Zdravím zaujmalo by ma koľko mínate týždenne na stravu. Snažime sa niekde ušetriť a nakupujem kvalitné potraviny a nakoľko nám asi pribudne ešte jedno dieťa robím si starosti a snažím sa niekde ušetriť. Ak by ste mohli napísať Váš mesačny plat a ako z toho ako rodina vyžijete a ako hospodaríte pri viacpočetnej rodine. Nepýtam sa to zo zvedavosti, ale manzel si napriek dobrej kvalifikacie v zahranici a dobrej vysokej skoly neviem najst dobre platene zamestanie(znova v zahranici ale inde) Ja zatial nepracujem nakolko som na materskej, ale 2. syn zacne od Sep. chodit do skolky nakolko chceme tretie dieta teraz nie neskôr tak rozmyslam ze by som aspon cast Th pracovala dva krat do tyzdna. Th predtym boli ryzikove ku koncu kôli krcku takze neviem ci naozaj by bolo vhodne pracovat chcela by som si to moje posledne Th naozaj uzit. Ale mam starosti kôli peniazom nakolko sme ratali ze manzel si urcite najde dobre platenu pracu s jeho doterajsimi skusenostami a kvalifikaciou.... od 17. augusta ma pracu, ale stale hlada nieco este lepsie platene nakolko z tohoto rozpoctu to pôjde knap knap, knap.......
Samozrejme ma tento rozpocet zaujma pri dvoch az troch malych detoch,,,,
dakujem
Tak my sme dvaja a u nas je to cca 180€ na potraviny + cca 60€ na kavicky, nejaka restauracia obcas, obed v praci a tak. Takze zmestime sa so stravou do 250€/ mes. pre dve osoby. Urcite by nam stacilo aj menej, ale zatial na tom nemusime setrit. Mesacny plat pisat nebudem, ale suma na stravu tvori mozno tak tretinu z vydavkov na byvanie, takze nie je u nas velka polozka.
Pises, ze chcete tretie dieta a zaroven, ze mas obavy, ze vam to nebude financne vychadzat. Mozno by stalo za to prehodnotit to a nemyslim to v zlom.
strava 200 eur na mesiac - ale uskromňujeme sa
Tak mi na stravu miname asi fakt dosť a to sa snažíme šetriť 🙂 sme zatial 4 komplet stravu platí manžel mám 50€ na týžden na denne nákupy + cca 70-100€ víkendový nákup. Niekedy fakt menej. 🙂. Mužov plat cca 1000€
uz tu raz bola podobna tema ohladom rozpoctu....skus si pohladat...kazdopadne, je to o prioritach a aj o sikovnosti gazdinky....niektore nase mamy ci babicky vedeli vykuzlit z hocakych zvyskov dalsie jedla...vela vypestovali v zahrade..neviem ake to mas ty, ci si vsetko kupujete...ale ak mas moznost, skus si zdrave potraviny vypestovat..ak nie..tak ono nie je to uplne tak, ale povacsine ked chces kvalitu tak musis aj viac zaplatit...ja osobne som sa rozumne hospodarenie a teda ist do obchodu vzdy s listkom co presne idem kupovat ( najprv si spravit plan co idem varit) a kupit iba to, co je tam napisane..ziadne akcie, lakadla, sup do kosicka, ved sa zje...u nas taketo nakupovanie ma za nasledok vyhadzovanie, lebo sa casto zjest nestihne..tiez si mozes navarit viac a ked zostane tak zamrazit, nie vyhadzovat...inokedy bude rychly obed...
My miname na potraviny vela...ciastocne to redukujem hore popisanym sposobom ale snazime sa kupovat kvalitne potraviny...maso sice nemusi byt 5x v tyzdni, staci 2x ale kupime organicke alebo ine kvalitne..ked je moznost zdrave ryby od domacich chovatelov..zdrave vajicka od susedov..nie kazdy ma rovnake moznosti, ale da sa...
Na druhej strane -- tiez nechcem aby to znelo nejako podrypovacne, ale vo vasej situacii by ste mali asi mysliet na zabezpecenie rodinky s 2 detmi a nie na tretie....nie je to len o jedle..ale ved vydavky do buducna budu vacsie, ty by si mala ist pracovat a pockat kym si usetrite, kym manzel bude mat stabilnejsiu pracu atd..a potom hadam uvazovat o tretom dietatku...lebo sa vam moze stat ze budete setrit na potravinach az prilis, aby ste uzivili seba a 3 deti..a nemyslim si, ze prave jedlo a potraviny su to najspravnejsie miesto na sestrenie...u nas napriklad je to spolu s bezpecnostou na prvom mieste do coho tie peniaze dame...
Ku konkretnej sume -- u nas davame cca 400 EUR mesacne na potraviny
Muzov plat 1700 moj opatrovak 200. Na nakupy dame cca 400€ mesacne. A to kupujem po akciach 😅
my teda prejeme 500 eur urcite, ale ja varim kazdy den, muz aj ja si nosime do prace jedlo z domu. deti maju obedy v skolke/skole, ale inak jedia doma. obcas ideme do restiky, obcas na zmrzku, ale nie je to nejak casto. kazdopadne v lete to je lepsie, furt rmi niekto da nejake ovocie/zeleninu. maso kupujem bud u môjho oblubeneho masiara alebo od známych z domáceho chovu.
