Laktózová intolerancia - príspevok od poisťovne

strasko
26. jan 2023

Dočítala som sa, že ak má niekto diagnostikovanú celiakiu, má nárok na nejaký príspevok od poisťovne na tie špeci potraviny. Neviete náhodou, či niečo také je poskytované aj ľuďom s lakto intoleranciou? Prípadne kde konkrétne k tomu nájsť relevantné info?

janka_23
26. jan 2023

@strasko laktozovu intoleranciu mam roky, žiadna poisťovňa žiadny príspevok na toto nedava

greta2017
26. jan 2023

Fuha to som este nepocula ... mala som ju ale uz sa mi "vyliecila" ale svagrina ma celiakiu tak jej toto info posuniem

kvetinka75
26. jan 2023

nie , nemáš nárok na nič,

kvetinka75
26. jan 2023

@greta2017 celiakiu musí mať potvrdenú na gastre myslím, zo vzorky. Ak má tak má nárok na recept na potraviny. Dcére vyšlo niečo iba v krvi a už nemala nárok na nič

greta2017
26. jan 2023

@kvetinka75 waaw to som fakt nevedela. Ano ona to ma uz roky normalne od doktora diagnostikovane. Mozno ona o tom vie...každopádne spytam sa jej 😊

buberova
26. jan 2023

Dozvedela som sa že celiakia ti akože ničí ten orgán a môže to mať fatálne následky keby si jedla lepok. Pri laktóze sa asi len do💩💩 a do🤮 ale telu to nijak extra neublíži.. ale hej tiež som sa nad tým zamýšlala

kacena4
26. jan 2023

celiakia je dgako taka intolerancia nie takze pri nej nie narok na preplacanie

kvetinka75
26. jan 2023

@kacena4 na preplácanie nie ale dostaneš recept a ideš si do lekárne pre potraviny. Ty si určíš čo chceš. Dr. ti dá zoznam potravín.
A neplatíš plnú cenu potravín

kvetinka75
26. jan 2023

ale príde mi to také nespravodlivé, pretože aj za BZL výrobky dosť zaplatím. Mlieko, syry - dosť drahé. Keď idem do cukrárne, môžem iba vegan zákusok, takých je málo. V niektorej kaviarni na mňa len pozerajú že veď je tam BIO mlieko. Nevedia ani rozdiel medzi bio, a bezlaktozovým. Keď chcem kávu s mliekom - mandľové, ovsené, to tiež málokde majú. Pečivo - viac je bezlepkových. Pečivo - chleba , rožky - OK, koláče - laktoza. Ale balené bezlepkové majú. Napr. v Kauflande kopa BZK výrobkov ale všade mlieko. Nie sú aj aj. Ale zase ak sa idem najesť do reštiky, čo málo chodím alebo keď si objednám obed, mám to jednoduchšie ako bezlepkový.
ale tie BZL výrobky alebo rastlinné sú dosť drahé. Aspoň pár základných potravín mohli dať na zoznam ako majú bezlepkáči

strasko
autor
26. jan 2023

@kvetinka75 práve! a okrem toho vela ludí má spolu s lakto neznášanlivosť aj na sóju, čo býva častá náhrada v mliečnych výrobkoch... a pre mňa je napr argument o základných potravinách nezmyselný, lebo veď práve mlieko a mliečne výrobky patria medzi základné potraviny... a teda 150g delakto masla stojí 2,50€, vegan verzia radšej ani neviem :D :(

Chápem to, že ak celiakia vážne poškodzuje nejaký orgán, ale sama osebe? Lebo ak to poškodenie vzniká po konzumácii, v tom prípade tráviace orgány poškoduje aj laktózová či už tým, že sa konzumujú mliečne spolu s nejakou enzymatickou tabletkou (ktoré inak sú tiež riadne drahé) alebo samotné ne-trávenie a nasledovné hnačky, plynnatosť, bolesti... to orgánom tiež isto nerobí najlepšie :(

kristie571
26. jan 2023

@buberova Nie je to tak uplne pravda, je to tak troška zle formulovane ..
Aj pri laktozovej intolerancii sa poškodzuju organy, konk. črevo, ak by sa neustale jedia laktozove veci a človek je na to intolerantny, škodi to tomu črevu, oslabuje sa jeho bariera, niči sa mikroflora kedže sa tam vlastne vytvara zapal, lebo človek konzumuje to čo mu robí zle, možu z toho nasledovať ďalšie ochorenia .. žial to nikto podrobnejšie neskuma a každy to berie že sa z laktozy osoba len pos ... :/ pritom to je rovnako zavažne ako celiakia.

