Zaujímalo by ma, ako vnímate takú tú celoslovenskú náladu týkajúcu sa nižšej kvality života. Hlavne teda z finančného hľadiska. Ja totiž nemám pocit, že by sa ľudia mali až tak zle a museli rozmýšľať či si kúpia tento mesiac nový sveter alebo kúpia zeleninu či ovocie. Normálne robia veľké nákupy, chodia do reštaurácií, kina, na výlety. Platia si hypotéky či nájmy, šetria si. Áno, niečo to stojí, ale to tak bolo vždy. A to sa nebavíme o okruhu nejakých manažérov či podnikateľov, normálni ľudia okolo 25-35 rokov.
Alebo ide v tom prípade len o naozaj konkrétne skupiny ľudí, ktorí sú na invalidnom dôchodku či majú problém nájsť si prácu? Lebo často o tom čítam rôzne na internete, ale realita mi nepríde až taká pochmúrna.
tak veru u nás to cítiť. Nedokážeme skoro nič ušetriť, a veru si rozmyslím, čo idem kúpiť. Zeleninu sme našťastie doteraz mali svoju. Do reštaurácie sme nechodili ani predtým. A to sme obidvaja zamestnaní a Ing.
Čo ja viem, robíme dvaja, ak by sme pili, fajčili a chodili do reštaurácií, tak by to bol problém. Kino, koncerty či tie reštaurácie výnimočne. Nevyskakujeme si určite.
zavisi, kde byvas, kde sa pohybujes, ci ti ludia maju deti (to je velmi podstatne!). Ja co vnimam, tak sa ludia maju horsie, ked sa o tom v praci bavime. Nakupime menej ako pred rokom ci dvomi, ceny isli hore, ked treba kupit nove dioptricke okuliare ci strojcek detom (stale nieco vyskoci alebo sa pokazi a treba nove), tak je to uz velky zasah do penazenky, na poriadnej dovolenke sme neboli ani nepamatam. Ja teda napriklad citim prepad a viem, ze od noveho roka to bude este horsie (najma ak nam siahnu na osobne priplatky - nie sme od toho daleko, uz je to len otazka casu). Nase uspory sa zacali minat takmer raketovo.
Tak v tej vekovej kategórii nie sú ľudia s dôchodkom 400 eur, minimum invalidov, horšie to majú single rodičia, ľudia s postihnutými deťmi. Inak ta generácia sama podstatne lepšie ako napr naši rodičia, predkovia v tom veku. Je to aj dôsledkom toho, že sme v eú
Ja to tiež nechápem. Keď idem do obchodu tak ľudia plné košíky,dôchodcovia každý deň v obchode. Ľudia kupujú nové autá ,domy...... A ja neviem kde na to berú. Ja sa bojím vziať si hypotéku v 30tke 😂🫣
Tak ako kto ale ľudia musia viac šetriť. Tie skupiny ľudí na invalidnom či nezamestnaní to majú skutočne ťažké. Niekedy majú problém vyžiť.
Tebe sa to tak nezdá, pravdepodobne žiješ spokojne , máš fajn príjem , dobrú prácu ,ale sú ľudia , ktorí nemajú z čoho ani ušetriť , sú ľudia starajúci sa o choré deti, o rodičov a tým pádom nemajú mesačný príjem len pre seba , pretože ho vlastne skoro vôbec nemajú .
ked vidim kazdy vikend plne nakupne centra...plne restiky, kina...
No objektívne sa dá povedať, že moja rodina sa má horšie ako niekedy pred 6-8 rokmi. Ale našťastie to stále neznamená, že by sme museli prísne zvažovať úplne každý výdavok. Nie je to na princípe "všetko alebo nič".
Zijes v meste vo svojej bubline. Vsak?
No, žijem v meste, ale rodinu mám na dedine, kde chodím často. Tam je čiastočne cítiť tú skromnosť, keďže je tam viac dôchodcov, ale čo sa mladých týka, tiež mi nepríde že by sa museli nejako extrémne obmedzovať. Za posledných pár rokov sa to tam dosť zastavalo novostavbami práve od týchto mladých rodín, väčšinou vidím na dvore aspoň jedno, často aj viac, áut, deti tiež moderne oblečené.
zabudla si dodať ... že majú toto všetko - lebo sú zadlžení ....