My tak minieme 50 € na týždeň a v sobotu idem na väčší nákup, niekedy mi stačí 30 € a niekedy aj 70 €, ale to je aj s drogériou + prášok na pranie, čistiace a pod. Ja si myslím, že neminieme veľa. Jeden čas som si myslela že míňame ale už si to nejako nemyslím, lebo čo sledujem, je to u všetkých tak cca isto.
@natalym platime iba hypo, cca 300€ a 120€ elektriku. Mame svoju studnu, vlastnu zumpu, takze usetrime aspon tam. Ked spravime dom, tak sa snad aj na dovolenku dostaneme 🙂
A na zimu pooreme konecne zahradu a budeme mat aj svoju zeleninu. Aj ked najvacsi zrut penazi je drogeria a maso 🙄
My smě 2dospeli a 2rocne dieta,a strava na cely mesiac cca 150-200eur,nakupujem dost veci ,led su dobře akcie ...snažím sa vsetko zuzitkovat,nevyhadzujem🙂máme cerstvu zeleninku a ovocie zo zahrady,domace vajcia od svokry....vela tým usetrime!!sem-tam zajdeme do restauracie,ale uprednostnujeme domacu stravu z nasej kuchyně,a tým tiez vela usetrime
my sme 6 clenna domacnost, 4 deti ktore lubia jest, nastastie ale vsetko doradu a nevymyslaju 😉 😉 mame aj zahradu kde dopestujeme komplet zeleninu a ovocie od marca do novembra nic z obchodu zelenina ovocie nekupujeme. zacali sme chovat aj kacky na maso.
Ale k veci ...minieme v zimnom obdobi tak 450 eur mesacne, v lete ked je najviac zo zahrady okolo 350.
@sarahh28 a co sa tyka vasho planovania...Najprv nech ma manzel stabilnu dobru pracu, par mesiacov aj rokov treba skusit ako z toho vyjdete z dvoma detmi, s tym ze do buducna treba ratat ze vydavky sa budu zvysovat, skolak vyjde viac ako skolkar...viac zje, drahsie vylety kruzky, skolske potreby, oblecenie uz nekupite za babku ale drahsie...
atd.. Proste az potom keby vam to vychadzalo z 2 detmi ze mate aj rezervu, az tak naplanovat 3tie dieta.
My sme planovali bohuzial ale doplanovali...manzel mal pred mojim tretim tehotenstvom dobre platenu pracu, mali sme nadstandartny prijem, ktory sme z velkej casti vrazali do domu a do toho sme naplanovali tretie dieta, vsak popri dvoch v pohode uzivime, ani tym prvym sme nekupovali luxusnu vybavu.
Tak som v marci otehotnela tretikrat ...a preslo par mesiacov, a bum v lete hospodarska kriza 😒 😒 😒 muzovi za rok klesol plat takmer na polovicu, kazdy mesiac sme isli do minusu, a museli sme na bezne vydaje v domacnosti cerpat z uveru co sme vybrali na dom... 😝 samozrejme stavba sa tak predlzovala a predrazovala.
este do toho prislo neplanovane 4te dieta...zadlzili sme sa po rodine, horko tazko sa prestahovali do nedokonceneho domu /pred viac ako 2 rokmi/ ...a az teraz mozem povedat ze sa pomaly vyhrabavame ...byt sme prenajali, z toho mame nejaky prijem, v dome je o polovicu mensie sipo ako v bytovke, dalsia uspora, dalej dopestujeme na zahrade a nakoniec si muz nasiel aj lepsiu pracu 🙂 🙂
ale lahke to nebolo, prinieslo to vela stresov a v mojom pripade aj nasledky na zdravi. 😔
u nas je to podobne ako u @lilimoni . akurat chlap ma o par drobnych menej, no ja nie som na rodicaku a zarabam.. moj plat je taka priemerna mzda. a na potraviny a nakupy celkovo v hypermarketoch minieme cca 400 € dvaja dospely a 4 rocne dieta nepocitam do toho restiky abni kavickovanie, ani nakup oblecenia . dokonca aj dom sme postavili, a vsetko davame donho.. takze peniaze nazvys neostavaju 😀 dokonca aj hypo platime rovnaku, aj vydavky mesacne mame rovnake.... ty pocuj.. ty nebyvas s nami ? 😀 akurat elektrinu platime 45 € vodu 15 € tv, radio neviem,, kurime drevom, nieco nachystame sami, nieco dokupime, ale mesacne to spriemerujem na 30 € kurenie. dom mame s uzitkovou plochou okolo 200m2. + 2500 m2 pozemok 🙂
@lilimoni tak tomu hovorím príjem.... 😉
my máme príjem mm mi dáva asi tak 600e mesačne, lístky na obed v hodnote 60e, ja rodič plus rodinné prídavky 297, alimenty na syna 150e.