Je to stym ale ťažšie no,. je rozdiel, či niekoho občas z niečoho mliečneho ozaj raz za čas len preženie, alebo ma už silnejšiu formu intolerancie kde mu robia zle už aj stopove prvky mlieka v potravinach.

Tiež mam laktozovu intoleranicu už dlho potvrdenú a nikto mi nič nepreplati, bezlaktozove produkty sa dosť ťažko zhánali v bežnych potravinach nehovoriac o tych cenách.. už je to mierne viac rozširene,a dnes sa da kupiť viac tych produktov, lenže tiež existuju buď bezlaktozove, alebo len so zniženym obsahom laktozy. Aj ceny su už bohužial vdaka tomu zdražovaniu pomerne rovnaké, že to už nie je až taky rozdiel. Nehovoriac o tom že sa v bežnej reštauracii nedokažem naobedovať, kedže všade je alergen č.7..

No ešte asi potrva než sa to troška zmení a začne sa aj na takyto problem viac prihliadať ako aj na celiatikov, že intolerancia na laktózu to nie je len že človeka preženie .. ale že je to zavažny zdravotny problem.

Riešením nie su ani tie enzymaticke tabletky ktore sa daju kupiť a uživať.. z dlhodobeho hladiska.

strasko
autor
26. jan 2023

Každopádne ďakujem vám všetkým veľmi pekne za info! 🙂

kvetinka75
26. jan 2023

@strasko ja nemôžem ani soju, nemám síce alergiu - nevyšla na ňu, ale býva mi po nej zle. Tak už len chodím po predajni a čo je v akcii, pozriem záruku a nakúpim 😂. Maslo si krájam do mrazáku a vyťahujem. Minule sa mi podarilo kúpiť v akcii týždeň do záruky, tak som si nakúpila.

kvetinka75
26. jan 2023

@strasko inak ja sa snažím variť si doma a kupovať čoraz menej. Jogurty žaidne. AJ BZL mi robili zle a tie rastlinné, keď kuknem zloženie brrr.... Snažím sa vyhýbať tým mliečnym. Minule som použila ryžovú smotanu. No, nebolo to ono, ale mne to nevadí. Dcéra frflala ale tej som pootm spravila zvlášť. Teraz idem skúšať aj kokosové mlieko. Na odporúčanie, vraj je dobré. Len mám problém so sladkosťami 😂. Napolitánky keksíky, Bola som zvyknutá vždy mať niečo drobné v kabelke ak som bola niekde mimo a prišiel hlad. Teraz si kupujem také semiačkové tyčinky ale mám niekedy chuť na takú napolitánku, fidorku ....

kvetinka75
26. jan 2023

@kristie571 ja v reštikách keď sme niekde na výlete jem väčšinou nejakú polievku - vývar a potom hranolky, lebo aj zemiaky veľa krát ,,omastia,, maslom. Ale nejaké mäso na štave sa vždy nájde . raz som ho jedla s chlebom, lebo vraj aj zemiaky aj ryža boli na masle robené. NO vždy sa mi podarilo nejako sa vynájsť. Ale dlhodobo by sa takto nedalo fungovať

strasko
autor
26. jan 2023

@kvetinka75 Tak to si super vychytala... ja tiež striehnem akcie no ale nie vždy sa zadarí. A inak to kokosové mlieko odporúčam, to v plechovkách do varenia je super, ja s tým robím aj perkelt :D manžel sa najprv na to moc netváril ale v závere aj jemu chutilo :D A pre mňa naj náhrada po kokose sú mandlové veci 🙂
A inak presne z testov ani mne nevyšla soja ale mávala som z nej hrozné kŕče, bolesti, len som vtedy ešte nevedela, že to je z toho, musela som si odsledovať. Už som múdrejšia.
No a sladkosti je kapitola sama osebe. To presne si len upiecť svoje alebo prežiť na týchto orieškových, datlových ale tie mne osobne moc nechutia :D tak si zvyknem vegan sladkosti na báze kokosu alebo tých mandlí napr v dm alebo aj tesco má už fajn také akoby pudingy mandlové Dr Oetker ale neni to teda kabelkové

