Ahojte, velmi ma trapi, ze nie som sama financne samostatna, mam partnera, dieta, ale chcela by som byt financne samostatna, aby som si vedela sama platit aj hypoteku aj vsetko. Jedina moznost ako to spravit je podla mna podnikat. Plat v praci podla mna nie je dostatocny. Vy ste financne od muzov nezavisle, alebo Vam to nevadi? Ja som z toho v nervoch prakticky stale.
Ja som bola vždy finančné samostatná,dokázala som platiť hypo,spotrebný úver a ešte si aj nieco odložiť a to som zarábala 500€ aj so stravnymi lístkami 🤣...teraz mám 800 ale som PN na rizikovom (PN celkom ok) ale brala som ešte predtym úver na prerábku,takže teraz by sa mi ťažko samej žilo a veru neutiahla by som to čo sa týka vydavkov..mám ešte niečo na sporiacom,takže keď niečo potrebujem,nemusím si od niekoho požičiavať,ale bez chlapa by som domácnosť sama neutiahla. A dosť ma to škrie 🤣🤣 keďže som na to nebola zvyknutá,ale keď sa za pár rokov vyplatí ten úver za prerábku tak to v pohode dám opäť aj sama aj s dieťaťom keby niečo 🤣 ak teda budem mať prácu aj po materskej :D
Ešte dodám že je rozdiel keď ma niekto výdavky na nový dom dajme tomu 500€ a keď má niekto hypo na byt 180€ ;)
Akú máš prácu? Akú máš kvalifikáciu? Aké zručnosti? Aj v bežnej práci na TPP sa dá zarábať, nie každý zarobá 500 či 1000 eur. Čiže otázka je, čo môžeš zmeniť na svojej práci, aby si zarábala viac. Podnikanie môže byť tiež dobrý nápad, ak vieš v čom ti podnikanie pôjde a ak máš na to vstupný kapitál.
A čo sa týka mňa, nie som závislá na partnerovi a ani som nikdy nebola. Ale neriešim, že koľko zarobím ja, koľko on. Ak ty máš z toho nervy, tak viď prvý odstavec mojej reakcie.
podnikat treba vediet .. tiez zarabat vatsie peniaze je treba vediet -mat talent na nieco ... vediet ponuknut nieco dnesnemu trhu ... vies nieco? ci len ches
Odporucam podnikanie, pozri si moj blog (starsie clanky), mozno tam najdes nejaku inspiraciu. Teraz ma ten projekt bohuzial pauzu, ale planujem pokracovat.
Nikdy som nebola finančne závislá na chlapovi alebo na rodičoch (v dospelosti), ani na nikom inom a dúfam, že ani nikdy nebudem. A nikdy som nepodnikala, vždy len ako zamestnanec, takže nie je pravda, že jediná cesta je podnikanie. Na to treba okrem mozgovej kapacity aj vstupný kapitál, a vedieť sa obracať, to nie je len založiť živnosť alebo sro-čku.
@emma_932 na základe čoho jej odporúčaš podnikať? Ja robím roky s podnikateľmi, vrcholovými manažérmi, robím kouča a biznis poradenstvo a nedovolím si odporúčať podnikanie niekomu, s kým som nikdy nehovorila a nič o ňom nevie. Najprv treba zistiť čo to o človeku a potom odporúčať.
My s manželom nerozdeľujeme financie na moje/tvoje, sú spoločné, rovnako aj výdavky sú spoločné. Rešpektujeme sa navzájom aj v oblasti hobby. Ak by sa však niečo stalo a ostala by som sama, zarobim dosť na samostatné fungovanie - financovanie byvania, koníčkov a ešte by som aj čosi usporila. Podotýkam, že som zamestnancom, nepodnikám.
Ak uvazujes sposobom, ze jedina moznost ako sa stat financne nezavislou je zacat podnikat, tak si totalne mimo. Na podnikanie potrebujes na zaciatok nejaky kapital - aby si to vobec rozbehla a aby prezilo podnikanie a aj ty kym to zacne vynasat tak, ze nielenze pokryva tvoje vstupne naklady, ale este si aj v zisku.
Takze bud potrebujes mat usetrene peniaze, ktore mozes stratit - pretoze nikdy nevies co pride, ci ti podnikanie vyjde. Alebo si na to musis pozicat - a to zas nie je samostatnost.
