Bonifikácia hypotéky

16. júl 2024

Ahojte,

žiaľ žijeme v kapitalizme, kde bohaté banky majú niekoľko sto miliónové zisky každý rok. Žiaľ minulý rok mi zvýšili splátku hypotéky zo 400€ na 605€. Dovtedy som preplatila na úroku asi 95€ mesačne. Čo sa však stalo, že úžerníkom aktuálne platím 410€ mesačne len úrok a len 195€ istinu.

Požiadala som o bonifikáciu hypotéky. Prešlo mi to na 3x lebo som mala príjem veľmi na hrane. Aké s tým máte skúsenosti? Ako často je nutné dokladovať príjem? Alebo keď mi to priznali, budem mať 150€ príspevok až do konca tejto Ficovlády?

iv007
16. júl 2024

Bud rada, ze dostanes tych 150€ mesacne z dani nas vsetkych pracujucich. Ja som si brala hypoteku s rezervou a nenariekam, hoci mam 1 prijem a som na vsetko sama. Dufam, ze mas domcek s teraskou a trampolinou. Odpoved na tvoju otazku: dufam ze to cim skor zrusia.

babovka2321
16. júl 2024

Uplny nonsens, ze sa pomaha ludom, co pobrali hypoteky s ~1percentnym urokom. Kazdemu muselo byt uplne jasne, ze uroky take nizke 30 rokov neostanu.

gab1sol
16. júl 2024

A keď si si brala hypotéku, tak si nevedela, že budeš mať anuitné splacanie? Akýže to máš úrok, keď banky nazývaš úžerníkom?

autor
16. júl 2024

@iv007 Ako z tvojich daní? Však to ide všetko z mojeho. Keď si vezmem, že moja celková cena práce je 2800€ a na výplate mám 1500€. 1300€ mesačne odvediem štátu a 150€ mi vrátia naspäť formou bonifikácie hypotéky. Som živiteľka tohoto systému a nie som žiadny parazit.

autor
16. júl 2024

@gab1sol Vyše 4% a mala som pod 1%.

iv007
16. júl 2024

Ano z mojich dani.. a z dani dalsich tisicov ludi co hypoteky nemaju a odvadzaju peniaze tomuto uchvatnemu statu.

gab1sol
16. júl 2024

To nie je úžera, to je trh. A 1% bola útopia, snáď si nepočítala s tým, že to budeš mať navždy.
A nie, nejde to z tvojho - jednoducho povedané - odvádzaš do štátnej kasy ako aj iní, ale nie všetci dostaneme príspevok. Takže na príspevok pre niektorých sa skladáme všetci.

autor
16. júl 2024

@iv007 Krása. 1900€ platíš štátu mesačne. Tí čo nič nerobia sa potešia tvojej výplate.

Ja sa teda ospravedlňujem za to, že som príživníčka. Lebo už platím mesačne po bonifikácii len 1150€ namiesto 1300€

iv007
16. júl 2024

Autorka slovo prizivnicka opakujes ty, ja som nic take nenapisala. Nechapem len tento tvoj ustipacny prispevok a stazovanie sa, ked dostavas pomoc od statu a nemyslim si, ze zarabas minimalku ani priemerku.

qetka
16. júl 2024

@iv007 my sme hypo splacali 980 Eur, teraz splacame 1490 🙂 statu davame o dost viac a nedostaneme na hypo nic. Samozrejme sme s tym ratali, ze urok sa zvysi a ani by mi nenapadlo, ze stat nema kam davat peniaze a bude na nieco taketo prispievat. Kazopadne my sa skladame dost, hypo mame a nic neodostaneme, lebo nemame narok. Krasny system 😂 na nezaplatenie…

doriiis
16. júl 2024

Som zvedavá kam idú moje dane,keď my hypotéku nemáme.Ked autorka platí túto pomoc sama sebe podľa nej🤦🏻‍♀️

zuzanaete
16. júl 2024

Banka nie je ziadny uzernik. Sice uroky 1% su z pohladu dlznika super, ale z celkoveho pohladu ekonomiky uz super nie su. Nikto snad neocakaval, ze to tak bude dalsie dlhe roky.

slniecko66
17. júl 2024

Tu sa naozaj neoplati nic pytat. Dobre ste sa do nej pustili. O inom uz tato stranka pomaly ani nie je. 🥲

zuzulka558
17. júl 2024

Načo si sa aj pýtala, smutne je ze toľko prizivnikov čiernych aj invalidov co im nič není atď nikomu nevadí živit zo svojich daní,, ja napríklad co sa dá využiť a dá sa to tak využijem odvtedy co som videla dávku ci. anov na pošte 🙂

ekira1
17. júl 2024

Buď rada, že žiješ v kapitalizme a môžeš mať všetko, čo máš. Z tvojich daní si platíš I bezplatné zdravotnictvo, školstvo atď.. a áno, na to, že nemáš finančnú gramotnosť a nedochádzalo ti, že smiešne nízky úrok nebudeš mať 30 rokov, ti platíme všetci. Mala si sa prikrívať takou perinou na akú máš. Založ si banku a budeš mať I ty niekoľko sto miliónové zisky..

ekira1
17. júl 2024

@zuzulka558 nie je nič ľahšie, ako sa mať tak dobre ako oni. Urob si aspoň 8 detí, ostaň na úrade práce a ži so sociálnych dávok. Budeš sa mať tak isto dobre. Či si myslíš, že pri sociálnych dávkach je kolonka dávky pre bielych, dávky pre Rómov?

ekira1
17. júl 2024

A pri každom uvere najprv splacaš väčšiu časť úroky a menšiu istinu a postupne sa to mení.

gab1sol
17. júl 2024

@slniecko66
@zuzulka558 keby bola normálna otázka, tak bude normálna odpoveď, ale pri všetkej úcte, už poznámky o milionových účtoch a úžere je cez. Či pri podpise úverovej zmlúvy nevadila úžera? Načl sa niekto hrabe do vlastného bývania, keď na to nemá?

