Financie v spoločnej domácnosti počas štúdia jedného z partnerov

laurik02
20. sep 2024

Dobrý deň, chcela by som poznať váš názor na danú situáciu. S priateľom žijeme v spoločnej domácnosti (v prenajatom byte). Priateľ full time pracuje a zarába, ja popri štúdiu brigádujem a rodičia mi tiež prispievajú. Naše príjmy sú neporovnateľne odlišné, no napriek tomu platíme nájom na polovicu, jedlo platím približne 1/4, zvyšok platí priateľ. Cestovné, potreby do školy a všetky moje výdavky si taktiež samozrejme hradím sama. Problém je však v tom, že mi už v podstate nič nezostáva pre seba. Pristúpili by ste na takúto dohodu? Zdá sa vám fér ísť na polovicu s bývaním v každej situácii? Vopred vám ďakujem za vaše názory a postrehy.

ukgirls
20. sep 2024

no on je len priatel nieje povinny ta zivit aj ked by ho mohlo trknut,ze ty tolko penazi nemas .. ale to ste si mali dohodnut skor ako ste sa k sebe nastahovali .. sadni si s nim a povedz s cim mas problem ..

martinka13
20. sep 2024

Pokiaľ nie ste manželia, nie je absolútne dôvod, aby platil viac. Všetko na polovicu, resp. každý svoje výdavky. Ak Ti to prekáža, treba sa s ním porozprávať a zistiť jeho pohľad na vec....

dskjhfdlkdjhl
20. sep 2024

Je to len priatel, nema voci Tebe vyzivovaciu povinnost, tu maju rodicia, takze by ste mali ist vo vydavkoch na polovicu.

petamich
20. sep 2024

ja osobne si neviem predstavit, ze by som od priatela ocakavala, aby ma dotoval 🤷‍♀️ myslim, ze to ci to budes zvladat si si mala prepocitat skor, dotovala by si ty jeho ak by to bolo opacne?

takze za mna fer to urcite je a ak to financne nezvladas, treba najst lacnejsi podnajom alebo sa spytat partnera co si o tom mysli, mozno on s tym problem mat nebude

mimochodom my od dna 0 do dnes a to uz je moj manzel ideme s vydavkami 50/50, tak nam to vyhovuje (samozrejme, ze teraz uz mame porovnatelne prijmy)

fido69
20. sep 2024

@laurik02 Ako bolo povedané, je to len priateľ - partner. Pokiaľ to myslíte obaja vážnejšie, tak sa treba o tom otvorene porozpravať, že ti to jednoducho nevychadza a potrebovala by si pomoc, napr. platiť nižšie nájomné alebo sa stravovať lacnejšie (pokiaľ chodíte do reštaurácie alebo kupujete drahšie produkty). Uvidíš či je ochotný pristúpiť na dohodu. Pokiaľ raz budete manželia, tak financie budú aj tak spoločné... 😉

Zaroveň je to test vašej vzájomnej empatie a lásky. Keď je jeden na tom finančne horšie než ten druhý. Tá nerovnováha bude vždy. Aj v budúcnosti. A možno ty budeš živiť jeho. To nikto vopred netuší. 😉

ivik4
20. sep 2024

Ja som zas v zivote nemala chlapa coby neplatil kopu veci sam od seba, nie este ze polku najmu odo mna chcel. Za mna nie (diskutovat som neprisla, nemam v tomto o com 😃)
Ale budem tu asi jedina 🫢

kaktusik007
20. sep 2024

@laurik02 bola som tak - mala som vyrazne nizsi prijem a so spolocnym byvanim som suhlasila az potom, co sme sa dohodli na financovani podla %. Takze kedze moj zarobok bol 1/5, aj najomne som platila vo vyske 1/5. Priatel mi to navrhol sam, pretoze inak by som so spolocnym byvanim nesuhlasila a on to vedel - proste komercny prenajom som si nemohla dovolit 🤷🏼‍♀️

ako ale pisu vyssie - to si s nim mala riesit pred tym, ako ste sa spolu nastahovali k sebe

zltalienka
20. sep 2024

@laurik02 ak by si nebývala s priateľom, bývala by si na internáte? Ak áno, koľko by si platila?

darina77
20. sep 2024

@laurik02 toto by bol pre mňa red flag, zoberie od teba polovicu nájmu a vôbec ho nezaujíma že ti nezostávajú peniaze

alickapusinka
20. sep 2024

Teraz sa tak chová prišla by situácia že pôjdeš na rodičovsku matersku tiež bude všetko 50/50.Dúfam že ak spolu žijete že aj práce okolo domácnosti sú 50/50 nie iba TY On pán tvorstva že chodí do práce.Ak všetko na polovicu tak aj domáce práce na polovicu.Koľko platite za podnájom a koľko by stal internát ak si študentka.Za mna nemôže tvoj priateľ porovnavať zárobok 1500 eur to som si len vymyslela a TY čo dostaneš dajme tomu 500 eur.Nie ja by som s ním nebola.

stanka_k
20. sep 2024

@laurik02 ja som teda vyrastala v dobe, keď muži boli tí, čo platili väčšie výdavky.... Je to síce iba priateľ, no ak to myslí vážne... Inak by som mu navrhla, že môžeme zobrať ešte nejakých spolubývajúcich, aby sa časť nájomného znížila alebo si budem musieť nájsť lacnejšie bývanie a spolu môžeme randiť (no asi by som ho už nebrala až tak vážne, čo sa budúcnosti týka...nejde mi ani tak, či reálne zaplatí, ak napr nemá, ale o tu snahu / mimo to mohol aj sám navrhnúť pomoc..) a viem, že ženy ho tu obhajujú, no situácia sa môže niekedy aj obrátiť a pomoc bude potrebovať on...

