Dobrý deň, chcem sa opýtať. Ja sama túto profesiu vykonávam a stala sa takáto situácia. V rodine chcel bratranec so sesternicou hypotéku, pýtali sa na môj názor kvôli tomu, že ja už nejakých pár rokov hypotéku mám. Presne som im povedala môj postup ako sme to riešili a to bolo práve cez takéhoto pána, ktorý nám s tým pomáhal, vtedy som túto prácu nerobila, čiže to bol "risk". Poradila som nech si tiež nájdu niekoho kto im s tým pomôže (nie mňa). A spustili na mňa obrovský krik, že sú to klamári a neviem čo všetko. Aj keď som im vysvetlila, prečo je výhodnejšie nájsť si niekoho takého ako ísť do banky. A moja otázka teraz znie, prečo ľudia tak neznášajú poradcov? Chápem, zlé skúsenosti a podobne, ale pokiaľ naozaj niečo potrebujú a môžu ušetriť celkom pekné peniaze aj tak tam nepôjdu.
Dobry financny poradca urcite pomoze. Su to len komplexy ludi, ktori si myslia, ze na nich niekto zaraba. Ja mam financneho poradcu s ktorym som spokojny , vzdy mi poradil a usetril nie malo eur. Spoznal som ho nahodou kedy mi bol "nanuteny" ale tak sme si sadli ze s nim spolupracujem uz dobrovolne.
vieš prečo? Pretože veľakrát ti zazvoní telefon a fin. poradca ti niečo ponúkne. Bez toho, že o tebe nevie vôbec nič a ide ťa presviedčať, ako ti to uľahší život. Aspoň mne sa to roky stávalo. Kopa telefonátov a bolo to dosť otravné. Ak by som niečo chcela, tak si sama zájdem do banky alebo vyhľadám fin.poradcu.
@ibatanecnica veď práve, že oni sami chcú a aj tak si nenechajú poradiť aj keď som im vysvetlila ako to chodí.
Nuž, navštívila som prvého - chcel 1% z hypotéky do mňa. Druhá nevedela,čo je to RPMN, zapatrosila originál kupno-predajnych zmlúv,napokon ich nasla v inej zložke a vyhovárala sa na banku. Suma sumárum,vybavila som si sama,nakolko som finančné gramotna. Obaja boli poradcovia/ sprostredkovatelia.
@jaji99 tiež som sprostredkovateľ, ale u nás nerozumejú rozdiel preto píšem poradca.
Mudry človek sa pouči a hlupym ludom je zbytočné niečo vysvetlovat...
aku povesť ste si urobili, takú ju máte 😉 a sama píšeš "chápem, zlé skúsenosti" - tak čo viac treba??? asi teda nechápeš 🙊
Lebo kvalitných , ale že ozaj kvalitných sprostredkovateľov je ako šafranu .
Lebo sprostredkovatelia majú provízie z každého obchodu . Kde je lepšia provízia , do toho produktu idú .
Lebo väčšina sprostredkovateľov konci do 2 rokoch v ,keď si minie svoj okruh rodiny a známych . A ľudia neveria niekomu ,kto bol roky mäsiar, krajčírka , zdravotná sestra, murár..... A zrazu ide radiť a predávať produkty v sumách niekoľko desiatok tisíc eur.
A čo sa týka napr investovania . Ja si rada nechám poradiť poradcovi ,ktory sa predajom nezivi .ale nenechám si radiť sprostredkovateľovi ,ktorý mi ten produkt chce predať .
Asi preto, že 20 rokov dozadu sa ich rôznych samozvaných vyrojilo ako komárov po daždi a boli aj rovnako "užitoční" a otravní. Len máloktorý z nich sa reálne vyznal a poradil. Väčšina chcela len stoj čo stoj uzavrieť nejakú zmluvu. Presne si pamätám obdobie, keď sa mi začali ozývať ľudia, ktorých som x rokov nevidela ani nepočula akú pre mňa majú super ponuku... V tom momente som vedela, že to budú zas nejaké stupídne poistky alebo pôžičky a rovno som to ukončila. Tak preto.
