Bez peňazí sa ani žiť nedá

21. okt 2022

Viem že peniaze nikoho nerobia šťastným.No bez nich sa nedá ani žiť.Je to smutná realita.Vela rodín sa snaží vyžiť si z toho čo má na výplate.No nie vždy sa to podarí.Ked sa zaplatí hypotéku,poistky,plyn,elektrika a ostatné poplatky.Neostava veľa na stravu.Plus výdavky na deti škôlka škola tiež není zadarmo.Deti rastu ,oblečenie a topánky stále treba kupovať.Ked sú choré,kupovať lieky.A stále niečo.Ako vychádzate s peniazmi v týchto ťažkých časoch?

chadkroeger
21. okt 2022

nájdem si dalsiu prácu? brigádu? Ako inak. Len žiadne pôžicky.

autor
21. okt 2022

@chadkroeger Nie vždy sa dá nájsť ďalšiu prácu,hlavne keď má človek malé deti.Detom sa treba venovať,učiť sa s nimi.Pozicku by som ja osobne nechcela.Viem že by som preplatila dvojnásobne.

deti95060810
21. okt 2022

šetrim kde sa dá...

chadkroeger
21. okt 2022

aj v noci sa im venujete? Ak by ste nasli niečo stýlom "home office" dá sa pracovať aj po večeroch. Ale je pravda, že neviem v akej oblasti pracujete,

autor
21. okt 2022

@deti95060810 Príklad?Ja šetrím tak že nekupujem na seba skoro nič.Nechodim na nechty,do restiky,do fitka.Kadernicke chodím každé 3 mesiace.Neviem kde inde ešte ubrať.

autor
21. okt 2022

@chadkroeger Moja práca není na home ofice,málo takých je čo môžu pracovať z domu.

vikusjk
21. okt 2022

Mozes nieco vyrabat a tak si privyrobit, alebo poskytovat nejake sluzby, poradenstvo, prekladat... to sa da vzdy robit aj z domu, ci vecerami, ci cez vikendy. Alebo si najst lepsie plaatenu pracu. Ci zapracovat na povyseni, kedy pridaju aj na plate. Ked musis, tak musis, lebo ako pises, bez penazi sa zit neda.
A prehodnotit nakupy, vyhladat si tovar v akcii, robit mesacne, ci tyzdenne vacsie nakupy potravin a dokupovat uz len drobnosti.
Detom sa daju veci nakupit aj lacno v bazariku, niektore kusky su ako nove. Alebo v lacnejsich obchodoch typu Pepco, Tedi, Kik.
Pridaj sa do skupiny Ako sa da usetrit tu na MK, tam je tiez vela dobrych tipov, ako usetrit.

calmmeadow
21. okt 2022

Aký máte príjem dokopy s manželom?Koľko z toho ide na hypotéku?Na stravu koľko mieniete týždenne?Ťažko radiť,keď nevieme koľko máte k dispozícii mesačne a koľko míňate na jednotlivé položky...

luccija
21. okt 2022

Znizit mobily, zrusit nevyhodne poistenia, detom kupovat obnosene, rozmyslat co uvarit, zuzitkovat zeleninu, ovocie zo zahrady, ak mate ci kupovat od ludi, ktorym sa urodi.Nefajcit, nepit....Tiez viac setrim a nekupujem zbytocnosti a veci len tak pre radost, alebo len z roztopase.My minieme velmi vela na stravu a neviem to okresat

simona20201309
21. okt 2022

Odfot bloček z nákupu a hneď tu budeš mat finančné poradenstvo 😅
Niekedy možno treba prehodnotiť aj také veci, ako napr. Bývate v dome? Byte? Celkovo nejak znížiť hypotéku ak máte, počet áut v rodine...paušály...
Napr. podľa mňa sú vyhodené peniaze za preplatenie kanálov v TV (ani netuším ako sa to vola, ... ja platím 5eur rocne z čitateľský preukaz - deti majú zdarma ...to je naša tv)
Ďalej auta - ja som výrazne obmedzila pohyb autom, a to fakt nemusím, len som zistila, že aj autobusy sú celkom super (neriesis parkovanie, pre dnešné deti sú aj 3 zastávky výlet, keďže wau BUS) . AK niekto nevychádza s peniazmi, auto je luxus, ktorý nepotrebuje.
Ak máš zahradu - pestuj, zavaraj, ....
A dopriať si len vtedy, ak sa naozaj zvýši na konci mesiaca ( po odložení nejakých uspor)

