Baby, dovolili by ste si kúpiť teraz dom, alebo byt? Ved tie ceny su šialene, banky neposkytnu tak vysokú hypotéku, nie to este prerabka alebo kvalitnejšie zariadenie...
Na investicie nie je vhodna doba, ale ked potrebujes byvanie, tak ano. Ja aktualne hladam dom, zatial ale teda to stoji na nie vyhovujucich ponukach
Všetko závisí od tvojho príjmu.
Sú ľudia, ktorí majú výbornú pozíciu na trhu prace a majú kľudne aj 2-3 nehnuteľnosti
Vzdy sa najde niekto kto to za tu cenu kupi.Keby neboli,ceny by sli dole.Ceny drzia takto vysoko najma ludia,ktori su ochotni tolko zaplatit.
Všetko záleží od finančnej situácie. Treba rátať s tým, že jednotlivec či pár si kúpi na začiatkok malý byt. Rodina už s vybudovaním zázemím môže ísť do väčšieho bytu alebo domu a hypoteka bude len rozdielom toho. Hypotéky sa stále poskytujú ale teda vo výrazne menšej miere. Stále je tu klientela s hotovosťou. My sme teraz kúpili investičné byt (vzhľadom k situácii sa dalo dohodnúť a cena už bola rozumnejšia ako pred rokom). Ešte máme niečo vyhliadnute. S realitakmi sa treba rozprávať, aby si zistila situáciu na trhu, poskytnú cenné informácie.
@diamondsspaces nesuhlasim, dnes v ba trojizbak kľudne stoji 300 000 a to nehovorim o centre. Ako si ho má niekto kúpiť bez hypoteky a ešte pred detmi? Aj keby v zahranici po škole zarábal 2500eur, tak aj tak musí niekde byvat, jest, neušetrí všetko. A pri dnesnej inflácii práve zarobili ti, ktori si nehnutelnosti kúpili 5-10 rokov dozadu na hypotéku, ako si nechali znehodnotiť financie na bankovom ucte.
@diamondsspaces to je riadne z cesty názor🙂 prepáč ale nemáš pravdu, aj keď človek robí v zahraničí nie vždy sa pri tých cenách tu dá úplne bez hypotéky.
Treba počkať, ceny nehnuteľnosti začali klesať a vzhľadom na vysoké úroky v bankách a nižšej kúpyschopnosti ešte klesať pravdepodobne budú.
Doba, keď si ľudia kupovali nehnuteľnosti ako teplé rožky sa skončila. Prichádza doba podnájom. Pozor, na Slovensku si automaticky socka a finančne negramotný v takomto prípade.
Vsetko a vsade nie je take predrazene. Nove byty Rajka 2-3 izb. su od 80 tis do 120 tis, staci stare auto, pripadne home office. Ak sa daju dvaja ludia s platom 1500 eur dokopy (spolu 3 tis eur), odlozia 2 tis eur mesacne. To je 24 tis eur rocne, za 5 rokov 120 tis eur. A maju byt splateny za 5 rokov a nepotrebuju ani hypoteku.
Ale dnesna predstava je sediet doma a stazovat sa, kde ma rodina s nepracujucou manzelkou 20 rokov zobrat na dom, ci byt 200m2 na Kolibe.
https://www.nehnutelnosti.sk/madarsko/?p[param1][from]=50000&p[param1][to]=200000&p[keyword]=rajka&p[page]=3
@diamondsspaces pises uplne odveci, preco by som si nevzala hypoteku, kde mame na 10 rokov fix 0,99%, ked zarobene peniaze v hotovosti mozem investovat niekam, kde je ovela vyssi vynos ako urok hypoteky 🤷🏼♀️ obidvaja s muzom mame vysoku skolu, ale naco by som mala setrit 400 tisic na 4 izbak v bratislave x rokov a co dovtedy by sme mali byvat u rodicov alebo v podnajme (to je ako hadzat peniaze z okna)?
Vzdy to bolo, kto na to mal (vacsinou ludia okolo 40r, co maju nasetrene, zarobene), si kupil v centre. Kto nemal, tak 10-20km od mesta s dobrym spojenim a dochadzal. Bud ma clovek cas, alebo peniaze.
Ceny sú vysoké ako ceny všetkého. Nie je dôvod, aby bolo akurát bývanie lacné. Mierne klesli ceny starých barabizní niekde v Hornej Dolnej. Nové bývanie v dobrej lokalite si drží cenu stále, keďže bývať treba. Zodpovední rodičia dajú deťom dobré vzdelanie a nejaké peniaze na začiatok. Potom hypotéka nemusí byť vôbec žiadnym strašiakom - ani ju získať, ani splácať.
Problém vidia ľudia, ktorí nepracujú, pracujú na čierno, prípadne za minimálnu mzdu, sú bez úspor a často aj zadlžení spotrebákmi kvôli hlúpostiam, navyše sú z podobne finančne negramotných rodín a nemá im kto pomôcť a títo sa dnes k hypotéke nevedia dostať. A tak anonymne dookola zakladajú takéto témy.
