Miznú peniaze z môjho účtu na neznámy účet

bambulka104
20. sep 2022

Ahojte.
Prosím vás viete mi poradiť, kto sa do týchto vecí viac vyznáte.
Práve som si pozerala pohyby na účte a všimla som si, že už tretí mesiac mi odišlo z účtu od 12e do 13e na nejaký pre mňa neznámi účet.
Jedná sa o TINYURL.COM.
Vôbec netuším o akú stránku sa jedná a ani ako prišli k môjmu účtu. Či som omylom na niečo neklikla, vôbec netuším.
Máte s touto stránkou niekto nejaké skúsenosti?
Ďakujem za odpovede.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bambulka104
autor
20. sep 2022

@mamula20 zajtra sa tam hneď chystám, len som chcela vedieť či s tou stránkou nemá tiež niekto také skúsenosti. Mojej sestre už pol roka chodia od nich emaili aby zaplatila 12,99e ale ja som od nich žiaden email nenašla.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simca06022011
20. sep 2022

Omylom neklikla? Omylom hadam nezadas čísla karty a nepotvrdis platbu. Skontroluj si google / apple (podla toho co mas) store, konkrétne platby tam, aplikácie a potom emaily (aj spam....). Ak to bolo omylom tak asi len cez mobil. A ked nenájdeš tak do banky.. Nezadala sestra tvoju kartu? 😂 Je to zvláštne.. Tinyurl.com si vies pozrieť co je to, nepredpokladám ze sa k tomu človek dostane iba náhodou ak to nehľadá, ale teda neviem....

cosmic_origin
20. sep 2022

@bambulka104 Nemohol niekto zneužiť údaje z tvojej karty (buď známy, alebo hacker)?

simca06022011
20. sep 2022

Sestra ako prišla k tym emailom?

bambulka104
autor
20. sep 2022

@mamula20 často tak objednávam, ale čisto len zo slovenských a overených stránok. No je možné, že som pri toľkých reklamách, čo stále niekde vyskakujú, omylom na niečo klikla. No mám obavu, aby mi nestrhli viac ako tých 13e.

loyda
20. sep 2022

@bambulka104 ja to skôr vidím na nejaký nákup v Google store...nemôže to byť predplatné nejakej appky? Hry? Lebo ak je to pravidelne, príde mi to ako paušálna platba...neviem

bambulka104
autor
20. sep 2022

@simca06022011 ani ona nevie. Dneska som jej to posielala, či tú stránku nepozná a hneď mi poslala, že jej nonstop od nich chodia emaili.

doriiis
20. sep 2022

Tiny url je webova sluzba na kratenie dlhych url adries.Je to komplikovane pre toho,kto v tom nerobi....tych 13 eur vyzera byt ako clenske ktore platis rocne alebo mesacne ked chces rozsirit ich poskytnute sluzby....ako si sa k tomu preklikala to netusim

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maminkadeticiek
20. sep 2022

Vinted?Pocula som ze cez tuto stranku sa dostali zakaznici tiez do takejto situacie.

simca06022011
20. sep 2022

@bambulka104 budem sa opakovať, omylom ked kliknes niekde, nezadas udaje karty a nepotvrdis platbu. Uz nestačí len cislo karty napisat... Davno. Cize toto bude nieco ine. Patraj dalej. Pripadne otvor aj tu stránku, napis email tam. A je podozrive ze sestre chodia emaily. Ak je to oficiálne firma ktoru opisujes, nie je to ziadny spam a neposielali by len tak zrazu emaily.

simca06022011
20. sep 2022

Je to ich mesacna platba... Tak treba si to najst a zrusit. A ak si to neobjednavala ty, tak im napísať, reklamovat a skusit si požiadať peniaze späť.

simca06022011
20. sep 2022

Maju tu app aj v Google play takze ak idu platby z tade najdes si to tam

maranco
20. sep 2022

V prvom rade si zmeň limit na internetové platby kartou 0€.

