Bývame v novostavbe, 3i byt. Každý mesiac platíme 180 € zálohu (kúrenie, voda, správa). Už tretí rok za sebou nám prišiel v ročnom vyúčtovaní veľký preplatok - v r. 2016 - 520€, v 2017 - 545€ a teraz naposledy už bezmála 600€. Volala som do firmy, ktorá má v správe našu bytovku - či sa nedajú znížiť mesačné platby lebo predsa nie je normálne mať také vysoké preplatky. Pani ma dosť odbila, že môžem byť rada, že je preplatok a že nikto iný sa nesťažuje. Problém je ale v tom, že už je to 21 dní, čo prišlo vyúčtovanie a ten preplatok stále nevrátili. Ja mám podozrenie, že oni naschvál nastavili tie mesačné platby vysoko preto, aby si priebežne financovali svoj biznis - firma, ktorá nám robí správu je totiž aj realitka a kšeftujú s bytmi. Mne sa nechce dotovať ich biznis, ja si môžem 50€ mesačné posielať na sporenie, kde mi tie peniažky aj čosi zarobia. Čo by ste robili?
Presne, posielaj menej. Ja zas posielam viac, ako mame, nech mame pekný preplatok pred dovolenkou
Posielaj menej a hotovo. Ja som posielala rok viac. 4-clennej rodine nam dali platit 140 eur. Realne platime 220 eur a preplatok bol 18 eur. Vies si predstavit ten nedoplatok, kebyze platim tych 140 e, ako mi oni vyratali?!
@filange ja tiez posielam viac ako je treba, ale ked sa ti to zda vela posielaj menej, predsa len si vies ratat dve a dve a mas preplatok, minus spotreba a minus to co platis tak ti vyjdu skutocne naklady, a to co sa preplatis ti tak ci tak vratia ja nechapem a nevidim v tom problem, ale moze sa stat ze minies viac a budes mat nedoplatok...
Nemoze zacat zrazu posielat menej, ked ma stanovenu urcitu vysku zalohovej platby. To nie je cesta. Treba pisomne poziadat o upravu zaloh smerom nadol, argumentovat aj tymi vysokymi preplatkami, musia jej vyhoviet. Samozrejme, ze bytovemu to takto vyhovuje, tam sa robia vselijake cachre machre. Mne napriklad to v byvalom byte vyhovovalo, mala som sice vyssie zalohove ako bolo treba ale bola som s tym uzrozumena a raz rocne sa mi tie peniaze v podobe velkeho preplatku hodili viac, ako keby som si mala radsej peniaze mesacne odkladat.
Inak na vratenie preplatku maju stanovenu lehotu, kludne to moze byt aj viac, nez 30 dni, treba sa informovat, malo by to byt aj uvedene vo vyuctovani.
@babyfrog jasne ved, to co zaplati mesacne na vyse jej po roku vratia to je take nechcene sporenie take je najlepsie, ja posielam a ked mam preplatok tesim sa, a co mam sporenie take klasicke tak mam tiez take aby som na to nemohla siahnut, prachy odidu a ja to nemozem vybrat :D nestretla som sa este , ze by sa niekto na toto stazoval...
Baby, ja som jej povedala, že budem platiť menej a ona sa na mňa osopila, že či chcem byť neplatičom. Ja som si skoro istá tým, že oni to naschvál takto nastavili. Lebo čo sa pýtam aj susedov tak každý má vysoké preplatky. Tá realitka z tých peňazí jednoducho financuje priebežne svoj biznis. Lenže sa môže stať, že urobia nejakú zlú investíciu a nebudú mať na vrátenie preplatkov. Mám sto chutí im tam poslať daňovú kontrolu. Lebo oni tých bytoviek majú v správe viac, všetko novostavby.
Neplatiči sa vystavujú v spoločných priestoroch bytového domu, keď ich dlh na preddavkoch za užívanie bytu je vyšší ako 500 €. Preplatky za vyúčtovanie služieb sa vracajú do 30 dní od doručenia vyúčtovania vlastníkovi. O zníženie výšky mesačných preddavkov je potrebné požiadať písomne.
Mna to prekvapuje, ze na pisomny list nereagovali. Poslala si ho doporucene? Skus pogooglit ci nemaju nejaky nadradeny organ, napr ci nie su v nejakej asociacii zdruzeni a tam napisat. Ja by som skusila este raz poslat list doporucene, tam sa odvolaj aj na list z minuleho roka a uved, ze ich opatovne vyzyvas upravit ti platby. A ze ak ti nevyhoveju, budes to riesit sudnou cestou.
budme radi že máme preplatok, bola teplejšia zima, nespotrebovalo sa veľa energie na kúrenie a ohrev vody,
ale ceny energií a vody idú stále hore, môže byť o dosť studenšia zima, alebo sa minie viac vody na sprchovanie a pranie v týchto horúčavách, takže zníženie poplatkov by nás mohlo vyjsť pri nasledovnom vyúčtovaní o dosť drahšie. nikto nie je prorokom, aby vedel koľko spotrebuje a presne si dal nastaviť platby.
môj názor: radšej 500 preplatok , ako 5 nedoplatok....
@filange nedala sa odbiť a o zníženie požiadala pisomne