Čo s nekalými praktikami bytového spoločenstva?

filange
11. jún 2019

Bývame v novostavbe, 3i byt. Každý mesiac platíme 180 € zálohu (kúrenie, voda, správa). Už tretí rok za sebou nám prišiel v ročnom vyúčtovaní veľký preplatok - v r. 2016 - 520€, v 2017 - 545€ a teraz naposledy už bezmála 600€. Volala som do firmy, ktorá má v správe našu bytovku - či sa nedajú znížiť mesačné platby lebo predsa nie je normálne mať také vysoké preplatky. Pani ma dosť odbila, že môžem byť rada, že je preplatok a že nikto iný sa nesťažuje. Problém je ale v tom, že už je to 21 dní, čo prišlo vyúčtovanie a ten preplatok stále nevrátili. Ja mám podozrenie, že oni naschvál nastavili tie mesačné platby vysoko preto, aby si priebežne financovali svoj biznis - firma, ktorá nám robí správu je totiž aj realitka a kšeftujú s bytmi. Mne sa nechce dotovať ich biznis, ja si môžem 50€ mesačné posielať na sporenie, kde mi tie peniažky aj čosi zarobia. Čo by ste robili?

lujza123
11. jún 2019

@filange nedala sa odbiť a o zníženie požiadala pisomne

justina74
11. jún 2019

@filange tak posielaj mesačne ty sama menej... nevidím v tom problém.

beky1813
11. jún 2019

Presne, posielaj menej. Ja zas posielam viac, ako mame, nech mame pekný preplatok pred dovolenkou

sapetka
11. jún 2019

@filange preplatok sa ma vratit do mesiaca,alebo?ani ja ani manzel este nemame preplatky maju cas este. A znizit platbu si mozes.. len sa netreba nechat odbit..

sandri
11. jún 2019

Posielaj menej a hotovo. Ja som posielala rok viac. 4-clennej rodine nam dali platit 140 eur. Realne platime 220 eur a preplatok bol 18 eur. Vies si predstavit ten nedoplatok, kebyze platim tych 140 e, ako mi oni vyratali?!

babyfrog
11. jún 2019

@sandri
@beky1813
@justina74 pri posielaný viacej je to v pohode...ale pri menej? aby potom zas nevyskočilo že sú neplatiči... treba o to požiadať písomne...

beky1813
11. jún 2019

@babyfrog to si musi zistit, ako to maju u jich. U nas vycapuju neplaticov az po 3 mesiacoch. Nam napr. minulý rok nepresla jedna platba, to ked sa menil george v slsp a zblbol mi trvalý prikaz. Nevsimli sme si to, ale nic nam neprislo

radolina
11. jún 2019

@filange ja tiez posielam viac ako je treba, ale ked sa ti to zda vela posielaj menej, predsa len si vies ratat dve a dve a mas preplatok, minus spotreba a minus to co platis tak ti vyjdu skutocne naklady, a to co sa preplatis ti tak ci tak vratia ja nechapem a nevidim v tom problem, ale moze sa stat ze minies viac a budes mat nedoplatok...

justina74
11. jún 2019

@babyfrog Pokiaľ viem a funguje to tak aj v iných správcovských spoločnostiach... ak je nedoplatok, tak sa poplatok na ďalšie obdobie zvykne zvyšovať, ak je vysoký preplatok, tak sa úmerne znižuje.

justina74
11. jún 2019

@beky1813 na údaje o neplatičoch by som si dala pozor hlavne z dôvodu platnej GDPR. Takých chytrákov správcov je tu veľa.

beky1813
11. jún 2019

@justina74 oni len vycapia cislo bytu. Ale ide len o jeden byt, kde sa yz riesi sudne vystahovanie

babyfrog
11. jún 2019

@justina74 no to áno..ale to musia oni poslať rozpis platieb na Ďaľšie obdobie a tam zníženú sumu .. ak nepošlu zo zníženou sumou tak nech si požiada písomne..

sintra
11. jún 2019

Nemoze zacat zrazu posielat menej, ked ma stanovenu urcitu vysku zalohovej platby. To nie je cesta. Treba pisomne poziadat o upravu zaloh smerom nadol, argumentovat aj tymi vysokymi preplatkami, musia jej vyhoviet. Samozrejme, ze bytovemu to takto vyhovuje, tam sa robia vselijake cachre machre. Mne napriklad to v byvalom byte vyhovovalo, mala som sice vyssie zalohove ako bolo treba ale bola som s tym uzrozumena a raz rocne sa mi tie peniaze v podobe velkeho preplatku hodili viac, ako keby som si mala radsej peniaze mesacne odkladat.
Inak na vratenie preplatku maju stanovenu lehotu, kludne to moze byt aj viac, nez 30 dni, treba sa informovat, malo by to byt aj uvedene vo vyuctovani.

