Už ma hnevá ako v správach stále dookola počúvam, že konsolidáciu by mali zaplatiť bohatí. Napr. téma daňového bonusu. Od približne 3600 eur mesačne má byť daňový bonus 0. Sú podľa Vás ľudia, ktorí zarobia 3500 eur v hrubom bohatí? Osobne zarábam tiež nadpriemerne ale ako bohatí sa teda necítim. Hlavne ak manželka zarobí priemer a máme 2 malé deti. Samozrejme, natrieme biedu, ale aby sme zase mohli vyskakovať to tiež nie. A po novom mínus 280 eur v rozpočte (daňový bonus na 2 deti) Prečo na všetko doplácajú lepšie zarabajuci ľudia? Označia ich uz priam nadavkou "bohatí". Už teraz prichádzam o neodpocitatelnu položku, pomoc s hypotékou a po najnovšom aj daňový bonus (dohromady okolo 500 eur) , na ktoré nemáme nárok, lebo si dovolím lepšie zarobiť. A pritom to kde som mi nespadlo z neba samé od seba. 15 rokov som na sebe tvrdo pracoval. A načo? Aby som mesačne odviedol štátu 2500 eur zo svojho zárobku (rozdiel oproti super hrubej a čistej mzde) na daniach a odvodoch a ešte mi odoberá ďalších 500 eur, na ktoré nemám nárok kvôli vyššiemu platu. To môžem sedieť doma a naťahovať ruku. Kam sme to dospeli, že vláda trestá ľudí za snaživosť a za to že datujú štát? Som úplne frustrovaný. Co si o tom myslíte?
Snažím sa nemiešať do politiky.. ale skús si povedať že tá všetka štátna pomoc je pre tých, ktorí to potrebujú, sú na to odkázaní. A ty si šikovný a preto nutne nepotrebuješ aby ti štát dal pár stoviek..
Ale chápem že je to úplne frustrujúce kdesi len liať peniaze a vidieť, ako zle sa s nimi narába a vidieť len veľmi malé výsledky
Už sa to riešilo vo viacerých témach a máš pravdu, je to strašne nespravodlivé. Nepochopím túto vládu. Seba samozrejme neukrátili o nič.
@11brano11 Asi chapes, kto je cielova skupina tejto vlady. Treba potom k tomu viac dodat?
úplne súhlasím, mna minuli aj iné dávky, ktoré teraz dávajú, napríklad porodne, vysoka materska a neviem co este. Pre naše psychické zdravie je asi lepsie sa nad to nejako povzniest, ale je to tazke.. 😒
V tomto štáte sa neoplatilo pomaly pracovať ani doteraz a po týchto zmenách už vôbec.
@11brano11 je to určite nefér. Človek, ktorý viac zarába, odvedie viac aj na daniach + odvody . Prečo z toho nemôže čerpať nejaké výhody ? Okrem toho myslím, že vláda tým podporí akurát to, čo zasa bude IN dávať ľudom minimálnu mzdu na papier a zvyšok na čierno cash.
Zarábam výrazne viac ako 3600€brutto/m. Vela pracujem v zahraničí a uvedomujem si, ze na západe platia ľudia oveľa vyššie dane. Nepovažujem sa za bohatú, bývame v prerobenom dome, chodíme na priemerne dovolenky, na výlety balím deťom desiatu, lebo si nedovolíme vždy jesť v reštaurácii.
20r som zamestnaná, takže som nemala možnosť znížiť si daň. A štve ma, ze moje dane končia vo vreckách neschopných neodbornych ľudí, ktorí by v zahraničí mohli robiť max managerov McDonalds. U nás riadia stat.
Slovensko ma dosť peňazí pre všetkých, ľudia sú tu pracovití. Ale sú hlúpi a donekonečna veria tým nesprávnym ľudom. Boja sa všetkého nepoznaného. Verím, ze mladi už budú ini a zachránia túto krajinu.
Jednoducho táto vláda žije z nenávisti jednoduchších ľudí a takéto vyjadrenia majú len z šikovnejších urobiť tých zlých.
Lenže to máš všade, aj Rakúsko to tak ma. Všetko sa daní. Môj muž odvádza 35 percent daň, čo myslím, že je dosť. Taktiež sme bez bonusov, pretože viac zarábame. Bonus na deti mame to áno, ale zase neporovnavajme rakúsko a slovensko. Tu sú výdavky úplne iné. Škôlka škola, družina je drahá a iné poplatky.
To máš všade. Manželka nech zarába viac. Mame tiež malé 2 deti robím na skrátený ale mam veľmi dobrú robotu a finančne sa nemôžem sťažovať.
@sono2 lenže v Rakúsku dostaneš za svoje dane a poplatky kvalitné služby štátu. Tu nefunguje už pomaly nič - len kšefty kamošom. A nech manželka zarába viac? Nuž v našich podmienkach.celkom naivná rada.
@11brano11 DB si uplatni manzelka, nestresuj.
@11brano11 v rozhodnutiach tejto vlady nehladaj logiku, len sucho skonstatuj, ze zas vymysleli nebotycnu kravinu... A ich retorika je ucelova, zavadzajuca, manipulativna, su schopni na konci vety popriet to co povedali na zaciatku. Najvacsia tragedia nie je tato vlada, ovela vacsia tragedia je to, ze tolko ludi im tie znosky polopravd a lzi s radostou konzumuje.
na slovensku je milionarska dan pre osoby s prijmom minuly rok cca 3400eur, tento rok cca 4000eur... bez naroku na odpocitatelnu polozku, atd... o vyske odvodov uplne pomlcim radsej. Takze sa nemas comu cudovat. Bohuzial (a uz som to tu v inej teme rozoberala), neporiesi to nic, lebo podvodnici, spekulanti, to obidu a nic neplatia. Lebo stale ostali vinimky... tak podelia, pozakladaju xy srociek.. a tvaria sa ako chudobni, nezarabajuci :DDD
Tak vladnu nam tzv socialni demokrati 🙂) .... uspech sa neodpusta.