Niekto si u nich platí za služby tvojou kartou, ak ty si sa tam vedome neregistrovala a neobjednala predplatné. Teda nemôžeš si byť istá kto má údaje z tvojej karty a čo ešte bude kupovať.
Požiadaj o novú kartu a keď ju budeš mať tak túto starú kartu zruš.
Alebo pátraj po tom ďalej, len si ten limit nastav aby ďalej "neúčtovali".

Nastav si mailovú notifikáciu pri pohybe na účte, aby si hneď vedela, kedy koľko na účet prišlo/odišlo. Prípadne smartbanking do mobilu a zapnúť notifikácie tam.
Pozri si pohyby na karte, či ti banka ponúka možnosť zablokovať len určitého obchodníka.

maranco
20. sep 2022

@simca06022011 ak kupuješ mimo EÚ tak ti stačí číslo karty, dátum a CVC kód. Potvrdenie cez 3D secure sa používa väčšinou len v európe a aj len keď si to obchodník zapne. Pri takej platbe (overenej cez 3D secure SMS alebo potvrdenie v aplikácii) už nemáš možnosť reklamovať platbu že o ničom nevieš, že si ju neurobila.
Ak niečo kúpiš v čínskom aliexpress tak nijako platbu nepotvrdzuješ, naozaj stačí mať opísané údaje z karty.

vroni
21. sep 2022

Ak si si istá, že si nič neobjednavala, zadaj banke prikaz stiahnuť platby späť. A novú kartu. Vybavené.

jumama
21. sep 2022

Tinyurl je skracovac webovej adresy, ako napisali vyssie.

Niekedy to pri roznych webovych sluzbach alebo softveroch byva tak, ze ked sa evidujes aj do free konta, vyziadaju si hned aj udaje platobnej karty. A poskytnu ti sluzbu napr. na mesiac zadarmo. Vela ludi poskusa a potom zabudne, neprecita si pri odsuhlasovani obchodne podmienky, a oni si uz strhaju platby, pretoze automaticky maju nastavene predlzovanie platieb po mesiacoch. Maju to zrejme uvedene v obchodnych podmienkach, ale vela ludi si neda tu pracu precitat si ich a rovno ich odsuhlasi.

Neviem, pripodobnim to - ak si si niekedy zaplatila predplatne na noviny - dennikn, sme, cokolvek, tak ak nedas pri zadavani platby pozor, tak defaultne je nastavene opakovanie platieb. To znamena, dalsi mesiac si automaticky strhnu za predplatne. Ak si chces nastavit platbu iba za jeden mesiac - tak si musis v tom formulari vybrat spravnu volbu a zaciarknut ju ... Alebo sa pozriet vo svojom konte ako mas nastavene predplatne a tam si to upravit, ak uz dalsi mesiac nechces to mat strhane.

Raz bol rozhovor s Tomasom Bellom, ked zavadzali Piano na dennikn - nastroj na spravu predplatneho, ze presne toto zvazovali, ci to povolia takto nastavit. Vzali si za priklad zahranicie, kde sa to takto zauzivalo. Hoci na slovenske pomery to pre nich bolo take hranicne, tu sa ovela viac na spotrebitelske prava davaju firmy pozor... nie z dovodu pravneho, ale ze ludia sa mozu nahnevat a uz si potom tu sluzbu nikdy nekupit. A pritom vacsinou ide o ich nepozornost. Nie o snahu firiem vydzubat so zakaznikom...

Aj rozne nastroje ako passsword manager, add blocker, VPN, ked si pridas do mobilu pre svoju bezpecnost a proti spamu - tak mozu takto fungovat - ze mesiac zdarma a potom uz platis, ak si vynutili zadat tvoje platobne udaje pri vytvarani konta a nepozastavis si tu takzvanu trial verziu.