laurik02
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
fido69
20. sep 2024

@darina77 Aký red flag? Sú to mladí ľudia čo skúšaju spoločne žiť a vytvárajú si pravidlá pre vzájomné spolužitie. On pravdepodobne nevie, že partnerka nezvláda platiť drahý nájom. Takže mu to treba povedať. 😉

tykat
20. sep 2024

@laurik02 chod byvat k rodicom. Vyriesene. Nemusite byvat spolu ked na to nemas.

eeffka
20. sep 2024

@laurik02 isla som ti pisat ze kolko by ta stal internat ale nula,kedze by si byvqla doma. Kolko platis za najomne? Viem ze pol ale suma ma zaujima

1ryba
20. sep 2024

Je to tvoj spolubývajúci. Rovnako, ako keby si bývala s kamarátkou. Keď na to nemáš, načo sa hrabeš do spoločného bývania. Kým doštuduješ bývaj doma a na internáte a keď si nájdeš robotu po štúdiu, tak sa osamostatni. Neviem, kde sa ponáhľaš. Ani by ma nehlo v tomto veku robiť servis chlapovi. Bývať som išla až s mojím budúcim mužom, obidvaja sme už chodili do práce a peniaze boli NAŠE nie moje ani jeho od momentu spoločnej domácnosti. Ale my sme už vedeli, že sa ideme brať.

sasa1310
20. sep 2024

môj by ma polovicu platiť nenechal. A jeho štedrosť voči mne mu ostala aj po tých rokoch. Aj keď mne by to bolo blbé, ale on by ma určite nenechal platiť, keby vedel, že chodím do školy a zárobok mám len z brigády

betulinka1
20. sep 2024

@laurik02 ziaden z mojich priatelov by to ani nedovil aby som ako študentka nieco platila, resp. Akoze za mna moji rodicia. Ved sa ma chlap postarat ak robi.

stanulienkat
20. sep 2024

Tie, ktoré tvrdíte, že by ju mal sponzorovať -boli by ste také štedre aj keby to bolo naopak a ona mala zivit jeho? Keď dievča vie, že nemá na život v podnájme, tak malo ostat byvat doma. Co to má spoločné s ich v budúcnosťou? Dnes sú spolu, zajtra byť spolu nemusia.
Ale pravda je, ze vacsiu cast by mohol on platit.

1ryba
20. sep 2024

@betulinka1 to sa má starať o každú frajerku? Ešte ich môže mať aj 5, kým sa usadí.

eeffka
20. sep 2024

@stanulienkat ja by som sa na to pozerala tqkto: mam byt kde byvam sama alebo s frajerom za cenu ktora mne vyhovuje. Ak bude byvat so mnou tak mi prispeje (super) ale predtym bola samozrejme debata o jeho financnych moznostiach. A uprimne ...zena v domacnosti robi vela neplatenej prace ktora chlapovi ubudne.

dskjhfdlkdjhl
20. sep 2024

@laurik02 Nauc sa prikryvat takou perinou, na aku mas. Ak na ten najom nemas, vrat sa k rodicom.

oriesocek
20. sep 2024

Ak ti je vela platit polovicu, tak mozno najprv dostuduj a potom byvajte spolu.On plati podla toho co pises vacsinu ostatnych vydavkov. Takze asi by iba robil na byvanie a vydavky... Mozno by to vyriesil zdielany byt, kde budete byvat s inym parom...

stanulienkat
20. sep 2024

@eeffka Prečo by mala robiť veľa neplatenej práce v domácnosti? To nerobim ani ja.

dkethe
20. sep 2024

Platila by som to, co by som davala v izbe v zdielanom byte. Ak ta pri sebe chce (potrebuje miluje a pod) nemal by s tym mat problem 😊

eeffka
20. sep 2024

@stanulienkat vsetko robis s muzom na 1/2? Tak to ti gratulujem mne sa to nepodarilo ani po 20tich rokoch.

stanulienkat
20. sep 2024

@eeffka vsetko nie, ale robi fakt dost. Tolko, ze mnohym zenam na Mk sa ani nesniva.😁

malasandrika
20. sep 2024

@ivik4 absolutne nie si jediná.
Môj ex počas môjho štúdia platil všetko, ja som občas naplnila chladničku, navarila, upratala, ale nevyžadoval to. Na brigády som chodila, kde som zarábala viac, ako je mesačný plat bežného pracovníka, ale nikdy som neplatila 1/2 na všetko. Škoda, že sme spolu neostali, mohla som sa mať ako prasa v žite 😂

zuzanockamt
20. sep 2024

@laurik02 Si len priateľka. Keby si ty mala živiť jeho, tak by si bola spokojná? Keby môj syn dotoval študujúcu spolubývajú, neskákala by som od radosti.
Čo keď sa rozídete, tak ako on k tomu príde, že niekoho len tak živil.

1ryba
20. sep 2024

@eeffka niektorí chlapi si všetko obhospodária sami. Hlavne tí mladí, moderní, čo bývajú, bývali sami. A Za to, že mu s prepáčením otrčí ešte nie je povinný jej platiť náklady. Ja sa skôr divím študentkám, že sa dobrovoľne pasujú do role gazdinky, keď nemusia. Pre mňa najkrajšie obdobie. Doma bývať bez väčších starostí a s frajerom cestovať, chodiť za zážitkami, užívať mladý život. Nikdy sa to už nezopakuje.