Prejeme asi tak 400e, elektrika 33e, plyn 36e, tel. a internet 28e, voda 10e. čo zostane ako že na účet kde sa šetrí a potom vrážame do okolia domu - robíme chodníky, dlažbu....
sme 2 rodičia a deti vo veku 5,7,9, a 20 rokov. Reštiky ani nepoznáme....
Ja taktiež miniem denne od 7-10€ na nakup,mäso nerátam.Ja si nemyslim,ze je to o strave,je to o zabezpeceni ako uz baby pisali..My mame dve deti,tretie uz nechceme,aby sme dostatocne zabezpecili tie dve
Inak to je pravda, že väčšie deti stoja viac peňazí ako malé. Viacej zjedia, chodia na všelijaké výlety, krúžok, oblečenie je drahšie, moje deti majú dospelácke čísla, podprsenky napr. Vieš čo to je pre tri baby spodné prádlo? Nejaká športová výbava, napr. cestovné, no určite je viac ako maličké dieťa.
Ked priratam aj maso tak urcite sa to vysplha za mesiac na cca 350€
ja pravidelne na jeden nakup dam v priemere 30eur a to taketo nakupy spravim cca 3 tyzdenne + popritom v nejakom mensom obchode kupim nejake malickosti, ktore nekuppim v tom hlavnom, cize nas strava tyzdenne stoji cca 130 eur, do restiky alebo na pizzu ideme obcas, teraz na zmrzlinu,
ked deti boli male tak sme minuli toho ovela menej, nikdy som si nemyslela, ze to bude markantny rozdiel uplne male a vacsie deti, do skoly im pod chvilou nieco treba, nejaky vylet sa objavi, takze teraz su vydavky uz dost velke aj na veci pomimo stravy
ale ak tuzite po babatku, tak by som to neodkladala lepsie je ked budete mat deti po sebe ako s velkym casovym odstupom, ani tebe sa uz nebude chciet kolo maleho dietata chodit, ked budes mat viac rokov a ak teraz pri dvoch detoch vyjdete jakz tak s financiami,tak si myslim, ze to zvladnete aj s tretim
prajem vela stastia
@sarahh28 ahoj , ako ti radia dievcata tak urcite sa treba najskor stabilizovat az potom riesit dalsie dieta, inak to bude sposobovat velky financny tlak, konflikty etc. ...
ja za nas - mame nadstandartny prijem, ale aj vydavky😉 v kazdom pripade na stravu mimo restauracii minieme urcite najmenej 500 euro mesacne - sme 2 dospely, 2 vaecsie deti...
Ahojte az teraz som sa dostala k vasim prispevom. Takze môj muz ma stabilnu pracu okolo 1600eur ale ako hovorim v zahranici bol nas plat raz taky takze sa uskromnujeme.... Mi davame deti do sukromnej skôlky a skoly v jednom cena je tam ovela lepsia ako v Ba to je jeden z dôvodov inak by nam mesacne ostavalo este par stovak do zasoby. Uvery nemame a mame jedno velke auto kde sa zmestia v pohode tri deti nakolko je to velkost Wv Transporter. Fuha ako si citam Vase prispevky tak zistujem ze davam strasne vela na potraviny nakolko kupujem len bio veci u statkarov a na trhu.... Pre mna je strava Nummer 1 nakolko aj musim na to dbat lebo som mavala a sem tam mavam problem s crevami- zápal....
Mi to tretie zvladneme financne manzel do buducna najde urcite lepsiu pracu a prve roky dostavame okolo 300eur prispevky a mesacne do ich 18 rokov 170eur...cca ... Ja si skôr myslim, ze ked si manzel za 5 rokov nenajde lepsiu pracu ale ja verim ze hej nakolko si vzdy nasiel len sme tu este kratko. Proste sa viac obavam buducnosti ked deti podrastu.... Na mojej zahradke si vypestujem zeleninkiu uz aj mame deti to miluju. Mame sliepky kacky a zajace a do buducna pribudne koza takze ja nekupujem vsetko ale na potraviny dam tyzdennne v pohode vyse 150eur ( ale to hlavne kôli tej kvalite nekupujem zbytocnosti ...) Ale da sa stale usetrit a to aj budeme musiet ratam s tym.... Tretie chcem teraz lebo viem, ze neskôr bude prilis neskoro a ja chcem aby deti neboli uplne daleko od seba a ja budem mat pocit ze vychvavam jedinacika tak ako moja kamaratka..... Proste mame tuzbu hlavne ja a myslim ze vtedy je to spravne
Máte túžbu alebo Ty máš túžbu?
@sarahh28
čo sa týka rozpočtu na stravu pre rodinu s 2 deťmi,je to jedno aj pri 3 deťoch,pretože ked navaríš,tak naberieš o jeden tanier naviac.
Ale ak riešite financie ako vyžiť,tam by som asi na tretie dieťa momentálne zabudla,lebo tam nejde o stravu,ale o zabezpečenie 3 detí,oblečenie,obuv,škôlky,školy,školské pomôcky,výlety...čiže si myslím,že tvoja otázka sa netýka stravy,ale skôr prežitia...či?