Neviem šetriť

24. aug 2022

Ahojte. Mám 24 rokov, 3 roky pracujem a doteraz neviem šetriť. Ja tomu už nechápem. Existuje nejaka terapia alebo niečo čo mi pomôže a naučí ma to ? Neviem kde robím chybu. Žijem sama na východe, zarobím 750€ a za nájom zaplatím 310€ ..plus výdavky internet,tv, mobil, poistka, dôchodkové sporenie, pes, drogéria, strava, a skončím tak že stále posledné 2 týždne nemám čo jesť :D ja už nechápem fakt som nešťastná nemám asi logiku som asi hlúpa v tomto. Stále skončím tak že 2 týždne jem len cestoviny a samé hlúposti čo nájdem, lebo aby ma to zaplnilo aby som prežila :D mám na seba také nervy plačem už z toho už som sa chcela raz zabiť lebo už nevládzem takto žiť a neviem čo robím zle.
Neviem asi nakupovať správne potraviny, neviem ako kupovať neviem nič... Mne už hovorilo veľa ľudí ako mám ušetriť, že z Kauflandu nakupovať, a nekupovať somariny atď. A aj tak mi to nevychádza.

annamalaga
24. aug 2022

750€, z toho 350€ len nájom je žiaľ malo dnes aj na jedného. Výdavky máš aké: telefon internet , zdieľané bývanie alebo práca v zahraničí by mohli byt cesta k lepšiemu príjmu.

vler
24. aug 2022

Zacni tym ze si zapises kazdy vydavok aby si presne vedela kam ide kazde jedno euro. Potom Ti budeme vediet aj lepsie poradit. Lebo polovicu mesiaca-50% casu "nemat jest" je neziaduce pre Tvoje zdravie a energiu. Ale z toho co si zatial napisala, by som zrusila TV a obmedzila internet ako zdravu vyzivnu stravu dva tyzdne zo 4

zuzanka.zuzu
24. aug 2022

"výdavky internet, tv, mobil, poistka, dôchodkové sporenie, pes, drogéria, strava" - z tohto nemám tv, mobil, poistku, dôchodkové sporenie ani psa 😀 internet máme za 10e - a ty? telefón mám na kredit. a koľko minieš v drogérke?

vler
24. aug 2022

A este, je super ze v Tvojom veku uz myslis aj na dochodok ale v tejto situacii by som aj dochodkove sporenie okresala

bennn
25. aug 2022

Z východu o kom počujem, tak všetci len do zahraničia chodia robiť. Každý jeden mladý ide niekde za manualnou robotou za peniazmi do zahraničia na nejaky čas. Nikoho nenapadlo, ísť na západ SR. Ale tak asi sa to oplatí stále, cez tie agentúry... a minimálky.

Veď plat máš slušný na východ SR, nájom je pomerne vysoký na to, že je to východ SR... ale okej, ak je to byt nejaký...

Ja viem, neoplatí sa bývať sám. Dnes je taká situácia ekonomická, že dá sa to utiahnuť iba vo dvojici. Keď máte priemerný alebo podpriemerný plat (ak je priemer 1100 či kolko offiko) ...

Podla mna ani nemáš veľmi z čoho šetriť, máš dosť výdavkov, ktoré si jednoducho nemôžeš dovoliť. Prečo nebývaš v podnájme iba v izbe, kde bývajú podnájomníci, to je lacnejšie... Pes je samozrejme príťaž v tomto ohlade. ... Možno by som zapracoval na nájdení si vzťahu, to je najlepší spôsob. Alebo single kamarátov, s ktorým by ste bývali... alebo súrodencami...

Akože ten pes to komplikuje. Trebalo by ti ísť pracovať do KE za lepší plat, alebo do BA... odpracovať si tam niekoľko rokov, hoc aj poskromne v lacnom podnájme, tým lepšie postupne niečo našetríš, a vrátiš sa bývať na východ a nájdeš si tam prácu. Na východe sa stále viac oplatí pracovať v pomere k cenám bývania. Hlavne v takom štátnom sektore, ak máš VŠ, tak máš dosť slušný plat na východ SR, a na BA máš zase podpriemerný. Čiže... riadne to je tak rozdelené západ, stred, východ.