Okrem toho, to ze v praci sa neda zarobit je tiez blbost. Su taki, co ako zamestnanci zarobia krasne, aj taki co maju malo. Ale rovnako tak su podnikatelia, ktori ledva prezivaju z mesiaca na mesiac, ale ano, aj taki, ktorym sa dari a taki, ktorym sa nadmieru dari.
A k tvojej dalsej otazke - sme manzelia, nemame moje a tvoje, ale vsetko je spolocne. Necitime sa byt zavisli jeden na druhom - spolu tvorime tim, zarabame pre nas. Nepotrebujeme si jeden od druheho pytat peniaze na domacnost, na povinne platby, ani na potraviny ani na veci pre seba - kadernicka, oblecenie.
Ty ale pises partner, nie manzel, takze neviem ako ste sa dohodli ohladom financii vo vasom vztahu, komu patri byvanie kde ste, ako mate podelene naklady a pod.
Nie som a ani som nebola zavisla od muza a od 18r v podstate od nikoho....
Vzdy zalezi ake mas znalosti, vedomosti a co vues ponuknut.... pretoze ani podnikanie nie je prechadzka ruzovou zahradou a vysledok.vzdy neisty
Pises ze plat vvpracu nie je dostacujuci,... je to ale tym ze sa jedna o pracu s nizsim.financnym ohodnotenim alebo zivotnym standardom..pretozr ten ma tiez kazdy iny..
Áno, chémia je asi ozaj náročný obor na uplatnenie. A čo účtovníctvo, grafika, angličtina... to sú smery, s ktorými sa dá niečo robiť. Možno skúsiť niečo s grafikou popri aktuálnej práci a keď budeš vidieť, že to má zmysle, tak ísť do toho naplno? Nad tým si premýšľala? Nová VŠ môže aj nemusí byť prospešná. Nie na všetko potrebuješ VŠ.
Tak si ma predbehla 😉 s tou angličtinou alebo grafikou. Chápem, v štátnej správe podnikať nemôžeš. Ale nie vždy potrebuješ mať hneď živnosť. Čiže hľadala by som cestu, ako riešiť AJ alebo grafiku bez toho, žeby si musela mať živnosť na seba.
A prečo teda nezacnes tie knihy vydávať?
Som úplne závislá od muža, vôbec mi to nevadí. Veď keby sa vyčísli moj prinos do domácnosti, tak je to riadna palka a manžel si to uvedomuje, čo všetko stojí opatrovateľka, upratovačka, Záhradníčka, kuchárka, asistentka, atd. Samozrejme, keby sa dačo stane, viem sa postaviť na vlastné nohy a zarábať, ale ani ma to momentálne neláka, ani to nie je treba.
@ivkazba na základe čoho odporúčam podnikať? dobrá otázka, ani ma nenapadlo nad tým rozmýšlať, vždy mi prišlo logické, že je lepšie byť nezávislý a "slobodný".
1. ja osobne nepoznám nikoho, kto zbohatol vďaka práci od 8,00 do 16,00. isto, sú zamestnanci, ktorí skvele zarábajú, ale tí zaručene nerobia 8 hod denne, a neviem ako dlho je tento stav udržateľný. Áno, aj podnikateľ musí makať na rozbehu svojej firmy, ale "len" na začiatku /rok, dva, tri/ a potom /ak má dobre nastavenú stratégiu/ si zväčšej časti užíva výsledok svojej práce. Nepoznám zamestnanca, ktorý by v 40-ke odišiel do dôchodku, lebo je za vodou, ale podnikateľov áno.
2. veľa mamičiek aj tu na MK sa začalo venovať úplne niečomu inému, čo robili v práci a niektoré začali aj podnikať. Na druhej strane, skús sa opýtať mamičiek, ktoré sa snažili zamestnať s dvomi malými deťmi. Nemám pocit, že by sa o nich zamestnávatelia trhali. Keď podnikateľky majú choré dieťa, tak.... sú vlastne doma. A nikto sa na nich nepozerá, že "zase očr???"