Ti, ktori nemaju za co nakupovat su doma, v obchodoch a v restauraciach ich neuvidis. Kde byvas a s akym okruhom ludi sa stykas, to je pre teba smerodatne.
Podla mna to je objektivne tazsie ale nielen pre narast cien ale aj lenivost a pohodlnost. Kto si este stopka ponozky? ;) Pestuje na zahrade? Opravuje a nevyhadzuje? Odoprie nieco a da bliznemu? Ja naopak citim velku vdacnost za to, kolko toho mame. Ze vieme vyjst aj usetrit. Za dobrych ludi a rodinu, kt na nas myslia. Btw, ale ja som nikdy nebola narocna.
@lenka7477 sú zadlženi, ale aj musia mať na tie dlhy prijem.
@hefo tiež to tak cítim, že pár rokov dozadu som viac kupovala zbytočnosti len tak z rozmaru voňavku, nové topánky teraz nekupujem.Aj napriek tomu, že platy nám stúpli nie je to vidieť, že by sme si viac dopriali.
@bublinka1426 to je také na oko...možno ti ľudia celý týždeň nevaria stravuju sa v škole, v práci a cez víkend si vybehnú von.
aj my máme dve autá, ale ak by sme mali len jedno, jeden z nás by musel chodiť do práce na bicykli. ( ináč od jari do jesene chodíme na bicykli, ale na poobednajšiu tak nepojdem, bojím sa medveďo).Nemáme spoj do práce. Bývame na lazoch, dieťa chodí do školy autobusom, nevozíme ju. Niekedy sú proste dve autá nutnosť. A nie nie sú to SUV 4x4. Obidve autá kupované jazdené.
Bývame v KE, v Starom meste, vežiak, 80 bytov. Väčšina vlastníkov sú pracujúci ľudia, rodiny s deťmi. Včera sme mali schôdzu vlastníkov, kde sa malo riešiť aj navýšenie nákladov do fondu, na jeden byt to vychádzalo o 20 eur viac mesačne. Všetci! do jedného, čo tam boli, sa vyjadrili jednoznačne a veľmi vehementne, že NIE. Že už je to i tak dosť, a nechceli počuť ani o takom, pomerne malom (?) navyšovaní. Čo ma aj zaskočilo, ale ľudia sú všeobecne náchylnejší na náklady. Začali sme strážiť doslova aj každú dvacku, ktorá by išla navyse. Čiže za mňa, začíname to pociťovať viacerí.
Tak, ľudí je veľa a nevidíš každého, ani každému do duše. Napr mi sme vždy kupovali zeleninu, ovocie a občas aj ten sveter (z tvojich príkladov), ale v reštaurácii som s rodinou nikdy v živote nebola.
Raz som išla po vonku a fakt mi nebolo z viacero dôvodov najlepšie. Aj psychické problémy, aj ma trápil zlomený zub, ktorý som si dlhodobo nemohla dovoliť opraviť.... a išiel oproti mne nejaký "občan", ktorý na mňa zakričal že "Hen, jaká pipena, celá šťastná so svojimi slúchatkami" a jednoducho nemohol vidieť že celý dospelý život riešim depresie a po novom ma pol roka v kuse, každý deň bolí zub.
Ľudia sa nedajú hodiť všetci do jedného mechu a to, že si raz za týždeň dovolia kúpiť potraviny nemusí znamenať že je každému ako blche v kožuchu.
Ako... na prvý pohľad mám "všetko", ale napr som nebola 20 rokov na dovolenke. Ale nie je to niečo, čo by som bežne vešala ľudom na nos?
To že sú napr v kine ľudia je úplne normálne. Ale na Slovensku žije 5,5 mil ľudí. To, že idem do kina a je tam 50-100 ľudí neznamená nič moc. tých ostatných pár miliónov ľudí v kine nie je.
@oblecenie99 A hlavne čakáme čo bude na budúci rok, ľudia nevedia, či im práve tých 20e nebude chýbať. Nečudujem sa.
Teraz som bola na oslave narodenin a bolo tam vela mladych parov s detmi z dedin. Jeden cez druheho mali preslov ako sa maju zle, ako je vsetko drahe, ako sa na Slovensku neda vydrzat. A VSETCI maju vlastne baraky so zahradou a niekto aj s bazenom a VSETCI maju 2 auta. Samozrejme aby som nesposobila spolocenske faux pas tak som bola ticho.