____
psa by som dal rodičom alebo niekomu, našiel si prácu za lepší plat, našiel si v okolí práce čo najlacnejšiu izbu na bývanie, nejakú garsónku, 1izbák, alebo aj internátnu s kupelnou a wc... Hlavne ide o cenu. Treba sa uskromniť najprv, dostať sa do lepšej situácie a potom sa ľahšie dýcha.

A inak ak vieš jazyk, tak do zahraničia. Alebo aj na SR sú dobre platené pozície s obkecávaním, prekladaním, Callcentra, HR, dohadovanie stretnutí atď... ale na to fakt že musi mať človek osobnosť a aj tie znalosti. ...

Nemyslim, že je problem v tom že nevieš šetriť. Ale že nemáš z čoho. Máš čas, môžeš si to lepšie premyslieť.

chouette0157
25. aug 2022

Je k tomu aj literatúra aj veľa videí na YouTube...podla mňa je výborný Gabe Bult na YT

zoro9836
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
liljana
25. aug 2022

S takym nizkym prijmom byvaju deti u rodicov, aby usetrili na najme. Jedine zvysit prijem odchodom za pracou do lepsie platenych miest, inak sa budes takto trapit cely zivot. Poistky a sporenia pri takom nizkom prijme su hlupost. Prenajom 300 eur za sukromie vo vlastnom malom byte je pri tom prijme zial luxus. Bud si zvysis prijem (vzdelavanim, odchodom do vacsieho mesta, zahranicia), alebo to bude dalej ako teraz. Nechces sa vzdelavat, hladat lepsie platenu pracu, ani odist prec, ani obmedzovat v sukromi a nasledne nebudes mat ani pomaly co jest.
Idealne ist do zahranicia, zarobit si na zaciatok a striehnut na moznost prace spojenej s home office, ktoru by si raz mohla robit z domu po navrate.

liljana
25. aug 2022

Dnes po Covide je idealna doba na to pracovat z domu na dialku. Zarabat ako vo velkom meste a zit v lacnom malom meste. Na to si ale treba vybudovat nejake skills. Ze budes robit nieco v IT (staci pozicia ako tester, zakladna podpora pri rieseni problemov zakaznikov, nahadzovanie udajov do systemu, uctovanie,...). To zvladnu aj ludia, co nie su ziadni geniovia v IT, iba robia po zauceni rutinne sa opakujucu cinnost.

vevapeto
25. aug 2022

Toto by som nedala z takej výplaty. Ak si sama tak by som si niečo našla pomimo ešte.

anjelicek26
25. aug 2022

Suhlasim s ostatnymi, ze sama s takehoto platu s tymito fixnymi vydavkami je to na hrane celkovo... ved len potraviny na osobu su mesacne 200e a to som silno optimisticka, ze len tolko... Skus nejaku brigadu cez vikendy na privyrobenie a zvazit ist byvat s nejakou kamoskou, nech si naklady na byvanie podelite...

buberova
25. aug 2022

Tiež ti radím si mesiac alebo 2 značiť každý jeden výdavok, každý jeden bloček. My máme napríklad kategórie jedlo, lieky, drogéria, palivo, a iné. Ty si môžeš dať ešte aj kolónku pes, alebo ty ešte vieš akú skupinu výdavkov máš. + Si spísať fixné náklady. A uvidíš kde koľko mínaš a kde sa rozkotúľali peniaze. s touto informáciou by si si mala spraviť rozpočet. To znamená že si povieš že na jedlo dáš Max ja neviem 150€ mesačne, na drogériu 30€ atď.. a budeš sa snažiť toho držať. A keď niečo kupuješ tak si polož otázku či to skutočne potrebuješ. Napríklad či skutočne potrebujem ďalší makeup keď mám doma 3 ďalšie fľaštičky, alebo či skutočne potrebujem tohto lososa za 3€ za kúsok len preto že je na zľavu. Šetrenie je moja obľúbená téma 😂😂

veronikavaneska
25. aug 2022

Výpis si všetky mesačne výdavky. Potom si to odratqj z výplaty. A čo ti zostane vydel 4 týždňami. Príklad príjem 750€ - 400€ výdavky = 350€ to je peniaze na život deleno 4 týždne je 87,50€ toto sú daj do peňaženky napríklad v pondelok a vieš že to máš peniaze do nedele. 👍 A zase v pondelok vložis zase 87,50€. A tak a čo ti na konci týždňa ostane si môžeš odložiť 👍