Cize ak by si mala pristupove udaje do toho tinyurl, tak skus sa tam postrachat v nastaveniach a prestat si platit premium sluzbu. Ak niekto zneuzil tvoju platobnu kartu, spolupracuj s bankou, nahlas to, zmen kartu, spytaj sa na moznosti, ci ti tie platby vedia vratit...

jumama
21. sep 2022

Este som sa pozrela na Tiny URL je mozne vytvorit konto iba zadanim mailu. (Niekedy byva ze pomocou FB, Google konta) - to znamena ze ak si to neurobila ty sama, tak tvoje udaje by boli hned dvojnasobne zneuzite:
Jednak niekto pouzil tvoje prihlasovacie udaje mailove - pricom pri vytvarani konta v nejakej webovej sluzbe vacsinou je zaslany link na tvoj mail na odsuhlasenie, ktory musis kliknut...
A druhe zneuzitie: Mali by aj tvoju platobnu kartu.
To je uz naozaj velky unik dat, aby mal niekto k dispozicii aj mail aj platobnu kartu bez tvojho suhlasu...

helena1982
21. sep 2022

na co vsetko si uz cloevk musi pri inetrnete daat pozor. ale vidis staci jeden klik, ktory ani nejak nezaregistrujes a hop

simca06022011
21. sep 2022

@maranco ano to moze byt, ale vypisanie karty a kodu si clovek pamätá. Nie je to klik náhodou. Ale tak dúfam, ze to vypátra, lebo teda je to tu v rovine špekulácií vsetko. Urcite naaahodou nechodia emaily sestre a jej naaahodou stahuju financie. Viem si potom predstsvit zneuzitie oboch, aj sestru zaregistrovali len platby tam nie su...

topanocka286
21. sep 2022

@bambulka104 ak si v minulosti kupovala niečo cez Aliexpres..
Toto sa mi tiež stalo. Dala som zapamätať kartu do systému a obchodník si sťahoval platby.
V banke som reklamoval a vrátili mi

maranco
21. sep 2022

Kedysi banky internetové platby kartou automaticky nezapínali každému, kto to chcel používať si to musel zapnúť/povoliť/vyžiadať. Teraz to automaticky zapínajú každému a s vysokým limitom.
Poznám vo svojom okolí
senior 70+ VÚB, na internete nenakupuje, bojí sa toho a mal denný limit na internetové nákupy 3 000€.
seniorka 70+ poštová banka, kartou cez internet má nastavené len dobíjanie kreditu na mobil, má predvolený denný limit 500€.
Iný senior 70+ dostal mail od "pošty" že má doplatiť za zásielku pár €, dal podvodníkom číslo karty tak urobili 7 nákupov v celkovej sume okolo 330€, potom banka zablokovala kartu. Chodili mu SMS o platbách, ale nevedel čo to je, tak neriešil ani sa neozval.

Preto je najlepšia ochrana si ten limit znížiť, alebo nastaviť na 0€ a sa nestane aj keby sa dali oklamať podvodníkom, že im vyberie všetky peniaze z účtu.

Veď stačí keď si niekto nepozorovane opíše/odfotí údaje z karty a môže na ich účet veselo nakupovať. Pravidlo je nikdy nedávať kartu do cudzích rúk, ak som v reštaurácii a nemajú prenosný terminál na karty - nedonesie k stolu tak idem k pultu a tam zaplatím, nedám čašníkovi do ruky kartu.
Čo sa nedá ovplyvniť, ak mi niekto "vlezie" do šatňovej skrinky a si pozrie údaje z karty. Preto mám nízky limit a CVC kód som z karty vyškrabal, mám ho zapísaný inde.

maranco
21. sep 2022

Pomýliť sa môže aj seriózny obchodník a ak nemáš nastavený rozumný limit tak ťa môže ráno prekvapiť 0€ zostatok na účte.