Mlada generacia je totalne rozpatlana a nenazrana a uz nevedia co by.
Kazda rodina citi zdrazovanie. My sme dvaja,mame dva platy,ale uz neusetrime tolko,co pred par rokmi. Rekonstruujeme dom a to su ine palky za stavebny material. Na potravinach to citim tiez. Ja len nechapem ako prezivaju bezni ludia s minimalnymi mzdami. To musi byt masaker aj na psychiku vsetko utiahnut a zabezpecit aspon zakladne veci.
Tak taky clovek co ma peniaze, ma aj dovolenky aj nove auta aj drahsie veci aj chodi do restiky aj neviem co ..a taky clovek co nema alebo ma malo tak nechodi a takeho ani nestretnes len akcie pozera a kupi co fakt potrebuje, nemina na blbosti.. a potom je raka stredna cesta co ma tak akurat, alebo vsetko na uver, auto na uver, zivot na uver, dom na uver a sem tam si dovoli ist aj do restiky, aj na vylet aj do roka raz na dovolenku atd ...neviem co tu niemto splieta,ze kosiky plne.. tak vela ludi nechodi kazdy den do obchodu ale ide raz do tyzdna na velky nakup alebo raz do mesiaca a kupi a potom len dokupuje..aj ja to tak robim, ze velky nakup za 150e a potom dokupujem..neodlozime nic
@oblecenie99 neviem či je toto ukazateľ. Keď sme bývali tiež v KE mal sa nám na byť zvyšovať poplatok do fondu opráv o 12€. A 90% bolo proti. Tí istí ľudia ale chodili večer s doslova taškami jedla a alkoholu. Dôchodcovia, ktorí neváhali nechať na jeden nákup za deň v Tescu 20€ a to z neho bolo 15€ na alkohol. Čiže neviem neviem či toto akože šetrenie na nákladoch na byty má výpovednú hodnotu. Skôr mi príde že o Tom, či ľudia na niečo majú, svedčia nákupné košíky. A veru tie nevídam prázdne a ani naplnené základnými potravinami. Nehovoriac o tom koľko ľudí býva v stávkových kanceláriach a kasinach. Ak by ľudia nemali čo do úst, vyzeralo by to tu inak.
Ono je to väčšinou tak, že tie plné košíky sú jediným výdavkom domácnosti. Je to ich pocit blahobytu, že na jedlo, či tekuté proste majú.
Necitala som vsetko, ale dnes sme mali s ocom taku klasicku politicku skoro hadku, kde sa ma spytal, ze "co mi tito chlapci spravili odkedy su vo vlade" a "ci sa mam zle". Tak mu vravim, ze v podstate nic, iba to, ze nemam zaujem sa vratit a zit tu, lebo znizovanie trestov, skoro stopnutie eurofondov... zrovna v nedelu som nasla letak z freshu a za persil 50/60 prani pytali V AKCII 20e. Plna cena ze 37e. A on sa ma spyta, ze ci nemam na to, aby som dala za prasok 37e... no nedam, ani nahodou... kedze bezne kupujem za 17e mimo akcie za 80prani...
Tu na svk nepomoze naozaj nic, iba zasah zhora...
@guiseppinka Možno by pomohlo, keby ste sa všetci vrátili domov a hneď by sa zmenila nazorova skladba slovákov. Toto potrebujeme.
@gribka1 na volby chodim pravidelne. Po poslednych parlamentnych som rano "dostala facku" a po prezidentskych som zacala uvazovat o zmene obcianstva... nevedela by som sa vratit, resp. by mi to bolo zbytocne - kde mam rodinu by som si nevedela zvyknut a ci som v ba alebo v at, tak je to jedno (pocitila som to iba, med boli zatvorene hranice)...
@guiseppinka Ale veď ja to chápem, to už len bezmocnosť z tejto situácie 😁
@gribka1 ved toto... ze clovek by sa na tom aj pobavil, meby to nemalo taku trpku prichut
My sa mame dobre, dva platy, hypoteka este so starym urokom, deti nemame, tak miname na dovolenky, zabavu, blbosti 🤷 Ale mat jedno-dve deti a hypo s urokom aktualnym, ze nasa splatka by bola dvojnasobna, no, uz by sme si nevyskakovali. Takze je to relativne.