@zuzanka.zuzu chápem to, že pokiaľ človek nič nepotrebuje a otravujú ho, alebo mu nabitia niečo, alebo ho oklamú, ale toto je situácia kedy naozaj niečo potrebujú. Aj v banke ťa môžu oklamať, aj tá otravujú ale to si ti ľudia neuvedomuju
Hlavne nie je poradca ako poradca. Ja som tiež tak natrafila na pár nepríjemných. Nútili produkty navyše, niektorí nútili spoluprácu, niektorí ponúkli totálne nevýhodné podmienky a tvrdili, že je to top topov ponuka… ja si tiež už dávam pozor. A oslovím aj troch - štyroch, kým niečo uzavriem aj keď viem, že oni to neznášajú. Bohužiaľ nie každému sa to chce takto naťahovať. Poznám takých, čo proste vojdu do svojej banky a zoberú hypo tam, lebo sú klientom, lebo sa im nechce nič riešiť…
@nikiki29 toto som im poradila, vysvetlila, že je to zadarmo nech sa idú poradiť kľudne aj k dvom trom, že je to zadarmo, síce to stojí čas, ale v konečnom dôsledku to môže spraviť pekných pár € usporených
moja skúsenosť a skúsenosť v rodine aj u priateľov je taká, že finančný poradca, aj keď ho potrebuješ, ti poradí, ako na hypotézu alebo refinanc a podobne asi tak, že si vypýta všetky možné údaje a povie, že sa ozve o pár dní s ponukou. Následne o pár dní prichádza s tým, že aktuálne na hypotéku, pôžičku alebo refinanc (čo potrebuješ) nie je vhodný čas, ale určite by bolo super, keby si poistila seba, mamu, muža, babku, deti a pravnúčatá do piateho kolena a potom sa bude možno dať s bankou dohodnúť. Stačí, ak budeš mesačne platiť poistky v sume dvoch splátok hypotéky a možno, opakujem možno sa bude dať niečo v banke poriešiť. Minule k nám jeden poradca po odporúčaní známym, že je fakt perfektný prišiel, dal si kávu, vypočuli sme si, že je narodený vtedy kedy jeden z nás s manželom a že to je osud a že ako on rád spoznáva ľudí ako my, akí sme perfektní a ako sme si sadli. Hodinu sme čakali, kedy sa dostaneme k podstate a potom vytiahol obal s logom OVB na čo ho manžel požiadal, aby odišiel. On bol tak šokovaný, že nechcel veriť, že to si robíme srandu a že on je super poradca a keď som sa spýtala, či nám ponúkne niečo a nebudú to poistky, tak sa začal vykrúcať, že najprv treba myslieť na seba a že poistky sú fajn..... ALE máme aj super skúsenosť s jednou pani, poradila, vybavila, obehala banky, sadla si s nami nad to, pokombinovali sme a potom to aj vybavila. O žiadnej poistke ani inom produkte nepadlo ani slovo. Takže záleží na tom, aký je poradca, ale 95% z nich sú na hovno.
Áno, ideálne riešenie… mne až tretí poradca konečne ponúkol presne to, čo som potrebovala a ušetril mi niekoľko tisíc… ale hovorím, nie každému sa to chce.
Po rokoch sme nasli jednu kvalitnu a fakt sikovnu, vedla v kancelarii druhu, ktora riesi vyslovene len poistenia a tiez sme velmi spokojni. Obe sa o nas staraju dlhodobo. Nie, ze uzavriem zmluvu a pomaly zmenim cislo telefonu. Vdaka tejto nasej skusenosti riesili hypo dalsim x ludom, ktorym sme ich odporucili a vsetci boli spokojni.
Verim, ze ked niekto ako na prveho natrafi na rychlokvasku s aktovkou, tak velmi doverovat nebude.
Odkedy sa mi finacna poradkyna (alebo sprostredkovatelka?) pokusala natlacit do hlavy, ze ta "jej" poistka nehnutelbosti bude pre nas najvyhodnejsia aj ked sme nepotrebovali poistit ani garaz, ktoru nemame, ani plot, ktory nemame lebo byvame v bytovom dome, ale stale tvrdila, ze to z poistky vynat nemoze, lebo je to vyhodny balik, tak akosi k tym ludom nemam doveru. Takze plati to co vsade inde, ci uz u soferov autobusov, predavaciek alebo lekarov. Staci jeden drzy a neschopny aby pokazil meno vsetkym.
(poistku som si vybavila v tej istej poistovni a mam poistene to co mi poistit treba a aj poistne je nizsie)
Lebo vacsina ma takuto skusenost:
https://www.instagram.com/reel/C3yFErJCSM3/?igs...
😂
K finančnému poradcovi / sprostredkovateľovi budem mať dôveru, ak mi ponúkne, že ak budem mať zisk, vezme si z neho 10 percent, ale ak stratu, uhradí ju v plnom rozsahu.
rada by som pochopila zmysel financneho poradcu (je mozne ze tomu nedostatocne rozumiem, preto si rada precitam nejake objasnenia).
velmi zjednodusene povedane: nikto nevie co bude zajtra (finacny poradca vie iba pravdepodobnost), historia ukazuje cyklicke kolisanie (raz sa dari, raz nie) a ked chcem dlhodobo invesrovat (na niekolko desatroci) tak nerozumiem naco toho poradcu potrebujem. Investujem cez napr. f...x a jasne ze par rokov sa mi tam nebude darit, potom zas par rokov sa bude darit atd. Predpokladam ze financny poradca sa s tym moze trochu hrat a presuvat peniaze podla pravdepodobnosti dobrej a zlej doby ale stale tam bude platit nejaky zakon cyklickosti. Ci sa mylim?????