3. dá sa začať od nuly. ja som tak začínala, no dobre, dala som cca 30e za doménu. Teraz keď po každej faktúre prepočítam čistý zisk, vychádza mi moja mzda to okolo 300 e/hod. a to som doma s deťmi. v práci, kde som makala niekedy aj 16 hod. denne, som takto nikdy nezarobila. a to som začínala od nuly. manžel detto. v profile mám obrázky vertical garden, ktorú predáva za 3000 e/meter a ľudia to kupujú. ešte raz: nemali sme žiadny kapitál, postupne sme všetko budovali.
4. autorka: keď tvoj lektor AJ skončil, zjavne mal úplne zlú stratégiu a marketing. Začínajúci podnikatelia majú často veľké oči, chcú napr. celý trh pre seba. Chyba. Málokto má na začiatku toľko peňazí, aby oslovil tisícky ľudí. Ak chceš vyučovať AJ, skús sa zamerať na určitú cieľovú skupinu a komunikovať IBA s ňou. Raz som jednému lektorovi, ktorý doučoval deti, som poradila "záruku jednotky na vysvedčení" /keď nie, dá hod. navyše zadara/. Mal úspech.
5. autorka: ak začínaš od nuly, tak fajn, že si dobrá vo svojom odbore, ale to nestačí. treba si doštudovať, hlavne marketing, určite nie ďalšiu vš. Možností je strašne veľa, treba mať otvorené oči a hľadať cesty.
V chémii je ťažké uplatnenie? To ako vážne? Farmaceutické firmy vyvazuju chemikov zlatom (dobre, prehanam, ale platy sú tam viac než slušne), Loreal hľadá v kuse ľudí do výskumu... Aj keď je fakt, že treba skôr vedieť nemčinu ci francúzštinu, na angličtinu dosť nereflektuju
A čo sa otázky týka - od muža závislá som i nie som. Mame spoločnú firmu, v ktorej on zháňa zákazky a ja ju spravujem. Môj muž nedokáže spravovať ani sam seba a ja by som zakazku nezohnala, ani keby som sa o ňu potkla. Takže ja závisím od neho, on odo mňa. Mam aj vlastný kšeft, uzivil by ma, ak by musel, ale terajší životný štýl by som si dovoliť nemohla.
@emma_932
2. Vela mamiciek co podnika na to ide strategiou - prvy rok nemusim platit odvody do SP, neskor si prijem optimalizujem tak, aby som platila najnizsie odvody. Ked je dieta chore a mamky podnikatelku "su vlastne doma" tak to znamena - som doma a podnikanie stoji, prichadzam o prijem. To uz musi byt super zabehnuta a mat ludi, ktori ju uplne nahradia, cize ona sa uz nemusi aktivne zapajat, uz si iba uziva zisk. Co teda nie je lusknutim prsta a co pocas choroby dietata dovtedy?
@emma_932 Chcela som tym povedat to, ze podnikanie nie je len o slobode, ale aj o obrovskej zodpovednosti. A toto mnohym nedochadza, vidia len slobodu a velke zisky. A potom placu, ze ziadna alebo minimalna PNka, OCRka, materska... ze stat sa nepostara, ze ako oni preziju, ze podnikanie im pocas krizy krachne a pod. Ze dovolenka znamena, ze prijem = 0, pretoze nemam zamestnavatela, ktory mi ju preplati na 100%, ale ja sa o seba musim postarat a vtedy ked zarabam, tak odkladat aj na pripady dovolenky, PN, OCR...
Cize treba si velmi dobre zvazit pre aj proti, vyhody aj zodpovednosti. Aby potom pad nebol prilis tvrdy.
Ja mám vyštudovanú chémiu a robila som v nej 10 rokov.Ale vždy v zahraničnej spoločnosti.Plat bol v pohode.Potom som sa vedome rozhodla pre zmenu a prešla na Logistiku-Planovanie vyroby-supply chain.Tu som postupovala a v priebehu 5 rokov mám dvojnásobný plat ako na zaciatku.Nikoho nezaujimalo,čo mám vystudovane.Takze niekedy sa len treba odhodlať pre zmenu. Samozrejme jazyky a PC zručnosti.Alebo mi napr.celkom dobre vynasalo na MD príprava na prijímačky na lekárske fakulty.Len je to časovo náročnejšie.
