Ahojte, prosím o radu. S exmanzelom sme počas manželstva zobrali hypotéku 20 000. Po 5tich rokov sme ju refinancovali inou hypotékou (zostatok bol 16000) a zobrali sme este niečo navyše, takže druhá hypotéka bola 30000. Tú sme po 5tich rokoch splatili (zostatok bol 21 000). Koľko musim manželovi vyplatiť vrámci vysporiadania BSM? Ďakujem
@eeffka predaj vôbec neriešim, to som sa nepýtala. Zaujíma ma suma, ktorá prináleží exmanzelovi. Ďakujem
Všetky hypo ste vyplatili počas manželstva? Ak áno, tak z toho neplatíš nič, počas manželstva je všetko spoločné, a keď sa záväzky uhradili, tak nič neplatíš.
Nula. Spolu ste vzali pozicky,spolu splatili
@huxy zabudla som podotknúť asi dôležitu vec. Tie peniaze sa použili na rekonštrukciu môjho bytu, v ktorom bývame a ktorý som mala uz pred manželstvom. V byte ostávam bývať s deťmi, ktoré mi ostali a on chce vyplatiť jeho časť peňazí, ktoré dal do bytu z hypoték.
Trosku dost podstatna informacia. 20+30/2, 25tis
Tak potom má nárok na polovicu zaplatených splátok.
Autorka, tak to je iné. Rekonštrukcia bytu deleno dvomi, ak ste tie peniaze použili na rekonštrukciu počas manželstva
@eeffka určite 20+30?? Ved zostatok tej prvej bol vyplatený tou druhou. Nemali sme k dispozícii 50 tisic. 16tis.z druhej hypotéky išlo na vyplatenie zostatku prvej.
@melanta ano, to viem. Ale dosť sa v tom stracam co je vlastne polovica zaplatených splatok? Z prvej sme splatili 4tis a 16tis.sme vyplatili druhou hypotékou vo výške 30tis. Čiže by to malo byt 4tis+30tis?? 🤷🏼♀️
34tis /2
@zojanka ďakujem, aj ja som si tak myslela...
Ano mas pravdu to spom prehliadla 34/2
Hypoteka isla na rekonstrukciu bytu v kt on x rokov byval a uzival byt aj zariadenie, mne pride trosku chrapunske pytat si polovicu splatok hypoteky, ved v tom byte ostavaju zit jeho deti 🤷🏼♀️ neviem no mozno to vnimam zle (neviem ci on potom platil rezijne naklady), ale mne by bolo trapne pytat si peniaze ked v podstate “zadarmo” zil v tvojom byte.
Aby som ale odpovedala na tvoju otazku, tak vyska hypotek nerovna sa to co ste realne splatili, takze vyska splatok bola vyssia ako pozicana suma. Ak nemate k tomu uz dokumenty alebo sa neviete dopatrat k vypisom z uctu odkial hypo odchadzala, tak v banke vam na vyziadanie info urcite daju.
@milanemila ano, je to chrapunske, ale on je chrapun, takže žiadne prekvapko 🙂 viem, mam ku všetkému doklady. Ako by som si to teda mala vypočítať, ak mi vieš poradiť? Ďakujem
Tak skus na neho ist 34/2, mozno mu to nedocvakne, ze sucet splatok bol vyssi 🙈 inak by to realite mala byt vyska hypoteky+zaplatene uroky a to deleno 2 🤷🏼♀️ Ak nebude suhlasit s tymi 17 tisicami, tak nech on vydokladuje, ze by to malo byt viac
@milanemila ano, tak to býva. Ale zas si myslím, ze ked sme to vyplacali skôr, banka vzdy vyčistili zostatok ku konkrétnemu dátumu fixácie. A tam je zohľadnena istina aj úroky...
Ano pri vycisleni zostatku, ale realne by si mala spocitat splatky, kt vam odchadzali z uctu pocas manzelstva a tie vydelit 2 (bez ohladu na vysku prvej alebo druhej hypoteky), lebo to je suma, kt ste zaplatili.
Z čoho ste ju splatili skôr? Tú prvú ste vyplatili druhou, čiže tam ste banke zaplatili 4000 + uroky. Čiže polovicu z toho. Druhú ste banke na splátkach zaplatili 9000 + uroky. Čiže polovicu z toho. A tých 21000 čo ste vyplatili, ste vyplatili z toho, čo ste ušetrili počas manželstva? Ak áno. Tak polovicu z 21000. Proste má nárok na polovicu toho, čo ste banke zaplatili zo spoločných peňazí. Je jedno či vo forme mesačných splátok alebo jednorazového splatenia.
@milanemila nie je to chrapúnske. On žil v jej byte, ona zase mala zhodnotený byt z jeho peňazí. Je to absolútne v poriadku, že má dostať polovicu z toho, čo sa investovalo do jej bytu. Deti do vyporiadania majetku neťahajme.
@melanta ano, ďakujem, už som si to prepočítala podla výšky splátok, ktoré sme platili. Zvyšných 21 tis. sme vyplatili 11 tis. z úspor a 10tis mi pomohla moja mama, darom. Ale nemám žiaľ o tom žiadnu darovaciu zmluvu...
Darovaciu zmluvu nepotrebuješ. Stačí, ak ti to poslala cez účet zo svojho účtu.
@melanta je to komplikovane.... Mama nechcela mať hotovosť doma. Tak som jej peniaze vložila na moj sporiaci účet. A potom z toho účtu som splatila hypotéku... Takže svojho ex budem teraz este vyplácať z maminych životných úspor...
Mama nevybrala peniaze z uctu? A tak Ti ich dala. Ci ich mala doma? Aj to by bol doklad, aj ked slaby
Mala ich doma, dala ti ich a ty si ich vložila na svoj účet. No, problém. Ale podľa mňa stále riešiteľný čestným prehlásením mamy a argumentovaním, že muž vedel, že ide peniaze tvojej mamy. Čo si o tom myslí právnička @natalienka12 ? Ak mama autorky darovala peniaze, ktoré mala doma, darovala ich autorke teda cash, tá si ich vložila na účet a následne použila na vyplatenie hypo. Ak muž vedel, že ide o peniaze od svokry. Dá sa to použiť pri vyporiadaní majetku ako darované peniaze? Dik.
@mk1111111111 nie, naši nikdy nemali účet. Aj dôchodok im chodil v hotovosti
Vsetko ste splatili? Nemate dlhy? Tak predat nehnutelnost a podelit sa.