Deti si zvyknú, ak im nebudete vkuse omieľať, že im nemôžete kúpiť, lebo nemáte.
Ja mám tiež malé deti. Ľahko sa zvyká, že každá návšteva obchodu musí byť hračka, ale aj rýchlo sa to dá odučiť.
Výlety neznamená, že musíte minúť 300e za víkend. Stačí kúpiť špekačky, slaninu, pozbierať cestou palice, nájsť ohnisko a super zážitok, ktorý už pomaly vymizol...
Variť môžete aj na dva dni a doma, keď ste boli zvyknutí sa stravovať v reštaurácii, tak to zmeňte. Aj na strave sa dá ušetriť.
Každý nech sa prikrýva len takou perinou, na akú má.
A co myslis, ze deti sa budu pytat preco ste na jazere za dedinou a nie na mallorce? Deti si uziju taky program aky im spravite, im je uplne jedno na akom mieste su. Ze im nekupite dalsiu plastovu blbost na hranie ktora aj tak skonci na smetisku alebo dalsiu sladkost plnu cukru, farbiv a konzervantov im len prospeje. Ono ten pokles zivotnej urovne trapi teba, nie deti. A aj ta chapem, na dobre sa lahko zvyka a nebudeme si klamat, s peniazmi je zivot urcite lahsi a krajsi ako bez nich. Ale je to len obdobie, ak mate obaja pracu a vsetci ste zdravi, strechu nad hlavou a plnu chladnicku, tak je vsetko v poriadku. Mate teraz lekciu, ze nie je vsetko samozrejmost a na co si treba do buducna dat pozor, ale zvladnete to.
No neberiem to ľahko práve ja s mužom , je pravda ,že deti by si to možno ani nevšimli, keďže jesť majú čo ..ale ja som z toho hotová, keďže aj teraz je sviatok a za normálnych okolností by sme niekde boli, teraz nám je s mužom aj naftu ľúto minút 🙈
Mne už aj vlasy začali z toho stresu padať a muž ,no je to chlap ten je z toho nervózny ..
Verím,že to otrasie istotami,na ktoré ste boli zvyknutí. Ale máte čo jesť, ste zdraví,žijete zatiaľ v bezpečí. Reálne nič zle sa nedeje, skúste sa takto na to pozrieť / nastavit a mrknut, na čo v okolí ste nemali čas a aké programy mesto/ obec na jeseň pripravuje 🙂. Žijete úplne normálne ako väčšina rodin na SK. Držte sa.
ved mozes ist len tak na prechadzku, na bicykloch, zobrat si jedlo z domu, urobit si piknik, ver, ze deti nie su take materialisticke ako dospeli, a pises, ze mas male deti, tak tie si toho tolko ani nepamataju, takze vacsina vyletov bola aj zbytocnych ak to beries, tak, ze mali zazitky a spomienky
Deti majú vlaky zadarmo. Sadnite na vlak a choďte sa prejsť do iného mesta. Na tú zmrzlinu hádam máte. Ak nie, tak vezmite z domu nejakú bublaninu, banány a vodu.
Koľkokrát ste boli vlakom niekde? Treba pozrieť v blízkosti nejakú farmu, či lúku, prírodné kúpalisko, jazero. Neverím, že sa nedá za 10e ísť niekde na celý deň.
@tosomja áno zmrzlinu mali naposledy v nedeľu 😅 na to ešte máme , chodíme na prechádzky , ale vlakom veru naposledy pred 2 rokmi, bývame v zapadnutej dedine, ani lesy tu nie sú ,len polia
Tak na bicykle na najbližšiu stanicu. Zaparkovať bicykle, previezť sa vlakom a domov zase na bicykloch.
hm, padnúť na dno môže každý. Len málokto sa vie odraziť. Ak vám to až tak strašne prekáža, že jeden upršaný sviatok sedíte doma, tak sa asi ťažko z toho vyhrabete psychicky. Niekedy stačí iba trochu fantázie. Koľko zážitkov sa dá prežiť aj bez míňania peňazí. A keď si naozaj tak strašne z toho fyzicky zdeptaná aj ty aj muž, tak nech jeden z vás chodí popri práci ešte na brigádu
My sme mali tento rok velmi zle leto,jeden pruser za druhym. Aj by sme mali na dovolenku,ale vsetko sme kvoli zdrav.dovodom museli zrusit. Okrem toho,ze sme boli 2x pri jazere a raz v kine,sme neboli nikde,vobec. Nedalo sa. A to mam pubertakov,ktori uz vsetko vnimaju. Pri mori este v zivote neboli. Nehovor mi,ze mensie deti potrebuju taky luxus byt stale niekde. To skor ide o to vam dospelym. Proste vymysliet vylety po okoli a neriesit nejaku prestiz. Malym detom to je tak jedno,co su o dve dediny dalej,alebo v inom state. Si zober,ze "len sa musite uskromnit". Co by si robila,keby ste absolutne museli zmenit zivotne priority kvoli zdrav.problemom?!? Toto je za mna hladanie problemu tam,kde nie je.
Ďeťom zadarmo pre ukážku na vlak.
Vieš čo, píšeš, že žijete na dedine, v dome ? Véd aj doma na záhrade sa dajú kadejaké hry hrať, kuknite pinterest. Deti si to možno viac zapamätajú ako výlet niekam. Tu vašu pozornosť, rodinný smiech, spoločný čas strávený uplne jednoducho.
Kvôli deťom sa určite netrápte, len sa im venujte. Akokoľvek. Dačo sa spolu učte, majstrujte, zavárajte, varte, upratuje, recyklujte, hocičo. Aj vám prospeje sa zahĺbiť do činnosti a zabudnúť na starosti, z ktorých sa určite dostanete.
@iwesska vieš čo s týmto si dovolím nesúhlasiť , moje deti sa moru tešia ako ničomu na svete, to by si musela vidieť ,ako strašné sa tešia..moja dcéra plakala 2 dní keď sme odtiaľ odchádzali, že ona tam chce zostať ,ona sa chce chodiť celé dni kúpať a jesť mušle..ešte po ceste plakala neskutočne..
A kolko ma rokov? No tak plakala a co? Vsetko sa raz konci,aj dovolenka,aj prazdniny,aj vylet,aj Vianoce...Tak to v zivote chodi,treba s detmi o tom hovorit a nie ich este v tom podporovat,ake su chudatka,ze tam teraz nebudu moct ist. Proste nemozeme,nemame korunky,pojdeme nabuduce.
ak obaja pracujete a mate prijmy take, ze ste boli schopni nasetrit tisice, tak to zas taka nizka zivotna uroven nebude, aby ste z toho museli byt psychicky na dne.. bude to proste nova zaujimava skusenost, aj pre deti.. tie si na to zvyknu velmi rychlo a lahko, pokial budete v pohode vy.. a teda zamerala by som sa skor na to, ako si to, co mate, najlepsie uzivat, ako nejako tvrdo setrit.. neviem, co sa vam stalo, ze ste o peniaze prisli, ale ako vidis, setrenie nemusi byt zarukou nicoho..