A dávky pre iných/neprispôsobivých, tie mi tiež vadia, ale o tých nie je táto téma…

diewcatqoo
17. júl 2024

Neviem, ale predpokladam, ze nikto ti noz pri krku nedrzal a nenutil ta brat si tu hypoteku. A predpokladam, ze ako kazdy clovek, aj ty si si pred podpisom zmluvy precitala info o tom, ze sa jedna o anuitne splacanie. A predpokladam, ze ako kazdy rozumny clovek, si si poriadne premyslela, ci tu hypoteku budes zvladat platit a nebrala si ju, ze ti to vyslo len tak-tak...
Btw, sme v zahranici, mame hypoteku a o tych smiesnych urokoch, ktore mate na SK sa nam moze iba snivat, rovnako aj o pomoci od statu 🙄

slniecko66
17. júl 2024

@gab1sol len tu je 98% otazok co nevyhovuju predstavam zien na konikovi. Rypneme fakt vsade. Jaj takze ona moze za to aky urok dala banka?
Ja som si brala hypoteku pred rokmi. Dovod? Nemala som kam ist.
Takze som nemala suhlasit a percentami co mi dala banka a povedat viete co. Dajte mi urok minimalne 5%? Lebo za niekolko rokov budu musiet na mna davat nieco pracujuci ludia?
Obcan moze za to, co ponukla banka a ako to chodi na Slovenku? Alebo mala ist byvat pod most radsej?

Ja mam este fix.. a po pravde ak mi dvihnu splatky o vysoku sumu tiez by mi to nebolo jedno a zlakla by som sa.

slniecko66
17. júl 2024

@diewcatqoo a ked pride nieco necakane? Ked je slobodna matka alebo ma tazko choreho rodica? Co pride o pracu..
Clovek nikdy nevie co bude o niekolko rokov...

gab1sol
17. júl 2024

@slniecko66 a preto sú banky úžerníci? Pri úroku pod 5%? A fakt niekto veril, že mu niekto požičia takmer zadarmo na 30 rokov nejakú sumu? A potom existujú aj podnájmy, nie je povinnosť vlastniť nehnuteľnosť na hypotéku.

jockey
17. júl 2024

Autorka nepíš hlúposti...
Nie je možné mať splátku 400€ a z toho úrok 95€ (teda istina je 305€) a následne platiť 605€ a z toho úrok 410€ a istinu iba 195€.
Okrem navýšenia úroku si musela urobiť nejaké zmeny na hypotéke - buď si predĺžila dobu splácania alebo navýšila výšku úveru.

ekira1
17. júl 2024

@jockey na toto som radšej ani nereagovala. Vidím to na navýšenie hypo, zase mala veľké oči a nedošlo jej, že to všetko treba vrátiť i s úrokmi..

iv007
17. júl 2024

@slniecko66 na necakane udalosti sluzia poistky, sporenie a hlavne rozumna vyska hypoteky, nie na doraz.. Nekupujem si dom ked nan nemam, musim si vystacit v byte.

diewcatqoo
17. júl 2024

@slniecko66 jasne, neocakavana udalost sa moze stat. Ale ved na to si predsa platim poistenie, ze ak by sa nejaka taka udalost stala, dokazem to nejako vykryt.
Problem je, ze na SK musi takmer kazdy vlastnit nehnutelnost, najlepsie domcek so zahradou, pritom prijmy tomu realne nezodpovedaju - vezme si hypo tak, ze mu to vychadza fakt nadoraz a nahodou sa zmenia podmienky a uz to potom clovek nedava. Kupu nehnutelnosti si treba dobre premysliet - ak na to nemam, tak bohuzial, musim sa uskromnit. Ja by som tiez chcela dom so zahradou, ale hoci by sme si to mohli aktualne dovolit, nejdeme do toho, lebo si chceme popri hypoteke aj uzivat zivot. Radsej ozeliem dom, nez by som mala ubrat zo standardu, na aky som teraz zvyknuta. Ale vela ludi sa radsej zadlzi na domcek (ktory je mimochodom bezodnym pozieracom penazi - s tym ti ludia asi tiez nerataju) a potom vyplakavat, ze aki su vsetci zli.

jaroslav81
17. júl 2024

A čo je na tom také divné ? Pri 0.8% úrokoch sa mesačne platila veľká časť istiny a len malá časť úroku a pri 4% úroku to je naopak...sú na to aj kalkulačky na internete. Niekedy v rokoch 2008 bol bežný úrok aj 8%

slniecko66
17. júl 2024

@gab1sol ja som povedala, ze tomu verim? Viem co je fix.
Jaj takze podnajom je rozumnejsi ako nehnutelnost na hypoteku?
Tam moze prist tiez vela komplikacii.
A moje dieta co zdedi? Nic..? Pre mna je rozdiel dat splatku na podnajom a splatku na hypoteku.

slniecko66
17. júl 2024

@iv007 ten dom bol lacnejsi ako niektore byty 😁😀

gab1sol
17. júl 2024

@jaroslav81 ja som riešila v 2012 pre klientku refix, kedy mala pôvodný úrok cca 20%, banka refixom znížila na 10%. Nakoniec sme to za nových podmienok “refinancovali” na cca 4%. 1% úrok na hypotéke je nádherný, ale to fakt nikto nemohol očakávať, že to bude dlhodobá záležitosť.