https://www1.pluska.sk/regiony/petrovi-online-p...
http://www.dsl.sk/article.php?article=24367

simca06022011
21. sep 2022

@maranco no nie je to take lahke, niektore eshopy, co sm teda objednavala zo zahranicia (no ja vacsinou amazon z usa, nejake eshopy v gb, ... neviem kde to bolo ze som chcela platit partneroou kartou), mi nezobrali kartu ak nebola na meno objednavatela. Zaujimave ze kartu pouzivam denne, v eshopoch u nas, v zahranici, aj naspominanom aliexpresse , cez google pay a co ja viem kde vsade. Fakt denno denne a nikdy sa mi nic take nestalo...co sa stalo, ze sa hrala dcera a cez google play ako 4 rocna urobila nakupy za stovky eur... ked mi zapipal mobil ze platby odchadzaju, pozrela som banking, otvorila aplikacie a nasla, reklamovala, vypla.. neexistuje ze len tak si niekto podo mnou nakupi. Rovnako sa mi nepodarilo dat moju kartu do dcerinho googlu, ked som to pred cca 2r skusala... to teda neviem ci bola nahoda alebo co. kdeteraz v praxi clovek vytasi kartu aby si niekto odfotil? pri pokladni ked platim? skor nie... v restike som za 20r nezazila aby si casnik bral kartu do ruky a odisiel. Bezne tu citame ako niekto nahodou n ieco niekde zaplatil, a ja tomu proste neverim, nikdy a nikde sa neda nahodou nieco zaplatit, bud mal niekto zatmenie mozgu (ved este aj ten google pyta heslo),a lebo si clovek vymysla, alebo to nakupi niekto treti.
A co pises ako priklad, tak to sa vobec nepomylil obchdonik, ale bola chyba v systeme. ja ako obchodnik si svojvolne neviem otvorit platobnu branu a z kariet zakaznikov stahovat peniaze, menit sumy. Nemam k tomu ani vsetky udaje. A ked sa stane ze niekto zaplati viac krat, tak sa to zbada a platby sa refunduju/zrusia a zakaznikovi vratia.

simca06022011
21. sep 2022

@bambulka104 zistila si uz nieco konkretne? 🙂

maranco
21. sep 2022

@simca06022011 tak používaš kartu s rozumom
...ked mi zapipal mobil ze platby odchadzaju, pozrela som banking...
toto má mať zapnuté každý kto chce nakupovať cez internet a nie až po 3 mesiacoch zistiť z výpisu, že je niečo zle

Ten prípad bol na Slovensku ešte keď neboli bezkontaktné karty, brigádnik pri pokladni bol "ochotný" pomôcť seniorom zastrčiť kartu do terminálu, predtým s ňou prešiel pod pultom kde mal foťák. Len bol blbý nakupoval elektroniku na svoju adresu tak ho chytili.
Tu je iný prípad zo zahraničia
https://www.interez.sk/fotograficku-pamat-vyuzi...

Ten senior v SLSP s balíkom od "pošty" dostával SMS ale nereagoval, keby banka nezablokovala kartu tak ho okradnú o viac.

Ešte sa nám stal prípad, boli sme vonku v prírode na akcii, známa nakupuje kadekde v eshopoch po svete, začali jej prichádzať SMS z TatraBanky, že platí drobné sumy kartou, chodilo to tak cca každých 10-15 min.
Tak je vravím nech si otvorí smartbanking pozrie čo to je a zablokuje kartu. No to v mobile nemala nainštalované. Tak volá do banky, chceli od nej nadiktovať kód z čítačky ktorú mala doma tak nepochodila, nemala ani hlasovú biometriu. Potom rýchlo zháňala auto aby sa dostala domov k čítačke. Ale našťastie v banke mali trochu rozumu, že jej tú kartu zablokovali ešte predtým ako prišla domov.

A bežné vykradnutie je cez súťaže na FB, vyhrali ste ale na prevzatie výhry nám pošlite údaje z karty.

https://zive.aktuality.sk/clanok/DWzjrGf/nenech...
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/autenticka-n...

simca06022011
21. sep 2022

@maranco ale to už je hlúposť ludi, ci sa dajú nachytat na poslite cislo karty. Nik im peniaze na kartu nepošle.

bambulka104
autor
21. sep 2022

@simca06022011 práve som prišla z banky. Zablokovala mi kartu a o 2 týždne mi príde nová. No hovorila, že v poslednej dobe mali viac podobných prípadov, ale viac mi nepovedala.
Ale už som kľudnejšia 🙂