1ryba
25. aug 2022

Mám kolegyňu, ktorá je ešte mladšia ako ty a zarába ešte menej. Rieši to 2 ďalšími prácami na dohodu.

panelacikova
25. aug 2022

poznám ľudí, ktorí žijú z takéhoto (čistého) platu a živia aj deti. a vyžijú. majú bývanie, internet, TV, telefón s neobmedzenými volaniami. je mi až divné, keď všade čítam, že z toho sa nedá vyžiť. a jedna osoba. poznám človeka, ktorý má príjem cca 480 eur. úplne vážne. invalidný dôchodok. žije v menšom byte a vyžije. nech mi nikto nehovorí, že sa nedá vyžiť. áno, od výplaty k výplate, ale dá. nerozumiem, ako to nemôže stačiť mladej bezdetnej osobe...
tých 310 "nájom" u autorky bude aj s energiami.
za telefón (neobmedzené volania a kopa dát), internet a TV dám mesačne dokopy do 30,- eur napríklad ja. ostatné je na stravu a oblečenie. pri troške skromnosti sa určite dá vyžiť z cca 400 eur.

omama40
25. aug 2022

@zuzanka.zuzu a kredit nemas v mobile?

michalka4193
25. aug 2022

@bennn urcite sa mýliš v tomto zr 310€ je vela za nájom yu sa bežne byty pohybujú od 450€ za jednoizbak. Aj byty tu mame dosť drahé a to bývam v okrese s najväčšou nezamestnanostou a byty v skorobpovodnom stave tu idu za 145 000 za 3izbak.....domy stare po 270 000 a novostavby aj 300 000...vsetko je tu uz podľa mna drahé tiez ale s tym rozdielom za väčšina ludivzaraba okolo tych 750€

summer23456
25. aug 2022

@liljana ale na nejakého testera v IT treba tiež minimálne kurz alebo nie?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
liljana
25. aug 2022

@summer23456 Ak vie niekto zapnut pocitac a ovladat aspon word, tak mu uz len ukazu za 2 hodky dokument so screenshotmi s postupom, ako co testovat a hotovo. To zvladne s prepacenim pomaly aj cvicena opica.

hedviga2
25. aug 2022

Veď to…dnes má psa mačku aj človek čo nemá za čo žiť. Zrátaj si čo ťa stojí miláčik.
Možno namiesto venčenia si najsť brigádu na pár hodín. Postupne začni škrtiť. Napr. Hovory na telefone. Nekupuj zbytočnú kozmetiku napr. Aviváž, guličky do wc, paličkovè voňavky a podobne. Kolko dôchodcov má príjem 400 eur a musia prežiť mesiac.

summer23456
25. aug 2022

@liljana a toto sa dá robiť napr aj z domu povedzme večer? Keď ma človek normálnu prácu, tak či sa to dá pomimo... Či je to jedno v akom čase,napr.vecer keď zaspia deti?

maranco
25. aug 2022

TV - kúpiť anténu za 10€ a za TV neplatiť, máš tam pár programov a zvyšok si prečítaš/pozrieš na nete alebo nebudeš mrhať čas pred TV (poznám seniora tvrdí, že mu nevychádza a nemá niekedy čo jesť ale za TV a mobil platí vyše 30€, iný senior sa nesťažuje a stačí mu TV s anténou a mobil do 10€)

Mobil - pozrieť si spotrebu za posledné mesiace koľko minút/dát naozaj minieš a vybrať niečo optimálne, pokojne aj na kredit, ak nemám čo jesť nebudem platiť paušál, ale radšej nebudem volať.
Pravdepodobne máš dual SIM mobil tak môžeš nakombinovať jednu kartu na volania druhú na dáta, alebo jednu na krátke hovory a na dlhé hovory O2 Voľnosť alebo cez niektorú appku. Tak aby si sa zmestila do 10€.