babatkoo
26. jan 2023

@strasko ahoj je tiez nemozem laktozu + nesmiem ryza, zemiak, psenicu a raz, soju, mandle, jablka, paradajky, zeler ... mam velmi vyhraneny jedalnicek a to co aj mozem (špeci muka pri intileranciach) su velmi drahe potraviny, tiez som si zistovala ci mozem mat prispevok a zial nie. Celiakia je diagnoza, intolerancia nie.

strasko
autor
26. jan 2023

@babatkoo och, tak to ma veľmi mrzí, isto je to veľmi nepríjemné a nepraktické toľko potravín nemôcť jesť :( tak to teda keď už ani takáto kombinácia nemá nárok, my bezlaktózoví môžeme komplet zabudnúť

kvetinka75
26. jan 2023

@babatkoo 😨 zemiaky, ryža, pšenica? To čo potom ješ? No ja by som bola stratená

babatkoo
26. jan 2023

@kvetinka75 bolo to tazke zo zaciatku, ked som dostala vysledky z gastra, skoro som odpadla. Toto vsetko vzniklo z dlhorocnej neliecenej intolerancie laktozy. Mam nadej, ze mi casom ubudne z toho zoznamu. Vo vareni som zemiaky nahradila batatmi, ryzu - pšenom, kvaskujem z dvojzrnky - pecivo, kolace, chleb, knedla.. vsetko sa z nej da robit. Aj maso v nej obalujem na rezne a miesto struhanky dam cornflakesy. Zvykla som si, hlavne je, ze ma uz zaludok neboli ;)

kvetinka75
27. jan 2023

@babatkoo ešte dospelý sa zatne, ale neviem si predstaviť takého pubertiaka, ktorý je zvyknutý jesť všetko a na iné chute. Mne tiež nevadí keĎ sa musím prispôsobiť. Vždy si nájdem cestičku. Tak ti držím palce, nech toho ubudne čo najviac.

zuzika
26. máj 2023

@greta2017 to ako? Porad, ako si sa vyliečila??? Lebo to sa nedá povedala doktorka 🤔

januarova
26. máj 2023

@greta2017 to by aj mňa zaujímalo. Ako písala
@zuzika , ako si sa vyliečila?

greta2017
26. máj 2023

@zuzika
@januarova ja som mala otrasne prejavy na pleti po zjedeni niecoho s laktozou. Mala som to normalne potvrdene od lekara. A neviem ci to mam ofiko vyliečene lebo som s tym nebola nikde teraz ale po prvom tehotenstve a porode mozem zjest hocico laktozove a nemam ziaden prejav intolerancie...cize moj recept je tehotenstvo 🤣 🤷🏻‍♀️

lilke
26. máj 2023

@kvetinka75 dcéra mala protilátky v krvi a potvrdenu genetiku, žiadne extra gastro vyšetrenie, a má na predpis bezlepkovú stravu.
@strasko pri laktozovej intolerancii veru nemáš nárok na nič. Ani pri iných potravinovych alergiách či HIT s výnimkou celiakie.

kvetinka75
28. máj 2023

@lilke dcere vysla genetika negativna. Iba v krvi mala vysoke hladiny. Na sebe ma.odskusane ze ak si dva dni po sebe da.nieco s lepkom, uz jej je zle. A cez koho ste robili testy?

diaszoky
28. máj 2023

@strasko nie iba celiatikom sa preplaca. Inac alergici intolerancie a hit nedostanu nic. Osobne som bola sa informovat

diaszoky
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
diaszoky
28. máj 2023

@buberova ale tuez je ti zaujimave. Ked ma niekto intoleranciu neposkodzuju mu mliecne vyrobky creva? To by ma fajt zaujimalo..🤷‍♀️