Sama som to robila a a viem ako je nastavený systém a je pravda, že ak ti finančný ponúkne napríklad poistenie domu, čo je pri dnešných zemetraseniach, povodniach fajn vec, nemá z toho skoro nič. Ale ak ti ponúkne investičné životné poistenie, kde napríklad vložíš za roky možno 20 000 eur a nakoniec zistíš, že dostaneš vyplatené 3000 eur tak tam má kráľovskú províziu. Robila som len poistky, hypotéky nie, ale verím, že aj tam sú banky, kde dostane viac. Ja po vlastnej skúsenosti by som išla po svojej osi, lebo fakt je to často tak, že ak finančný poradca koná čestne nezarobí si ani na slanú vodu, ak ti ponúkne niečo nevýhodné, zarobí super. Dnes na poistky nie je problém zadať do stránok na to určených parametre a vidí človek výšku poistky, čo kryje, rovnako nie je problém obehať banky a získať ponuky, vieš na online platformách investovať z pohodlia domova, ja nepovažujem poradcu za potrebného.
Hlavne zlé skúsenosti? Mám zatiaľ dobrú skúsenosť s dvomi a neviem spočítať na koľko zlých som natrafil.
Jeden magor bol najlepší, za ktorým som šiel s konkrétnym produktom čo som chcel ale dá sa to len cez sprostredkovateľa. Poslal mi úplne inú ponuku a keď som mu povedal, že chcem to s čím som si ho našiel tak sa mi začal vyhrážať a nadávať nech ponuku podpíšem lebo on nie je charita. Musel som si ho aj bloknut lebo Facebook mi vždy vyhadzoval jeho reklamy.
Keď ide o peniaze, poistky, investovanie ľudia sa boja.Vela ľudí sa nevyzná v zmluvách stačí jedno slovíčko...a sú nedôverčiví každý chce zarobiť a boja sa, že im ponúkne niečo nevýhodné.
Ani sa im nečudujem.
Ja by som este okrem vyssie spomenutych dovodov pridala, ze ked vidim, kto vsetko robi poradcu, tak to hadze zle svetlo na vsetkych. Mne to niekedy pride ako predaj Avonu/Oriflame🙈. A to nechcem nikoho urazit…tiez sme teda mali zlu skusenost. Islo pani len o proviziu. 🤷🏼♀️
Ja sa vôbec nečudujem, keďže som zažila kto všetko to môže robiť…o financiách a matematike ani sajnu a robila poradkyňu, kurz naozaj častokrát nestačí. Takže to je odpoved, ľudia sú opatrní.
Tiež si myslím tak ako aj tu na MK písala som pomoc finančným poradcom a nakoniec z toho vzniklo ze by bolo fajn urobiť si poistenia a samé kraviny. Akože nehnevajte sa na mňa ale toto je povolanie asi najzbytocnejsie na svete. Chápem ze aj takíto chcú zarábať, ale tlačiť kaleráby do hláv. Mojich rodičov jedna dokonca známa takto obrala prostr poistiek o toľko peňazí, a dokonca im porušila dôležité poistky. Oni sa samozrejme do toho nerozumeli a dôverovali jej. Keď sa stala udalosť zrazu zistili ze poistka na to bola zrušená. A po známej ani chýru ani slychu. Toť môj názor, podľa mňa sú všetci rovnakí. Každý si potrebuje nahrabať len pre seba. Nesudim, každý na tej pozícii by sa choval rovnako. To je ako byt politikom :D
Mne minuly tyzden volal z Allianzu, ze ma "zdedil", ze moj isiel asi do dochodku a nemam pri poistke mailovu adresu. Ze pride k nam domov 🙉. Chapem ho, ked videl datum narodenia si asi myslel, ze mi nieco vnuti, mozno poistenie pohrebnych nakladov. Lenze sa zmylil, rychlo som ho odrovnala. A nezdedil.ma, moja poistovacka je mi kamoska, funguje stale. Takze takto sa vtieraju tito "odbornici".
A ešte tu je jedna finančná poradňa do ktorej často pribúdajú príspevky, práve táto sesternica tam taktiež raz niečo posielala, aby jej poradili ale o poradcovi ani počuť nechce. A nedala si vysvetliť, že oni sú tiež finančny poradcovia.