Účet v banke zmeniť na bezplatný, ponúka viacero bánk, bez žiadnych podmienok to má FIO. Dúfam že nechodíš vybrať peniaze z bankomatu a postaviť sa na poštu do radu "zaplatiť šeky" + poplatky, ale používaš internetbanking/smartbanking.

Potraviny kupovať základné, menej polotovarov a nie hotové ani nezdravé jedlá.
V práci ak chodíš na denné menu, skúsiť nosiť si v krabičkách navarené z domu.
Plánovať si jedlá a podľa toho nakupovať aj väčšie balenia (ceny pozerať podľa objemu/hmotnosti, niekedy vyjde lacnejšie väčšie balenie inokedy menšie), do obchodu len so zoznamom a navariť si na viac dní.

Ak fajčíš tak prestať, ak viac piješ alkohol tak znížiť.

Uspokojiť sa s tým čo mám, pri nákupe prehodnotiť, či po tom túžim, alebo to naozaj potrebujem? Napríklad nový mobil kupujem len vtedy keď už starý prestane fungovať.

Oblečenie začať nakupovať aj v secondhandoch.

Urobiť si rozpočet, napísať si príjem, potom jednotlivé výdavky a pozrieť na čo najviac míňaš. Odkladať si niečo ako rezervu ak by niečo vyskočilo, alebo si šetriť na veci ktoré budeš potrebovať v budúcnosti.

Pozrieť či nemáš nepotrebné veci, ktoré len ležia a nepoužívaš, predať cez inzerát.

liljana
25. aug 2022

@summer23456 Tester ma vacsinou terminy dokedy ma odovzdat vysledky testovania. A nikoho nezaujima, ci to otestoval cez den, alebo v noci. Akurat ma par krat denne reagovat na maily, ak nejake dostane. Ale musi ovladat zaklady prace s pc. Nikto ho nebude ucit ako sa spusta pc, ovladaju zaklady word, excelu, ako sa robia screenshoty.
Vo firmach je casto IT first level support, second, third. First level support robia juniori, zaciatocnici a riesia opakujuce sa jednoduche veci, ktore by boli zabity cas pre skuseneho zamestnanca. Ten riesi to, co casovo alebo odborne nezvladne first level.

brendaa
25. aug 2022

Ostane ti 440 eur na mesiac... Stravujes sa ako? Kolko ta stoji internet, sporenie, pes... ?

dorottka
25. aug 2022

Najdi si spolubyvajucu, to za prve. Aj na vychode sa da zarobit pekne, zijem v KE od narodenia a teda nepoznam nikoho, kto zije z ruky do ust chvalabohu, zamestnas sa aspon v Deutsche Telekom alebo Cancome a hned bude radost zit. Tam zoberu kazdeho, kto vie trochu anglicky a vie otvorit usta. Psa nevidim ako problem, sama mam dvoch a ani to necitim. Vidim tu navrhy ohladom testingu, ale v tvojej situacii nerealne, taku free remote pracu by ti ako zaciatocnikovi nedal nikto. To az casom. Moznosti ale aj tak mas neprieberne, len sa treba zorientovat.

ivangeline
25. aug 2022

Ja by som plus brigadu. A okresala vydaje.

aliii3
25. aug 2022

Mne pomohlo veľmi, keď som si začala zapisovať, kde čo miniem a koľko a vlastne či to má zmysel, či to nie je zbytočné a došla som na to, že ozaj niekedy kupujem nezmysly ktoré nestoja pár korún.

simca06022011
25. aug 2022

No ono zalezi na tom kolko penazi kde minies, nie co platis. To ze 2t si bez peňazí je veľa. Znamená to jediné, tue výdavky mas na tvoj rijrm vysoke, tv, internet, mobil - vies znizit/ naozaj potrebuješ vsetko? Poistka, dôchodkové sppr. Kolko, na co? Je to nutne, nepocka to rok dva tri? Mna pes stoji cca 50eur mesačne, ak nemá uraz a on ani nepptrebuje nic specialne, to fakt nerozumiem tomu preco každý teraz musi v kazdom pripade mat doma psa, aj ked ledva vyzije.
Zapis si vsetko a kriticky prejdi kazdu vec, odkladat z takého prijmu nebydes vedieť ale ani by si nemusela 2t byt bez centu.