babyfrog
11. jún 2019

@radolina ináč ja by som to tiež nechala tak..vśak teraz pridú preplatky tak ich môže šupnúť na sporenie..

radolina
11. jún 2019

@babyfrog jasne ved, to co zaplati mesacne na vyse jej po roku vratia to je take nechcene sporenie take je najlepsie, ja posielam a ked mam preplatok tesim sa, a co mam sporenie take klasicke tak mam tiez take aby som na to nemohla siahnut, prachy odidu a ja to nemozem vybrat :D nestretla som sa este , ze by sa niekto na toto stazoval...

babyfrog
11. jún 2019

@radolina ja mam sporenie na ktore mozem siahnut...moja smrrrrt :D

filange
autor
11. jún 2019

Baby, ja som jej povedala, že budem platiť menej a ona sa na mňa osopila, že či chcem byť neplatičom. Ja som si skoro istá tým, že oni to naschvál takto nastavili. Lebo čo sa pýtam aj susedov tak každý má vysoké preplatky. Tá realitka z tých peňazí jednoducho financuje priebežne svoj biznis. Lenže sa môže stať, že urobia nejakú zlú investíciu a nebudú mať na vrátenie preplatkov. Mám sto chutí im tam poslať daňovú kontrolu. Lebo oni tých bytoviek majú v správe viac, všetko novostavby.

filange
autor
11. jún 2019

@babyfrog lenže je rozdiel prispievať pravidelne, hoci aj menšiu sumu ako jednorázovo väčšiu.

babyfrog
11. jún 2019

@filange ja viem..ale proste... nemozes zacat platit menej ako mas predpis... treba si požiadať písomne a uvidíš..

stella14
11. jún 2019

Neplatiči sa vystavujú v spoločných priestoroch bytového domu, keď ich dlh na preddavkoch za užívanie bytu je vyšší ako 500 €. Preplatky za vyúčtovanie služieb sa vracajú do 30 dní od doručenia vyúčtovania vlastníkovi. O zníženie výšky mesačných preddavkov je potrebné požiadať písomne.

filange
autor
11. jún 2019

@babyfrog no ja už som písomne žiadala minulý rok, ale z ich strany žiadna reakcia.

babyfrog
11. jún 2019

@filange tak ja potom neviem... skús sa nejakého právnika opýtať.. alebo pozri zmluvu s bytovým družstvom a podobne

sintra
11. jún 2019

@filange potom im posli este jednu pisomnu vyzvu aby si mala doklad a upozorni ich, ze sa dopustaju protipravneho konania

maminuska
11. jún 2019

@filange daňová kontrola ti nepomôže nemá v čom.

zuzka38
11. jún 2019

@filange zmeniť správcu v nutnom prípade, ak máte všetci susedia problém s nimi komunikovať

sandri
12. jún 2019

Mna to prekvapuje, ze na pisomny list nereagovali. Poslala si ho doporucene? Skus pogooglit ci nemaju nejaky nadradeny organ, napr ci nie su v nejakej asociacii zdruzeni a tam napisat. Ja by som skusila este raz poslat list doporucene, tam sa odvolaj aj na list z minuleho roka a uved, ze ich opatovne vyzyvas upravit ti platby. A ze ak ti nevyhoveju, budes to riesit sudnou cestou.

filange
autor
12. jún 2019

@sandri ja som manažér, všetko, čo sa dá som vyskúšala. Pošta šla, samozrejme, doporučene.

sandri
12. jún 2019

@filange tak potom uz asi len napisat list, ktory budes formulovat ako "predzalobna vyzva". Ak ani to nepomoze, tak len sudou cestou. Tam uz je ale jednoduchsie vymenit spravcu nez sa sudit...

cacianka
12. jún 2019

budme radi že máme preplatok, bola teplejšia zima, nespotrebovalo sa veľa energie na kúrenie a ohrev vody,
ale ceny energií a vody idú stále hore, môže byť o dosť studenšia zima, alebo sa minie viac vody na sprchovanie a pranie v týchto horúčavách, takže zníženie poplatkov by nás mohlo vyjsť pri nasledovnom vyúčtovaní o dosť drahšie. nikto nie je prorokom, aby vedel koľko spotrebuje a presne si dal nastaviť platby.
môj názor: radšej 500 preplatok , ako 5 nedoplatok....

filange
autor
12. jún 2019

@sandri lenže ako ja sama vymením správcu? To je blbosť. A súdiť sa pri rýchlosti sk súdov je ešte väčšia blbosť