@michaela329 preto sme odišli 🤫
@11brano11 No čo ti poviem, ono práve táto stredná vrstva (ľudia čo neprehadzujú vidlami peniaze, ale zároveň nerátajú každý cent) sa likviduje dlhodobo, máš stále viac a viac bohatých, čo nevedia čo s peniazmi a majú 5 nehnuteľností, 3 autá a 4 luxusné dovolenky ročne a potom stále viac a viac ľudí čo rátajú každý cent a nemajú ani na slušné bývanie a výlet do aquaparku alebo do kina.
@11brano11 ja sa hlavne cudujem, ze to ludom co zarabju nad 3600 chyba. myslim tych 280 euro 🙂....
ale spravodlive to nie je. Mam kamosa co zaraba 5000 euro a aku ma mat potom PN ci podporu? preco su urcene maximalne hranice? ved ked si clovek pozrie, ake odvody taky clovek kazdy mesiac odvedie, naozaj len cumi. a to nehovoriac o tom, ze dochodku sa ani nemusi dozit. lebo posuvaju hranice stale vyssie a vyssie.
takze otazka je co je spravodlive :/ chcela by som vediet, kto vobec nastavil ten system socialnych veci takto na hlavu.
zaujimave je aj to, preco si pani poslanci tak dvihaju platy? tam existuje vobec daky regulacny system? daka hranica?
na grc.
@viestta len sa obavam, ci niekedy tento stat bude vobec vedeni ''dakym normalnym'' ....
@11brano11 absolutne s tebou suhlasim. Presne si pomenoval nalepku "bohati" s jej negativny podton. Necitim sa bohata. Je hrozne nespravodlive, aky percentualny podiel platime na daniach a odvodoch. Nalievame peniaze do systemu uplne choro. Uz z nazvu je to daniv BONUS a nie davka. Bonus je benefit. Mal by byt... ale zial nebude. To je na nervy.
@veklipo len aby ti mladi nezutekali skor nez zacnu robit. dostuduju VS a sup ho do zahranicia.
Celá táto debata sa zase zvrhne nato,že sa tu budu niektorí pretekať,že kto maka viac a vzdeláva/l sa viac.Manageri budú posielať predavačky riadiť firmy a učiteľky budú volať manažérov,aby si vyskúšali učiť deti.
Budú sa tu porovnávať povolania a ich vyznam pre spoločnosť.Taketo debaty nemajú zmysel.
@sono2 Samozrejme chápem, že situácia v zahraničí je iná. Aj co sa týka zárobkov aj daní a služieb, ktoré za to dostaneš. Táto diskusia je ale o inom. Co sa týka manželky. Keďže je učiteľka tak zvýšenie platu ak tak o smiešnych 5% od januára 2026. Samozrejme, kedykoľvek by mohla odísť do súkromnej firmy a zarábať oveľa viac. No ona učenie miluje a svoju prácu berie ako poslanie. Dobrých učiteľov jenako šafranu. A aj v školstve sa snaží, urobila si rigorózne skúšky, atestáciu, robí si kontinualne vzdelávanie, je triedna, vedie rôzne krúžky atď.. pomaličky si zbiera tu 20 eur tu 50 eur k platu. Tie príplatky sú naozaj smiešne, napr 5 eur v hrubom za hodinu krúžku. Snaží sa a zvyšuje plat aby zase aj ona v konečnom dôsledku na to doplatila
Rakusko naozaj ponuka to, aby zena mohla ostat doma a robit na gering. na SVK by si takto fungovat nemohol..(hlavne ,mnohodetne rodiny to vyuzivaju vo velkom)
co mne vadi su tie nenormalne drahe poistky na auta ci energie...
ale system ako taky...AMS napr podporuje matky samozivitelky...a nie ze si rok na podpore, ale dlhsie...u nas si polroka na SR.
takze Rakusko so SVK sa naozaj neda porovnat.
@simca06022011 to som samozrejme plánoval, ale už som v správach začul, že vraj ľudia "špekulujú " presne toto slovo použili, aby sa vyhli opatreniam a daňový bonus si nebude uplatňovať partner s nižším príjmom. Hádam proti tomu nezakrocia a nebude sa ro nejako priemerovat na domácnosť
@11brano11 robit dnes ucitela je uz pomaly rizikovym povolanim :/ a presne ako pises, dobrych ucitelov uz je coraz menej. nuz zial, ked tento stat riesi pizdloviny, a nie skolstvo zdravotnictvo...takto to vyzera.
@bublinka1426 tak hlavne 3 600€ v hrubom je 2 600€ v čistom. To nie sú až také mega peniaze kde sú nevsimnes rozdiel takmer 300€ v rodine
@janai1 logiku v tom nehladajme :/
2600 v cistom je pekny peniaz. len ludia maju nabrate neskutocne hypoteky a splatky na auta, tak chapem ze potom zhanaju aj tie ''drobne'' z DB
@11brano11 ale tak ono vzdy bola moznost ze si mohol uplatnit bonus hociktory rodic, tak hadam nie...