@fokuska nepíšem nikde, že sme začali včera, trvalo to pár rokov, kým sa firmy dostali do fázy, že na nás zarábajú, aj keď sme na dovolenke, alebo som doma s dieťaťom. Ja konkrétne robím z domu, takže v prípade choroby max zruším nejaké stretko /ak mám vôbec nejaké dohodnuté/. A čo sa týka PN a spol., neviem čo k tomu napísať, snažím sa spoliehať len a len na seba, nie na štát či kohokoľvek.
@emma_932 Ja nehovorim o tebe, ja hovorim o tom, ze si napisala tie vyhody, ale uz si nespomenula zodpovednost. Autorka by zacinala teraz, cize prvy rok alebo mozno viac s tymto musi pocitat, ale ty si predostrela len pozitivne stranky, preto som doplnila.
Nepopieram, ze ty to uz mas zabehnute a ze sa dari ;)
na podnikanie potrebuješ vstupný kapitál. Trh je presýtený, potrebuješ aj niečim zaujať...nie každý podnikateľ je úspešný...
Ak chceš mať vyšší príjem,musí to byť práca či podnikanie ktoré ťa bude baviť a bude to tvoja srdcovka.Ak budeš niečo robiť len pre peniaze skutočný úspech nedosiahneš,uspokojivé výsledky v zamestnaní možno hej,ale nie úspešný biznis či závratnú kariéru.Možno tvoja momentálna práca nie je pre ťeba to pravé orechové,preto sa cítiš nespokojná.Ja som vdova,ale kým sme boli s manželom spolu automaticky bolo všetko spoločné,nejaká nezávislosť nebola téma,ale zase ešte pred svadbou a aj teraz keď som sama som sa o seba vedela postarať a keď sa manželovi nedarilo v biznise aj potiahnuť domácnosť z môjho príjmu.Ak začneš podnikať priprav sa na to že to bude záležitosť celej rodiny, podnikanie ti do rodinného života zasiahne či chceš alebo nie.
Odkedy som na rodicovskej som zavisla na muzovi, kedze mi chodi len rodicak ( ale z neho platim hypoteku takze sa necitim az tak uplne mizerne😉) . Je to pre mna velmi zly pocit i ked vlastne uspory mam v pripade potreby na par rokov. Dokazem si teda predstavit tvoje pocity. Tiez si nemyslim, ze dobry plat je len vysadou podnikatelov i ked vo vacsine pripadov to asi tak bude. Ja sama nad podnikanim sporadicky uvazujem ale zatial ma nenapadlo nic, co by som povazovala za dobry napad hodny podnikania. A myslim, ze tiez nie som typ na podnikanie. Ja sa viem pre veci nadchnut, vymysliet ale tiez ma aj vsetko rychlo omrzi, cize potrebovala by som ludi, co tiez nieco stoji. Na druhu stranu som narocna na seba aj druhych a ako sa poznam, po druhych by som vsetko opravovala, vylepsovala, dokoncovala lebo jednoducho radsej ako ist do konfliktu, spravim si to sama. Uvedomujuc si tieto vlastnosti som stale rukojemnikom zamestnavatela. Co ma vsak celkom pobavilo bolo, ze plat pod 1500€ v BA je zivornie. Ak mas hypoteku 1000€ , tak ano ale inak si zivorenie teda predstavujem inak. Ja som sice vzdy zarabala nadpriemerne ale zas nie nejak extremne. Ale viem setrit, neminam na sprostosti. Na co miname s muzom su dovolenky, kvalitne potraviny a posledne roky zariadenie do domu (co dufam uz coskoro odpadne). Aj s 1500€ platom v hrubom a dvoma detmi by som to v BA v pobode dala sama a to i s mesacnou usporou. Ja uz mam co to odrobene a zazite, zivot mi deti doprial az v neskorsom veku, a tak viac ako potrebu mat viac penazi, mam chut svoj cas travit s rodinou a oddychovat, robit co ma bavi. K tomu az tak vela penazi nepotrebujem a nevylucuje sa to ani s mojou vnutornou potrebou byt vzdy financne samostatna.
nie som zavisla na manzelovi, mam dvakrát taky plat, ako on, ale my berieme financie ako spolocne, obaja mame pristup k uctu, proste je to spolocne.
Inak plat vzdy zavisi od odvetvia, od seniority daného zamestnanca, zodpovednosti, atd. Na podnikanie treba tiez filipa, nie iba sa do toho vrhnut a potom zistit, ze to nie je presne to, co sme si predstavovali - to myslim ako vseobecne.