A oblečenie vieš kúpiť cez bazár naozaj v top stave, kvalitné, nové.... Mamicky ktoré v tom vedia chodíť, dokážu obliect celú rodinu za pár eur

autor
21. okt 2022

@calmmeadow Príjmy 1200 spolu s manželom,on zarába 800 ja 400 na polovičný úväzok.Vsetky výdavky spolu máme 800 eur.A 400 ostane,z toho 300 dáme na jedlo a 100 do rezervy ak niečo treba.No už neviem kde okresať.
@luccija Mobil máme na kredit,záhradu máme tak niečo dopestujem čo sa dá.Nefajcime nepijeme alkohol.
@simona20201309 Bývame v 4i dome.Auta máme každý svoj.Manzel chodí na svojom do práce.Ja na mojom vozím deti do škôlky školy a krúžky.To by som busom nedala,auto mi ušetrí kopa času.

katkaseiner
21. okt 2022

Idem podla seba... vychadzame s peniazmi fajn, ale v kazdom pripade sa snazim setrit... jedalnicky, neobjednavat jedlo pomimo, na seba si oblecko kupim az ked sa uplne rozpadne, deckam sa daju pekne kupit aj od znamych za zlomkovu sumu. Sice hovorim ze dobre vychadzame, ale aby sme aj usetrili, investovali alebo trochu obnovili dom tak aj setrit treba... cize tak.
Jaj a teraz sme zacali chodit viac peso... do skoly/zo skoly - ja viem pre vela ludi je to samozrejmost, aj pre nas, ale nemame tu skolu tak daleko a neprsi kazdy den, takze tak.

simona20201309
21. okt 2022

To by si autom dala. To je presne jeden z najväčších problémov. Keď máte problém vyžiť, skrátka aj jedno auto je až až.... benzín je teraz šialene dráhy + poistky, opravy....
Tam by ste vedeli veľmi pekne ušetriť.
Akú má muž pracovnú dobu? Nemôže rozvazat deti on? A co ak by ti on nechal auto a on šiel busom?
(Viem...chlapi....to by radšej išiel na úrad práce, ako by sa mal odviezť autobusom)

autor
21. okt 2022

@simona20201309 On by neisol busom.Muz robí od 7 do 17,má 10 hodinové smeny.Plus hodinu cestu autom do práce.Deti rozvážať mu nevychádza.

calmmeadow
21. okt 2022

a nedalo by sa ti robiť normálne na plný úväzok?To by ste mali hneď ďalších 400eur k dobru.To už by bolo o inom.

smutnamama1981
21. okt 2022

Ja zijem z malymi chlapcami skolkarmi takmer z nicoho ,tato nas opustil pred necelym mesiacom, podlahol rakovine, auto nemam, som na urade prace ale vyse polrroka marodujem,kvoli neustalemu mojmu nepriaznivemu zdrav.stavu,poberam vyse 200€ ,sirotsky a vdovsky mi zamietli, skolka ostatne vydavky mesacne, ledva nam zostane 50€ na cely mesiac, ale bojujem ako sa da z detmi

negymama
21. okt 2022

mate jednak celkove maly prijem na rodinu a k tomu vysoke fixne vydavky v pomere ku pirjmu. v tych 800 eur je predpokladam hypo, energie a doprava, plus platby v skole, skolke.

300 eur strava pre 4 clennu rodinu je velmi malo. Potrebujete zvysit prijmy - byt na polovicny uvazok s dvoma autami je luxus. My sme siesti s jednym autom a i tak je auto a jeho prevadzka velky vydavok.