@liljana ja by som napriklad do rajky byvat nesla a uz vobec nie s rodinou niekam do stredu pola, deti treba vsade vozit, lebo tam chodi nejaky obcasny autobus a to je vsetko. Aj tvoj vypocet je velmi basic, lebo neberie do uvahy ani to ako za poslednych 5 rokov narastli ceny nehnutelnosti a ani tu inflaciu, kt tu za ten cas je 🤷🏼♀️ naozaj by som nezivorila z 1000e aby som byvala niekde na periferii, hlavne ked sme tu mali posledne roky uplne smiesny urok, kt sa dal zafixovat aj na 10 rokov.
@heleninamama Bože ja som vedela, že Ty si nenecháš ujsť príležitosť si kopnúť. Prečo by mali byť finančne negramotní? Nie všetci zarábajú tisíce mesačne, niektorým na hypo nestačí príjem. Ži a nechaj žiť a prestaň urážať ľudí.
Hockto nad 35+, kto ma uz jednu nehnutelnost ktoru kupil 10-15 rokov dozadu a uz ju ma spola/takmer/uplne splatenu 😉
Otazka je, co ti dnesni mladi. Tu je problem. Dnes 24r absolvent moze mat problem kupit i garsonku, ci novomanzelia mini dvojizbak 😔
@belllinka
@milanemila
Tu bola nacrtnuta moznost, ze sa to da aj za 5 rokov. Tak dajte tomu 7, ci 10 rokov. Ci sa da zit aj z 1000 eur mesacne? Da sa a dobre, ked mas ciel a chces mat domov a v nom rodinu. Komu sa nepaci, tak nech si nakresli byt, dom na papieri a smutne nech sa nan pozera. Niekto hlada sposoby, druhy dovody. Ale aj si uzivat, aj mat byvanie nejde. Nemusi to byt Rajka, moze to byt ina lokalita, len to bude proste 25km od hlavneho mesta. A to sa bavime o Bratislave, cim viac na vychod, tym je to lacnejsie.
Ceny nehnutelnosti vyhnali do vysky prave lacne hypoteky, nulove uroky, tlacenie penazi, ktore bral kazdy, aby nemusel setrit a este si stihol popri hypoteke aj uzivat.
@heleninamama a vieš o tom, že pre fungovanie spoločnosti sú potrební aj ľudia, ktorí ani keby robili 24 hodín denne (upratovačky, sanitári a x ďalších profesií, ktoré pracujú práve za tú minimálku), na svoju nehnuteľnosť si proste nemajú šancu zarobiť? Rovnako by ma zaujímalo, ako človek ovplyvní, do akej rodiny sa narodí, teda akú má štartovaciu čiaru, mentálnu výbavu či inteligenciu.
odhliadnúc, že chvalabohu túto eteapu života mám za sebou, keď sledujem cenu nehnuteľností v Bratislave, tak som veľmi rada, že už to nemusím riešiť. Som toho názoru, že ceny nehnuteľností sú neprimerané k platom, absolútne nesúhlasím
@diamondsspaces s názorom, že mi vysoká škola zabezpečí príjem, aby som vedela splácať 250 000 úver + bežné náklady na život vrátane nejakej dovolenky, auto,zariadenie bytu + prípadná rekonštrukcia atd. teda tu na SK, nesplácam úver pár rokov, ale vo väčšine skoro do 60 rokov, treba prihliadať na materskú dovolenku prípadnú stratu zamestnania nedajbože choroby ( nebudeme večne mladí).... myslím, že mladí ľudia majú v tomto hľade veľmi náročné dostať sa k vlastnému bývaniu nehovoriac o podmienkach hypo momentálne ..
@valeria_h Do koho kopem? Asi sa pohybuješ v inej komunite ako ja. V mojom veku má každý okolo mňa viacero nehnuteľností, jednu splatenú, často aj druhú, prípadne ďalšiu na úver v prenájme a pod. Navyše, rodičia mojim rovesníkom zomierajú a byty sa dedia, prípadne sa predajú a časť peňazí sa dá deťom na ich nové bývanie. V mojom okruhu fakt nepoznám mladých, ktorí majú problém dostať sa k vlastnému bývaniu.
Sú to všetko deti bežných, pracujúcich ľudí, často za priemernú mzdu. Ale takých ľudí, ktorí 20 a viac rokov naozaj robia, nehľadajú dôvody, ako byť doma, žijú sporiadane, vedia s peniazmi pracovať, investujú ich a myslia na budúcnosť.
To len tu často píšu mladí, ktorých rodičia nič nemajú, len dlhy, nič deťom nedali, prípadne ešte deti za rodičov splácajú pôžičky a vlastné bývanie je tak pre nich utópia. Pritom zvyčajne sa v týchto rodinách nepracuje, zato fajčí, pije, detí je ako smetí, často s rôznymi partnermi, na ich učenie sa nedbá a žije sa pre dnešok.
Nie su vsetci na tom financne rovnako, my sme pocas korony kupili byt, ako investiciu.