Hypotéka a refinancovanie úveru

kavicka12
6. aug 2023

Ahojte dá sa to takto vybaviť.Napr.že idem brat hypo.na pozemok a nasledne stavanie domu plus mi vyplatia alebo zlucia spotrebny uver k hypoteke?Dufam ze som sa dobre vyjadrila

sissy27
7. aug 2023

@kavicka12 ak sa nieco nezmenilo, tak samostatne na pozemok ti hypo nedaju a na dom az ked mas obvodove mury vytiahnute do 1,2m.
Aspon takto to bolo nejaky cas dozadu, ked bolo podstatne lahsie dostat hypo. Ale snad ma niekto opravi ak to uz nie je aktualne.

janka_266
7. aug 2023

@kavicka12 nám dávali na stavbu domu + vyplatenie starej hypo na byt. Schválená pri vydaní stavebného povolenia, peniaze pustili až keď stali obvodové múry a bolo zapísané v katastri, a to sme zakladali dom aj byt v hodnote dokopy 300tisic.

jakubvojcik
7. aug 2023

@kavicka12 áno, dá sa získať normálne aj hypotéka na stavebný pozemok. Následne je dobré mať vlastné zdroje aspoň na postavenie základov a požiadať o hypotéku. Z aktuálnej hodnoty vám zoberú štandardne 80%, z toho odrátajú hypotéku na pozemok a zvyšok vám dajú ako 1. tranžu. Z tých peňazí niečo postavíte, pošlete fotky a dostanete ďalšiu tranžu, keďže sa vám zvýši hodnota nehnuteľnosti. Takto to budete robiť až dokým nepostavíte celú nehnuteľnosť.

Pokojne si prečítajte článok na mojej stránke, ktorý vám pomôže viac sa zorientovať v tejto problematike: https://relyon.sk/blog/hypoteka-na-stavbu-domu/