Aj muz by mohol nieco zmenit, pracu napr. Cestovat hodinu do prace tam i nazad autom a zarobit 800 eur? to je velmi neefektivne.

panelacikova
21. okt 2022

@smutnamama1981 toto je tvrdá realita, nie to, čo má doma autorka. sú dvaja, majú 1200 príjem a ešte možnosti, kde okresať. prečo vám zamietli vdovský?

panelacikova
21. okt 2022

autorka, ono to takto bohužiaľ dopadne, keď si ľudia naberú hypotéky naverímboha, nerozmýšľajúc, že o 5-10 rokov môže byť úplne iná situácia, nebol to aj váš prípad? máte 4-izbový dom, predpokladám, že nejaká novostavba na hypotéku, muž teda nezarobí bohvieako, ale pánboh zaplať aj za to. no a teba čo drží doma? prečo nejdeš robiť na úväzok plný?

smutnamama1981
21. okt 2022

@panelacikova veru ano....kvoli manzelovi ma velky dlh voci socialnej poistovni

panelacikova
21. okt 2022

ako písali baby, zredukovať náklady len na jedno auto. ak nevychádzate s peniazmi, deti môžu krúžky na rok-dva oželieť, bývate v dome, máte isto aspoň nejaký pozemoček, tam sa môžu vyšantiť. nie každé dieťa má krúžok a žije... takže okresať kde sa dá aspoň kým ty nebudeš mať plný úväzok

domca1408
21. okt 2022

sorry ale ja tak neznášam odpovede typu nájdi si dalšiu robotu...akože ako má človek žiť v spokojnom manželstve , venovať sa rodine, vychovávať deti, budovať si spoločné zážitky, chodiť na výlety a atd...ked máš ísť ráno do práce, potom navariť, oprať,nakúpiť, upratať, ísť po deti, učiť sa s nimi, dať ich spať a ísť vlastne do dalšej roboty zrejme...a cez víkendy nápodobne....akože to nie je život...to je na tak na infarkt v 50-tke....môj názor...dnešná doba je neskutočne na pi..u! autorku obdivujem, že to dávajú z takéhoto príjmu....

panelacikova
21. okt 2022

@smutnamama1981 to je veru zlé. on bol živnostník a neodvádzal, či čo sa stalo?

lilope
21. okt 2022

@simona20201309 neviem kde žiješ, v akom meste a asi sa ti oplatí jazdiť s deťmi autobusom, ale u nás výjde doprava autobusom drahšie ako cesta autom už pre jednu osobu, nie to ešte pre viac osôb. Dochádzam do mesta, len 7 km, ale cestujem so SAD a teda, mne sa to absolútne neoplatí. Navyše keď k tomu pripočítam benefity ako jazda v rámci celého mesta bez časového obmedzenia a odkázanosti na spoje a bez nutnosti ešte navyše využívať MHD a parkujem vždy bezplatne. Tým som chcela povedať, že nie každému sa oplatí cestovať hromadnou dopravou a neznamená to vždy ušetrenie financií.

chadkroeger
21. okt 2022

@domca1408 tak ak má take vysoke výdaje, ktoré nevedia príjmami vykryť čo iné jej ostáva ako nájsť si druhu robotu?

panelacikova
21. okt 2022

@domca1408 prečo ďalšiu robotu, prečo nerobí na plný úväzok, načo živia 2 autá? a vôbec, ak už brali hypotéku ako svet, prečo vopred nerozmýšľali, ako ju budú platiť popri 1-2-3 deťoch?

chadkroeger
21. okt 2022

@lilope deti nemajú cestovanie zdarma? či to iba na vlaky plati?

negymama
21. okt 2022

@smutnamama1981 uprimnu sustrast, je to iste tazka strata.
neboli ste manzelia, ked ti zamietli vdovske? Mam znamu, ktorej muz zomieral na rakovinu a oni sa narychlo formalne zobrali, presne pre pripad aby mala aspon vdovske.
Je to mozno tazka volba, ale mozno by som na tvojom mieste kym si pn a nemas pracu, vzala deti zo skolky a bola s nimi doma, odpadnu ti vydavky na MS.

smutnamama1981
21. okt 2022

@panelacikova ano presne tak,este z mladosti ked som ho ja nepoznala ani som o tom nevedela ked tu bol

panelacikova
21. okt 2022

@smutnamama1981 hm... je to veľmi smutné. práve preto stále tvrdím, že o človeku, ktorého si beriem, musím vedieť fakt všetko... úplne všetko. držím palce, doba je ťažká.